سرویس سیاسی فردا: درحالی که فرانسه در طول مذاکرات هسته ای به عنوان وکیل مدافع کشورهای عربی مرتجع منطقه و رژیم صهیونیستی عمل می کرد و فابیوس، وزیرخارجه سابق فرانسه به نمادی از پلیس بد در طول مذاکرات تبدیل شده بود، پس از برجام، بیشترین قرادادهای اقتصادی ایران با پاریس بسته شده است.
دلایل اصرار دولت روحانی برای بستن قرارداد با فرانسه مشخص نیست. ممکن است پای دلالان پسابرجام و سودمند بودن این قراردادهای کلان اقتصادی با فرانسه در میان باشد. از سوی دیگر با وجود احتیاط دیگر کشورها برای شروع معاملات اقتصادی و بانکی، قراردادهای کوتاه مدت، تدریجی و محتاطانه مدنظر طرف های خارجی است و در آن سایر احتیاط های مربوط به بازگشت تحریم ها را لحاظ می کنند. بیشتر توافقات اقتصادی در پسابرجام بیشتر در بحث واردات کالا و نه سرمایه گذاری بلندمدت است که فرانسه نیز در این مسابقه در رتبه نخست قرار دارد.
صنعت خودروسازی ایران پس از توافق هسته ای به طور کامل در اختیار فرانسه قرار گرفت. در سال ۱۳۹۱ شرکت خودروسازی پژو ایران راه به دلیل تحریمهای جهانی و خرید حدود هشت درصد سهامش توسط شرکت جنرال موتورز ترک کرد. طرف ایرانی در حالی میلیونها دلار صرف ساخت زیر ساختهای تولید محصولات پژو کرده بود و این در حالی بود که پژوه بدون دادن خسارت از ضرر هنگفت به پیکره خودروسازان، آنها را تنها گذاشت.
کارنامه سیاه خودروسازان فرانسوی در ایران و قرارداد غیر منصفانه با این شرکت با وجود برداشته شدن تحریم ها، این سوال بزرگ را در ذهن ها ایجاد می کند که چه دلیلی برای بازگرداندن این شرکت که سابقه عهدشکنی دارد به بازار خودرو ایران وجود دارد، آن هم با دعوت رییس جمهور و بدون در نظر گرفتن خیانتی که این شرکت در قبال مردم ایران طی ۲۳ سال حضورش کرده است،در حالی که برندهای تجاری دنیا در این قراردادها جایگاهی ندارند، با این تفاسیر این شائبه بصورت زننده ایی به ذهن می رسد که قرارداد مذکور قربانی سیاست جلب حمایت فرانسه (پلیس بد) در برداشته شدن تحریم ها بوده است.
روز گذشته شركت پژو فرانسه از ركوردشكني اين شركت در فروش محصولاتش پس از توافق هستهاي با ايران خبر داد. شركت پژو سيتروئن اعلام كرد با لغو تحريمهاي ايران در سال 2016 بهترين عملكرد را از سال 2010 داشته و با رشد 8/5 درصدي در اين سال مواجه شده و براي نخستين بار از سال 2011، از مرز فروش 3 ميليون دستگاه گذشته است. در حالیکه در دیگر مناطق جهان آمار فروش پژو کاهش داشته و به لطف ایران است که این شرکت شاهد رشد در فروش است.
در کنار رونق گرفتن صنعت خودروسازی فرانسه، شرکت سازنده هواپیمای ایرباس نیز توانست یکی از بزرگترین قراردادهای فروش هواپیما در تاریخ را با ایران منعقد کند و تا سال 2024 طی یک قرارداد محرمانه مقرر شده تا 100 ایرباس به ایران بفروشد. قرادادی که درهاله ای از ابهام به خاطر احتمال تحریم های جدید توسط آمریکا و لغو مجوزهای وزارت دارایی این کشور قرار دارد. امروز اولین هواپيماي 190 نفره مدل ای - 321، از فرودگاه تولوز فرانسه به مقصد مهرآباد تهران حرکت کرد و به ایران تحویل داده شد. اين هواپيما نخستين فروند از هواپيماهاي ايرباس است كه پيش قرارداد آن در اواخر سال گذشته با سفر رئيسجمهوري اسلامي ايران به پاريس بين ايران اير و ايرباس امضا شد. در مجموع شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران با ايرباس براي خريد 100 فروند هواپيما و با شركت بوئينگ براي خريد 80 فروند هواپيما قرارداد امضا كرده است و قرار است بهزودي قرارداد خريد 20 فروند هواپيماي 70 نفره را با شركت ATR يكي از شركتهاي زير مجموعه ايرباس امضا كند. ولی فرانسه در این زمینه نیز از رقبای خود پیشی گرفت تا نشان دهد بیشترین نیاز را به دلارهای برجامی و برای رونق صنایع خود
دارد.
در کنار این مسئولان دولت تدبیر برای شرکت های دیگر فرانسه ازجمله شرکت نفتی توتال نیز فرش قرمز پهن کرده اند و به نظر می رسد، پاریس برای پیداکردن مشتری برای کالاهای خود دیگر نیاز به بازاریابی ندارد چراکه مقامات دولت ایران بهترین بازارهای بکر را برای آنها مهیا کرده اند. بهتر بود پس از برجام و با توجه به نیاز شرکت های بزرگ جهان در حوزه صنایع و تجارت، مسئولان با احتیاط و سختگیری های بیشتری برخورد می کردند تا از تجربه گذشته در زمینه بدعهدی و فرار کردن از کشور در زمان تحریم ها اجتناب شود.
دیدگاه تان را بنویسید