مصوبه‌ای که برخی نمایندگان هم نمی‌دانند چیست!

کد خبر: 938241

طرح استانی شدن انتخابات مجلس علی‌رغم اینکه به تصویب اکثریت نمایندگان پارلمان رسیده است، اما هنوز ایراداتی دارد، بزرگترین ایراد آن این است که هنوز برخی نمایندگان هم نمی‌دانند چه چیزی تصویب کرده‌اند!

مصوبه‌ای که برخی نمایندگان هم نمی‌دانند چیست!

خبرگزاری تسنیم: طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه‌شنبه (۳ اردیبهشت) پارلمان و پس از رفت و برگشت‌های مکرر بین شورای نگهبان و مجلس و تصویب و پرونده آن بسته شد، اما شاه‌بیت این طرح که سرو صدا‌هایی در مجلس و بیرون از مجلس به پا کرده، بخشی از آن است که به استانی شدن انتخابات مجلس دلالت دارد، البته این موضوع یکی از مهم‌ترین موضوعات بحث‌برانگیز در دو دهه اخیر مجلس است که برای نخستین بار در سال ۱۳۷۸ مطرح شد و در سیر ادوار قانونگذاری مجالس کشور از دوره پنجم تا دهم، با انتقادات و واکنش‌های مختلفی از سوی نمایندگان موافق و مخالف آن همراه بوده است، البته این طرح موافقانی نیز دارد که هرکدام دلایل خود را دارند.

براساس این گزارش، مخالفان استانی شدن انتخابات مجلس دلایلی برای مخالفت خود مطرح کرده‌اند، اما نکته حائز اهمیتی که از آن غفلت شده، این است که حتی برخی نمایندگان و موافقان آن، فهم درست و دقیقی از این طرح ندارند و یا اصلا متوجه ماجرا نشده‌اند. این مسئله، به تنهایی و جدای از ایراداتی که مخالفان مطرح می‌کنند، می‌تواند در روند اجرا مشکل‌ساز باشد. بویژه اینکه نهایتاً قرار است مجریانی این انتخابات را برگزار و عموم مردم در آن شرکت کنند و پیچیدگی‌ها و ابهامات بسیار زیاد طرح موجب می‌شود که در بهترین حالت اکثریت جامعه متوجه نشوند که روند انتخابات به چه شکل برگزار می‌شود و در بدترین حالت، این شائبه در اذهان پیش بیاید که مجریان و یا ناظران انتخابات رسماً تقلب کرده‌اند. این احتمال آنگاه قوی‌تر می‌شود که بدانیم بر اساس طرح تناسبی مجلس کاملاً محتمل است که فردی با رای بیشتر از راه‌یابی به مجلس در رقابت با نامزد‌هایی با آرای کمتر باز بماند!

خبرگزاری تسنیم طی روز‌های آینده به نحو مفصل به ایرادات و ابهامات این طرح خواهد پرداخت، اما مسئله‌ی گزارش پیش رو آن است که آیا خود نمایندگان مجلس برداشت دقیقی از این مصوبه داشته‌اند یا خیر؟ و اینکه آیا همه‌ی نمایندگان صرف‌نظر از مخالفت یا موافقت، آیا از محتوای مصوبه یک دریافت و برداشت مشترک دارند یا این برداشت‌ها هم متفاوت و بعضاً متناقض است؟!

برای نمونه حسین مقصودی عضو کمیسیون شورا‌های مجلس نیز در گفت‌وگویی که با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم انجام داده، معتقد است که نمایندگان مجلس برای استانی شدن انتخابات پارلمان، فرمول و قاعده‌ای طراحی کرده‌اند که حتی "فیثاغورس" هم نمی‌تواند آن را حل کند.

وی همچنین در اظهارنظر دیگری، طرح استانی شدن انتخابات مجلس را، طرحی ناپخته، غیرعقلانی و منفعت‌طلبانه و حتی به سود گروهی خاص می‌داند.

نماینده مردم سبزوار در مجلس، ابراز امیدواری کرد که شورای نگهبان این طرح را تأیید نکند.

همچنین شهاب‌الدین بی‌مقدار یک عضو دیگر کمیسیون شورا‌های مجلس نیز در گفت‌وگوی دیگری با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، ضمن اینکه موافقتش با این طرح را اعلام کرده، می‌گوید که این طرح شفافیت‌هایی دارد، اما به هر حال طرحی است که باید ببینیم شورای نگهبان چه تصمیمی می‌گیرد، اما در مجموع نمی‌دانیم چه چیزی تصویب شده است!

اصغر سلیمی نیز یکی دیگر از اعضای کمیسیون شورا‌های مجلس طرح استانی شدن انتخابات مجلس را دارای نواقص متعددی می‌داند و معتقد است که اغلب نمایندگانی که به این طرح رأی داده و با آن موافقت کرده‌اند، خودشان اطلاع دقیقی از پیامد‌های اجرای آن ندارند.

نماینده مردم سمیرم در مجلس همچنین طرح استانی شدن انتخابات مجلس را نامفهوم ارزیابی کرد و معتقد بود که نمی‌توان مردم و افکار عمومی را نسبت به ابعاد آن قانع کرد.

گفت‌وگوی دیگری با قاسم میرزایی‌نکو یکی دیگر از اعضای کمیسیون شورا‌های مجلس پیرامون استانی شدن انتخابات مجلس است، انجام داده‌ایم که اتفاقا موافق این طرح است، اما اعتقاد دارد که از شفافیت لازم برخوردار نیست و حتی در شرایط فعلی نیز باید سازوکار‌های آن فراهم شود.

نماینده مردم دماوند از طرف دیگر، طرح استانی شدن انتخابات مجلس شرایط اجرای این طرح را سخت و دشوار عنوان کرد.

همچنین، علیرضا رحیمی نماینده اصلاح‌طلب مردم تهران در مجلس، در گفت‌وگوی دیگری که امروز (دوشنبه، ۹ اردیبهشت) با روزنامه سازندگی انجام داده، درباره استانی شدن انتخابات مجلس گفته که " به نظر می‌رسد با وجود ضرورت چنین مصوبه‌ای، مصوبه فعلی به دلیل عدم جامعیت کافی یک «مولود ناقص» است.

او همچنین، مصوبه مجلس برای استانی شدن انتخابات را در شکل فعلی، مصوبه‌ای دانسته که نتوانسته نگرانی‌ها را برطرف کند.

**چرا تعابیر متفاوتی از استانی شدن انتخابات مجلس وجود دارد؟

همچنین سیدحسین نقوی‌حسینی نماینده مردم ورامین در مجلس در پاسخ به سؤال بالا، این طور عنوان می‌کند که "باید طرح استانی شدن انتخابات مجلس پخته‌تر می‌شد و مباحث کارشناسی بیشتری روی آن صورت می‌گرفت، اما متأسفانه این کار در مجلس اتفاق نیفتاده است که همین مسئله موجب شده تا تعابیر متفاوتی از آن وجود داشته باشد، زیرا نمایندگان به درک صحیحی از آن نرسیده‌اند.

به گزارش تسنیم، طبق برآورد‌هایی که انجام شده و همان‌طور که از محتوای گفتگو‌ها با نمایندگان و اعضای کمیسیون شورا‌های مجلس برمی‌آید، هنوز تصویر روشنی از استانی شدن انتخابات مجلس برای قانونگذاران و حتی موافقان نیز وجود ندارد، به‌گونه‌ای هرکدام تعبیر‌های متفاوتی از مصوبه ارائه می‌دهند.

مصوبات مجلس شورای اسلامی می‌بایست برای اجرا، از حیثت تطابق با شرع و قانون اساسی به شورای نگهبان ارجاع شود که طبق پیگیر‌ی‌های خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس که در ذیل آن، استانی شدن انتخابات مجلس نیز تعریف شده، تا این لحظه از سوی مجلس به شورای نگهبان ارسال نشده که باید منتظر باشیم و ببینیم در شرایط موجود، شورای نگهبان چه نظری درباره این طرح دارد.

آخرین خبر از افزایش تعداد نمایندگان عضو هیئت رئیسه‌کمیسیون شوراهای مجلس آخرین وضعیت طرح افزایش تعداد نمایندگان را تشریح کرد.

احمد علیرضا بیگی عضو هیئت رئیسه کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به طرح افزایش تعداد نمایندگان، گفت: طرح مذکور در کمیسیون شوراها بررسی و تصویب شده و برای بررسی در جلسه علنی تقدیم هیئت رئیسه شده و در دستورکار جلسات صحن قرار دارد.

وی افزود: طرح مذکور پس از بررسی در صحن و در صورت تصویب به شورای نگهبان ارجاع می شود تا مورد بررسی قرار گیرد.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون شوراهای مجلس در توضیح این طرح گفت: بر اساس طرح مذکور 40 نماینده اضافه می‌شود و تعداد نمایندگان به 330 تن می‌رسد.

علیرضا‌بیگی در پاسخ به این پرسش که آیا طرح مذکور به دلیل داشتن بار مالی از سوی شورای نگهبان رد می‌شود، اظهار داشت: موضوع بار مالی محل اختلاف بود که قرار شد تا این موضوع از سوی اعتبارات پارلمان تامین شود.

به گزارش تسنیم، طبق ماده 64 قانون اساس هر 10 سال با توجه به معیار‌های معیار‌های از جمله جمعیت باید 20 نماینده به تعداد وکلای‌ملت اضافه شود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد