انگیزه پامپئو از سفر به بغداد/ واکنش به تصمیم احتمالی ایران درباره برجام
وزیر خارجه آمریکا درباره سفر سرزدهاش در شامگاه سهشنبه به بغداد توضیحاتی ارائه کرد.
خبرگزاری فارس: «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا بعد از لغو ناگهانی سفرش به آلمان شامگاه سهشنبه در سفری سرزده وارد بغداد شد و با «عادل عبدالمهدی»، نخستوزیر و «برهم صالح»، رئیسجمهور این کشور دیدار کرد.
به نوشته «سیانان» پامپئو در مسیر سفر به بغداد درباره انگیزههای این سفر به خبرنگاران گفت: «میخواهم با سران این کشور صحبت کنم تا به آنها اطمینان خاطر بدهم آمادهایم همچنان به آنها اطمینان بدهیم که عراق کشوری مستقل و با حاکمیت ملی باقی میماند.»
وزیر خارجه آمریکا سوالات خبرنگاران را درباره دلایل تغییر ناگهانی برنامه سفرش بیپاسخ گذاشت. او علیرغم این، ادعاهای ثابتنشده درباره اینکه ایران قصد حمله به منافع آمریکا در عراق دارد را تکرار کرد و گفت که وقوع چنین اتفاقی بر عراق هم اثرخواهد گذاشت.
وی گفت: «مطمئناً اگر منافع آمریکا در عراق تهدید شود روی عراق هم اثر خواهد گذاشت.»
پامپئو، در توضیح بیشتر درباره ادعاهای مطرحشده در خصوص قصد ایران برای تهدید منافع آمریکا در عراق گفت: «تلاشهایی در جریان بودند تا نیروهای آمریکایی که مبارزه علیه داعش را ادامه میدهند از عراق بیرون رانده شوند. این از اهمیتی باورنکردنی برای دولت عراق برخوردار است.»
وزیر خارجه آمریکا گفت: «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا را از سفرهایش در شامگاه سهشنبه مطلع کرده و ترامپ از او خواسته چندین پیام [به مسئولان در عراق]برساند.
وی گفت: «پیامهای اصلی اینها هستند: ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم عراق در وضعیتی است که رابطهای که ما با آنها تشکیل دادهایم و رابطهای که متحدان ما در منطقه با آنها تشکیل دادهاند مستحکم باقی میماند.»
خبرگزاری رویترز هم سخنان پامپئو درباره انگیزهاش از این سفر را بعد از دیدار او با مقامهای عراقی پوشش داده است.
طبق نوشته این رسانه، پامپئو بعد از دیدار با نخستوزیر عراق گفت: «با آنها درباره اهمیت اینکه آنها بتوانند از آمریکاییها در کشورشان محافظت کنند صحبت کردیم.»
پامپئو گفته یکی از اهداف این سفر این بوده که مقامهای عراقی از «تهدیدهای» موجود علیه نیروهای آمریکایی مطلع شوند تا بتوانند از آنها محافظت کنند.
وزیر خارجه آمریکا گفت که حمایت آمریکا از حاکمیت مستقل عراق را یادآوری کرده و گفته است: «نمیخواهیم کسی، به ویژه از طریق حمله به کشوری دیگر در داخل عراق، در امور کشور آنها دخالت کند.»
رویترز نوشته پامپئو در پاسخ به این سوال که آیا دولت بغداد در معرض تهدیدی از طرف ایران قرار داشته که موجب نگرانی آمریکا درباره حاکمیت مستقل این کشور شده، گفت: «نه، نه. در کل از وقتی که راهبرد امنیت ملی آمریکا در آغاز دولت ترامپ بیرون آمد، این موضع ما بوده است.»
وزیر خارجه آمریکا گفته با مقامهای عراقی درباره نیازهای آنها در زمینه انرژی و مسائل زیرساختی به خصوص برق، نفت و گاز طبیعی هم گفتگو کرده است.
دولت آمریکا اخیراً اعلام کرده در راستای سیاست موسوم به «فشار حداکثری علیه ایران» قصد ندارد معافیتهای کشورها از تحریمهای اعمالشده بر خرید نفت ایران را تمدید کند.
این تصمیم دولت ترامپ با واکنشهای منفی گسترده در سراسر دنیا مواجه شده است. جمهوری اسلامی ایران قصد دارد در واکنش به تحریمهای آمریکا از حقوقش در برجام استفاده کرده و برخی از تعهداتش ذیل این توافق را کاهش دهد.
واکنش پامپئو به تصمیمهای احتمالی جدید ایران درباره برجام
وزیر خارجه آمریکا که به عراق سفر کرده بامداد چهارشنبه به گزارشها درباره قصد احتمالی ایران برای کاهش تعهداتش در برجام واکنش نشان داد.
به گزارش فارس، «مایک پامپئو»، وزیر خارجه ایران به گزارشها درباره احتمال اتخاذ تصمیمهای جدید از سوی ایران درباره برجام در واکنش به بدعهدیهای طرف غربی در اجرای این توافق واکنش نشان داد.
پامپئو که به بغداد سفر کرده در پاسخ به سوالی درباره اینکه برخی گزارشها حکایت از این دارند که ایران قصد دارد با استناد به مفاد برجام برخی از تعهداتش ذیل این توافق را کاهش دهد گفت: «شما یا به این توافق پایبند هستید و یا نیستید. ما از این توافق خارج شدهایم، آنها میتوانند تصمیم خودشان را بگیرند.»
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او سرانجام ۱۸ اردیبهشتماه سال گذشته به مشارکت آمریکا در این توافق خاتمه داد.
دولت ترامپ همچنین بعد از خروج از برجام کارزاری همهجانبه برای اعمال فشار علیه ایران به راه انداخته و در تلاش است کشورهای دیگر را به حمایت از تحریمهای یکجانبه علیه ملت ایران فرا بخواند.
واشنگتن به عنوان جزئی از این کارزار، هجمههای رسانهای-تبلیغاتی و تلاش برای القای فضای جنگ را در دستور کار قرار داده است. «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در همین راستا بامداد دوشنبه از اقدام تحریکآمیز کشورش در اعزام یک ناوگروه رزمی به غرب آسیا با هدف مقابله با تهدید احتمالی ایران خبر داد.
برخی منابع خبری روز دوشنبه به خبرگزاری فارس گفتند دولت جمهوری اسلامی ایران، در پی اقدام آمریکا برای اعمال تحریمهای جدید و کوتاهی کشورهای اروپایی در محقق کردن وعدههایشان تصمیم گرفته در روزهای آینده تصمیمهای ویژهای را عملیاتی کند.
تأکید «پامپئو» و «صالح» بر تمدید معافیت عراق از تحریم ایران
یک منبع آگاه عراقی گفت که در جریان دیدار وزیر خارجه آمریکا با رئیس جمهور عراق تأکید شد که معافیتهای بغداد از تحریمهای تحمیلی علیه ایران تمدید شود.
به گزارش فارس، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا بعد از لغو ناگهانی سفر به آلمان شامگاه سهشنبه (روز گذشته) در سفری سرزده وارد بغداد شد و با «برهم صالح» رئیسجمهور این کشور دیدار کرد.
یک منبع آگاه عراقی درباره این دیدار تأکید کرد که در جریان این دیدار «بر تمدید معافیت عراق از تحریمهای [تحمیلی]علیه ایران تأکید شد».
این منبع به شبکه خبری «السومریه» گفت که در جریان این دیدار تأکید شد که تنش با جمهوری اسلامی ایران افزایش پیدا نکند.
پامپئو پیش از این دیدار و در مسیر سفر به بغداد درباره انگیزههای این سفر گفت: «میخواهم با سران این کشور صحبت کنم تا به آنها اطمینان خاطر بدهم آمادهایم همچنان به آنها اطمینان بدهیم که عراق کشوری مستقل و با حاکمیت ملی باقی میماند».
پامپئو درباره ادعاهای مطرحشده در خصوص قصد ایران برای تهدید منافع آمریکا در عراق گفت: «تلاشهایی در جریان بودند تا نیروهای آمریکایی که مبارزه علیه داعش را ادامه میدهند از عراق بیرون رانده شوند. این از اهمیتی باورنکردنی برای دولت عراق برخوردار است».
وزیر خارجه آمریکا گفت: «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا را از سفرهایش در شامگاه سهشنبه مطلع کرده و ترامپ از او خواسته چندین پیام [به مسئولان در عراق]برساند.
وی تصریح کرد که: «پیامهای اصلی اینها هستند: ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم عراق در وضعیتی است که رابطهای که ما با آنها تشکیل دادهایم و رابطهای که متحدان ما در منطقه با آنها تشکیل دادهاند مستحکم باقی میماند».
وزیر خارجه آمریکا گفت که با مقامهای عراقی درباره نیازهای آنها در زمینه انرژی و مسائل زیرساختی به خصوص برق، نفت و گاز طبیعی هم گفتگو کرده است.
دولت آمریکا اخیراً اعلام کرد در راستای سیاست موسوم به «فشار حداکثری علیه ایران» قصد ندارد معافیتهای کشورها از تحریمهای اعمالشده بر خرید نفت ایران را تمدید کند.
در همین ارتباط، «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر عراق روز گذشته در نشست خبری هفتگی در دفتر نخستوزیری این کشور در بغداد، خبر مربوط به تصمیم آمریکا برای مستثنی کردن عراق از تحریمها علیه ایران را تکذیب کرده بود.
عبدالمهدی افزود: «اینکه گفته میشود، آمریکا عراق را از تحریمهای نفتی ایران در مقابل ارائه برخی تسهیلات به شرکتهای آمریکایی ویژه انرژی برق مستثنی میکند، صحت ندارد».
روزنامه العرب اخیرا به نقل از یک منبع سیاسی عراق نقل کرده که «واشنگتن به عراق پیشنهاد استثنای تحریمهای نفتی ایران را داد، مشروط بر اینکه عراق هم به شرکتهای آمریکایی تسهیلاتی را برای اجرای قراردادهای انرژی ارائه دهد».
عراق از ایران، برق و گاز مورد نیاز نیروگاههای تولید برق خود را وارد میکند و به یکی از مهمترین مشتریان برق ایران تبدیل شده است.
جمهوری اسلامی ایران در سالروز خروج آمریکا و در واکنش به تحریمهای این کشور، اعلام کرد که از امروز ۱۸ اردیبهشت ۹۸ برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف میکند.
دیدگاه تان را بنویسید