آیا بحرین به سمت خشونت بیشتر خواهد رفت؟

کد خبر: 616416

اوضاع در بحرین پس از اعدام سه جوان فعال مخالف در این کشور متشنج شده است. هرچند بنابر احکام صادر شده از دادگاه اولیه دست داشتن این سه جوان در قتل پلیس های اماراتی و پاکستانی ثابت نشده اما این اقدام آل خلیفه و اجرای نخستین احکام اعدام پس از به قدرت رسیدن پادشاه جدید، علاوه بر این که باعث موضع گیری های مختلف جهانی علیه این اعدام ها شد، اوضاع در این کشور کوچک را نیز متشنج و شهروندان را خشمگین کرده است.

روزنامه خراسان: اوضاع در بحرین پس از اعدام سه جوان فعال مخالف در این کشور متشنج شده است. هرچند بنابر احکام صادر شده از دادگاه اولیه دست داشتن این سه جوان در قتل پلیس های اماراتی و پاکستانی ثابت نشده اما این اقدام آل خلیفه و اجرای نخستین احکام اعدام پس از به قدرت رسیدن پادشاه جدید، علاوه بر این که باعث موضع گیری های مختلف جهانی علیه این اعدام ها شد، اوضاع در این کشور کوچک را نیز متشنج و شهروندان را خشمگین کرده است.
به نظر می رسد حمله دو هفته قبل به «زندان جو» در جنوب منامه و فرار 10 تن از زندانیان و فعالان شیعه باعث شده تا رژیم آل خلیفه برای اعاده حیثیت دست به اعدام این سه جوان شیعه در این برهه زمانی بزند. علاوه بر این که سنجش سطح واکنش های عمومی در داخل در برابر این اقدام می تواند کمک خوبی برای حکومت به منظور درک واکنش ها به هرگونه تعرض احتمالی آنان به شیخ عیسی قاسم باشد.
اکنون این پرسش مطرح می شود که بحرین پس از این عملیات اعدام به کدام سو خواهد رفت؟ این نکته را باید در نظر داشت که عمده رهبران جنبش اعتراضی مردم بحرین از همان ابتدا بر مسالمت آمیز بودن حرکت خود تأکید داشته اند و روند اعتراض ها در شش سال گذشته نیز این مطلب را تایید می کند. برخی از حرکت های مسلحانه صورت گرفته نیز توسط گروه هایی ساماندهی می شود که عملا در مقابل گروه نخست اقلیت به شمار می روند. اما قاطبه شهروندان و رهبران آنان از جمله شیخ عیسی قاسم و شیخ علی سلمان و ... نافی حرکت های مسلحانه و کاربرد خشونت هستند.

بنابراین روشن است که خشم بحرینی ها از اعدام های انجام شده خشمی مقطعی است که نباید از آن انتظار جدی داشت. هرچند ممکن است گروه هایی مانند جوانان 14 فوریه دست به اقدامات مسلحانه تلافی جویانه بزنند اما همان گونه که اشاره شد تأکید رهبران شناخته شده جنبش مردم بحرین بر مسالمت آمیز بودن حرکت است. علاوه بر این باید در نظر داشت رژیم منامه از مدت ها قبل با پیش بینی بروز چنین حوادثی اقدام به دستگیری و حصر همه رهبران مؤثر حرکت اعتراضی مردم کرده بود. بنابراین پیشبرد هرگونه عصیان مدنی منسجم و سراسری یا اقداماتی در این سطح، در عمل با خلاء وجود رهبران مواجه خواهد شد.

از سوی دیگر ورود بحرینی ها به مرحله عملیات مسلحانه، به طور مستقیم پای نظامیان سعودی را که در قالب نیروهای سپر جزیره دربحرین هستند به سرکوب شهروندان خواهد کشاند. این مسئله علاوه بر این که به افزایش خشونت ها کمک خواهد کرد، بحرین و منطقه را درگیر گردابی جدید کرده و به تصفیه رهبران حرکت مردمی بحرین توسط حکومت آل خلیفه کمک خواهد کرد.
علاوه بر این که دستگاه حکومتی در تلاش است تا نشان دهد اعتراضات موجود در بحرین مناقشه ای شیعی سنی و با هدایت ایران برای از بین بردن اهل سنت در این کشور است، رفتن اعتراضات به سمت خشونت به طور قطع، آل خلیفه را در پیشبرد این هدف تبلیغاتی کمک خواهد کرد.

به نظر می رسد اعتراضات مردم بحرین به موضوع اعدام ها در حد اعتراضات خیابانی یا درگیری های پراکنده خیابانی باقی بماند و حرکت اعتراضی مردم همچنان به شکل مسالمت آمیز ادامه داشته باشد. مگر آن که در موضوع شیخ عیسی قاسم شاهد تعرض جدی به ایشان باشیم که این موضوع به خودی خود ظرفیت شعله ور کردن اوضاع در بحرین را دارد. هم اکنون شاید بهترین روش اعتراضات ادامه همین مسیر کنونی باشد به خصوص آن که موضوع اعدام ها، باعث توجه همه نهادهای حقوق بشری و کشورهای مختلف در یکی دو روز گذشته بوده است. این نکته را نباید فراموش کرد که رژیم آل خلیفه برای قلع و قمع کامل حرکت اعتراضی و فعالان مدنی و رهبران دینی نیاز مبرمی به شعله ور شدن خشونت در این کشور دارد و عربستان سعودی نیز تمایل وافری برای نشان دادن ضرب شست به ایران در موضوع بحرین خواهد داشت بنابراین درعمده فعالیت های خشن صورت گرفته از سوی منامه باید ریاض را به عنوان یک عامل تحریک کننده دانست و از ورود به بازی سعودی ها اجتناب کرد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها