سرویس سیاسی فردا: محمد جواد لاریجانی، رئیس ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در گفتگو با تسنیم در خصوص انتخابات ریاست جمهوری و رقابت با حسن روحانی گفت: جناح مقابل آقای روحانی هم مجموعه افرادی بودند که برچسب اصولگرایی داشتند، در روند انتخابات هم Performance (اجرا) و رفتار خوبی نشان دادند. آنها با هم جمع شدند و یک کاندیدا داشتند و در مناظرات هم خوب بودند؛ لذا رفتار جناح مقابل آقای روحانی هم قابل توجه بود. ۱۵ - ۱۶ میلیون هم رأی آوردند، گرچه رأی اکثریت را نیاوردند، اما بُرد و باخت مسئلهای است که همیشه وجود دارد. مسئله دیگر، رفتار و نحوه عمل است که نشان میدهد جناح اصولگرا با همه تعدد و تشعبی که دارند، زمینه سازمان یافتن خوبی دارند. البته ممکن است بنده به نحوه سازمان یافتن آنها اشکالاتی داشته باشم، اما این نشان میدهد که سازمانپذیری این جناح از جناح اصلاحطلب خیلی بهتر است.
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه تحلیل خود از انتخابات و حضور جدی اصولگرایان در این کارزار تاکید میکند: اولین نتیجهای که جناح اصولگرا باید بگیرد این است که اصولگرایان باید بر روی آن معدن اصلی که نیروها و رویشهای جوان این جریان هستند، سرمایهگذاری وسیعتری کنند. نباید مکانیزمهای قدیمی و نیروهای پیرمرد مثل بنده، میداندار این بحث شوند.
بنده معتقد نیستم که باید به معمّرین توهین کنیم، معتقد نیستم که از تجربهها نباید استفاده کنیم و معتقد نیستم که نباید عبرتآموزی کنیم. همه اینها باید باشد. آنهایی که عمری در امر سیاست صرف کردند، باید کمک کنند تا نیروهای تازهنفس مملکت را اداره کنند. از جوانها نترسیم و به آنها میدان بدهیم تا وارد عرصه شوند. جوانها هم باید توجه کنند که تجربه خیلی مهم است؛ بنابراین انشاءالله در دوره بعد و در سال ۱۴۰۰ سازمانپذیری نیروهای اصولگرا کاملا روشن شود و باید میدان را برای گفتمان بسیار مدرن اصولگرایانه با نیروهای میداندار جوان باز کنیم.
لاریجانی در ادامه به تعابیری که در قالب نوگرایی در اصولگرایان مطرح میشود هم اشاره کرد و برداشت خود از این روند و تعابیر را اینگونه بیان میکند: اکنون نیروهای اصولگرا سرمایه عظیمی از افراد هستند که تحصیلات بسیار عالی دارند. دانشمندان بسیار فرهیختهای در بین آنها وجود دارد و این حجم از نیروهای تحصیلکرده و فرهیخته در هیچ جناحی در ایران نیست. منتها اینها باید متشکل شوند و یک گفتمان بسیار مدرن مبتنی بر عقلانیت اسلامی داشته باشیم.
هیچ وقت در تاریخ معاصر زمینه برای معرفی اسلام به این خوبی نبوده است. هیچ زمانی برای معرفی مکتب اهلبیت (ع) شرایط به این خوبی نبوده است. اینها فرصتهای طلایی هستند تا این گفتمان بر اساس عقلانیت اسلامی در زمینه سیاست خارجی، نظام اقتصادی داخلی، نظام فرهنگی داخلی و فرهنگ زیستمدنی عرضه شود".
او آینده جریان اصولگرایی را بسیار خوب میبیند و معتقد است که این ۴ سال پیشرو (تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰) بسیار خوب است چراکه میدانهای بسیار خوب رقابت وجود دارد و (اصولگرایان) باید صریح، روشن و با توانمندی و انرژی وارد این میدان شوند.
این کارشنارس مسائل سیاسی میگوید: «نوگرایی» میتواند از باب "نواندیشی" در مبانی اصولگرایی باشد یا از مسیر محورهای عملی در شرایط و وضعیت معاصر باشد. اصولگرایی براساس اعتقاد به تجربه بزرگ ملی ما یعنی بنای یک نظام مدنی-سیاسی جامع براساس عقلانیت اسلامی استوار شده است و این عقیده هم از نتایج اعتقاد به سه اصل مهم در فهم اسلام است.
وی سه اصل مهم را اینگونه برمیشمارد: اول: سرزندگی اسلام است، یعنی اسلام مندرس نمیشود و در هر زمانی میتواند راهنمای عمل فردی و جمعی به سوی سعادت باشد. دوم: جامعیت اسلام است، یعنی اسلامی خصوصی و عمومی-که شامل حکومت است- را شامل است و محدود به میدان عمل خصوصی نیست. سوم: جهانشمولی اسلام است، یعنی اسلام عرب، عجم، ترک، فارس و بلوچ ندارد و برای هویت همه "انسانها" است. " اینها محورهای عمده اسلام در مکتب اهل بیت (علیهم السلام) است. حال بر این اساس اصول عملی اسلام شکل میگیرد که شامل عبادات، معاملات و ولایت است. در همه این زمینهها نوآوری امکانپذیر است. اینها میشود نوآوری نظری و تئوریک در اصولگرایی. اما در عمل دکترین مقاومت در میدان بینالمللی، اقتصاد مقاومتی و مقابله با تهاجم فرهنگی نمونهای از میدانهای نوآوری عملی است".
لاریجانی تاکید میکند که «نوگرایی»، باید فهم یا بیان نوئی از مبانی نظری و خطوط عملی جدیدی در شرایط حقیقی را شامل باشد. وی میگوید: نوگرایی اصولگرایان، باید نیروهای متدین، تحصیلکرده و انقلابی را که همه از رویشهای امروزین انقلاب هستند، را مرکز توجه قرار دهد و البته از این پایگاه مخاطب خود را تمام ملت قرار دهد و برای همه آحاد ملت از هر گرایشی حرفی شنیدنی و فکری قابل توجه داشته باشد.
وی موارد عنوان شده را رکن مهم برای شکلدادن به جریان نوگرایی اصولگرایان میداند. در واقع معتقد است: «بیان و فهم جدید از اصول پایه عقلانیت اسلامی»، «ارائه برنامهای عملی مبتنی بر محورهای مربوط و مناسب با شرایط امروز در زمینه دکترین مقاومت، اقتصاد مقاومتی و جهاد فرهنگی (با ویژگی آتش به اختیار) و بالاخره محوریت رویشهای امروزین انقلاب و مخاطب قراردادن کل ملت عزیز ایران» ارکان مهمی برای شکل دادن جریان نواصولگرایی هستند.
دیدگاه تان را بنویسید