ظهره‌وند: برجام در حال احتضار و جنازه‌اش بر دوش ۴+۱ است

کد خبر: 947540

کارشناس مسائل بین الملل گفت: اینکه اروپا توپ را در زمین بخش خصوصی خود می‌اندازد و می‌گوید ما روی آن‌ها هیچ‌گونه کنترلی نداریم و نمی‌توانیم الزام کنیم به ما ارتباطی ندارد، خب می‌گذاشتید برجام را روز اول بخش خصوصی با ما امضا می‌کرد، شما چرا امضا کردید؟.

ظهره‌وند: برجام در حال احتضار و جنازه‌اش بر دوش ۴+۱ است

خبرگزاری تسنیم: ابوالفضل ظهره‌وند کارشناس مسائل بین الملل درباره عدم نتیجه‌گیری آمریکا از تحریم‌ها و اینکه اروپا در این زمینه باید چه کاری انجام دهد تا اعتماد ایران را به‌دست آورد، گفت: اساسا اگر توافق برپایه اعتماد و اعتمادسازی باشد، امر درستی نیست؛ ما امتیازاتی و یا تعهداتی را پذیرفتیم و یا امتیازاتی را به طرف مقابل دادیم و باید متناظر با آن امتیازات به‌صورت گام‌به‌گام که آنان برمی‌داشتند ما هم امتیاز می‌گرفتیم و می‌دادیم. این اتفاق نیفتاده که به معنای عدم تناسب و تناظر بین تعهدات انجام شده از سوی دو طرف می‌باشد.

وی افزود: بهترین روشی ما که در پیش گرفتیم همین برداشتن گام دوم و گام سوم و به عبارتی تنظیم تعهدات دو طرف است. اگر ۵ ویا ۱۰ درصد از تعهدات آنان انجام شده، ما هم باید از این ۹۰ درصدی که داشتیم به نقطه تعادل برسانیم و در نقطه تعادل امکان چانه‌زنی و «بده‌بستان» خواهیم داشت. بحثِ «بده‌بدستان» است نه بحث اعتمادسازی، این حرف غلطی است. در جهان امروز چیزی به عنوان اعتماد و عدم اعتماد نیست، راحت می‌توانند از قرارداد‌ها عبور کنند و توافقات را زیر پا بگذارند و این نوع تفکر ایده‌آلیستی امروز کشور را گرفتار کرده است؛ همچنین این سخن که دنیا ما را تایید کند؛ دنیا ما را تایید کرد چه مشکلی از اقتصاد کشور حل شده؟.

کارشناس بین الملل در ادامه با بیان اینکه این کلمات پوپولیستی، عوام‌فریبانه و توجیه‌کننده‌ی خطا‌های صورت گرفته است، تصریح کرد: راه‌حل این است که ما خود را به موقعیتی که در زمان اجرای برجام و حتی قبل از توافق داشتیم، نزدیک کنیم. اگر آن‌ها می‌خواهند که برجام زنده بماند، چون الان در حال احتضار و جنازه‌اش بر دوش ۴+۱ است؛ آن‌ها هستند که باید چاره‌اندیشی کنند. راه‌حل ما این است که به موقعیت گذشته خود در شرایط شروع مذاکرات برسیم، در این روند که ما جلو می‌رویم آن‌ها باید بین انجام به تعهدات خود و احتمالا فشار‌های احتمالی که ادعا می‌کنند از سوی آمریکا به آن‌ها وارد می‌شود، تصمیم بگیرند و این به ما ربطی ندارد. اینکه آن‌ها با چه مشکلی در اجرای تعهدات خود مواجه هستند ارتباطی به ما ندارد، آن‌ها امضا کرده‌اند. اینکه توپ را در زمین بخش خصوصی خود می‌اندازند و می‌گویند ما روی آن‌ها هیچ‌گونه کنترلی نداریم و نمی‌توانیم الزام کنیم به ما ارتباطی ندارد، خب می‌گذاشتید برجام را روز اول بخش خصوصی با ما امضا می‌کرد شما چرا امضا کردید؟.

ظهره‌وند تصریح کرد: طرف مقابل فریب‌کاری می‌کند و ما نباید اجازه به فریب‌کاری آن‌ها بدهیم. راه‌حل این است متناسب با مسیری که باید آن‌ها طی می‌کردند و نکردند، ما مسیر را به موقعیت گذشته برگردیم تا در شرایط برابر قرار بگیریم. آن موقع می‌شود راجع‌به بقای برجام با یکدیگر مذاکره کرد، آن هم فقط برجام نه موضوعات دیگر. هر موضوع دیگری که وارد مسئله می‌کنند باز هم نوعی آدرس غلط و فریب‌کاری و فرار از تعهداتِ عمل نکرده خودشان است. ما نباید اجازه به این روش و رفتار به طرف غربی و ۴+۱ بدهیم.

وی همچنین درباره سفر «امانوئل بون» مشاور رئیس‌جمهور فرانسه به تهران و دیدار با رئیس‌جمهور کشورمان که هفته اخیر انجام شد و اینکه برخی احتمال از سفر ماکرون به تهران می‌دهند و چگونگی نگاه به این سفر‌ها و اینکه آیا می‌توانند پاسخ مدنظرشان را از ما بگیرند، تصریح کرد: درباره این که چه پاسخی می‌گیرند، تصور نمی‌کنم پاسخ بهتری از آقای شینزوآبه بگیرند. «دو صد گفته، چون نیم کردار» نیست؛ آنچه الان اهمیت دارد مسئله عمل فرانسوی‌ها و سه کشورِ به خصوص اروپایی به تعهدات خود است. آن‌ها می‌دانند مشکل کجاست و فروختن سفر رئیس‌جمهور فرانسه که خودش در غم جلیقه‌زرد‌ها و جلیقه سیاه‌ها هم به میدان آمدند مانده و کسی که نمی‌تواند مشکل داخلی خود را حل کند برای ما اعتباری ندارد. آن‌ها می‌گویند برجام برای‌شان با اهمیت است و برجام برای ما دیگر اهمیتی ندارد، آن‌ها می‌گویند برجام دستاورد اتحادیه اروپاست و برای اینکه بخواهند این دستاورد را حفظ کرده و از احتضار در بیاورند، باید گام موثر بردارند.

سفیر سابق کشورمان در ایتالیا خاطرنشان کرد: اولین کار این است که نفت را خریدار کنند و پول را به یورو به ما برگردانند و یا تجارت ما را به صورت متعادل در بیاورند و ما هرچه بخواهیم بخریم و پولش را بپردازیم و این کار بسیار روشن است. نباید اجازه دهیم اضافه‌خواهی کنند و به‌نوعی با طرح موضوعات جدید از مسئولیتی که در گذشته داشتند فرار کنند، چون کار برای ما دشوارتر می‌شود. آن‌ها با یک سفر می‌توانند در محیط بین الملل و افکار عمومی غرب و اروپا فضاسازی کنند و این به ضرر ماست و باید خیلی شفاف بگوییم که چه می‌خواهیم و آن‌ها نیز باید چه کاری انجام دهند. این را روشن کنند و آقای ماکرون در راستای تضمین به اقدام و اجرای تعهدات خود عیبی ندارد به تهران می‌آید و در اینجا عذرخواهی می‌کند و نشان می‌دهد قادر است در مقابل فشار آمریکا بایستد، در غیر این‌صورت او می‌تواند فقط حامل پیام آمریکایی‌ها باشد که چیزی بیشتر از شینزوآبه نخواهد بود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها