روزنامه صبح نو: چشمانتان را ببندید و تصور کنید که نقشهای هوشمند از تهران، روبهروی شماست که میتواند میزان تراکم جمعیت را در زمانهای مختلف، به شما نشان دهد. اگر ساعتهای پایانی شب را در نظر بگیرید، قطعاً خیابان «سی تیر» پایتخت یکی از پرتراکمترین و شلوغترین محلههای روی نقشه خواهد بود. محلهای تاریخی و خیابانی سنگفرش شده که این روزها، پدیدهای جذاب و جالب را هم در دل خود میبیند. پدیدهای ساده اما بسیار پرطرفدار بهنام غذاکده خیابانی یا به قول فرنگیها: «استریت فود». گزارش «صبح نو» از شبگردی در خیابان سی تیر تهران را بخوانید.
تصاویر بافت سنتی خوانسار اینجا ببینید
معماری تهران، این روزها دوگانگی جذاب و عجیبی دارد. از طرفی روز به روز سازههای نوین و تکنولوژیک و معماری مدرن با سرعت زیادی در حال رشد است و از طرفی بافت قدیمی، آیینها و مشاغل قدیمی و معماری ایرانی در بافت فرسوده و قلب تهران با سرعت خوبی در حال احصا و بازسازی است.
شهری که نه تنها برای ساکنان بلکه برای مسافران و گردشگرانش هم خاطرهانگیز و خاطرهساز شده است.
شهری پر از انرژی، گرم و پر تب و تاب که حتی گرمای ماه مبارک رمضان و تابستان هم حریف شبگردی و شکمگردی و تفریح و شادی مردمش نمیشود. کافی است حالا که داغی و گرمای تابستان، شبهای کوتاهش را دوست داشتنیتر و قابل تحمل تر از شبهای دیگر کرده است، برای ثبت خاطره یک تفریح شبانه در خیابانهای تهران قدم در محلههای مختلف پایتخت بگذاریم. وقتی از ترافیک و غلغله خیابانها بگذریم، باورمان نمیشود که حتی برخی فیلمهای گیشهای و بیمحتوای سینماها، صندلی خالی و رستورانها و فست فودها و مراکز تفریحی شهر جای نفس کشیدن نداشته باشد.
اما در کنار تمام شلوغیهای شبانه تهران، آرامش محدوده قلب تهران و منطقه بازار و کرکرههای پایین کاسبان ریشهدار بازار تهران در انتهای شب، باز هم از جذابیت خاص این منطقه کم نمیکند. چرا که جاذبههای تاریخی گردشگری، این قدر اینجا زیاد است که میشود حتی کنار آنها قدم زد و شکوه تاریخ را در بافتهای قدیمی پایتخت لمس کرد. بافتهایی که حالا به مدد نوسازی، جلوهای دیگر یافتهاند.
سردر باغ ملی و موزهها و بناهای تاریخی و سنگ فرش اطراف وزارت امور خارجه، حس نوستالوژیک و تهران واقعی را القا میکند. توریستهایی که دنبال یک جای دنج برای ثبت بهترین لحظهها کنار بافت سنتی و معماری کهن تهران هستند، زودتر از ما تهرانیها جایی را در این بین پیدا میکنند که کمی شبیه خیابانهای اروپایی یا آسیای شرقی شده است. اما گل سرسبد خیابانهای مرکز پایتخت، خیابان سی تیر است که به خیابان ادیان یا سیاست یا موزه هم معروف است. خیابانی که سنگ فرشش، مسیر ورود به موزهها و کلیسا و مراکز تاریخی و باستانی زیادی است.
چند صباحی است که این خیابان رنگ و روی جدیدی گرفته و سیل مخاطبانش علاوهبر همه جاذبههای دیگر، مقصد خود را اینجا تعیین میکنند و به هوای خیابان غذای تهران یا همان استریت فود تهران - به سراغش میآیند.
از خیابان امام خمینی ؟ره؟ که وارد سی تیر شوید بوی غذا به مشامتان میخورد و چند قدم جلوتر، میتوانید سیل جمعیتی را ببینید که خوشحال و هیجانزده، به خوردن و آشامیدن در کوچکترین و جالبترین رستورانهای تهران مشغولند. رستورانهایی که از یک گاری ساده شروع میشود و تا یک فولکس و ون مجهز میشود در میانشان دید.
فوکس واگنهای رنگارنگ، کامیونهای عجیب، دوچرخهها و موتورها و کیوسکهایی که به رستورانها و کافی شاپ خیابانی کوچکی تبدیل شده، که به قول کاربران فضاهای مجازی دوست داری غذای همهشان را امتحان کنی!
هر چه بخواهی هست، از دل و جگر و کباب ایرانی بگیر تا فست فود و فلافل آبادان، از باقالاقاتق و غذای گیلانی بگیر تا ساندویچ خانگی، از آش و حلیم و بلال ذغالی بگیر تا فالوده و بستنی و قهوه ترک!
همین جذابیتها سبب شده است که خیابان غذای تهران که نمونه مشابه استریت فودهای اروپا و آسیای شرقی است، در همین مدت کوتاه چند ساعته هم از حدود 5 هزار نفر در هر شب پذیرایی کند.
اینجا میشود جوانان خلاق و هنرمندی را دید که کافهداری و رستورانداری را با ذوق و خلاقیت تلفیق کردهاند و علاوهبر خوراک لذیذ، حال دلتان را هم خوب میکنند. از شگفتانهها تا خوراکها و ظرفهای نوستالژیک که حال دل آدم را هم خوب میکند.
این را میشود در نگاه و کلام مشتریان این رستورانها هم دید. مثل «کاوه» 25 ساله که گروهی از گردشگران چینی را به اینجا آورده و حسابی آنها را شگفتزده کرده است. او میگوید: «صبح را به بازدید از بافت قدیمی و موزهها گذراندیم و شب، به جای حضور در رستورانی چینی، به آنها گفتم جایی خواهیم رفت که خاطرهای فراموش نشدنی برایتان بسازد. وقتی گردشگران را به اینجا آوردم، شگفتزده شده بودند. اصلاً فکرش را هم نمیکردند که تهران هم در این محله زیبا و کنار این نورپردازیهای زیباتر، خیابان غذا داشته باشد. اتفاقاً طرفدار فلافل ایرانی هم شدهاند و کلی عکس سلفی همین جا انداختهاند.»
آقای «محمدرضا اصلانی» هم که 65 سال دارد و با بچهها و نوههایش به اینجا آمده، معتقد است زیباییهای تهران در شب، موضوعی است که در چند وقت اخیر توجه بیشتری به آن شده و کمکم دارد جا می افتد. او هم گوید: «همین سبک خاص پخت غذا در تنورهای کوچک داخل فولکس، چای آلبالویی و سماور قدیمی، موسیقی سنتی خیابانی و گعدههای جوانی، چیزی است که نه تنها برای مردم عادی، بلکه خیلی از مسوولان و هنرمندان جذاب است و آنان را به اینجا میکشاند. کاش بتوان از جذابیتهای خاص دیگر پایتخت هم برای شبگردیهای تابستان استفاده کرد و با الگوگیری از موفقیت این طرح، فکری هم برای محلههای دیگر شهر کرد. خانم «سزاوار» هم از طرفداران خیابان سی تیر است. او میگوید: «همین که این خیابان قدیمی را سنگفرش و راه قدم زدن و گردش مردم در آن را فراهم کردهاند، اتفاق خوبی است که اینجا را دوست داشتنیتر میکند.»
به نظر میرسد اتفاقی که مدیریت گردشگری شهرداری منطقه 12 تهران با هدف احیای زندگی شبانه در این منطقه کلید زده است، نشانگر اهتمام ویژه مدیریت شهری به ارتقای سبک زندگی شهروندی در تهران باشد. فرصتی در دسترس و نزدیک برای آنان که میخواهند فارغ از دود و هیاهوهای پایتخت شلوغ، چند ساعتی را در آرامش کنار خانواده تفریح کنند و از جذابیتهای گمشده و فراموش شده تهران لذت ببرند.
شاید تلاش شهرداری برای ارتقای جذابیتهای گردشگری خیابان سی تیر و تبدیل آن به محلی برای بازسازی فرهنگ اصیل ایرانی، رویدادهای غذایی و استارتآپ ویکندهای خلاقانه، بتواند الگوی مناسبی برای دیگر محلههای شهر باشد. محلههایی که هریک از آنها میتواند با کمی خلاقیت و توجه بیشتر، به قطب جدیدی در گردشگری پایتخت تبدیل شود.
دیدگاه تان را بنویسید