تصویب استیضاح و عزل اعضای شورای نگهبان
نمایندگان مجلس شورای اسلامی سازوکار استیضاح و عزل اعضای شورای نگهبان را تعیین کردند.
خبرگزاری مهر: در ادامه جلسه علنی روز دوشنبه مجلس و در جریان بررسی طرح اصلاح آیین نامه داخلی، ماده ۲ این طرح به تصویب رسید.
بر اساس ماده دو این طرح، جزء ۲ بند (ز) ماده ۱۱۷ قانون به بند (د) این ماده منتقل میشود.
بر این اساس، در صورتی که حقوقدانان شورای نگهبان در مرحله اول در مجلس رأی نیاوردند، ملاک رأی گیری ماده ۱۱۷ است و «اکثریت مطلق آراء» نصاب رأی گیری محسوب میشود.
در ادامه، فتحی نماینده مردم تهران پیشنهادی را برای الحاق به این طرح مطرح کرد.
وی گفت: طبق ماده ۲۴ آیین نامه داخلی منتخبان مجلس اگر در انجام وظایف خود تعلل کنند و این امر مورد اعتراض ۲۵ نفر از نمایندگان قرار گیرد، هیئت رسیدگی به اعتراضات تشکیل شده و نسبت به افراد متخلف تعیین تکلیف خواهد شد.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس اضافه کرد: از جمله افراد منتخب مجلس، حقوقدانان شورای نگهبان هستند که ماده ۲۴ نسبت به آنها ساکت است.
پس از اظهارات موافقان و مخالفان، نمایندگان این پیشنهاد را به تصویب رساندند.
بر اساس ماده ۲۴ آیین نامه داخلی مجلس: هر گاه نمایندگان به کیفیت اداره جلسات یا سایر امور مجلس و نحوه ایفای وظایف رئیس یا سایر اعضای هیئت رئیسه معترض باشند، میتوانند طی تقاضای کتبی با امضای حداقل ۲۵ نفر یا به درخواست کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس، تشکیل هیئت رسیدگی به اعتراضات، مرکب از رؤسای کمیسیونهای تخصصی و اعضای کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس را درخواست نمایند.
کمیسیون آیین نامه داخلی مکلف است ظرف سه روز نسبت به تشکیل هیئت رسیدگی به اعتراضات اقدام نماید. هیئت اخیر مکلف است ظرف ۱۰ روز با حضور سه نفر از منتخبین معترضین، به موضوع رسیدگی نماید. در صورتی که اکثریت اعضای هیئت بر عدم صلاحیت فرد مورد اعتراض رأی دادند، عضویت وی در هیئت رئیسه تعلیق میگردد.
گزارش هیئت در این باره در جلسه غیرعلنی مورد بررسی قرار میگیرد و در اولین جلسه علنی مجلس بدون بحث به رأی گیری گذاشته میشود.
در صورت رد عدم صلاحیت، عضو مزبور به کار خود ادامه خواهد داد و در غیر این صورت از سمت خود مستعفی شناخته میشود و حق شرکت در انتخابات مجدد آن دوره را ندارد.
تبصره ۱-هیئت رسیدگی کننده به اعتراض در ابتدای نخستین جلسه خود هیئت رئیسهای را وفق مقررات مربوط به انتخاب هیئت رئیسه کمیسیونها انتخاب مینمایند.
جلسات هیئت با حضور سه چهارم اعضا رسمیت مییابد و مناط اعتبار تصمیمات آن، رأی اکثریت مطلق حاضرین میباشد.
تبصره ۲- نمایندگان معترض و اعضای مورد اعتراض هیئت رئیسه مجلس حق رأی در جلسه هیئت رسیدگی کننده به اعتراضات را ندارند.
تبصره ۳- رسیدگی فوق مانع از انجام وظایف قانونی کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی نسبت به طرز کار مجلس نخواهد بود و نمایندگان میتوانند از آن طریق نسبت به عملکرد هیئت رئیسه نظارت و پیگیری نمایند.
تبصره ۴- نحوه رسیدگی به اعتراض در مورد ایفای وظایف رئیس کمیسیون اصل ۹۰ و نیز رئیس و دادستان دیوان محاسبات و همچنین سایر نمایندگان مجلس که با رأی مجلس انتخاب میشوند، ولی در این آیین نامه برای رسیدگی به اعتراض در مورد ایفای وظایف آنان روشی مشخص نشده است، طبق این ماده است.
تبصره ۵-چنانچه ۱۰ نفر از نمایندگان به عملکرد هر یک از نمایندگان منتخب مجلس در هیئت ها، مجامع و شوراهای غیراستانی و غیرشهرستانی معترض باشند، طبق این ماده به عملکرد آنان رسیدگی میشود.
دیدگاه تان را بنویسید