وزیر ارشاد، از راه نرسیده حمله کرد/ چرا انتقادات دانشجویی از رئیس‌جمهور سانسور شد؟

کد خبر: 601975

نه رئیس جمهور و نه وزیران او این مهم را متوجه نشده اند که نمی شود با لحن تند و با تهدید، دانشجو را آرام کرد، انگار هنوز متوجه نشده اند که روحیه نقدپذیری از اجزاء جدانشدنی دانشجوست و پاسخش را صرفا با منطق و استدلال میخواهد نه با توهین و برچسب!

وزیر ارشاد، از راه نرسیده حمله کرد/ چرا انتقادات دانشجویی از رئیس‌جمهور سانسور شد؟
صالحی امیری
سرویس سیاسی فردا؛ حانیه‌سادات مومنی: مرور سخنان حسن روحانی در روز دانشجو به طور کاملا ملموسی نمایانگر آن بود که وی دیگر از موضع قدرت سخن نمی گفت و این بار بسیار تلاش کرد تا در کمال آرامش و بدون توهین با منتقدانش صحبت کند و آنان را بی‌سواد و بی شناسنامه خطابشان نکرده و به جهنم حواله شان ندهد. با این حال سخنان آن روز روحانی خالی از کنایه نبود. رئیس جمهور آن روز از حرمت شرعی دروغ گفت و از موضع واعظی خیرخواه همگان را به رعایت اخلاق و پرهیز از محرمات توصیه کرد که برای تخریب دولتش دست به هرکاری می‌زنند. طنز ماجرا آن بود که هنوز ساعتی از پایان سخنرانیش نگذشته که اشتباهات وی در بیان آمار و بزرگنمایی خدماتش که او درسخنرانی بدان اشاره کرد روی خروجی خبرگزاری ها رفت. اما حاشیه دیگر روز دانشجو را باید در سرمقاله شنبه، 20 آذر روزنامه دولتی ایران به قلم سیدرضا صالحی امیری، وزیر امنیتی ارشاد کابینه روحانی جستجو کرد.
صالحی امیری یادداشت خود را این طور آغاز می کند: «روی سخن من در این یادداشت بیشتر با جوانان عزیز و پرشور و احساسی است که در آینده نه چندان دور سکان اداره این کشور را عهده‌دار خواهند شد. معتقدم تاریخ قضاوت خواهد کرد که روحانی کشور را از جنگ و تحریم و فساد نجات داد، آن هم در عصر افول اخلاق که انگ‌زنی و بداخلاقی سکه رایج بود ... می توان گفت دولت روحانی برآمده از نیاز جامعه به رویکرد اخلاقی در میان مسئولان بوده است. به همین دلیل رعایت اصول اخلاقی و پایبندی به مرزهای آن به‌عنوان خط قرمز دولت و حرکت در مسیر اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط چارچوب نظری دکتر روحانی به شمار می‌رود و در طول دوره ریاست جمهوری ایشان تا به امروز هیچگاه از این اصول عدول نکرده است.»
مرزهای اخلاق جا به جا می‌شود
تا این اندازه ابراز ناراحتی و نگران شدن آقای وزیر برای جابه جا شدن مرزهای اخلاق در کشور کمی عجیب است. گویی این مدیرکل سابق وزارت اطلاعات فراموش کرده که رئیس جمهور محترممان چگونه با منتقدانش در سه سال گذشته سخن می گفت و همین ناجی اخلاق و مخالف انگ زنی، تاکنون مخالفانش را با چه الفاظی خطاب کرده و چه انگ هایی به آنها زده است. شاید لازم است دوباره این عناوین برای یادآوری وزیر تازه وارد کابینه مرور شود:
بی شناسنامه؛ کاسب تحریم؛ جیب بر؛ بی دین؛ بی قانون؛ تازه به دوران رسیده؛ تخریبگر؛ اقلیت کم سواد؛ افراطی؛ حامی شکاف قومیتی؛ دروغ پراکن؛ ترسو؛ بزدل؛ بروید به جهنم؛ عقب مانده؛ منتقد فاسد؛ در فساد غوطه ور؛ هوچی باز و کودک؛ کار خراب کن؛ خجل زده ها؛ دنیا ندیده؛ متوهم؛ بیکار؛ و... 49 لقبی است که هرکدام اگر توسط شخص دیگری غیر از رئیس جمهور استفاده می شد بی شک نشان بی اخلاقی، بی ادبی و بددهنی بر پیشانیش می‌نشست.
صالحی امیری در جای دیگری می نویسد: «همچنان معتقدم اعتدال نیاز امروز جامعه ما و پشتوانه فردای این مرزوبوم است و دولت یازدهم با ایمان به مسیر و گفتمانی که انتخاب کرده و این گفتمان در امتداد گفتمان امام راحل و نظام برخاسته از انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب است، با صلابت به راه خود ادامه داده و اسیر بداخلاقی‌ها و کج اندیشی ها نخواهد شد. اعتدال واجد مبانی اخلاقی، انسانی، سیاسی و فلسفی برای اداره جامعه و دارای تبار تاریخی در مبانی دینی و اجتماعی ماست.»
چه کسی گفتمان اعتدال را نقض کرد؟
فارغ از اینکه دولت یازدهم سال پایانی اش را همچنان با شعار اعتدال گرایی به سر می برد و هیچ منظومه مدون و متقنی را تاکنون برای این گفتمان ارائه نداده است، باید گفت متاسفانه وزیر ارشاد از یاد برده است که چه کسی آنقدر از افراط و تفریط پرهیز کرد!! که حتی آب خوردن مردم و آلودگی هوا و هزار موضوع با ربط و بی‌ربط را به برجام گره زد و وانمود کرد اگر برجام به فرجام نرسد حتی باید نگران آب خوردن مردم هم بود. اگر قرار باشد گفتمان اعتدال را همان رفتار و کردار و گفتار رئیس جمهور و کابینه در نظر بگیریم، به نظر چیزی از اعتدال باقی نمی ماند. نگاه به بیرون به جای اتکا به ظرفیت های داخلی، توهین و بداخلاقی با منتقدان، ارائه آمارهایی به دور از واقعیت، بزک کردن چهره آمریکا و... حتی با تعریف عرفی اعتدال نیز همخوانی ندارد.
وقتی آقای وزیر دانشجویان را برچسب‌باران می‌کند
عجیب ترین بخش مقاله صالحی امیری، آنجایی است که تیزی قلمش دانشگاه را عرصه بداخلاقی حرکت های افراطی و تفریطی و تاخت و تاز غیرمنصفانه علیه دولت می نامد و روحانی را به بزرگانی همچون شهید مطهری، شهید بهشتی و شهید مفتح و منتقدان دولت را که اینجا دانشجویان هستند، به صورت غیرمستقیم به فرقه رجوی و گروهک فرقان تشبیه می کند.
صالحی امیری نوشت: «اما آنچه مرا از این وضعیت بیشتر نگران کرد، خشونت جاری بر زبان کسانی بود که باید آینده‌ساز این کشور باشند و با تحمل سلایق مختلف به پیشرفت و تعالی کشور بیندیشند، نه اینکه علیه یکدیگر و هر دو علیه دولت شمشیر بکشند. فراموش نکنیم که بلای خانمانسوز رادیکالیسم (فرقه رجوی، گروهک فرقان و...) انسان‌هایی بزرگ همچون شهیدمطهری، شهیدبهشتی و شهیدمفتح را که از نمادهای اصلی و هویتی دانشگاه بودند، هدف قرار داد. روحانی وگفتمان اعتدال او نیز از تبار همین بزرگان و تفکر آنان است.»
این نگرانی از انتقادات دانشجویان در حالی است که مقام معظم رهبری همواره آنها را به حفظ روحیه انتقادیشان توصیه کرده‌اند و خود ایشان نیز در دیدارهای دانشجویی، با روی گشاده و آغوش باز پذیرای اساسی‌ترین نقدها بوده و هستند. ایشان در دیدار با دانشجویان فرموده‌ بودند: «اصرار دارم بر اینکه جریان دانشجویی و جنبش دانشجویی موضع انتقادی خودش را حتماً حفظ کند. به‌هیچ‌وجه توصیه‌ ما این نیست که شما انتقاد نکنید. خب، چه کار کنیم که این انتقاد، تکمیل کننده‌ پازل دشمن نباشد؟ روی این مسئله فکر کنید. نه اینکه بگوییم تکمیل پازل دشمن که یک امر منفی است، با لزوم انتقاد که یک امر مثبت است، منافات دارد؛ نه، خب خود شما هم گفتید؛ من انتقاد کردم، در همه‌ دنیا نقل هم شد؛ اما هیچ کس در دنیا ادعا نخواهد کرد که فلانی علیه نظام اسلامی یا فرض کنید که علیه تشکیلات مدیریت اجرایی یا تقنینی کشور دارد اقدام می کند. خب، شما هم همین جور انتقاد کنید. بنابراین انتقادکردن میتواند به شکلی انجام بگیرد که به‌هیچ‌وجه مقصود دشمن را برآورده نکند و به تعبیری که ما عرض کردیم، پازل دشمن را تکمیل نکند.»
همچنان نه رئیس جمهور و نه وزیران او این مهم را متوجه نشده اند که نمی شود با لحن تند و با تهدید، دانشجو را آرام کرد، انگار هنوز متوجه نشده اند که روحیه نقدپذیری از اجزاء جدانشدنی دانشجوست و پاسخش را صرفا با منطق و استدلال میخواهد نه با توهین و برچسب! نکته جالب این جاست که در همه این 4 سالی که روحانی در کسوت رئیس جمهور در روز دانشجو حاضر می شد افرادی که قرار بود در جلسه حضور داشته باشند گزینش شده تشکل های دانشجویی بودند. اگر قرار بود روحانی با همه نوع تفکر دانشجویان مواجه شود باید منتظر چگونه واکنشی می بودیم؟
اعتراض دانشجویان به سانسور سخنانشان در ۱۶ آذر
اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، انجمن های اسلامی دانشجویان مستقل، جنبش عدالتخواه دانشجویی، شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور و انجمن‌های اسلامی دانشجویان در نامه‌ای به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کردند: نزدیک به یک هفته از مراسم 16 آذر دانشگاه تهران که با حضور ریاست محترم جمهور برگزار شد می‌گذرد و هنوز هیچ گونه گزارش صوتی و تصویری از سخنرانی نمایندگان اتحادیه‌های دانشجویی کشور منتشر نشده و در اختیار خود تشکل‌ها نیز قرار نگرفته است. در ابتدای این نامه آمده است: ضمن عرض تبریک به مناسب آغاز ایام هفته وحدت و میلاد با سعادت نبی اکرم و آرزوی توفیق خدمتگزاری برای شما و همه همکارانتان در مجموعه وزارت علوم،به استحضار می‌رساند که با وجود گذشت نزدیک به یک هفته از مراسم 16 آذر دانشگاه تهران که با حضور ریاست محترم جمهور برگزار شد هنوز هیچ گونه گزارش صوتی و تصویری از سخنرانی نمایندگان اتحادیه‌های دانشجویی کشور منتشر نشده و در اختیار خود تشکل‌ها نیز قرار نگرفته است. در ادامه این نامه بیان شد: اطلاع رسانی و تبیین آنچه در جلسه با ریاست قوه مجریه رخ داده است در حقیقت انعکاس نظرات نمایندگان خیل کثیری از نمایندگان جریانات دانشجویی و آرا و نظرات آنها پیرامون مشکلات جاری کشور است. همچنین در این نامه تاکید شد: از نمایندگان دولت محترم که معتقدند نباید قلم ها را شکست و دهان ها را بست انتظار می‌رود بدون هیچ واهمه ای گزارش کامل جلسه مذکور اعم از فیلم عکس و صوت را در اختیار تشکل‌های دانشجویی قرار دهند و آن‌ها را در تبیین و روشنگری نسبت به بازتاب نظرات دانشجویان در حوزه مشکلات جاری کشور و انتقادات وارد بر عملکرد دولت محترم یاری نماید. 5 اتحادیه بزرگ دانشجویی در نامه خود به فرهادی اعلام کردند: با توجه به موارد یاد شده مطالبه اصلی آنست که حضرتعالی به عنوان بالاترین مقام مسئول در حوزه آموزش عالی و امورات مربوط به دانشجویان از حریم آزادی و استقلال تشکل‌ها حراست کرده و ترتیبی اتخاذ فرمایید که پیگیری های لازم در امر مذکور از نهاد ریاست جمهوری،صدا و سیما و هر ارگان ذی‌ربط دیگری به عمل آید.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها