تهران ۷۶ يا تهران ۹۵؛ كدام گران‌تر اداره شده‌اند؟/ شهروندان قربانی نگاه سیاسی دولت به شهر

کد خبر: 617162

سياست زدگي همواره غباري در مسير رعايت انصاف و اخلاق مداري است. نگاه به دور از رنگ و بوي سياسي، هر مخاطبي را به اين جمع بندي مي رساند كه تهران قبل از سال 84 و بعد از آن، از هيچ حيثي قابل قياس نيست.

سرویس اجتماعی فردا: سياست زدگي همواره غباري در مسير رعايت انصاف و اخلاق مداري است. نگاه به دور از رنگ و بوي سياسي، هر مخاطبي را به اين جمع بندي مي رساند كه تهران قبل از سال 84 و بعد از آن، از هيچ حيثي قابل قياس نيست. كافيست براي صدق اين گفتار چرخي كوتاه در هر گوشه از تهران بزنيد تا با مفهوم واژه تغيير به معناي حقيقي كلمه آشنا شويد.
پروژه هاي عمراني، سرانه فضاي سبز، شبكه ريلي و سيستم حمل و نقل عمومي برشي از پيشرفت هاي پايتخت طي يك دهه اخير است. با تمام اين اوصاف، هستند كساني كه از دريچه سياست به نقد اقدامات شهرداري تهران مي پردازند و از اصطلاح گران اداره شدن شهر سخن مي گويند و افزايش 17 برابري بودجه شهرداري را نسبت به سال 76 به رخ مي‌كشند.
نقد با تخريب دو مفهوم كاملا متفاوت است، ازين رو برخي از افراد در صدد تخريب به جاي نقد بر مي آيند تا در مسير نيل به اهداف سياسي خويش گام بردارند. براي پيدا كردن حقيقت و اينكه آيا تهران نسبت به سال 76 گران تر اداره مي شود يا نه، كافيست كمي نگاه و افق ديدمان را براساس مباني تخصصي تنظيم كنيم.
شاخص CPI بهاي مصرف كننده را بر اساس فرمت هاي اقتصادي و نرخ رشد تورم تعيين مي كند و به نوعي تعيين كننده ارزش پول به حساب مي آيد، به اين معنا كه هر قدر اين عدد رقم بالاتري را نشان دهد سخن از كاهش كيفي پول است. تورم سال به سال در حال رشد و ارتقا است و همين عامل سبب كاهش ارزش پول مي شود. بانك مركزي كشور CPI را از سال 1340 تا 1395 در سايت CBI.IR مورد ارزيابي قرار داده است. بانك مركزي شاخص را سال 1390 قرار داده و بر اين اساس عدد CPI، در اين سال عدد 100 را نشان مي دهد. حال اگر معيار ارزيابي را سال هاي قبل تر از 90 قرار دهيم به دليل پايين تر بودن تورم نسبت به سال 90 اين عدد كمتر از مي شود و از سال 90 تا 95 نيز به دليل افزايش تورم شاخص بالاي 100 خودنمايي مي كند. به طور مثال شاخص CPI در سال 1395 به 227 رسيده است، اين يعني تورم از 90 تا 95 بيش از 2/2 برابر شده و بديهي است كه ارزش پول نيز به همين حساب كاهش مي يابد. براساس اين معيار، قيمت ها از سال 76 تا 1395 نزديك به 17 برابر شده است، چراكه شاخص CPI در سال 1376 بر روي عدد 4/13 قرار دارد. بر همين مبنا بودجه نقدي و غيرنقدي شهرداري نيز 17 برابر شده است.
بودجه شهرداري نسبت به سال 76، 17 برابر شده و اين نكته كاملا درست است، اما براساس معيارها و شاخصه هايي كه مطرح شد، تهران 95 با بودجه سال 76 اداره مي شود، در صورتي كه خدمات شهري و شاخصه هاي يك شهر مدرن پايتخت نسبت به سال 76 اساسا قابل قياس و بررسي نيست. بزرگترين پروژه عمراني تهران 76، بزرگراه نواب بود، اما تهران بعد از 84 پروژه هايي همچون بزرگراه امام علي (ع)، تونل نيايش، توحيد، رسالت و پل صدر به خود ديده است.
از سوي ديگر تهران شبكه ريلي و مترو را پس از سال 84 به خود ديد و همين يك عامل حكايت از هزينه هاي غيرقابل قياس تهران 95 با 76 دارد. از سوي ديگر فقط در خصوص كار فرهنگي و اجتماعي صورت گرفته در سال 95 تهران، بودجه اي 41 ميلياردي از سوي شهرداري تهران تخصيص پيدا كرد و معاونتي به نام فرهنگي و اجتماعي تاسيس شد، اين در حاليست كه بودجه اي كه براي اين امر در سال 76 اختصاص يافت نزديك به 580 ميليارد تومان بوده است.

با تمام اين تفاسير دولت تصميم گرفت كه بودجه سال 96 شهرداري تهران را 46 درصد كاهش دهد. تصميمي كه برآيندي جز نگاه سياسي ندارد. نگاهي كه مدت هاست تن شهر را رنجور كرده و دودش فقط به چشم شهروندان مي رود. اين زاويه نگاه دولت ها از سال 84 به شهرداري پايتخت يكسان بوده تا سياست، ابزاري براي تخصيص بودجه و مباحث حمايتي شود، اما به نظر مي رسد مديريت شهري پايتخت به اين بي مهري ها عادت كرده و اين ضعف، عاملي سوء براي كاهش رشد خدمت رساني به شهروندان نشده است.كافيست تهران 84 را با 95 مقايسه كنيد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت