امارات؛ شریک دزد و رفیق قافله
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران بهدنبال حمله تروریستی روز شنبه در اهواز، صبح روز گذشته اول مهرماه، کاردار سفارت امارات متحده عربی را احضار کرد.
صبح نو: وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران بهدنبال حمله تروریستی روز شنبه در اهواز، صبح روز گذشته اول مهرماه، کاردار سفارت امارات متحده عربی را احضار کرد.
آنچه که موجب احضار کاردار سفارت امارات در تهران شد، بهدلیل اظهارات مداخلهجویانهای است که از سوی برخی مقامات اماراتی در خصوص حمله تروریستی اهواز بیان شده است.
در یکی از همین اظهارنظرها که در توییتر منتشر شد عبدالخالق عبدالله، مشاور ولیعهد ابوظبی عملیات اهواز را عملی غیرتروریستی خواند که هدف آن نظامیان بودهاند. وی همچنین انتقال درگیریها به عمق خاک ایران را وعدهای از پیش اعلام شده دانست و از بیشتر شدن این دست اقدامات در مراحل بعدی خبر داد.
حمله تروریستی صبح روز شنبه، ۳۱شهریورماه در مراسم رژه نیروهای نظامی در شهر اهواز دستکم جان ۲۵نفر را گرفت و بیش از ۶۰نفر زخمی بر جای گذاشت. در ساعات ابتدایی بعد از انجام این عملیات، جنبش الاحوازیه مسوولیت این عملیات را بر عهده گرفت، اما ساعاتی بعد داعش مدعی شد که این عملیات کار آنها بوده است. این اظهارات اماراتیها و خوشحالیای که از عملیات تروریستی در ایران از خود ابراز کردهاند، آنهم توسط همسایهای که رابطه تجاری گستردهای با ایران دارد قطعاً بیپاسخ نخواهد ماند و سطح روابط میان ایران و امارات در روزهای آتی شاهد تغییراتی خواهد بود.
همچنانکه پیش از این دو بار نمایندگان مجلس شورای اسلامی در طرحی خواستار تجدید نظر در روابط با امارات شدهاند که آخرین آن مربوط به چهار ماه پیش است که ۶۰نفر از نمایندگان مجلس در تذکر کتبی خود به رییسجمهوری، خواستار تجدیدنظر در کلیه روابط ایران با امارات متحده عربی بهدلیل موضعگیری این کشور علیه جمهوری اسلامی در حمایت از وزیر امور خارجه آمریکا شده بودند.
در این ماجرا هم وزیر مشاور در امور خارجی امارات متحده عربی یعنی نور قرقاش پس از اظهارات ضدایرانی پمپئو با حمایت از سیاستهای کاخ سفید علیه ایران گفته بود: مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا راه درستی را در قبال ایران در پیش گرفته است. تلاشهای واحد و یکپارچه راه درستی است تا ایران دریابد که رفتارها و تلاشهایش برای نفوذ درمنطقه بیهوده است.
پیش از این نیز، مجلس یکبار علیه سیاستهای خصمانه مقامات اماراتی علیه کشورمان، اقدام کرده و طرح «کاهش روابط ایران و امارات» را در مجلس هشتم (اسفندماه ۹۴) مطرح کردند؛ در آن زمان طرح کاهش رابطه جمهوری اسلامی ایران با امارات متحده عربی برای بررسی دقیقتر و کارشناسیتر به هیأترییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارائه شد و از آن زمان تاکنون، این طرح در این کمیسیون خاک میخورد. حالا این بار مجلس شورای اسلامی دوره دهم با جدیت به دنبال موضوع تجدیدنظر در روابط با امارات است و باید دید با توجه به موضعگیری اخیر مقامات اماراتی در قبال حادثه تروریستی اهواز و احضار کاردار این کشور توسط وزارت خارجه دولت جمهوری اسلامی چه تصمیمی در این زمینه اتخاذ خواهد کرد.
البته اینها تنها نمونه اظهارات ضدایرانی مقامات اماراتی نیست. امارات کشوری کوچک با جمعیتی کم که طی ۱۰سال اخیر تلاش کرده همانند عربستان تاجایی که میتواند در توطئه و فشارهای روانی علیه ایران کم نگذارد، از جنجال بر سر جزایر سهگانه فارسی تا استفاده مکرر از واژه جعلی به جای خلیج فارس، سیاست آنها علیه کشورمان همواره کینهتوزانه بوده است.
سال گذشته «شیخ عبداللهبنزاید» وزیر امور خارجه امارات در سخنرانی سال گذشته خود در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بدون ارائه حتی یک سند، ادعا کرده بود که ایران اقدام به تسلیح انصارالله، حزبالله و گروههای دیگری مقاومت در منطقه کرده است.
سیاستهای خصمانه امارات متحده علیه ایران پیشتر در موضوع جزایر سهگانه ایرانی نیز به اوج خود رسیده بود، آنها حتی در ورزش فوتبال همانند عربستان به دنبال انتخاب کشور سوم برای میزبانی بازیهایشان بودند. اینگونه سخنان مقامهای اماراتی را بیشتر از زبان مقامهای آمریکایی و عربستانی شنیده شده بود؛ امارات رسماً خود را حالا در صف آمریکا و غرب قرار داده و نمایندگان مجلس میگویند چرا از سوی دولت نسبت به این همراهی شیخنشین امارات با غرب علیه کشورمان، هیچ واکنشی نشان نمیدهد.
در طول چند سال اخیر امارات، اما یک شریک تجاری با ایران بوده و با وجود تنشهای سیاسی بین دو کشور، اما همواره تجارت بین دو کشور برقرار بوده است، سرمایهگذاران ایرانی ۱۰درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند و مجموعاً ۱۰ هزار شرکت بزرگ و کوچک را در امارات متحده عربی میگردانند. اما قطع روابط عربستان سعودی و ایران، جنگهای نیابتی در سوریه و یمن، بحران سیاسی حاکمان بحرین با اکثریت شیعه این کشور و ناخرسندی برخی کشورهای عربی از توافق ایران و قدرتهای جهانی بر سر حل وفصل پرونده هستهای ایران اختلافات و فاصله میان دو کشور را افزایش داد. تا جائیکه در یکسال گذشته امارات بیشترین کارشکنی را در روابط تجاری با ایران انجام داده است که در ادامه این گزارش مروری بر این کارشکنیها خواهیم داشت.
فقط در یکسال گذشته دولت امارات حسابهای بانکی ۳۰۰ تاجر ایرانی در این کشور را مسدود و در همراهی با تحریمهای آمریکا اسامی تعدادی از بازرگانان ایرانی را در فهرست حامیان تروریست قرار داده است. همچنین این کشور در ۶ ماه گذشته به بهانه واهی ۸۰۰ میلیون دلار اموال یک تاجر و کارآفرین ایرانی را مصادره کرده است.
فقط در اردیبشهتماه سال جاری ۲۷۲ ایرانی صاحب شرکت در امارات با محدودیتهای جدید بانکی روبهرو شده است، اما در عین حال این کشور همراستا با سیاستهای شیطانی آمریکا در پی شناسایی سرمایهداران ایرانی با سرمایه بیش از ۲۵۰میلیون دلار است تا با ایجاد موانع قانونی مانع از خروج سرمایه آنها از امارات شود چراکه مبارزه با پولشویی تبدیل به بهانهای برای جلوگیری از خروج سرمایهها از این کشور شده است.
در یکسال گذشته میزان توقف لنجهای ایرانی و مصادره کالای آن به بهانه تحریمهای آمریکا در امارات چهاربرابر شده و زیان قابل توجهی متوجه لنجداران در اثر بازرسی بیمورد شده است.
در اثر همین کارشکنیها امروز سرمایهگذاران ایرانی دیگر تمایلی جهت کار و تجارت با امارات ندارند. همچنانکه یک مقام ارشد بانک مرکزی در پی فشارهای امارات بر نقل و انتقالات ارزی ایران، از گسترش روابط ارزی ایران و قطر خبر داد و گفت: چند بانک ایرانی نزد بانک ملی قطر حساب باز کردهاند و مبادلات حوالههای ارزی از این مسیر انجام میشود. سال گذشته که نرخ ارز به شکل شگفتآوری افزایش یافت و با گرانی بیش از ۱۰۰۰ تومانی روبهرو شد، برخی کارشناسان از تأثیر امارات متحده عربی بر این گرانی سخن گفتند و فشارهای حاکمان این کشور را بر افزایش نرخ ارز اثرگذار دانستند.
اما آثار سیاستهای اشتباه امارات متوجه این کشور نیز شده و ابوظبی در رکود بیسابقهای به سر میبرد. امروز بنگاههای کوچک و بزرگ بعد از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در این کشور با بحران مواجه شدهاند و طی ماههای اخیر برای تأمین کسری بودجه چندبار قیمت سوخت در امارات افزایش یافت. شدت گرفتن خروج نیروی کار در این کشور موجب انباشت مسکن اجارهای و افزایش خانههای خالی در ابوظبی شده است.
دیدگاه تان را بنویسید