اطمینان آمریکا به اروپا و زبان بازی بروکسل با ایران

کد خبر: 818521

مقامات آمریکایی پس از خروج این کشور از برجام با اطمینان خاصی از همراهی اروپا در خصومت با ایران سخن می‌گویند و این در حالی است که بروکسل سعی در راضی نگه داشتن ایران با زبان بازی دارد.

اطمینان آمریکا به اروپا و زبان بازی بروکسل با ایران

خبرگزاری مهر: «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا شب گذشته در اظهاراتی جدید مدعی شده خواسته‌های واشنگتن از ایران برای تغییر رفتار، درخواست‌های دشواری نیستند. وی همچنین اظهار داشت: اطمینان دارد که آمریکا می‌تواند با اتحادیه اروپا به یک رویکرد مشترک دیپلماتیک در قبال ایران دست یابد.

این در حالی است که پس از خروج آمریکا از برجام، تهران برای اروپا ضرب الاجلی دو ماه را تعیین کرد تا تضمین‌های لازم برای ادامه حضور ایران در برجام را ارائه بدهند، اما روند امور به گونه است که گویا کشور‌های اروپایی در حال اتلاف وقت هستند تا به نوعی جمهوری اسلامی را در تنگا قرار دهند تا ایران دومین خروجی برجام باشد و از این طریق برچسب بدعهدی به اروپا نخورد.

پمپئو در کنفرانس خبری وزارت خارجه آمریکا گفت: اطمینان دارم که وجود مجموعه‌ای از ارزش‌ها و منافع که با یکدیگر همپوشانی دارند، ما را به این نتیجه واحد می‌رسانند که می‌بایست به تهدید‌های جمهوری اسلامی ایران علیه جهان پاسخ داد.

اظهارات روز گذشته وزیر خارجه آمریکا واکنش مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را به دنبال داشت و فدریکا موگرینی گفته بود، مخاطب سخنان مایک پومپئو تمامی حامیان برجام بودند.

موگرینی با این حال تاکید کرده بود که اتحادیه اروپا نیز نگرانی‌ها در خصوص نقش ایران در منطقه، تروریسم و نقض حقوق بشر دارد و تحریم‌هایی هم در این زمینه برای تغییر رفتار ایران اعمال کرده است.

وزیر خارجه آمریکا پیشتر و در روز دوشنبه برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای جدید با ایران ۱۲ خواسته تعیین کرده و گفته بود، آمریکا شدیدترین تحریم‌های تاریخ را علیه ایران وضع خواهد کرد و اگر حکومت ایران رفتار خود را عوض نکند فشار تحریم‌ها افزایش خواهد یافت.

خواسته‌ها از ایران توقعات زیادی نیستند

با این حال پمپئو روز سه شنبه به انتقاد‌ها در خصوص این خواسته‌های ۱۲ گانه پاسخ داد و گفت، معیار‌هایی که وی مطرح کرده توقعات زیادی نیستند.

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد معیار‌هایی که مطرح شد استاندارد‌های حداقلی بود. استاندارد‌هایی که انتظار داریم همه کشور‌های جهان آن‌ها را رعایت کنند. ما قوانین خاصی برای رفتار‌های ایران تعیین نکردیم. خیلی ساده از آن‌ها خواستیم مانند همه کشور‌های نرمال و عادی و غیرجنگ‌طلب رفتار کنند، به همین سادگی.

زبان بازی اروپا

در حالی که پمپئو با اطمینان از همراهی اروپا با آمریکا در قبال ایران سخن می‌گوید مقامات اروپایی از جمله «فدریکا موگرینی» تاکید دارند تا زمانی که ایران به تعهدات خود در برجام پایبند بماند اروپا نیز به برجام پایبند خواهد بود.

به باور بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس نیز اگرچه قصد آمریکا این بود که پس از خروج از برجام، قراردادی جدید و جامع با ایران منعقد کند، اما عقد چنین قراردادی بسیار سخت خواهد بود.

او که به بوئنوس آیرس سفر کرده است روز دوشنبه اعلام کرد: «فکر می‌کنم رسیدن به چنین توافقی در زمانی معقول آسان نباشد. رسیدن به معاهده‌ای بزرگتر با ایران بسیار بسیار سخت خواهد بود».

جانسون افزود: «مزیت برجام این بود که هدف بسیار روشنی داشت. این توافق از جهان در مقابل بمب هسته‌ای ایران محافظت می‌کرد و در مقابل به ایرانیان امتیازات اقتصادی قابل توجهی می‌داد...، اما آمریکایی‌ها به این توافق پشت کردند» او افزود که قطعا درباره توافق هسته‌ای ایران در نشست ۲۰ نیز گفتگو خواهد شد.

او گفت: «فکر می‌کنم که درنهایت به تدابیر جدیدی اضافه بر برجام دست یابیم ...، اما این کار زمان زیادی می‌برد».

به گزارش مهر، به نظر می‌رسد که اروپا در نظر دارد تا به زبان بازی و بازی با کلمات ایران را در محدودیت‌های تعریف شده در برجام نگه دارد، اما اگر ایران از منافع تعریف شده در برجام بهره‌مند نباشد چه دلیلی برای حضور در این توافق وجود دارد؟

در همین رابطه «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: اروپایی‌ها در صورتی که نتوانند و یا نخواهند از منافع خود و ایران در برابر رویکرد‌های غیرقانونی و بی منطق ترامپ دفاع کنند ادامه کار با آن‌ها بی فایده است.

هر چند گفته می‌شود وضعیت به وجود آمده در خصوص برجام فرصتی است تا اروپا بتواند استقلال خود از آمریکا را بدست بیاورد، اما با توجه به مناسبات موجود میان اروپا و آمریکا، تحقق این امر (استقلال اروپا از آمریکا) امری بعید به نظر می‌رسد.

هر چند اتحادیه اروپا اعلام کرده که درصدد است تا شرکت‌های طرف قرار داد با ایران را به نوعی از تحریم‌های آمریکا در امان نگه دارد، اما خروج یک به یک شرکت‌هایی که در سال‌های اخیر با تهران قرار داد امضا کرده اند از ایران نشان می‌دهد که این تضمین چندان قابل اطمینان نیست.

در دوره‌های قبل تقابل ایران و آمریکا نیز اروپا نشان داده که طرف قابل اعتمادی نیست.

با این وجود امروز چهارشنبه قرار است وزیر خارجه آلمان با همتای آمریکایی خود صحبت کند. آلمان که زمانی یکی از شرکای مهم اقتصادی ایران بود از دوره قبل تحریم‌های آمریکا علیه تهران، مناسبات خود را با تهران کاهش داد، اما با این وجود کارشناسان غربی معتقدند که آلمان می‌تواند از طریق رایزنی با طرف‌هایی همچون چین تحریم‌های آمریکا علیه ایران را بی اثر کند.

اما چین نیز نشان داده که تمایلی برای وارد شدن جدی در مناقشات بین المللی ندارد از همین رو بر روی این گزینه نیز نمی‌توان چندان امیدوار بود از همین رو بهتر است مقامات ایرانی خود را برای بدترین شرایط ممکن آماده کنند و تهدید‌های به وجود آمده را به نوعی به فرصت تبدیل کنند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین