کاندیدا‌های ریاست مجلس یازدهم را بهتر بشناسید +سوابق

کد خبر: 996547

تاکنون ۴ چهره برای تصدی پست ریاست مجلس یازدهم اعلام آمادگی کرده‌اند که در این گزارش سوابق و عملکرد آن‌ها مورد بررسی اجمالی قرار می‌گیرد.

کاندیدا‌های ریاست مجلس یازدهم را بهتر بشناسید +سوابق

خبرگزاری تسنیم: یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی امروز در حالی کار خود را آغاز کرد که تاکنون ۴ نفر از منتخبین برای ریاست قوه مقننه نامزد شده‌اند.

بر اساس آنچه در چند روز گذشته در رسانه‌ها منتشر شده است، محمدباقر قالیباف و سیدمصطفی میرسلیم منتخبان مردم تهران، حمیدرضا حاجی بابایی منتخب همدان و فریدون عباسی منتخب کازرون ۴ نماینده‌ای هستند که برای ریاست نهاد قانون‌گذاری کشورمان نامزد شده‌اند.

در این میان علی نیکزاد و سیدشمس‌الدین حسینی، از وزرای دولت محمود احمدی نژاد هم داوطلب ریاست مجلس بودند که کناره‌گیری کردند.

هر ۴ کاندیدای کنونی ریاست مجلس یازدهم سوابق زیادی در عرصه‌های مختلف داشته و توانسته‌اند رای بالای مردم حوزه انتخابیه خود را بدست بیاورند. گرچه برخی شانس بیشتری برای تصدی کرسی ریاست دارند.

معمولا در مجالس مختلف، افرادی عهده دار ریاست مجلس شده‌اند که سابقه زیادی در برهه‌های مختلف انقلاب داشته‌اند. مجلس شورای اسلامی از آغاز به کار خود در سال ۵۹ تاکنون، شش رئیس به خود دیده است. مرحوم آیت الله «اکبر هاشمی رفسنجانی» اولین رئیس مجلس شورای اسلامی در جمهوری اسلامی ایران است. او تیر ۱۳۵۹ بر کرسی ریاست قوه مقننه در مجلس قدیم نشست و تا مرداد ۱۳۶۸ به مدت ۹ سال در این مسئولیت قرار داشت.

دومین رئیس مجلس شورای اسلامی در جمهوری اسلامی ایران، حجت الاسلام «مهدی کروبی» بود که از مرداد ۱۳۶۸ تا خرداد ۱۳۷۱ عهده دار ریاست مجلس شد. وی در مجلس ششم نیز از خرداد ۱۳۷۹ تا خرداد ۱۳۸۳ مسئولیت ریاست مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشت. حجت الاسلام «علی‌اکبر ناطق نوری» هم فرد دیگری بود که به عنوان سومین رئیس مجلس شورای اسلامی عهده دار کرسی ریاست پارلمان شد و به مدت ۸ سال ریاست قوه مقننه را بر عهده داشت.

غلامعلی حدادعادل چهارمین رئیس قوه مقننه است که در مجلس هفتم عهدهدار کرسی ریاست مجلس شورای اسلامی بود. ریاست مجالس هشتم، نهم و دهم هم بر عهده «علی لاریجانی» بود که با ۱۲ سال ریاست مجلس رکورددار این عرصه لقب گرفت.

حالا با آغاز به کار مجلس یازدهم، بسیاری دنبال جواب این سوال هستند که چه کسی ریاست مجلس را بر عهده خواهد گرفت؟

در این گزارش نگاهی اجمالی بر سوابق و عملکرد ۴ کاندیدا‌های ریاست مجلس آینده خواهیم داشت.

رئیس و اعضای هیات رئیسه مجلس یازدهم فردا پنجشنبه ۸ خرداد مشخص می‌شوند.

** محمدباقر قالیباف

محمدباقر قالیباف که به نمایندگی از مردم تهران وارد مجلس شده، نفر اول ۳۰ منتخب این شهر است. قالیباف ۱۲ سال شهردار تهران بود و عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام را نیز در کارنامه دارد.

کاندیدا‌های ریاست مجلس یازدهم را بهتر بشناسید +سوابق

قالیباف ۵۹ ساله، شهریور ۱۳۴۰ در شهر مشهد متولد شد. پدرش حسین قالیباف، کرد تبار و از اهالی طرقبه و مادرش خیرالنساء بوژمهرانی اصالتاً نیشابوری بودند. برادرش حسن قالیباف طرقبه‌ای در عملیات کربلای ۴ شهید شد.

