مراسم بزرگداشت سالروز مقاومت دلیران تنگستان +تصاویر

کد خبر: 757135

مراسم سالروز مقاومت تنگستانی ها در برابر تجاوز انگلیس در بوشهر برگزار شد.

مراسم بزرگداشت سالروز مقاومت دلیران تنگستان +تصاویر

سرویس اجتماعی فردا: به مناسبت سالروز تجاوز انگلیس به بوشهر و مقاومت دلیرانه تنگستانی ها، عصر روز جمعه 17 آذرماه مراسم یادبودی به همت موسسه هنری چاخته در محل درگیری واقع در بوستان ساحلی ریشهر برگزار شد.

این مراسم با حضور استاد «مهدی فتوت» نویسنده کتاب «رویارویی باقرخان تنگستانی با لشکرکشی‌های انگلیس به بوشهر» و «دکتر احمد کرمی نژاد»، محقق تاریخ و فرهنگ بوشهر، «حجت الاسلام عبدالحسن ذاکری تنگستانی» از منسوبین باقرخان تنگستانی، و عموم مردم برگزار گردید.

در ابتدای این مراسم دکترکرمی نژاد به بیان تاریخچه و علل تجاوزات استعمار انگلیس به بوشهر پرداخت. وی در توضیح دومین حمله انگلیسی‌ها به بوشهر و نبرد ریشهر گفت: 161 سال پیش در 18 آذر 1235 شمسی انگلیس برای دومین بار در تاریخ به بوشهر حمله کرد. انگلیس برای اینکه ایران را در موضوع هرات تحت فشار قرار دهد و بتواند با جدا کردن هرات از ایران حاشیه امنی برای مستعمرات خود در هند ایجاد کند، با تمام قوای دریایی خود به بوشهر حمله کرد.

کرمی نژاد با برشمردن تجهیزات و استعداد نیروی دریایی انگلیس گفت: در این حمله که با 55 ناو جنگی و بیش از 8000 نیروی نظامی هندی و انگلیسی صورت گرفت، سرهنگ باقرخان تنگستانی به همراه فرزند رشیدش احمدخان تنگستانی تنها با 400 تفنگچی از دالکی و اهرم و چاهکوتاه به بوشهر آمده و در ساحل ریشهر با لشکر مجهز انگلیسی‌ها درگیر شدند.

وی با اشاره به خیانت حاکم بوشهر در جریان حمله انگلیسی ها افزود: حسنعلی‌خان قوام شب قبل از تجاوز انگلیسی‌ها، از باقرخان که درحال سنگربندی در قلعه ریشهر بود درخواست کرد تا خود را با نیروهایش به قلعه خلعت پوشان در ورودی شهر بوشهر و 15 کیلومتری قلعه ریشهر برسانند تا در آنجا با 2000 نیروی نظامی مستقر در شهر به مقابله با انگلیسی ها بپردازند. اما هنگامی که باقرخان و نیروهایش به دروازه شهر می‌رسند از ورود آنها ممانعت میکنند و 3 قبضه توپ آنها را نیز ضبط میکنند و اینگونه قوای دفاعی آنها را تحلیل می‌برند.

دکتر کرمی نژاد سپس به شرح دلاوری های تنگستانی ها در ساحل ریشهر پرداخت و گفت: در این نبرد نابرابر تنگستانی ها توانستند با ترفندهای نظامی باقرخان 740 نفر از نیروهای متجاوز انگلیسی از جمله 20 افسر عالی رتبه و 4 فرمانده انگلیسی را به هلاکت برسانند. سرانجام با اتمام مهمات و شهادت احمدخان تنگستانی و 72 تن از تنگستانی‌ها، باقرخان دستور عقب نشینی نیروها را صادر کرد تا در خوشاب مجدداً برای مقابله با متجاوزین سنگربندی کنند.

وی در پایان سخنان خود به عاقبت کار سازش کاران و کسانی که حاضر به مقاومت نشدند اشاره کرد و گفت: پس از سقوط قلعه ریشهر، انگلیسی ها که دیگر نیروی مقاومتی در برابر خود نمی دیدند در طول نوار ساحلی بوشهر حرکت کرده و بوشهر را به توپ بستند. 2000 نیروی نظامی حاضر در شهر را برهنه کرده و در شهر گرداند و حسنعلی خان قوام و همراهانش را نیز به زندانی در هند تبعید کردند. سخنران بعدی مراسم استاد مهدی فتوت، پژوهشگر تاریخ بوشهر و نویسنده کتاب «رویارویی باقرخان تنگستانی با لشکرکشی‌های انگلیس به بوشهر» بود.

ایشان در سخنان خود ضمن گلایه از عدم توجه مورخین و نویسندگان و نخبگان به تاریخ پرافتخار مقاومت جنوب، به اولین انتفاضه مردمی بوشهر به رهبری شیخ حسن آل عصفور در 180 سال پیش در برابر انگلیس اشاره کردند و از مسئولین تقاضا کردند بنای یادبود اولین انتفاضه مردمی بوشهر در برابر انگلیس، در محل درگیری با قوای مهاجم ساخته شود.

استاد فتوت در پاسخ به این سوال که مقاومت با نیرو و امکانات کم در برابر قوای مجهز انگلیس چه دستاوردی جز کشته شدن و شکست خوردن داشته است گفت: در زمانی که تفنگچی های تنگستانی و مردم بوشهر در برابر انگلیس می ایستند و مقاومت می کنند در همان زمان سرزمین های بزرگ هند و چین و کشورهای آمریکای لاتین و ... با چند برابر جمعیت و وسعت سرزمین، مستعمره انگلستان شدند ولی این مقاومت و پایداری جانانه با امکانات و نفرات کم باعث شد انگلیسی‌ها بفهمند که قسمتی از ایران را شاید بتوان برای مدت کوتاهی اشغال کرد اما هیچگاه نمی‌توان مستعمره کرد.

وی در پایان سخنان خود گفت: فلسفه حفظ استقلال ایران در طول تاریخ در برابر تهاجمات بیگانگان را جز در مقاومت و پایداری مردمی نمی‌توان یافت.

در ادامه برنامه سید عبدالرسول حسینی با نوای گرم خود به شروه خوانی پرداخت و پخش کمیک موشن 740 تولید شده در واحد تولید چاخته نیز پایان بخش این مراسم بود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت