روزنامه ایران؛ حسن کاظمی قمی:عملیات تروریستی در منطقه «حله» عراق که منجر به شهادت مظلومانه شمار زیادی از زوار اربعین حسینی شد، در تداوم تلاشی است که امروزه از سوی جریانهای تکفیری و وهابی با هدف جلوگیری از انتشار پیام عظیم اربعین حسینی صورت میگیرد. عملیات حله عراق از منظر نوع عملیات، میزان تلفات انسانی و وجه خشونت بار آن، شباهت زیادی به عملیات چند ماه گذشته «کراده» عراق داشت که آثار تخریبی و ویرانگر بسیاری بر جای گذاشت و نشان داد که حادثه حله اولین نوع از این دست اقدامات تروریستی نیست. اما این عملیات از چند منظر قابل توجه است؛
- حادثه تروریستی حله، نه یک عملیات نظامی پیچیده بلکه یک عملیات تروریستی انتحاری بود که طی آن یک تانکر نفتی به یک منطقه فاقد امنیت و حفاظت و در یک تجمع مردمی بی دفاع وارد شده و خسارات انسانی بسیاری بر جای گذاشت.
- منطقهای که این عملیات تروریستی در آن صورت گرفته است، از نظر نظامی در حلقههای اول و دوم امنیتی که در ایام اربعین از سوی دولت عراق پیشبینی شده بود، قرار نداشت. چه آنکه مراسم باشکوه اربعین که با راهپیمایی زوار، قریب به یک ماه طول کشید، در کمال آرامش و امنیت برگزار شد. یعنی شاهد کمترین حوادث ناامنی در این دوره بودیم که خود نشان میدهد دولت عراق با کمک نیروهای مردمی و کمکهای مستشاری ایران همزمان با عملیات بزرگ آزادسازی موصل توانست امنیت این راهپیمایی عظیم را تأمین کند.
- در نظر گرفتن ساختار ساده عملیات تروریستی حله و پذیرش مسئولیت انجام آن از سوی تروریست های داعش، نشان میدهد که داعش به دنبال یک خودنمایی بود. این زمانی معنادار میشود که بدانیم واقعیات منطقه نشان از روند رو به نزول قدرت و نفوذ جریان تکفیری داعش دارد و نیروهای عراقی به طور منسجم همچنان مناطق اشغال شده را بازپس میگیرند و داعش راهی جز فرار یا مقاومت ندارد. بنابراین، این گروه در شرایط عقبنشینی آشکارش بعد از عملیات آزادسازی موصل، تلاش میکند روند سقوط و تضعیف قدرت خود را بپوشاند و برای اثبات بقایش به یک عملیات وحشیانه اقدام کند.
- مسأله مهمتر، پیام راهپیمایی بزرگ اربعین است که در مراسم اخیر با حضور حدود 20 میلیون زائر از داخل عراق و کشورهای مختلف برگزار شد. این در حالی است که هر سال شاهد تغییر کمی و کیفی حضور مردم هستیم. حضوری که بیش از هر چیز نشان از وحدت و انسجام رو به افزایش امت اسلامی دارد و ثابت میکند که صفوف آنها فارغ از گرایشهای سنی و شیعی منسجمتر میشوند. بنابراین یکی از اهدافی که این نوع عملیاتهای جنایت آمیز گروههای تکفیری دنبال میکنند، ایجاد رعب و وحشت در میان زوار برای جلوگیری از تکرار چنین گردهماییهای باشکوه سالانه اربعین است.
- از منظر دیگر گروههایی که با عراق جدید پس از سال 2003 مشکل داشتند چه در قالب اشغالگران امریکایی در عراق و چه برخی بازیگران منطقه ای، سناریوی ایجاد و حمایت از گروههای تروریستی را در دستور کار قرار دادهاند تا مانع از شکوفایی دولت عراق و همبستگی آن با بازیگران مهمی چون جمهوری اسلامی شوند. در نتیجه یکی از اهداف این عملیات، ایجاد بیثباتی از سوی دشمنان است تا موقعیت و پیوندی که میتواند در همگرایی عراق با قدرتهایی چون ایران شکل گیرد، از میان برود.
این تلاشها در حالی است که ایران طی سالهای اخیر در صف مبارزه آشکار با جریانهای افراطی منطقه بویژه عراق و سوریه قرار داشته است. حضوری که به کاستن از خطرات حملات تروریستی در کشورهای همسایه و جلوگیری از سرایت آن به داخل مرزهای کشور انجامیده است. در واقع ایران تاکنون توانسته است با وجود همه مشکلاتی که با حمایت پیدا و پنهان برخی از قدرتهای منطقهای برای ناامنسازی منطقه صورت میگیرد، حضور قوی و مؤثری در مبارزه با سناریوی جریانهای تروریستی داشته باشد و وقایعی چون حادثه تروریستی حله که کمی بعد از مراسم اربعین صورت گرفت، نشان از آن دارد که این حضور همچنان باید با همراهی کشورهای گرفتار گروههای تروریستی تقویت شود.
دیدگاه تان را بنویسید