تشتت «حامیان دولت» روی سرلیست
شاید یک زن در قامت سرلیست، بتواند جریان حامی دولت را نجات بدهد؛ به نظر میرسد این مهمترین گزارهای باشد که اصلاحطلبان بخواهند برای بستن لیست خود در انتخابات به آن فکر کنند؛ سیاست رندانهای که البته موانعی هم به خود میبیند.
روزنامه صبح نو: شاید یک زن در قامت سرلیست، بتواند جریان حامی دولت را نجات بدهد؛ به نظر میرسد این مهمترین گزارهای باشد که اصلاحطلبان بخواهند برای بستن لیست خود در انتخابات به آن فکر کنند؛ سیاست رندانهای که البته موانعی هم به خود میبیند. دست به دامان ملاوردی و راکعی؟ بلافاصله پس از آنکه زمزمههای مربوط به ثبت نامنکردن محمدرضا عارف، رییس فراکسیون امید، در انتخابات مجلس یازدهم دهان به دهان چرخید و پیچید، برخی محافل اصلاحطلبی از شهیندخت ملاوردی بهعنوان شایستهترین گزینه برای جانشینی عارف بهعنوان سرلیستی اصلاحطلبان در اسفندماه ۹۸ یاد کردند. ملاوردی، عضو پیشین جبهه منحله مشارکت، مهر سال ۹۲ و همزمان با آغاز به کار دولت یازدهم، طی حکمی بهعنوان معاون امور زنان و خانواده رییسجمهوری منصوب و در ۱۸ مرداد ۹۶ با روی کارآمدن دولت دوم حسن روحانی بهعنوان دستیار ویژه رییسجمهوری در امور حقوق شهروندی انتخاب شد. در نهایت هم با تصویب قانون منع بهکارگیری بازنشستگان و پایان زمان ۳۰ ساله وی، سوم آذر ۹۷ از این سمت کنارهگیری کرد و بازنشسته شد. هر چند خود ملاوردی در روزهای ثبت نام، اخبار حول خود برای سرلیستی را صرفا گمانهزنی خواند، اما به نظر میرسد دستیازی حامیان دولت به یک چهره زن، تاکتیک محوری اصلاحطلبان برای اقناع جامعه رایشان به خصوص زنان، به حضور پای صندوقها باشد. در همینباره، روز گذشته روزنامه «آرمان ملی» با تاکید بر سرلیستی ملاوردی مدعی شد: «مشخص است که دلواپسان از سرلیستی یک خانم واهمه دارند چراکه میدانند این امر سبب افزایش حضور مردم در انتخابات و رای دادن به اصلاحطلبان میشود». علاوه بر ملاوردی، به نظر میرسد زنان دیگر اصلاحطلب نیز از پتانسیل سرلیستی برخوردار باشند. با توجه به اخبار مربوط به تایید صلاحیت فاطمه راکعی، نماینده مجلس ششم و عضو پیشین جبههمشارکت از سوی هیاتهای اجرایی، میتوانیم اینطور حدس بزنیم که او نیز همچون ملاوردی خواهد توانست ردای سرلیستی جریان حامی دولت در انتخابات را به تن کند.
خباز: توانمندتر از مجید انصاری ندیدهام برخی شنیدهها از جبهه اصلاحات، دیگرانیغیر از ملاوردی و راکعی را بهعنوان سرلیستی جریان حامی دولت ابراز میدارند. یکی از این چهرهها که با شدت و حدت بیشتری هم مطرح میشود، مجید انصاری، عضو مجمع روحانیون مبارز است. انصاری گزینه مورد نظر حزب کارگزاران سازندگی است. روزنامه «سازندگی» در شماره روز یکشنبه، ۱۷ آذر خود، با انتشار تصویر بزرگی از مجید انصاری، عضو سنتی جبهه اصلاحات را بهعنوان قریبترین و مناسبترین گزینه برای سرلیستی اصلاحطلبان در انتخابات پیش رو جا زد. علیمحمد نمازی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران هم در گفتگو با شماره ۸۴۲ روزنامهصبحنو گفته بود: «اگر صلاحیت آقای مجید انصاری تایید شود، این شایستگی و استحقاق را دارند که سرلیست اصلاحطلبان شوند». طیفهای دیگر اصلاحطلبی هم روی مجید انصاری نظر مثبتی دارند.
محمدرضا خباز، نماینده اصلاحطلب مجلس ششم و استاندار پیشین استان سمنان، در گفتگو با «صبحنو» درباره سازوکار تعیین لیست و سرلیست جریان حامی دولت گفت: «ابتدا باید ببینیم چه کسانی در لیست قرار خواهند گرفت، سپس ببینیم چه کسی سرلیست خواهد شد. دقیقا همانند مجلس که ابتدا نمایندگان انتخاب میشوند و بعد هیات رییسه انتخاب میشود». خباز تصریح کرد: «در بین این افرادی که برای مجلس ثبتنام کردند، نظر من آقای انصاری است که سرلیست شود. توانمندتر از آقای انصاری ندیدهام.»
راه چمنی: مطهری، انصاری و ملاوردی گزینههای سر لیستی اصلاحطلبان هستند علاوه بر اینها، محمدرضا راهچمنی، دبیرکل حزب وحدت و همکاری ملی در گفتگو با خبرنگار «صبحنو»، علاوه بر مجید انصاری و ملاوردی، از علی مطهری، نماینده کنونی مجلس هم بهعنوان یکی از افراد مستعد برای تصدی سرلیستی حامیان دولت یاد کرد. او ضمنا تاکید کرد که پیش از بستن نهایی لیست، نمیتوانیم بهطور قطعی بگوییم که چه کسی سرلیست خواهد شد.
کدام نهاد اصلاحطلبی مسوول تهیه لیست است؟ بلاتکلیفی جبهه حامیان دولت روحانی، برای تعیین سرلیست در شرایطی است که ایشان در اینکه کدام مجموعه انتخاباتی در این جبهه باید متکفل تهیه لیست باشد نیز به جمعبندی نهایی نرسیدهاند. فرج کمیجانی، فعال اصلاحطلب و دبیرکل مجمع فرهنگیان ایران اسلامی در گفتگو با شماره ۸۴۵ روزنامه صبحنو با بیان اینکه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات امور مربوط به انتخابات را به شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان واگذار کرده است، گفت: کمیتههای مختلفی در شورای عالی اصلاحطلبان برای بحث انتخابات شکل گرفته و تعیین نوع مکانیسم انتخابات، بهعهده شوراست که هنوز درباره آن به جمعبندی نهایی نرسیدهایم. کمیجانی در حالی از شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان بهعنوان مرجع نهایی تصمیمگیری درباره چگونگی بستن لیست یاد کرد که راهچمنی در گفتوگویش با روزنامه، تصریح کرد: «در اینباره هنوز تصمیمگیری و جمعبندی نشده است.» جدای از این گزینهها، اصلاحطلبان دیگری هم قابلیت سرلیستی تهران را برای اصلاحطلبان خواهند داشت؛ گزینههایی مانند محمود صادقی نیز در صورت تایید صلاحیت میتوانند قبای جلوداری اصلاحطلبان تهران را بپوشند. باید دید با تکثر و تشتت افتاده در جریان اصلاحطلبی که نوع سیاست اتخاذی در قبال دولت روحانی، بر این اختلافات دامن زده، آنها چگونه و با چه راهبردی وارد گود انتخابات خواهند شد. آیا اساسا آنها میتوانند به لیست واحدی در تهران دست یابند؟ آیا میتوانند روی سرلیست مشترک به اجماع برسند یا اینکه اساسا لیست آنها بدون سرلیست منتشر خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید