روزنامه خراسان؛صباح زنگنه:رئیس جمهور کشورمان ، دعوت عمان را پذیرفته و در راستای توسعه همکاری های منطقه ای به این کشور سفر کرده است. این نکته که رئیس جمهور ایران اسلامی، در شرایط کنونی منطقه ای با چه رویکردی پای در این سفر گذاشته، خیلی مهم است.
ایران به عنوان کشوری بزرگ و مهم در منطقه، روابط خود را در ابعاد مختلف با کشورهای همسایه خود به صورت دائمی رصد می کند و می کوشد تا این روابط را توسعه بخشد. ذکر این نکته ضروری است که توسعه روابط در سطح منطقه ای، نیازمند شناخت تحولات و به مشورت گذاشتن ابعاد این تحولات و تاثیرات آن ها بر منافع مشترک کشورها است. درهیچ منطقه ای امکان زندگی جداگانه و منزوی از همسایگان وجود ندارد و هیچ همسایه ای نمی تواند، همسایه خود را نادیده گرفته و آن را تغییر دهد. با توجه به فضایی که برخی از قدرت ها و برخی از جاه طلبی ها در منطقه ایجاد کرده اند، جمهوری اسلامی ایران ضروری می داند که نسبت به شرایط منطقه ای، تلاش کند تا فضایی مطمئن و مفید برای همکاری و توسعه همکاری ها که به کاهش تنش ها منجر شود را فراهم کند. بنابراین، همکاری و توسعه منافع مشترک، راهبردی است که بر اساس آن، جمهوری اسلامی ایران، گام در این مسیر نهاده است.
تغییر رویه سران عرب؟
رئیس جمهور اعلام کرده است که از پیام ارسال شده توسط 6 کشور حوزه خلیج فارس استقبال می کند. اما آیا واقعا صدور پیام توسط 6 کشور عربی حوزه خلیج فارس به معنای تغییر رویه توسط آن ها در ارتباط با ایران است؟ باید این گونه تحلیل کرد که ارسال این نامه حاکی از آن است که مواضع این 6 کشور، موضع گیری مشترکی توسط سران کشورهای شورای همکاری است تا اینکه آن ها بتوانند با جمهوری اسلامی ایران، گفتگوی مثبت و سازنده ای داشته باشند. البته برخی از گزاره های منطقه ای وجود دارند که نشانگر این است که عربستان سعودی به عنوان پدر تروریسم، رفتارهای غیر منطبق با ارسال نامه و دعوت از همکاری با ایران را در پیش گرفته است. عربستان قطعا بر پدیده تروریسم تاثیرگذار است وهمکاری رسمی امارات و عربستان، در مبارزه با تروریسم مهم است و باید گفت که این گوی و این میدان. باید دید که عربستان حمایت های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خود در مبارزه با تروریسم را چگونه برنامه ریزی خواهد کرد و باید منتظر بود و دید که عملکردآینده کشور های ارسال کننده نامه به ایران چقدر با محتوای این نامه همسان خواهد بود .در این میان البته برخی تحلیل می کنند که زمان ارسال این
نامه، همزمان با دوران ناامیدی کشور های عربی به ویژه عربستان از ترامپی است که گفته می شد آمریکا را منزوی کرده و با عربستان رابطه خوبی ندارد؛ می توان، ترامپ را در شرایط فعلی آن، ترامپِ پسا ترامپ دانست و تحلیل های گذشته از او را مربوط به دوران ترامپ اولیه تجزیه و تحلیل کرد. درست است که هر اتفاقی در هر نقطه از عرصه بین الملل روی دهد، با جریان ها در کشورهای دیگر در ارتباط است اما ایران، با تدبیر در سیاست گذاری های خود، انتخاب ترامپ را گزینشی می داند که مردم این کشور انجام داده اند. از این رو تحت تاثیر تبلیغات قرار نمی گیرد و بنابراین، تلاش می کند که روابط خود را با کشورهای منطقه بر اساس منافع مشترک و تهدید های مشترک تنظیم نماید. به نظر می رسد که تهدید مشترکی که می توان از آن سخن گفت، تروریسم است که در برابر آن باید مواضع مشترک و اقدامات مشترک صورت بگیرد.
اردوغان و تحولات منطقه
در ارتباط با روابط ایران با کشور های منطقه شاهد تحرکاتی از سوی ترکیه نیز هستیم .اردوغان، بازیگری سینوسی را در منطقه در پیش گرفته است. در حالی که پیش بینی می شد اردوغان به ایران و طیف منطقه ای آن نزدیک شده است، به یکباره در بحرین اظهار نظرهای ضد ایرانی را از او شاهد بودیم. اردوغان همچنین، به عربستان سفر کرده است تا نقش منطقه ای او در تحولات پیرامون ایران پررنگ تر شود. اردوغان دستور العمل خود را دنبال می کند و خواهان تغییر قانون اساسی و خروج از بن بست اقتصادی در ترکیه است. در واقع اردوغان به دنبال منابع مالی است و این اظهار نظرها، برای این است که کشورهای منطقه را با خود همراه کرد تا به او در راستای منافعش کمک کنند. اما با وجود رفتارهای ترکیه، ایران به دنبال همزیستی سازنده در منطقه است. البته این نکته مورد سوال است که آیا این همزیستی می تواند در منطقه زمینه وحدت را ایجاد کند یا خیر؟ پاسخ این سوال مربوط به آینده است. اما همین همکاری و همزیستی برای آینده مطلوب است.
دیدگاه تان را بنویسید