اروپا هم در آزمون برجام مردود است

کد خبر: 607126

اخيرا دکتر محمد جواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان از ارسال دو نامه به فدريکا موگريني مسئول کميته هماهنگ کننده اعضاي 1+5 و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا ( در رابطه با کارشکني اخير آمريکا) خبر داده است.

روزنامه رسالت؛ بخش سياسي خارجي: اخيرا دکتر محمد جواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان از ارسال دو نامه به فدريکا موگريني مسئول کميته هماهنگ کننده اعضاي 1+5 و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا ( در رابطه با کارشکني اخير آمريکا) خبر داده است. وزير امور خارجه کشورمان در واکنش به نقض برجام از سوي آمريکا اظهار نموده: «در حوزه اي که مسئوليت وزارت امور خارجه است، ما تا امروز دو نامه براي مسئول کميسيون مشترک که خانم موگريني باشد ارسال کرده ايم، علاوه بر اين همکاران من نيز نامه اي را براي همکاران خانم موگريني ارسال کرده اند. يک مورد از اين نامه‌ها در اوايل سال يا اواسط سال جاري بود که منجر به تشکيل جلسه وزراي کميسيون مشترک در حاشيه اجلاس مجمع عمومي در نيويورک شد؛ مورد بعدي زماني ارسال شد که مجلس نمايندگان آمريکا مصوبه‌ اي عليه ايران داشت، در برجام ساز و کاري طراحي شده تا در مواردي که اقدام يکي از اعضا مغاير با توافق هسته‌اي باشد، اين موضوع پيگيري شود.اين ساز و کار را بر اساس دستوري که رئيس جمهور دادند، ما از مسئول کميسيون مشترک درخواست خواهيم کرد.»با اين حال به نظر مي رسد مقامات اروپايي همچنان قصد دارند به سکوت معنادار خود در راستاي تاييد رفتار و فعل اخير دولت و کنگره آمريکا ادامه دهند. در حالي که برجام به صورت رسمي و علني توسط ايالات متحده آمريکا نقض شده است، تروئيکاي اروپايي و شخص مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا اساسا قصدي مبني بر به چالش کشيدن کاخ سفيد و کنگره را ندارند.

موگريني در مواضع اخيرخود، اساسا سخني در مورد نقض برجام توسط آمريکا به ميان نياورده و صرفا به دونالد ترامپ رئيس جمهور بعدي آمريکا در خصوص نقض برجام هشدار داده است.

آنچه مسلم است اينکه اتحاديه اروپا و مسئول سياست خارجي اين مجموعه نيز به مانند مقامات آمريکايي در آزمون برجام مردود شده اند.
بديهي است که در چنين شرايطي تشکيل کميته مشترک برجام نيز به دليل همراهي تروييکاي اروپايي با آمريکا نمي تواند نتيجه قابل توجهي در برداشته باشد.
سوال اصلي اينجاست که چرا فدريکا موگريني به عنوان مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا و مسئول کميسيون مشترک برجام، طي هفته هاي اخير و در زماني که رفتار وقيحانه کنگره و کاخ سفيد در قبال توافق هسته اي به نقطه اوج خود رسيد، در اين خصوص سکوت کرده است؟ به نظر مي رسد موگريني سند حقوقي برجام را به عنوان متغيري وابسته به مناسبات سياسي آمريکا و اروپا تعريف کرده است. همين مسئله سبب شده است تا وي نتواند و اساسا نخواهد ورودي مسئولانه به پرونده برجام داشته باشد. وزارت امور خارجه و دستگاه ديپلماسي کشورمان بايد در کنار موضع گيري قاطعانه و صريح نسبت به نقض عهد آمريکا ، نسبت به سکوت تروييکاي اروپايي و مسئول کميسيون مشترک برجام ( موگريني) واکنش نشان دهد. موگريني با سکوت خود در قبال مسائل اخير مربوط به برجام نشان داد که صلاحيت اداره کميسيون مشترک برجام را ندارد.
آنچه مسلم است اينکه در کنار موضع گيري قاطعانه در برابر اتحاديه اروپا، بايد روابط محتاطانه اي با اين مجموعه ،خصوصا در دوران رياست جمهوري دونالد ترامپ داشت.
با اين حال چنين واکنش محتاطانه اي بايد در سايه گارد بسته و هوشيارانه ما در برابر همراهان اروپايي آمريکا صورت گيرد.

نکته بعدي اينکه دستگاه ديپلماسي و سياست خارجي کشورمان بايد ظرفيتهاي راهبردي چين و روسيه را بيش از پيش درک کند.پکن و مسکو بارها اشتياق خود را مبني بر ايجاد و استمرار روابط راهبردي با کشورمان نشان داده اند. بايد اين فرصت را غنيمت دانست. نبايد اين مسئله مهم فراموش شود که در صورت نقض برجام و تمايل ايالات متحده آمريکا و تروييکاي اروپايي براي وضع دوباره تحريمهاي چند جانبه شوراي امنيت، اين موضوع بايد در شوراي امنيت به راي گذاشته شود. در اين صورت حق وتوي چين و روسيه تعيين کننده خواهد بود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها