کشف خانهای ۷ متری در بافت فرسوده تهران! +تصاویر
بافت فرسوده یکی از مشکلات اصلی محلات تهران است. در منطقه ۱۳ یکی، اما از موانع نوسازی و تجمیع پلاکهای فرسوده مجرد نشینی است. خانههای کوچکی که برای صاحبانشان ماهیانه تا ۷ میلیون درآمد دارند.
خبرگزاری مهر: زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران، آرش میلانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران، صدرالدین علیپور رئیس مرکز مدیریت محیط زیست شهرداری تهران به همراه مشاوران و کارشناسان کمیسیون سلامت و شهردار منطقه ۱۳ و معاونین، بازدیدی ۷ ساعته از مشکلات، پروژههای به اتمام رسیده و در حال انجام این منطقه داشتند.
این بازدید با بررسی وضعیت محلات فرسوده منطقه آغاز شد. خانههایی که گاهی متراژ آنها تنها ۷ متر بود. کوچههای باریک که به زحمت یک نفر امکان تردد در آن را داشت.
یکی از مشکلات این خانهها بوی بد فاضلابی بود که در جویهای میانه کوچهها روان بود. به گفته مسئولان شهرداری مهمترین مشکل محلات منطقه ۱۳ بافت فرسوده است، به طوری که در ناحیه یک آن ۵۶ درصد بافت، فرسوده و ناپایدار است. مشکل دیگری که در این خانههای فرسوده وجود داشت کوچ ساکنان قدیمی و رواج زندگی مجرد نشینی بود.
آماری که در این رابطه ارائه شد زندگی ۴۰ درصدی مجردنشینی در این ناحیه بود که بر مشکل نوسازی بافت فرسوده میافزود. زیرا ساکنان این خانههای قدیمی و فرسوده هر کدام میتوانستند از اتاقهای آن ماهیانه ۷ تا ۸ میلیون کسب درآمد کنند و به راحتی تن به تجمیع و نوسازی نمیدهند. تیرهای برق یکی دیگر از مشکلات این منطقه بود که به گفته شهردار منطقه قراردادهایی برای این تیرها که در میانه کوچه یا محله علم شده و تردد را با دشواری مواجه کرده اند بسته شده است.
صدراعظم نوری در جریان این بازدید گفت: این محلهها محلههای قدیمی هستند که اصالت هم دارند اگر در زمان بحران بخواهیم به این محلهها امداد رسانی کنیم، امکان تردد موتور امدادی نیز وجود ندارد.
در میانه این محله خانهای ۷ متری بود که در آن، کارگر فضای سبزی سکونت داشت. او صبحها به خانه ۷ متری اش میآمد و شبها کار میکرد. جوانکی که صاحب خانه ۷ متری است رو به روی این خانه زندگی میکند. مرد میگوید برای استفاده از سرویسهای بهداشتی به خانه مرد همسایه میرود.
از کوچههای باریک و تودرتوی منطقه که میگذریم مدیران شهری گاهی به یک خانه اشاره میکنند و میگویند این خانه مرکز توزیع مواد مخدر است، آن یکی خانه مجردنشین است، دیگری پاتوقی برای معتادان است.
به گفته مسئولان شهری همه این خانهها در محل شناسایی شده اند، اما امکان خروج و پاکسازی وجود ندارد.
در میانه یکی از کوچههای باریک فضای کوچکی تبدیل به پارک شده است. به گفته شهردار منطقه سرانه فضای سبز در این محله ۱.۴ است و حتی یکی از محلات این محله (شهید اسدی) پارک ندارد، برای همین از کوچکترین فضا برای تبدیل به پاتوق و ارتباط محلی استفاده شده است.
در میان این خانههای بی نما که به نظر میآمد با کوچکترین تکانی فرو بریزند خانههایی نیز رها شده وجود داشت. خانههایی که صاحبانش آن را به خاطر آسیبهای اجتماعی محل، فاضلاب و ساکنان جدید و عمدتا مجرد و معتاد محله رها کرده بودند و مشخص نیست در حال حاضر کجا هستند.
بازدید از پارک جنگلی سرخه حصار
یکی دیگر از مقصدهای این بازدید پارک جنگلی سرخه حصار بود. مسئولان فضای سبز منطقه میگویند بخشی از درختان این پارک در حال خشک شدن هستند. مسئولان شهری، مخازن آب احداث و حتی دو قنات منطقه را برای آبیاری احیا کرده اند. در حال حاضر ۷ چاه برای آبیاری این فضا وجود دارد و همچنین ۱۵ مخزن که به هم شبکه هستند برای سرسبز نگه داشتن این پارک ملی استفاده میشود. تمامی درختهای پارک سرخه حصار شناسنامه دارند و سن آنها دست کم ۴۰ سال است.
ترمینال جدید ناتمام
مقصد بعدی ترمینال شرق بود که به گفته مسئول آن اگر آبان سال گذشته اعتبارات لازم برای تکمیل آن تزریق میشد با ۳۰ میلیارد تومان طی یک ماه میتوانستند از آن بهره برداری کنند، اما امروز دست کم ۵۰ میلیارد تومان و سه ماه برای تکمیل آن زمان لازم است. چیلر، آسانسور و ۱۰ پله برقی برای تکمیل این ترمینال نیاز است در حالی که پروژه یک سال و شش ماه است که متوقف مانده است.
یکی از اعضای شورای محله که در این بازدید حضور دارد از مشکلات مردم در محدوده ترمینال شرق قدیم میگوید و اضافه میکند آلودگی صوتی و هوا و ترافیک ساکنان همجوار ترمینال قدیمی را آزار میدهد و آسایش را از مردم محل گرفته است همچنین تعریض خیابان دماوند منوط به این انتقال است.
به گفته یکی از مسئولان شهری زمین ترمینال شرق قدیم مورد ادعای ستاد ۱۵ خرداد است و اگر این انتقال زودتر انجام نشود یکی از چالشهای حقوقی شهرداری در آینده خواهد شد.
رئیس کمیسیون سلامت در این رابطه میگوید: منابع درآمدی این دوره از مدیریت شهری محدود شده است. در دوره گذشته ۱۲۸ هکتار باغ را نابود کردند تا کسب درآمد کنند ما نمیخواهیم باغ بفروشیم، درخت از بین ببریم تا پروژه شهری به بهره برداری برسانیم. همچنین به خاطر اقتصاد کشور درآمدهای حاصل از ساخت و ساز در شهرداری افت کرده است. اما تلاش میکنیم این پروژه که تاثیرات زیست محیطی برای منطقه دارد و تکمیل آن زمان زیادی نمیخواهد مشکلاتش برطرف شود، زیرا پروژه آمادهای که به بهره برداری نرسد شرایط دشوارتری برای بهره برداری دارد و دچار استهلاک میشود.
بزرگراه شهید شوشتری؛ بزرگراه به اتمام نرسیده
بازدید از آخرین پروژه بزرگراهی شهر تهران شهید شوشتری یکی دیگر از پروژههایی بود که مورد بازدید قرارگرفت. این پروژه دقیقا زیر پارک سرخه حصار متوقف شده و تاکنون ۲۵۰ متر از ۱۸ کیلومتر تونل شهید شوشتری احداث شده است.
دلیل توقف همچنان عدم تایید برنامههای شهرداری توسط محیط زیست است. با اینکه تونل شوشتری از ۱۲۰۰ متر تاکنون به ۷ کیلومتر افزایش طول داشته است، اما محیط زیست همچنان معتقد است عبور این تونل از زیر این پارک برای بخشی از پارک ملی سرخه حصار که زیستگاه برخی گونههای جانوری است مشکل زاست.
اقدامات خوبی در منطقه ۱۳ انجام شده است
زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در انتهای این بازدید با بیان اینکه اقدامات خوبی در منطقه ۱۳ انجام گرفته در خصوص فعالیتهای کمیسیون ماده ۷ در این منطقه سوالی پرسید و از شهردار خواست خود در یکی از کمیسیونهای ماده ۷ شرکت کند.
یکی از کارشناسان کمیسیون در این خصوص توضیح داد: طی ۶ ماه گذشته جلسات کمیسیون ماده ۷ به صورت هفتگی برگزار شده، ۱۸ جلسه تشکیل شده و ۶۳۷ پرونده بررسی شده و پرونده فرم الف. وجود نداشته است همچنین ۳۱۵۹ درخت تحویل فضای سبز منطقه شده است.
یکی از انتقاداتی که در این حوزه به شهرداری منطقه شد استفاده کم از عکسهای هوایی بود.
نوری در این رابطه توضیح داد: اینکه فرمهای کمیسیون ماده ۷ به صورت سیستمی در منطقه پر میشود بسیار خوب است و این منطقه جزو اولین مناطقی است که در این حوزه به صورت سیستمی عمل میکند.
وی توصیه کرد: پروانههایی که در منطقه صادر میشود باید به گونهای باشد که کمترین آسیب را به فضای سبز بزند.
نوری تاکید کرد: اگر برای استفاده از عکسهای هوایی برای کنترل فضای سبز مشکلی وجود دارد این مشکل به سرعت حل شود.
در ادامه یکی دیگر از کارشناسان این کمیسیون در خصوص تجهیزات اندک پایگاههای بحران تذکر داد و درخواست کرد تجهیزات برای استفاده از زمانهای بحران افزایش پیدا کند. همچنین در خصوص بازارچه شهرستانیها به خاطر عرض کم معبر مخاطرات ایجاد کرده هشدار داد که شهردار منطقه توضیح داد این سوله بحران در اختیار صدا و سیما بوده و پس از پافشاریهای بسیار توانستیم تیم صدا و سیما را از سوله خارج کرده و کاربری اصلی آن را به آن بازگردانیم و در حال حاضر در حال تکمیل تجهیزات این سوله بحران هستیم.
او در خصوص بازار شهرستانیها نیز توضیح داد: مشاوری برای بازنگری و اصلاح در این محدوده گرفته شده است.
صدراعظم نوری نیز تاکید کرد: سازمان آتش نشانی گزارشی در خصوص بازار شهرستانیها تهیه کند، زیرا تردد زیاد در منطقه وجود دارد و اگر اتفاقی در آن محدوده رخ دهد میزان خسارت بالاست.
یکی دیگر از موضوعات مورد بحث در این جلسه آمار بالای سالمندان در شرق تهران و مناسب سازی معابر برای شهروندان سالمند و معلول منطقه بود که اعلام شد کانون سالمندان در تمام سراهای محلات وجود دارد، همچنین اعلام شد ۱۹۶ معلول در منطقه شناسایی شدند که تنها به ۳۸ نفر امکان خدمات رسانی وجود دارد در حالی که سامانه معلولین شهرداری در غرب تهران است و بیشترین معلولان در شرق تهران زندگی میکنند و امکان استفاده از سامانه معلولان را ندارند که این موضوع نیز قرار شد مورد پیگیری قرار گیرد.
در ادامه این جلسه آرش میلانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران با اشاره به اینکه منطقه ۱۳ به صورت پایلوت طرح تجمیع پسماند در آن اجرایی میشود، گفت: باید بر مشکلات اجرایی این طرح غلبه کنیم و یکی از مناطقی باشید که این طرح را به سرانجام میرساند.
آموزش، سازماندهی ساختار برای اجرایی شدن این طرح از پیشنهادات میلانی به مدیران منطقه بود.
وی ادامه داد: منطقه ۱۳ دروازه شرقی تهران است و پتانسیل مهمی مانند پارک ملی سرخه حصار دارد که باید احداث بزرگراه شهید شوشتری با حساسیتهای بالای زیست محیطی پیگیری شود تا هیچ مشکلی در این حوزه ایجاد نکند.
وی اظهار امیدواری کرد: درهای پارک جنگلی سرخه حصار باز شود، زیرا میتوان از آن به عنوان یک پتانسیل خوب برای سالمندان این منطقه استفاده کرد. همچنین یکی از ظرفیتهای منطقه برای گردشگری است.
وی ادامه داد: ظرفیتهای حمل و نقل پارک را در منطقه افزایش دهید و ایستگاه دوچرخه که در سرخه حصار وجود دارد را تقویت کنید تا فرهنگ دوچرخه سواری گسترش پیدا کند.
او به نخالههای قاچاق و احداث چاههای غیرمجاز در حریم اشاره کرد و آن را از مشکلات منطقه برشمرد.
وی همچنین در خصوص صنایع خرد که پسابهای آنها برای آب سد ماملو ایجاد مشکل کرده اند، تذکر داد.
در انتها صدراعظم نوری توضیح داد: طرح پاتوق محله، ایجاد محله نمونه در دل بافت فرسوده، فعالیتهای خوبی بوده که باید معرفی شود. اینکه از فضای ۵۰ متری برای شادابی مردم استفاده شده یا سرپوشیده کردن انهار برای جلوگیری از انتشار آلودگیهای فاضلاب منازل نیز یکی دیگر از فعالیتهای مناسب منطقه بوده است.
وی با اشاره به اینکه باید با نگاه محیط زیستی به خدمات شهری نگاه کنیم، گفت: این رویکرد تخصصی باید در تمامی اقدامات شهری دیده شود.
او همچنین یادآوری کرد: خوب است در منطقه یک واحد HSE وجود دارد و همه پارکها باید از لحاظ ایمنی مورد بررسی قرار گیرد.
نوری با اشاره به اینکه تبدیل کارخانه جوراب بافی که متعلق به بنیاد مستضعفان بود به پارک ۵ هزار متری در این محل گفت: این بوستان که بوستان نشاط و کودک نام دارد میتواند فضای مناسبی برای مردم محله باشد و سه هزار متر در اختیار بنیاد مانده است.
وی پیشنهاد کرد: برای توسعه فضای سبز محلی به نام هر شهروند یک نهال کاشته شود و آن شهروند از آن مراقبت کند.
وی همچنین تاکید کرد: پارک سرخه حصار ذخیره گاه خوبی است و میتواند به یکی از قطبهای گردشگری پایتخت تبدیل شود. پیگیری موضوع پایانه شرق و پروژه بزرگراه شهید شوشتری، انتقال پادگان دوشان تپه، مشکلات تعاونی زیتون از دیگر موضوعاتی بود که قرار شد بعد از این جلسه مورد پیگیری مشترک قرار گیرد.
دیدگاه تان را بنویسید