محمدباقر قالیباف درسال ۱۳۶۱ فرمانده تیپ امام رضا شد و سپس به فرماندهی لشکر پنج نصر خراسان در جنگ ایران و عراق ارتقاء یافت.

او به همراه لشکر پنج نصر در اغلب عملیات‌های دوران دفاع مقدس در کنار شهیدان سرافرازی همچون باکری، همت، خرازی، کاظمی، صیاد شیرازی به صیانت از انقلاب اسلامی پرداخت. پس از جنگ فرماندهی لشکر ۲۵ کربلا را عهده دار شد و در همان ایام زلزله عظیم منجیل رخ داد. این لشکر در این واقعه و در شرایطی که تمام راه‌های ارتباطی بین تهران و شمال بسته بود، پیاده ۱۵ کیلومتر را طی کردند و به عنوان اولین گروه، خود را به محل حادثه رساندند و گروه‌های امداد و نجات اولیه توسط آن‌ها تشکیل شد.

محمدباقر قالیباف همچنین تجربه فرماندهی در قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا، نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی را دارد. قالیباف در سال ۱۳۷۳ به عنوان فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا انتخاب شد و در پروژه‌هایی همچون راه آهن ۱۶۵ کیلومتری مشهد- سرخس که ایران افغانستان، آذربایجان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، پاکستان و ترکیه را به هم وصل می‌کند، گازرسانی به پنج استان مرکزی و غربی و ساخت سازه عظیم دریایی خلیج فارس و سد بزرگ کرخه نقش داشته است.

او همچنین در سال ۱۳۷۶ با حکم مقام معظم رهبری، به سمت فرماندهی نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب شد و پس از آن به فرانسه رفت و در امتحان خلبانی ایرباس شرکت کرد. قالیباف هنوز هم خلبان ایران ایر است.

قالیباف در سال ۱۳۷۹ مجددا با حکم آیت‌الله خامنه‌ای، فرماندهی نیروی انتظامی ایران را عهده‌دار شد. یکی از اقدامات مهم و ماندگار او در نیروی انتظامی راه‌اندازی پلیس ۱۱۰ است. همچنین تجهیز نیروی انتظامی به خودرو‌های روز، ایجاد دفاتر خدمات دولت الکترونیک یا پلیس ۱۰+ و مرکز نظارت همگانی مردمی ۱۹۷ از دیگر دستاورد‌های او در نیروی انتظامی است.

قالیباف در سال ۱۳۸۳ و در دوران فرماندهی نیروی انتظامی به عنوان نماینده رئیس‌جمهور وقت و رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز منصوب شد. در این دوره بود که دادگاه ویژه جرایم قاچاق کالا و ارز راه‌اندازی شد و پرونده‌های مهمی همچون فرودگاه پیام و قاچاق خودرو در این دادگاه بررسی شد. همچنین در این دوره قاچاق سیگار تقریبا از بین رفت و چند اسکله که برای قاچاق کالا استفاده می‌شد، کشف شد.

منتخب اول مردم تهران در انتخابات یازدهمین دوره مجلس، از نامزد‌های انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۹۶ هم بود که در راستای تقویت جریان اصولگرایی به نفع سیدابراهیم رئیسی کنار رفت.

محمدباقر قالیباف در شهریور ۱۳۸۴ با اجماع شورای شهر تهران به عنوان شهردار این شهر انتخاب شد و در سال ۱۳۸۸ نیز مجدداً با حکم این شورا در سمت خود ابقا شد. کوتاه کردن فاصله جنوب از شمال تهران هدف اصلی وی در این دوره مدیریت بود.

سبک «مدیریت جهادی» یک شیوه مدیریت شهری در ایران بود، که توسط محمدباقر قالیباف رقم خورد و با همین نگاه پروژه‌هایی همچون بزرگراه طبقاتی و تونل صدر - نیایش، تونل توحید، پل جوادیه، بوستان بزرگ ولایت، رود دره فرحزاد (بوستان نهج البلاغه)، ایجاد شبکه بی آر تی، سرعت بخشیدن به توسعه مترو و ... در تهران شکل گرفت. این اقدامات قالیباف در مدیریت کلان‌شهر تهران سبب شد تا در سال ۱۳۸۷ از طرف سایت شهرداری‌های جهان، به عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا معرفی شود. وی مجددا در شهریور ۱۳۹۲ با اکثریت آرا در شورای شهر تهران برای سومین بار شهردار تهران شد.

به دلیل مدیریت قالیباف در شهرداری تهران، این شهر در سال ۲۰۱۰ برای اولین بار توانست در یکی از شاخص‌های توسعه شهری از یک سازمان معتبر بین المللی رتبه کسب کند. تهران در آن سال در حوزه حمل و نقل به عنوان یکی از پنج شهر برتر دنیا از نظر حمل و نقل از سوی موسسه سیاست‌های حمل و نقل و توسعه موسوم به ITDP شد و در سال ۲۰۱۱ میلادی و در دهمین اجلاس متروپلیس (اتحادیه کلانشهر‌ها و پایتخت‌های جهان)، تهران از بین ۱۶۲ کلانشهر دنیا به عنوان شهر برتر جهان در زمینه ارتقای کیفیت زندگی شهروندان مورد تقدیر قرار گرفت. این جایزه که معتبرترین جایزه بین المللی در زمینه مدیریت شهری در دنیاست به دلیل تلاش برای ارتقای کیفیت زندگی شهروندان به ویژه در زمینه توسعه حمل و نقل عمومی و بهره گیری از روش‌های مناسب نظیر سامانه BRT، دوچرخه‌های عمومی و … به تهران تعلق گرفت.

قالیباف در سال‌های ۸۴، ۹۲ و ۹۶ کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شد که در سال ۹۶ به نفع ابراهیم رئیسی کناره گیری کرد.

** مصطفی میرسلیم

مصطفی آقامیرسلیم، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت هاشمی رفسنجانی است که در لیست ۳۰ نفره منتخبین تهران در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نفر دوم شد.

کاندیدا‌های ریاست مجلس یازدهم را بهتر بشناسید +سوابق

او هم در دوره دوازدهم انتخابات ریاست جمهوری نامزد بود. گرچه چند روز مانده به انتخابات حزب موتلفه اسلامی با صدور بیانه‌ای انصراف مصطفی میرسلیم از انتخابات برای حمایت از ابراهیم رئیسی را اعلام کرد، اما میرسلیم ساعتی بعد در کانال تلگرامی خود، شایعه انصرافش را تکذیب کرد و در انتخابات رای نفر سوم را کسب کرد.

سید مصطفی آقامیرسلیم زادهٔ ۱۹ خرداد ۱۳۲۶ در تهران و ۷۳ است. وی تحصیلات متوسطهٔ خود را در سال ۱۳۴۴ در دبیرستان البرز به پایان رساند و در سال ۱۳۴۹ موفق به اخذ فوق لیسانس در رشتهٔ مهندسی مکانیک از دانشگاه پواتیهٔ فرانسه شد. به‌دنبال آن، در سال ۱۳۵۱ از «مدرسهٔ عالی ملی مکانیک و آئروتکنیک» تخصص مهندسی در رشتهٔ موتور‌های درون‌سوز را کسب کرد.

او هم‌اینک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس شورای مرکزی حزب مؤتلفهٔ اسلامی است.

میرسلیم در سال‌های ۵۸ تا ۶۱ معاونت سیاسی اجتماعی وزیر کشور را بر عهده داشت. میرسلیم از اعضای حزب جمهوری اسلامی بود که به پیشنهاد بنی‌صدر برای نخست‌وزیری به مجلس معرفی شد، اما مجلس اول شورای اسلامی با نخست‌وزیری او موافقت نکرد.

او از سال ۶۱ تا ۶۸ سرپرست نهاد ریاست جمهوری و مشاور عالی رئیس‌جمهور بود.

میرسلیم همچنین عضو هیئت علمی مهندسی مکانیک دانشگاه امیرکبیر و مؤسس و رئیس اولین مرکز تحقیقات موتور ایران و ناظر عالی طراحی و ساخت اولین موتور پایه گازسوز است. او در برهه‌ای ریاست فدراسیون نجات غریق و غواصی ایران و عنوان «حامی فدراسیون نجات غریق جهانی ایران» را بر عهده داشت.

تنها مسئولیت وی پیش از انقلاب اسلامی مدیریت بهره‌برداری شرکت راه‌آهن شهری تهران و حومه در سال‌های ۵۴ تا ۵۷ است.

عضویت هیئت اجرایی همه‌پرسی نظام جمهوری اسلامی، رئیس ستاد بازرسی انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی، سرپرست شهربانی جمهوری اسلامی ایران، مشاور رئیس‌جمهور در امور تحقیقات، معاون فرهنگی اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک از دیگر مسئولیت‌های میرسلیم در سال‌های مختلف است.

** حمیدرضا حاجی بابایی

حمیدرضا حاجی بابایی منتخب مردم همدان است که برای ششمین بار توانست اعتماد مردم این حوزه انتخابیه را کسب کرده و وارد مجلس شود. وی متولد ۱۳۳۸ و دانش آموخته‌ی دبیرستان دکتر شریعتی همدان است.

کاندیدا‌های ریاست مجلس یازدهم را بهتر بشناسید +سوابق

حاجی بابایی نمایندهٔ دوره‌های پنجم، ششم، هفتم، هشتم و دهم بود که در دوران نمایندگی‌اش در دور دوره عضو هیئت رئیسه مجلس و رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس بوده و در کمیسیون‌های برنامه و بودجه، تلفیق، اصل نود و امنیت ملی و سیاست خارجی عضویت داشته‌است.

او همچنین سابقه تصدی وزارت در دولت دهم را در کارنامه دارد. وی در آبان ۱۳۸۸ از طرف محمود احمدی‌نژاد برای تصدی وزارت آموزش و پرورش به مجلس معرفی شد و با اخذ ۲۱۷ رأی موافق وزیر آموزش پرورش دولت دهم شد.

حاجی بابایی هم مانند دو رقیب دیگرش در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شد، اما صلاحیت وی توسط شورای نگهبان احراز نشد.

حاجی بابایی در همدان دیپلم تجربی و فوق دیپلم تجربی خود را از دانشسرای راهنمایی گرفت و سپس لیسانس دبیری الهیات و معارف اسلامی (دانشگاه تهران) و فوق لیسانس الهیات و معارف اسلامی و دکتری الهیات و معارف (دانشگاه آزاد اسلامی کرج) را اخذ کرد.

وی از سال ۷۲ تا ۷۵ سابقه تدریس در مراکز تربیت معلم و دوره عالی ضمن خدمت فرهنگیان و دانشگاه آزاد اسلامی داشته‌است و هم‌اکنون در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و دانشگاه تهران مشغول به تدریس است.

عضویت در هیئت امنای دانشگاه بوعلی سینا و دانشگاه علوم پزشکی همدان و چهار دوره عضو و رئیس فراکسیون فرهنگیان از دیگر سوابق حاجی بابایی است.

** فریدون عباسی

فریدون عباسی‌دوانی که به مدت ۳ سال (بهمن ۸۹ تا مرداد ۹۲) رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بود، در سال ۱۳۳۷ در آبادان متولد شد. وی دارای لیسانس فیزیک هسته‌ای از دانشگاه شیراز، فوق لیسانس فیزیک هسته‌ای دانشگاه فردوسی مشهد و دکتری مهندسی هسته‌ای از دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر است.

کاندیدا‌های ریاست مجلس یازدهم را بهتر بشناسید +سوابق

عباسی ریاست گروه فیزیک در دانشگاه امام حسین سپاه پاسداران را بر عهده دارد. وی اردیبهشت ۱۳۸۶ توسط محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور به علت خدمات علمی به کشور، به عنوان استاد نمونه کشوری انتخاب شد و مهرماه ۱۳۸۹ نیز در مراسمی در دانشگاه شهید بهشتی که با حضور پرویز داوودی و غلامعلی حدادعادل برگزار شد، مورد تقدیر قرار گرفت.

فریدون عباسی که عضو شورای مرکزی انجمن هسته‌ای ایران است، از وی در قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت، به عنوان «دانشمند ارشد وزارت دفاع و مرتبط با انستیتو فیزیک کاربردی» نام برده شد و در لیست تحریم‌ها قرار گرفت.

معاونت دانشجویی - فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی، موسس و دبیر انجمن هسته‌ای ایران، رئیس گروه فیزیک دانشگاه امام حسین (ع)، رئیس پژوهشکده دانشگاه مالک‌اشتر، معاونت تحصیلات تکمیلی دانشگاه امام حسین (ع)، مدیر اجرائی و مشاور حوزه معاونت دانشجوئی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ریاست مرکز آموزش و تحقیقات فیزیک دانشگاه امام حسین (ع) و مسئول پشتیبانی جنگ جهاد سازندگی استان فارس از دیگر سوابق عباسی در برهه‌های مختلف بوده است.

صبح روز ۸ آبان ۱۳۸۹ فریدون عباسی هدف سوء قصد عوامل موساد قرار گرفت و مجروح شد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها