ظریف: آمریکا مجبور شد از ادعاهایش عقبنشینی کند
وزیر امور خارجه با بیان این که آمریکا میخواست فروش نفت ایران را به صفر برساند، گفت: آمریکاییها مجبور شدند از ادعاهایشان عقب نشینی کنند.
خبرگزاری ایسنا: محمد جواد ظریف که برای پاسخ به سوالات حسینعلی حاجیدلیگانی و جمعی دیگری از نمایندگان درباره ردیابی اموال بابک زنجانی در خارج از کشور، امضای اسنادی بعد از برجام و این که چرا در مذاکرات، زور ایران به آمریکاییها نرسیده است؟ به مجلس آمده بود، اظهار کرد: سوال اول در مورد حمایت وزارت خارجه از تلاشهای جمهوری اسلامی برای استرداد اموال بابک زنجانی به کشور بود که در این موضوع نقش وزارت خارجه نقش حمایتی است ما موظفیم اقدامات دستگاه قضایی را پیگیری کنیم و درخواستهایی که دستگاههای مختلف برای تخلفات صورت گرفته داشتند را دنبال کنیم که وزارت خارجه این کار را انجام داده و درخواستی نبوده که پیگیری نکرده باشد.
وی افزود: برای این که دهها ملاقات تنظیم شده، اما برای این که اقدامی از سوی وزارت خارجه انجام شود یا باید حکمی باشد یا معاضدت قضایی با آن کشور داشته باشیم یا دادخواست و شرایطی باشد که وزارت خارجه آن را دنبال کند. اما چنین چیزی نبوده است. ما گزارش پیگیریهای وزارت خارجه را ارائه میکنیم وزارت خارجه در این موارد مسئول پیگیری و تسهیل انجام کار است، اما اقدام باید توسط دستگاه قضایی ذیربط انجام شود.
وزیر امور خارجه در ادامه دربارهی سوال دیگر نمایندگان گفت: در مورد امضای اسنادی بعد از برجام هر سندی که امضا شده در معرض دید عموم قرار گرفته و در سایت ما، اروپاییها و محافل خبری منتشر شده است. در واقع سندی بعد از برجام امضا نشده، اما علاوه بر برجام چند توافق برای اجرای برخی مواد فنی برجام در حوزه انرژی هستهای صورت گرفته که در معرض دید عموم قرارگرفته و بر اساس نظر کارشناسان هستهای در جهت منافع ملی کشور بوده است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا در مذاکرات زورتان به آمریکاییها نرسید و به مردم گزارش ندادید؟ خاطرنشان کرد: برجام حاصل توافق چند جانبه است. در توافق چند جانبه هیچ طرفی نمیتواند تمام خواستههایش را بگیرد. آمریکا میخواست برنامه هستهای ما متوقف شود، فردو تعطیل شود، درش را گل بگیرند، راکتور آب سنگین اراک بسته شود؛ و ایران فقط روی سانتریفیوژ آی آر وان تحقیق و توسعه داشته باشد. آنها دهها خواست دیگر هم داشتند، ولی به آن نرسیدند.
وی در ادامه یادآور شد: مذاکرهای نیست که تمام خواستهها را به طرف مقابل دیکته کنیم و همه چیز وفق مراد ما انجام شود بلکه مذاکره رسیدن به توازنی است که منافع را حفظ کنند. برجام آنقدر در جهت منافع ملت ما بود که آمریکا با افتضاح از آن خارج شد. آنها نه تنها مجبور شدند از ادعاهایشان عقب نشینی کنند بلکه قرار بود فروش نفت ما امروز به صفر برسد و آمریکا هم سر و صدایی کرده بود، اما خودشان بیانیه دادند که تا ۶ ماه دیگر فرصت دارید.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه آمریکا میخواست با انواع دروغ پردازیها دنیا را علیه ایران تهییج کند، ادامه داد: برجام از چنان استحکامی برخوردار بود که هنوز هم دنیا روی آن تاکید میکند. بحث اصلی تفاهمی است که برای همه طرفها قابل قبول باشند. آنها زورشان نرسید که آنچه میخواهند بگیرند و بعد از مدتها تلاش هنوز هم نمیتوانند برجام را تضعیف کنند.
ظریف همچنین گفت: برجام با توجه به مقاومت مردم و با پشت گرمی آنها و استفاده از همه امکانات بهترین توافقی بود که امکان داشت اگر چه ما آرزوهای بالاتری داشتیم، ولی آنچه امکان داشت همین توافق بود که امیدواریم با تلاش، همفکری و همکاری در بین نمایندگان در این شرایط حساس کشور را پیش ببریم. ما در چند ماه گذشته توفیقات زیادی در رای دیوان بینالمللی دادگستری، فضاحت آمریکا در شورای امنیت و سایر مسائل داشتیم و این نشان دهندهی این است که جمهوری اسلامی در سطح دیپلماسی موفق ظاهر شده است.
وزیر امور خارجه در ادامه اظهارکرد: امروز روز شروع یک روند جهانی است من ما با اطلاع میگویم که مسلح شدن دلار، روند سراشیبی را طی میکند. آمریکاییها با سوء استفاده و زیادهروی در استفاده از دلار شروع روندی را کلید زدند که به ضررشان خواهد شد.
وی با اشاره به اظهارات نماینده شاهین شهر گفت: از نگرانی شما قدردانی میکنم. ما هم همینقدر برای حقوق مملکت نگرانیم و احساس مسئولیت میکنیم.
ظریف درباره سوال نماینده شاهین شهر راجع به پیگیری استرداد اموال بابک زنجانی تصریح کرد: این موضوع باید از مسیرهای اطلاعاتی پیگیری میشد که ما این کار را انجام دادیم. آنچه به ما اطلاع داده شده شناسایی شد، اما تمام حسابها در مالزی و تاجیکستان صوری بود. نمایندگان وزارت نفت هم به این کشورها رفتند و دیدند که همه افراد و حسابها صوری هستند. اینها به دلیل مشکلات ناشی از تحریم بود. متاسفانه تحریم شرایطی را ایجاد میکند که شفافیت نابود میشود و امکان سوء استفاده و رانت فراهم میشود، اما وزارت خارجه در حد توان اقدامات خود را انجام داد و نامههای تشکر قوه قضاییه هم موجود است. ما دستگاه اطلاعاتی و قضایی نیستیم؛ در حوزه ماموریت خود هر چه باید انجام میدادیم را کردیم.
وی یادآور شد: ما باید با مسئولین مربوطه در خارج ارتباطی برقرار میکردیم که این کار انجام شد، اما ما نمیتوانیم پول را از بانکی دربیاوریم. همکاران خودتان در مجلس هم گفتند بانک مورد نظر در مالزی صوری بوده و اکثر معاملات بابک زنجانی در داخل و توسط بانک داخلی با واسطههای خود انجام شده است، همه مراکزی هم که اعلام شد فاقد مستندات بود.
ظریف درباره مذاکرات بعد از برجام نیز خاطرنشان کرد: ما سرخود عمل نمیکنیم، مذاکرات در حوزه هستهای هم ماهها ادامه داشت و آنچه انجام شد براساس تصمیم جمعی بود. با توجه به اینکه قرائتها از دو بند متفاوت بود، قرائت اول سازمان انرژی اتمی هم مثل قرائت شما بود آنجایی که میگوید مازاد ۱۳۰ تن آب سنگین باید از سوی جمهوری اسلامی برای فروش عرضه شود و در بند بعد میگوید نباید بیش از ۱۳۰ تن باشد؛ ما استدلالی داشتیم و طرف مقابل هم استدلال خود را داشت، اما فقط این مورد نبود. زمانی که IR ۸ را برای آزمایش دادیم، گفتند این جزو توافق نبوده، اما الان نه تنها آزمایش شده بلکه گاز هم به آن تزریق شده است. به هر حال اختلاف نظرهایی بعد از برجام وجود داشت کما اینکه بعد از توافق ژنو هم اختلاف نظر به وجود آمد. اما اینکه گفتید نه شورای امنیت و نه هیات نظارت خبر نداشتند اتفاقا هر دو خبر داشتند.
وزیر امور خارجه در ادامه تصریح کرد: شما درباره نامه آقای طیبنیا چیزی گفتید؛ ایشان در آن نامه یک جمله نوشتند که براساس مقررات قانون اساسی، یعنی اگر قرار شد تعهد جدیدی بپذیریم و قرارداد کنوانسیونی امضا کنیم آن را به مجلس میبریم کما اینکه چهار لایحه در مجلس مطرح شد، زیرا نیازمند گرفتن مجوز از مجلس بود. آقای طیبنیا بعد از جلب موافقت شورای عالی مقابله با پولشویی این کار را انجام داد و آن امضای ایشان تمام مشکلات ما را حل کرد. نامه من و آقایان طیبنیا و سیف به رهبری هم در توضیح همین موضوع بود. پس ما چیزی را پنهان نکردیم.
ظریف با بیان اینکه لوایح چهارگانه دو سال است در مجلس در حال بررسی است افزود: علی رغم اینکه اعتقاد داریم دو سال وقت کشور گرفته شده، ولی باید براساس مقررات قانونی این لوایح در مجلس تصویب میشد، پس نگذاریم اعتماد بین مردم و حاکمیت خدشهدار شود. حاکمیت متعهد به قانون است. مردم هم بدانند کسی خلاف قانون انجام نمیدهد و اگر این کار را کند باید محاکمه شود.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه برجام از نظر دنیا پیروزی دیپلماسی ایران بود، خاطرنشان کرد: رهبری در راس نظام مطالبات ملت ایران را با صدای رسا مطرح کردند. ولی ایشان همزمان گفتند که مذاکره کنندگان امین هستند، نگفتند مخفی کاری میکنند، گفتند چیزهایی میدانم، خبرهایی داریم و جزئیاتی میدانم که شما نمیدانید. اینطور نیست که ما خواسته باشیم خلاف منویات ایشان کاری کنیم.
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه برجام علی رغم همه بدعهدیها و قلدریهای آمریکا به ملاک شکست آمریکا در دنیا تبدیل شده افزود: متحدین آمریکا حساب ویژهای درست میکنند و میگویند زیر بار فشار آمریکا نمیرویم، اینکه آنها میتوانند یا نه بحث دیگری است من نمیتوانم میزان تاثیرگذاری آمریکا در اقتصاد جهان را تغیر دهم همچنان که روسیه و چین هم نمیتوانند. ولی امروز نزدیکترین متحدین آمریکا به او فشار میآورند. آمریکاییها میخواستند فروش نفت ایران را به صفر برسانند، اما متحدین آمریکا مقابلش ایستادند و نگذاشتند.
ظریف با اشاره به راهپیمایی روز گذشته ۱۳ آبان افزود: مردم به استیلای آمریکا نه گفتند، بپذیریم که آمریکا نتوانسته از پس ما بربیاید. میگویید ما پیش فروش کردهایم؟ مگر به ترامپ گوش ندادید. آنجایی که ترامپ میگوید ۷ تریلیون دلار در منطقه خرج کردیم و شکست خوردیم در جای دیگر میگوید ظریف سر کری را کلاه گذاشت. چرا افتخارات ملت را به ننگ و ذلت تبدیل میکنید؟ ملت ما ملت بزرگی است. همانطور که به ترامپ استناد میکنید، به آن حرفش استناد کنید که میگوید بزرگترین کلاه بخاطر برجام سر آمریکا رفت، چرا یک حرفش را میپذیرید یکی را نمیپذیرید؟
وزیر امور خارجه ادامه داد: ملت ایران در میدان و در دیپلماسی بزرگ است و باور کنیم که به پشت گرمی ملت در برابر آمریکا ایستادهایم و نشان دادیم که طرحهای آمریکا به جایی نمیرسد و مردم ما با حضورشان در مراسم دیروز نشان دادند با نظام هستند و تبلیغات اروپای ضد انقلاب در آنها بی تاثیر است. پس اقتدار نظام، مردم و رهبری و بزرگی مردم را زیر سوال نبریم.
دیدگاه تان را بنویسید