کوشکی: روشنفکرنماها «قجری» فکر میکنند
تحلیل گر مسائل سیاسی گفت: روشنفکرنماها، بدون درک درست از فضای بیرونی و شناخت صحیح از واقعیتهای نظام بینالملل، نگاه عصر قاجاری به روابط بینالملل دارند.
خبرگزاری مهر: محمدصادق کوشکی تحلیلگر مسائل سیاسی درباره نقش برخی روشنفکران در ایجاد مشکلات اقتصادی و سیاسی برای کشور، گفت: ریشههای مشکلات اقتصادی ما چند دسته است و بخشی از آن مربوط به مشکلات ساختاری است. اقتصاد ما از دوران پهلوی تاکنون نفت پایه بوده و همین موضوع مشکلات متعددی را به دنبال خود ایجاد کرده است.
وی افزود: موضوعاتی مانند رانت، مصرف گرایی و اولویتدار بودن واردات ازجمله مسائلی بوده است که اقتصاد ایران با آنها درگیر بوده و مشترک با مشکلات دیگر کشورهایی است که نفت پایه و یا تک محصولی هستند. این مشکل ساختاری چیزی حدود ۷۰ سال است که کشورمان را درگیر خود کرده است.
تحلیل گر مسائل سیاسی گفت:، اما بخش دیگری از مشکلات اقتصادی کشورمان ناشی از نگاه غلطی است که برخی افراد که خود را نخبه سیاسی میدانند، ایجاد کردهاند. این دست از به اصطلاح نخبگان سیاسی، بدون درک درست از فضای بیرونی و شناخت صحیح از واقعیتهای نظام بینالملل، یک نگاه خیلی کهنه قجری به روابط بینالملل دارند.
کوشکی افزود: همانطور که در عصر قاجار و همچنین دوران پهلوی، اروپا و آمریکا محور و قلب دنیا حساب میشد و همه امور کشورمان با دنیای غرب تنظیم میشد، این نگاه بسیار قدیمی کهنه شده قاجاری هنوز در این افراد وجود دارد و به جای درک جهانی که چندقطبی شده و به جای شناخت جهانی که قدرتهایی نوظهور در آن پدید آمده که توانستهاند در خیلی از عرصهها آمریکا و اروپا را پشت سر بگذارند، این افراد هنوز همان نگاه منسوخ قاجاری را دارند.
وی تاکید کرد: به همین خاطر است که در پرتوی همین نگاه قاجاری در دو سال گذشته ما نزدیک به یکسال در چین سفیر نداشتیم، برای مدتی طولانی در هندوستان سفیر نداشتیم و در روسیه سفارت ما دچار اختلالاتی بود به این دلیل که سفیر جدید نمیتوانست اعزام شود و سفیر قبلی نیز نمیتوانست کار کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: وزارت امور خارجه همچنان کارآمدترین افراد خود را برای پستهایی در سفارتخانههای کشورمان در اروپای غربی و امثال آن استفاده میکند.
کوشکی تصریح کرد: متأسفانه این نگاه کهنه و قدیمی در نخبگان سیاسی ما موجب شده است که ما اولاً نتوانیم با قطبهای قدرت در دنیا مثل چین، هند و روسیه و برخی کشورهای حوزه آسیای میانه، آفریقایی و آمریکای لاتین ارتباط و همکاری داشته باشیم.
وی تاکید کرد: همین موضوع سبب شده است که ما هزینههای بسیار را پرداختیم. مثلاً ما نتوانستیم تولید خود را از طریق صادرات، جهانی کنیم. بنیان فکری نخبگانی که قجری فکر میکنند، فروش نفت و خرید کالا از اروپا و آمریکا است. در حالی که دنیای امروز و آینده این است که هر کشوری باید بتواند تولیدات دانش بنیان داشته و آن را جهانی کند تا از طریق آن، برای مردم خود رفاه و اشتغال فراهم کند.
تحلیلگر مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: نتیجه نگاهی که حل مشکلات را در بهبود رابطه با اروپا و آمریکا، فروش نفت و خرید کالا از غرب میدانست، بیاعتنایی به تولید داخلی و در نهایت تضعیف آن است. این موضوع در نهایت سبب شده است که مشکلات تولیدکنندگان و صادرکنندگان حل نشود و به این قشر اصلاً توجهی نمیشود.
کوشکی اظهار داشت: در حالی که برای عبور از مشکلات فعلی ما یک راهحل بیشتر نداشته و آن هم این است که تولید خود را جهانی کنیم. یعنی در آفریقا، آسیای میانه، آمریکای لاتین و در نقاط مختلف دنیا باید بتوانیم برای کالاهای ساخت خود مشتری پیدا کنیم.
وی تصریح کرد: راهکار خروج از مشکلات اقتصادی کنونی که درگیر آن هستیم، ایجاد یک جریان ثابت تولید در داخل و فروش در جهان است که مشکلات اشتغال و معیشت کشور را حل خواهد کرد و دولت نیز به جای آنکه تمرکز خود را روی اروپا و آمریکای شمالی بگذارد، باید توجه خود را معطوف جهان کند.
تحلیل گر مسائل سیاسی اظهار داشت: نگاه ما باید به بخشهایی از جهان باشد که استعداد حضور و مصرف کالاهای ایران را دارد. این راهکار سالهای سال است که در اندیشه انقلاب اسلامی مطرح میشود و از سوی رهبر انقلاب بارها اعلام شده است، اما از سوی دولت مورد بیتوجهی قرار گرفته است.
وی گفت: اگر از سال جاری ما این تغییر دیدگاه را انجام دهیم، شاهد خواهیم بود که بسیاری از مشکلات اقتصادی، معیشتی و اشتغال کشور حل خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید