افکارعمومی منتظر نبرد دیپلماتیک با هلند
اخراج دیپلماتها به عنوان «عنصر نامطلوب» یکی از شیوههای رایج نزاع میان دولتها است و البته این حق برای کشوری که دیپلماتش اخراج شده در عُرف بین الملل وجود دارد که اقدام مشابه و متقابلی کند.
خبرگزاری مهر: با گذشت بیش از دو ماه از اخراج دو دیپلمات ایرانی از هلند به اتهام واهی دست داشتن در ترور، افکار عمومی ایران همچنان در انتظار واکنشی از سوی دستگاه دیپلماسی کشور هستند تا بلکه با اقدامی متقابل از عزت و آبروی دیپلماتهای ایران دفاع کرده و متعاقب آن جایگاه کشور در عرصه بین المللی حفظ شود، اما به غیر از اظهار تاسف از اقدام دولت هلند و احضار سفیر آن کشور، تا کنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
به نظر میآید با عدم واکنش جدی از سوی ایران، این مساله به یک رویه در سیاست کشورهای اروپایی تبدل شود، به نحوی که دیگر کشورها هم دومینو وار، علیه جمهوری اسلامی ایران توطئه کنند و بدین ترتیب مصونیت دیپلماتهای ایران در سراسر جهان با خطری جدی مواجه شود و وزارت خارجه باید برای جلوگیری از شکل گیری این دومینو «نبرد دیپلماتیک» را در دستور کار خود قرار دهد. «نبرد دیپلماتیک» میان کشورها هم بنا به تاریخچه موجود، سابقهای طولانی دارد و این قدمت منجر به پیچیدگی، تنوع و گستردگی این نزاع شده است.
اخراج دیپلماتها به عنوان «عنصر نامطلوب» یکی از شیوههای رایج نزاع میان دولتها است و البته این حق برای کشوری که دیپلماتش اخراج شده در عُرف بین المللی وجود دارد که متقابلاً اقدام به اخراج دیپلمات یا تعدادی از دیپلماتهای کشور اخراج کننده، کند، اما موضوع اخراج دیپلماتهای ایران در هلند از سوی وزارت خارجه تا کنون بنا به دلایل نامعلومی به اقدام متقابل نرسیده و هیچ اقدامی غیر از احضار سفیر آن هم با فشار و مطالبه رسانهها از سوی دستگاه دیپلماسی شاهده نبودیم.
جای خالی «نبرد دیپلماتیک» میان هلند و ایران
اواسط تیرماه سال جاری بود که خبرگزاری رویترز به نقل از سخنگوی سازمان اطلاعات و امنیت هلند (AIVD) خبری منتشر کرد و نوشت: «۲ نفر از وابستگان سفارت ایران در تاریخ ۷ ژوئن (۱۷ خرداد) از هلند اخراج شدهاند و متاسفانه اطلاعات بیشتری در این زمینه نمیتوانیم ارائه دهیم.»
این جملهای بود که «هولبرت بِریدهمَیِر» سخنگوی «سرویس اطلاعات و امنیت» هلند در خصوص ماجرای اخراج دیپلماتهای ایرانی به رویترز گفته بود.
نکتههای جالب و بدیعی در این ماجرا وجود دارد:
۱- برای اولین مرتبه است که اخراج یک دیپلمات توسط نهاد امنیتی آن کشور اعلام میشود!
۲- سفیر ایران در این ماجرا به سازمان امنیت هلند فراخوانده میشود، در حالی که در عُرف دیپلماتیک چنین امری بی سابقه است!
۳- سکوت و انفعالی است که دستگاه دیپلماسی کشور بنا به دلایلی نامعلوم در این خصوص پیش گرفت و همین امر شک و تردیدهای افکار عمومی را در اتهام زنیهای بی مورد به ایران در دست داشتن در ترورهای ادعایی دولت هلند افزایش داد!
شاید یکی از جالبترین نکتههای موجود در این ماجرا، «عدم استفاده» از حق قانونی است که قوانین بین المللی ما را مجاز به استفاده از آن کرده، که همان حق «اقدام متقابل» است.
برای درک بهتر تفاوت این موضوع، اشارهای داشته باشیم به سفر سال گذشته «بوریس جانسون» وزیر امور خارجه وقت انگلیس به تهران و پیگیریهای مستمر وی از شرایط یک «شهروند دو تابعیتی» به نام نازنین ساغری و نه یک «دیپلمات انگلیسی» است. خبرگزاری رویترز به نقل از وزیر خارجه وقت انگلیس در باره سفرش به ایران میگوید: «در دیدار با مقامهای ایرانی بر خواست خود مبنی بر آزادی زندانیان بریتانیایی در ایران پافشاری کرده است.»
پیگیری ماجرای هلند
پس از این ماجرا، خبرنگار مهر در نشست خبری ۴ تیر ماه در خصوص اخراج دیپلماتهای ایران در هلند از سخنگوی وزارت امور خارجه سئوال پرسید که وی در پاسخ گفت: در حال حاضر اطلاع دقیقی از اخراج دو دیپلمات ایرانی در هلند ندارم، بنابراین این مساله را نه تایید میکنم و نه تکذیب. اما زمانی که خبر مشخصی از این موضوع به دست آوریم قطعا اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: در روابط کشورها موضوعات بسیاری وجود دارد و همانطور که در خصوص روابط ایران با روسیه و چین هم گفته شد ما در حوزههای گستردهای میتوانیم با یکدیگر همکاری داشته باشیم و در برخی حوزهها هم اختلاف نظرهایی داریم که میتوان آن اختلافات را با تعامل و گفتگو حل و فصل کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: بر این اساس، اگر اتفاقی هم افتاده باشد لزوما به معنای تاثیرگذاری در همه روابط و گفتگوهای میان ایران و اروپا نخواهد بود و باید ما کمی وسیع تر، فراتر و عمیقتر به روابط میان کشورها توجه کنیم. چرا که اینطور اقدامات در روابط میان همه کشورها وجود داشته و به عنوان یک فراز و نشیب عادی در روابط دولتها و کشورها با یکدیگر به حساب میآید.
واکنش ضعیف وزارت خارجه پس از پیگیریها
دستگاه دیپلماسی کشورمان در چند با تاخیر، اما بالاخره پس از آنکه موضوع هلند در رسانههای داخلی موضوعیت پیدا کرد و اقدام متقابل در خصوص دیپلماتهای هلندی مقیم در تهران به عنوان مطالبه عمومی مردم در جهت حفظ عزت و آبروی ایران اسلامی در عرصه بین المللی مطرح شد، وادار به اتخاذ موضع شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه نسبت به این ماجرا واکنش نشان میدهد و ضمن محکومیت این اقدام میگوید: جمهوری اسلامی ایران این تصمیم را اقدامی غیر سازنده در روابط دو کشور ارزیابی میکند.
وی یادآوری کرد: دستیار وزیر امور خارجه بلافاصله با «احضار سفیر هلند» در تهران مراتب اعتراض رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران را نسبت به این عمل غیر دوستانه ابلاغ کرد.
قاسمی افزود: همانگونه که قبلا نیز به نماینده دولت پادشاهی هلند ابلاغ شد، جمهوری اسلامی ایران حق خود را برای عمل متقابل محفوظ میدارد.
وزارت خارجه باید دو دیپلمات هلندی مقیم تهران را اخراج کند
پس از آنکه وزارت خارجه از حق قانونی خود استفاده نکرد، «علاالدین بروجردی» رئیس سابق کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر از وزارت خارجه خواست به اصل «عمل متقابل» عمل کند. بروجردی گفت: بر اساس اصل «عمل متقابل» باید وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران عکس العمل مشابه داشته باشد و دیپلماتهای هلندی مقیم تهران از کشور ما اخراج شوند؛ این اصل شناخته شدهای در روابط بینالملل است.
وی با بیان اینکه اقدام کشور هلند در جهت تحرک اخیر منافقین در اروپا و همچنین در آستانه سفر رئیس جمهور به کشورهای اروپایی صورت گرفت، تصریح کرد: هلند به دنبال این بود که به کمک سرویس اطلاعاتی امریکا و رژیم صهیونیستی، روابط جمهوری اسلامی ایران و اروپا را در زمانی که ترامپ قواعد بینالمللی را به هم میزند، تخریب کرده تا ما رابطه منطقی مبتنی بر منافع متقابل با اروپا نداشته باشیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اقدامی که کشور هلند انجام داده است، به طور طبیعی باید منتظر عکس العمل مشابه آن توسط جمهوری اسلامی ایران باشد.
در زمان لازم! برابر هلند «اقدام متقابل» میکنیم
انفعال وزارت خارجه در موضوع اخراج دیپلماتهای ایرانی بار دیگر در نشست خبری بهرام قاسمی مطرح میشود و سخنگوی وزارت خارجه در یکی از نشستهای خبری خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ایران در قبال اقدام دولت هلند نسبت به اخراج دیپلماتهای ایرانی، اقدام متقابلی انجام داده است یا خیر، اظهار داشت: سیاست خارجی همواره منافع و مصالح کلی کشور را با توجه به شرایط منطقه و جهان در نظر میگیرد و با توجه به این مسئله بهترین گزینهها را به کار خواهد گرفت.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه پس از این اقدام از سوی دولت هلند بلافاصله سفیر این کشور به وزارت خارجه احضار و مراتب شدید اعتراض ایران به وی ابلاغ شد، افزود: بنا به دلایلی در موضعگیری وزارت خارجه که از سوی من انجام شد، موضوع احضار سفیر را پس از چند هفته بدون قید زمان احضار وی به وزارت خارجه اعلام کردیم.
وی گفت: ما با دولت هلند همچنان در تماس هستیم و این حق را هم برای ایران قائلیم که در زمان لازم اقدام متقابل را انجام دهیم که این بستگی به بررسیهای ما و سیاستهایی دارد که ما آن را دنبال میکنیم و فعلاً بیشتر از این در این رابطه صحبت نمیکنم و امیدوارم در آینده در صورت نیاز بتوانیم صحبت بیشتری را انجام دهیم.
انفعال در پاسخ گویی
همانطور که در این گزارش هم به وضوح روشن است، در عرصه روابط بین الملل اخراج دیپلماتهای هر کشور میتواند با حق اقدام متقابل به عنوان کمترین عکس العمل هر دولتی امری عرُف در قالب امور دیپلماتیک به حساب آید که این مورد متاسفانه در پرونده اخراج دو دیپلمات ایرانی در هلند نه تنها چنین چیزی را از سوی دستگاه دیپلماسی شاهد نبودیم بلکه با انفعالی سوال برانگیز، پس از گذشت یک ماه از ماجرا صرفا به این گفته بسنده میشود که ما حق اقدام متقابل را برای خود محفوظ میدانیم و در زمان مقتضی پاسخ مناسبی را به دولت هلند خواهیم داد!
وزارت امور خارجه در موضوع هلند بی تدبیری کرد
این انفعال دستگاه دیپلماسی با انتقاد مجلس مواجه شد و «سید حسین نقوی حسینی» سخنگوی وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این رابطه اظهارداشت: ما قبلا هم این مشکلات را داشتهایم که همین کشورهای اروپایی اتهام وارد کردهاند و سفیر ما را احضار کردند و یا دیپلماتهای ما را اخراج کردند، در آن تجربیات گذشته وزارت امور خارجه هم برخورد متقابل انجام داد و حتی سفیر و دیپلمات اخراج کرد یا اینکه سفیر را فراخوانده و برخورد کرده است. یعنی آن عزت اسلامی و ملی را وزراتخارجه حفظ کرد، اما این موارد اخیر نشان میدهد که وزارتخارجه واقعا بیتدبیری کرده است.
در ادامه این گزارش نگاهی گذرا داریم به چند مورد از اخراج دیپلماتهای کشورهای مختلف در سالهای اخیر و «شیوه پاسخ گویی» آنها در اقدام متقابل در نبرهای دیپلماتیکی که با یکدیگر داشتند:
۱- اخراج دیپلماتها در هند و پاکستان
وزارت امور خارجه پاکستان در آبان ماه سال ۹۵ اعلام کرد: این کشور «سورجیت سینگ» دیپلمات سفارت هندوستان در اسلامآباد را به عنوان «عنصر نامطلوب» شناخته و ۴۸ ساعت به وی مهلت داده است تا پاکستان را ترک کند.
در واکنش به این مساله هم، مسئولان هندوستان تصمیم به اخراج یک دیپلمات سفارت پاکستان در دهلی نو گرفتند.
«ویکاس سواراپ» سخنگوی وقت وزارت امور خارجه هند گفت که دیپلمات پاکستانی «فعالیتهای جاسوسی» انجام میدهد و بدین سان اقدام متقابل انجام دادند.
۲- اخراج ۳۵ دیپلمات روس از آمریکا
دولت آمریکا دی ماه به دلیل آنچه که «دخالت سایبری روسیه در انتخابات آمریکا خوانده» ۳۵ دیپلمات روسیه را از ایالات متحده اخراج کرد.
گفتنی است، آمریکا به ۳۵ دیپلمات روس و اعضای خانواده آنها که در سفارتخانه روسیه در واشنگتن و کنسولگری این کشور در سانفرانسیسکو مشغول به کار هستند ۷۲ ساعت فرصت داده است که خاک آمریکا را ترک کنند، واشنگتن گفته است که این اقدام تنبیهی به دلیل دخالت دولت روسیه در انتخابات آمریکا و بدرفتاری با دیپلماتهای آمریکایی در روسیه صورت گرفته است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه با ابراز تاسف از اینکه این تصمیم را دولت اوباما و شخص وی اتخاذ کردهاند، متعهد شد که کرملین پاسخی مناسب به آن خواهد داد. بدون شک پاسخی مناسب براساس اصل مقابله به مثل در قبال این تصمیم ایالت متحده اتخاذ خواهد شد.
۳- تقابل تاریخی دیپلماتیک روسیه و غرب
اسفند ماه سال ۹۶ سفارت مسکو در لندن با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «الکساندر یاکونکو» سفیر روسیه احضار و به او اطلاع داده شده که ۲۳ دیپلمات روس از سوی انگلیس «عنصر نامطلوب» قلمداد شدهاند.
در ادامه این بیانیه آمده است: ما این اقدام خصمانه را کاملا غیرقابل قبول، بدون توجیه و کوتهبینانه تلقی میکنیم.
سفارت روسیه در انگلیس اعلام کرد، تمامی مسئولیتهای آسیب دیدن روابط میان لندن و مسکو متوجه رهبری سیاسی کنونی بریتانیا است.
پیش از این «ترزا می» نخستوزیر انگلیس در سخنانی در مجلس عوام آن کشور اینطور گفته بود: پس از تحقیقات به طور قطع به این نتیجه رسیدیم که روسیه با استفاده از ماده سمی مسئول سوءقصد به جان جاسوس سابق روس بوده است.
در پاسخ به این اقدام انگلیس و برخی کشورهای غربی؛ وزارت امور خارجه روسیه تصمیم اتحادیه اروپا و کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درباره اخراج دیپلماتهای روسیه را اقدامی تحریک آمیز و تقابلجویانه خواند که به وخامت اوضاع منتهی خواهد شد.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه نیز تأکید کرد که اخراج دیپلماتهای روسی از کشورهای غربی، اقدام غیردوستانهای است که روسیه به آن پاسخ خواهد داد.
یک منبع وزارت خارجه این کشور اعلام کرد روسیه طی روزهای آینده به اقدام کشورهای اتحادیه اروپا در اخراج دیپلماتهای روس به شیوه مشابه پاسخ خواهد داد.
همچنین سفیر روسیه در واشنگتن به وزارت امور خارجه آمریکا برای اخراج «ستمگرانه» دیپلماتهای روسی اعتراض کرد و گفت: آمریکا باقی مانده روابط با روسیه را هم نابود میکند. پاسخ روسیه در برابر اقدامات آمریکا باید متناسب باشد و آمریکا فقط زبان زور را میفهمد.
سخنگوی کرملین نیز اعلام کرد که پوتین رئیس جمهور این کشور، تصمیم نهایی را درباره پاسخ روسیه اتخاذ خواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید