عابدینی: قدرتهای بزرگ آژانس اتمی را به گروگان گرفتند
کارشناس مسائل بین الملل گفت: تغییر خاصی در نحوه تعامل آژانس بین المللی انرژی اتمی با ایران ایجاد نخواهد شد.
باشگاه خبرنگاران: حسن عابدینی کارشناس مسائل بین الملل درباره رویکرد مدیرکل جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت: تمام مدیرکلهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی به صورت رسمی چه در زمان محمد البرادعی و چه در دوره یوکیا آمانو همواره تاکید داشتهاند که موضعی بی طرفانه خواهیم داشت، اما در عمل چنین نبودند.
او افزود: فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران یک موضوع فنی و حقوقی بوده، اما متاسفانه به دلیل اعمال نفوذی که کشورهای غربی از سال ۱۳۸۲ (انگلیس، فرانسه و آلمان) روی این موضوع داشتند و بعدها ایالات متحده آمریکا هم به این گروه پیوست، عملا به یک موضوع سیاسی و رسانهای تبدیل شد.
عابدینی تاکید کرد: مدیران کل آژانس یعنی البرادعی، آمانو و اکنون گروسی به صراحت اعلام میکنند که موضع ما بی طرفانه، منصفانه و مستقل خواهد بود، بنابراین همه آنها یک سیاست را دنبال میکنند.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: باید منتظر بمانیم که نحوه کارکرد مدیرکل جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی چگونه خواهد بود، ولی در دوران آمانو که ضعیفترین مدیران کل آژانس بود ما رویکرد منصفانهای ندیدیم، چراکه قدرتهای بزرگ آژانس بین المللی انرژی اتمی را به گروگان گرفتند.
او افزود: در حقیقت گاهی اوقات از کشورهای دیگر هم گزارشهایی مبنی بر مجهز بودن به سلاح کشتار جمعی منتشر کردهاند، اما به راحتی از کنار آن گذشتند. مثلا پروندهای در رابطه با کره جنوبی آمد، اما از یک صبح تا بعد ازظهر آن را فیصله دادند. در صورتی که همین مشکل اگر در جمهوری اسلامی شکل میگرفت شاید سالهای دراز طول میکشید.
عابدینی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به صراحت اعلام کرده که در دکترین دفاعی آن بمب اتم نیست، همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی نه فقط یک مقام سیاسی بلکه به عنوان یک مرجع تقلید هم به صراحت اعلام کرده که تولید و استفاده اتمی حرمت شرعی دارد و بیش از ۳۵ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی هم نشان داده که جمهوری اسلامی هیچ گونه انحرافی به سمت سلاحهای کشتار جمعی نداشته است.
کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به این سوال که چرا از موضوع هستهای ایران به عنوان بهانه سیاسی برای فشار بر کشورمان استفاده میکنند؟ اظهار کرد: به نظر من در زمان ریاست گروسی بر آژانس بین المللی انرژی اتمی اتفاق عمدهای در سیاست آزانس در قبال جمهوری اسلامی ایران نخواهد افتاد، چراکه قدرتهای بزرگ شامل سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) و آمریکا نفوذ بسیار گستردهای دارند.
او افزود: تصمیم گیری در حوزه بین الملل به دو عامل کلان و خرد بستگی دارد؛ عامل کلان آن فضای بین المللی و داخلی است که در آن اتفاق خاصی نیوفتاده، در حوزه خرد هم جایگاه گروسی که در حال حاضر به عنوان دبیرکل انتخاب شده به علاوه شخصیت او و ساختار آژانس به گونهای است که شخصیت مدیرکل کمترین تاثیر را روی تصمیم گیریها دارد بنابراین به نظر میرسد که تغییر محسوسی اتفاق نخواهد افتاد.
عابدینی تصریح کرد:گروسی اعلام کرده موضعی منصفانه، اما بسیار قاطع برخورد میکنم که از دید کارشناسان به نظر میرسد که تغییر خاصی در نحوه تعامل آژانس با جمهوری اسلامی ایران ایجاد نخواهد شد.
رافائل گروسی قرار است از روز سهشنبه این هفته رسما به عنوان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی کار خود را آغاز کند. هیئت مدیره آژانس در ماه اکتبر امسال و در پی درگذشت غیرمنتظره "یوکیا آمانو" مدیر کل پیشین (در ۳۱ تیر ۱۳۹۸)، او را به این سمت منصوب کرد. مدیر کل جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید موضعی منصفانه، اما سختگیرانه در مورد برنامه هستهای ایران در پیش خواهد گرفت.
گروسی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ان اچ کی ژاپن، با تاکید بر ادامه روند رابطه سازنده آژانس با ایران افزوده است که بازرسی جدی و مستمر از فعالیتهای هستهای ایران ضرورتی جدی برای آژانس باقی خواهد ماند.
دیدگاه تان را بنویسید