اسم -فامیلبازی، کسبوکار من است!
از انتخابات شوراهای شهر و روستا یک سالی میگذرد. در این مدت بیشترین موضوع و خبری که از شوراها سر زبانها افتاد، جنجالهایی است که برای تغییر نام ایجاد شده بود. از تغییر نام کوچه و خیابان گرفته تا میادین و ساختمان. انگار این شوراها کمر به پاکسازی هرآنچه از قبل مانده، بستهاند.
روزنامه صبح نو: از انتخابات شوراهای شهر و روستا یک سالی میگذرد. در این مدت بیشترین موضوع و خبری که از شوراها سر زبانها افتاد، جنجالهایی است که برای تغییر نام ایجاد شده بود. از تغییر نام کوچه و خیابان گرفته تا میادین و ساختمان. انگار این شوراها کمر به پاکسازی هرآنچه از قبل مانده، بستهاند.
در هفت ماه گذشته که شورای پنجم شروع به فعالیت کرده است، شاهد اقدام قابل توجهی نبودهایم و اخیراً هم علاوهبر تمامی مشکلات مدیریت شهری، نامگذاری و تغییر نام معابر را در اولویت قرار دادهاند که حاشیههای زیادی را به همراه داشته است. از مردادماه سال۱۳۹۶ که شورای پنجم با ۲۱عضو اصلاحطلب شکل گرفت، انتظار میرفت با توجه به تجربیات شورای اول و سیاسیکاریهای آن، این شورای یکدست مانع از بازگشت و عقبگرد تهران و در نتیجه توسعه هماهنگ تهران در بخشهای مختلف شود. با این حال پس از گذشت هفتماه از شروع به کار مدیر جدید در شهرداری تهران و منتخب شورا، آقای محمدعلی نجفی استعفا داد و شواری شهر تهران نیز تا امروز برای گزارش عملکرد خود در زمینه همکاری با شهرداری در پیشرفت شهر، کارنامه درخشانی ندارد. در همین زمینه یکی از مهمترین اقداماتی که شورای شهر و بهویژه کمیسیون فرهنگی آن در ماههای گذشته پیگیر بوده، نامگذاری حاشیهساز برخی از معابر و خیابانها بود که وقت و انرژی بسیاری از شورای شهر گرفت. در این بین نامگذاری خیابان کارگر شمالی بهنام آقای محمد مصدق، نخستوزیر ایران پیش از انقلاب و در عصر پهلوی دوم، یکی از پر مناقشهترین دورههای شورای شهر را رقم زد. کشمکش میان مخالفان و موافقان این نامگذاری باعث شد تا چندین هفته پس از درگیری میان اعضای شورا در نهایت آنها از خیر خیابان کارگر شمالی بگذرند و مصدق را به سمت خیابان نفت کوچ دادند. از جمله اعتراضاتی که منتقدان در زمینه نامگذاری خیابان کارگر شمالی داشتند، اجحاف در حق کارگران کشور بود که یکی از خیابانهای مهم پایتخت از نام کارگر به مصدق در حال تغییر بود، اما در سوی دیگر ماجرا نامگذاری خیابان نفت نیز با واکنش پسر آیتالله کاشانی روبهرو شد. آقای سید محمود کاشانی، پسر آیتالله کاشانی با نظر شورای شهر برای تغییر نام خیابان نفت بهنام مصدق موافق نیست و سردمداران این نامگذاری را به یک مناظره تلویزیونی دعوت کرد. او معتقد است ردپای بیگانگان در این تصمیم وجود دارد و اقدامی ضدمیهنی است.
ساختمان شماره دو یکی دیگر از حواشی شورای پنجم، پیشنهاد آقای محمدجواد حقشناس، رییس کمیسیون فرهنگی شورا برای نامگذاری ساختمان شماره دو شورای شهر تهران بهنام آقای سعید حجاریان بود. در پی پیشنهاد نامگذاری ساختمان شماره دو شورای شهر تهران بهنام سعید حجاریان، وی از اعضای شورای شهر خواست این تصمیم را از دستور کار خارج کنند. همچنین آقای مجتبی شاکری که در شورای چهارم رییس کمیته نامگذاری نیز بود، درباره عواقب نامگذاری مکانی بهنام سعید حجاریان هشدار داده بود: «هر چند بنیاد شهید با پرداخت هزینههای درمانی ایشان پروندهای بهنام سعید حجاریان دارد، اما لازم به ذکر است که پرونده داشتن و تحت حمایت بنیاد شهید بودن به هیچوجه مبین جانبازی ایشان نیست.»
مهدی بازرگان، در دستور کار شورا بیشترین جنجالها و حاشیهها با بازی اسم و فامیل اعضای شورای شهر گره خورده است. پس از نامگذاری خیابان نفت بهنام مصدق، پیشنهاد جدیدی از سوی آقای مسجدجامعی مطرح شد. وی گفته است: «خوب است به نقش مهندس مهدی بازرگان در مبارزه با استعمار انگلیس و مدیریت اعتصابات نفت در دوران انقلاب هم توجه داشت و خیابانی را بهنام وی نامگذاری کرد.» این عضو شورای شهر تهران در توضیحاتی درباره پیشنهاد خود اظهار داشت: «دقت داشته باشید که بزرگداشت افراد، به معنای این نیست که آنان در تمام عمرشان بی هیچ نقص و خطایی بودهاند، بههرحال به انسان غیر معصوم کم یا بیش، انتقادهایی وارد است و بزرگداشت انسانها به معنی بزرگداشت خصایص و اعمال پسندیده آنان و نه به معنای بزرگداشت همه خصلتهای آنهاست.» به نظر میرسد شورای شهر تهران بیشتر از آن که به فکر چارهجویی برای حل مشکلات پایتخت باشد، به فکر تغییر نام معابر و خیابانها بوده است. پاک کردن حتی اسامی که شورای قبلی یا قبلتر از آن برای معابر شهر انتخاب کردهاند، بزرگترین اقدام شورا در مدت ۳۶۵روز گذشته بوده است. در چنین شرایطی سست شدن پایههای اعتماد شهروندان به نمایندههای شورا دور از ذهن نیست.
دیدگاه تان را بنویسید