همه حواشی پیرامون حسن روحانی و تشکیل کابینه دولت دوازدهم/ از خودزنی درون‌گروهی آشنا تا احتمال معرفی ۳ وزیر زن در کابینه

کد خبر: 684244

اصلاح طلبان پس از پیروزی حسن روحانی انتقادات خود را نسبت به کابینه دولت آغاز کرده و به دنبال سهم حداکثری از کابینه دولت دوازدهم هستند. به نظر می‌رسد شدت گرفتن این انتقادها از سوی اصلاح طلبان، هشداری برای روحانی است تا حامیان خود را به فراموشی نسپارد.

همه حواشی پیرامون حسن روحانی و تشکیل کابینه دولت دوازدهم/ از خودزنی درون‌گروهی آشنا تا احتمال معرفی ۳ وزیر زن در کابینه
همه حواشی کابینه دولت دوازدهم
سرویس سیاسی فردا: از اولین انتقاداتی که به دولت تدبیر و امید می شد؛ سن بالای اعضای کابینه بود. نگاهی به کابینه دولت های مختلف از اول انقلاب نشان می‌دهد ميانگين سنی کابينه دولت يازدهم، ۵۷ سال است. اين ميانگين سنی ۱۶ سال بيشتر از ميانگين سنی دولت نخست هاشمی رفسنجانی، ۱۳ سال بيشتر از ميانگين دولت دوم او، ۱۲ سال بيشتر از اولين دولت اصلاحات و ۱۰ سال بيشتر از دولت دوم آن است. به علاوه کابينه اول محمود احمدی‌نژاد که «جوان‌گرايی» يکی از اصلی‌ترين شعارهايش بود، با رشد دو ساله در ميانگين سنی نسبت به دولت دوم اصلاحات و با متوسط ۴۹ سال آغاز به کار کرد و ميانگين سنی اعضای کابينه در دولت دوم احمدی‌نژاد نيز با يک سال رشد به ۵۰ سال رسيد. با این حال بعد از گذشت حدودا 2 سال از عمر تدبیری ها رفته رفته ناکارآمدی برخی مدیران و وزرای دولت سبب ایجاد انتقادات متعددی به خصوص در حوزه اقتصادی و مدیران مربوط به این عرصه شد.
بیشتر بخوانید: اگر ترمیم کابینه انتخاباتی نیست آخوندی، طیب‌نیا و نعمت‌زاده را تعویض کنید!
پاسخ رئیس جمهور به انتقادات از کابینه چه بود؟
اما حسن روحانی در اقدامی تعجب برانگیز و با شعار ترمیم کابینه! درست 7 ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم سه تن از اعضای کابینه را تغییر داد که عبارت بودند از: علی جنتی، علی فانی و مسعود گودرزی. تغییراتی که کمترین ارتباط با اقتصاد و معیشت مردم را داشت.
حال دیگر چند هفته ای است که انتخابات ریاست جمهوری یازدهم به پایان رسیده و به هر طریقی که بود روحانی برای بار دوم سکان دولت جمهوری اسلامی را به دست گرفته است. از سوی دیگر در ماه های پایانی دولت تعدادی از اعضای کابینه تلویحا اعلام کردند که در صورت پیروزی روحانی در انتخابات ریاست جمهوری احتمالا رئیس جمهور را همراهی نخواهند کرد که البته آنها از وزرایی بودند که به واسطه حساسیت وزارت خانه شان باید بیش از بقیه اعضا پاسخگوی رسانه ها و افکار عمومی می بودند. مانند ظریف، طیب نیا و قاضی زاده هاشمی که این روزها با رفتارهای نسنجیده اش با حواشی متعددی دست و پنجه نرم می کند.
بیشتر بخوانید: نجفی از تغییر ۵۰ درصد کابینه دولت خبر داد
فشار اصلاح طلبان برای تغییر کابینه
از سوی دیگر اصلاح طلبان که برای کنار نرفتن از قدرت سرنوشتشان را به حسن روحانی گره زده اند این روزها بیش از دیگر گروه های سیاسی به دنبال تغییر کابینه هستند. در همین رابطه هفته گذشته همایشی با عنوان « مطالبات اصلاحات از دولت اعتدال» برگزار شد. در این همایش محمد رضا تابش، عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی گفت: «سرمان را در برف نکنیم مردم حماسه آفریدند روحانی باید کابینه پاکدست، فعال و جوان انتخاب کند.»
همچنین عباس عبدی معتقد است: منظور از عوض شدن چهره کابینه تغییر اصل نیست بلکه منظور این است نیروهایی که ۳۰ الی ۴۰ سال است در پست‌های مدیریتی حضور دارند نیاز نیست مجدداً مقام ویژه‌ای داشته باشند. کابینه دوازدهم باید ترکیب جوان‌تری داشته باشد و روحانی حداقل باید سن کابینه را ۱۰ سال کاهش دهد.
اکبر ترکان نیز در همین زمینه گفته است: «دولت اول آقای روحانی در دولت دوازدهم باید کامل‌تر شود بنابراین نیاز به نیروهای بهتر و البته نیروهای جوان تر است.»
بیشتر بخوانید: کابینه دوازدهم هر چه به سمت اصلاح‌طلبی برود بهتر است
در همین زمینه محمد عبدالهی کارشناس مسائل سیاسی می گوید: «در این میان اصلاح طلبان که حسن روحانی را وامدار خود می دانند به دنبال سهم‌شان از کابینه دوازدهم هستند. این جریان پس از پیروزی حسن روحانی انتقادات خود را نسبت به کابینه دولت آغاز کرده و به دنبال سهم حداکثری از کابینه دولت دوازدهم هستند. به نظر می‌رسد شدت گرفتن این انتقادها از سوی اصلاح طلبان، هشداری برای روحانی است تا حامیان خود را به فراموشی نسپارد.»
شدت طمع ورزی و سهم خواهی اصلاح طلبان به حدی است که صدای مشاور نام «آشنا»ی رئیس‌ جمهور را هم درآورد. وی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «‌کاسبان به اصطلاح اصلاح‌طلبی که باج خواهی رسانه‌ای و سیاسی از رئیس‌جمهور را آغاز کرده‌اند، بدانند روحانی خاتمی نیست؛ نه تعارف می‌کند نه مأخوذ به حیا می‌شود.»
واکنش دولتی ها در کنار سکوت معنادار روحانی نشان می‌دهد که اولا دولت روحاني با طيف وسيعي از تقاضاها و فشارهای همه جانبه براي تغيير در كابينه خود روبه رو است و ثانیا روحانی از اکنون در فکر فراموشی وعده‌های خود به یاران اصلاح‌طلب خود است. اصلاح‌طلبان امروز با در پیش گرفتن سیاست یک بام و دو هوا سعی دارند ضمن حمایت از روحانی فاصله انتقادی خود را با او حفظ کنند تا بتوانند انتخابات سال 1400 حضور پر قدرتی داشته باشند.
تغییرات احتمالی کابینه روحانی
به نظر می رسد اولین گزینه احتمالی تغییر محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت است. وزیر 72 ساله‌ای که خود نیز علاقه‌ای به حضور در دولت ندارد. او احتمالا جای خود را به وزیری جوان تر خواهد داد.
وزیر کشور دیگر گزینه احتمالی تغییر در دولت دوم روحانی است. رحمانی فضلی وزیر اصول‌گرای روحانی احتمالا جای خود را به یک اصلاح طلب خواهد داد. بسیاری از حامیان روحانی به این خاطر از وزیر روحانی رضایت ندارند و خواستار تغییر او هستند. اتفاقی که به نظر می‌رسد روحانی نیز مایل به انجام آن است. محمد شریعتمداری، مجید انصاری و عبدالواحد موسوی لاری گزینه‌های احتمالی جانشینی رحمانی فضلی هستند.
آموزش و پرورش دیگر وزارت‌خانه‌ای است که به احتمال زیاد نسیم تغییر در آن وزیده خواهد شد. ماجرای دختر وزیر آموزش و پرورش دولت یازدهم و سند 2030 باعث شده است تحلیل‌گران سیاسی بر این باور باشند که فخرالدین احمدی دانش‌آشتیانی در دولت دوازدهم عهده دار وزارت آموزش و پرورش نخواهد بود. محمد علی نجفی گزینه مطرح برای این وزارتخانه است.
وزارت علوم، وزارت‌خانه‌ای است که روحانی برای آن 5 نامزد به مجلس معرفی کرده است. محمد فرهادی بعد از وزیر استیضاح شده علوم یعنی فرجی دانا سکان هدایت این وزارت را به دست گرفت. حالا ناظران سیاسی بر این باور هستند که روحانی در مجلس دهم که مجلس اعتدالی‌هاست وزیر علوم مطلوب خود را معرفی می‌کند. جعفر توفیقی، محمد علی نجفی و فرجی دانا می‌توانند گزینه‌های روحانی برای وزارت علوم باشند.
وزارت اقتصاد هم احتمالا دچار تغییر خواهد شد. روحانی برای رشد اقتصادی و از بین بردن رکود احتیاج به نیروی تازه‌ای در وزارت اقتصاد دارد. از طهماسب مظاهری و مسعود نیلی به عنوان جانشین‌های علی طیب نیا نام برده می‌شود.
در این میان مولاوردی معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور نیز اعلام کرد احتمال معرفی 3 وزیر زن در کابینه دوازدهم وجود دارد.
باید منتظر ماند و دید تا مرداد ماه که مراسم تنفیذ و تحلیف رئیس جمهور دوازدهم برگزار می شود تغییرات کابینه چه سمت و سویی خواهد گرفت!
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها