قاسمی: پیگیر وضعیت صیادان ایرانی در سومالی هستیم

کد خبر: 587540

سخنگوی وزارت خارجه گفت: همه آنهایی که مدعی بودند بشار اسد باید ظرف مدت کوتاهی کاخ ریاست جمهوری را ترک کند، امروز بر این اعتقادند که دولت فعلی جایگزینی ندارد.

خبرگزای فارس: بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران به سؤالات آنها پاسخ داد.

سفر امروز ظریف به بیروت

قاسمی در پاسخ به سؤالی درباره سفر محمدجواد ظریف وزیر خارجه به بیروت عنوان کرد که وزیر خارجه بعدازظهر امروز (دوشنبه) به لبنان سفر می‌کند و طی امروز و فردا با مقامات این کشور دیدار خواهد کرد.

وی افزود: این سفر طی روزهای گذشته مطرح بود بخصوص بعد از انتخاب رئیس جمهور لبنان و مناسبات فیمابین دو کشور و رایزنی‌های مستمری که بین دو کشور است و شرایط جدید در لبنان ایجاب می‌کرد سفری به بیروت انجام شود و ضمن دیدار با رئیس جمهور و سایر مقامات و گروه‌ها، احزاب و شخصیت‌ها، مجددا مسائل دوجانبه خود را مورد پیگرد قرار دهیم و مسائل منطقه و آخرین تحولات منطقه که بخصوص بحث سوریه می‌‌تواند یکی از آنها باشد مورد تبادل نظر قرار دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان لبنان را کشوری بسیار اثربخش و تاثیرگذار در تحولات منطقه خواند و افزود: ما بر اثربخشی و تاثیرگذاری این کشور در منطقه واقف بودیم و همواره تماس‌ها و رایزنی‌های خودمان را به شکل مختلف و سطوح مختلف همواره داشتیم و هیچگاه این رایزنی‌ها متوقف نشده است.

این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان ادامه داد: در این دوران با توجه به وضعیت جدید قرار شد آقای ظریف به لبنان سفر کند و برای امروز و فردا این تاریخ تنظیم شد و ایشان تا فردا بعدازظهر در بیروت خواهد بود و با رئیس جمهور و دیگر مقامات گفت‌وگو خواهد کرد.

سفر وزیر خارجه به رومانی، چک و اسلواکی

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس درباره سفر ظریف به سه کشور اروپایی و اینکه آیا سطح روابط ایران و چک قرار است از کاردار به سفیر ارتقا یابد؟ عنوان کرد: وزیر خارجه در ادامه سفر به بیروت به سه کشور اروپای شرقی شامل رومانی، چک و از آنجا به اسلواکی سفر می‌کند.

قاسمی به روابط ایران با این سه کشور اشاره کرد و ادامه داد: با این کشورها در شرق اروپا از گذشته همکاری‌های بسیاری خوبی داشتیم و با جمهوری چک نیز همکاری‌های صنعتی، فنی و اقتصادی داشتیم. در چهار دهه پیش بخش زیادی از صنایع ما از ماشین آلات چک استفاده می‌کردند.

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: این سفر در ادامه سفرهای دوره‌ای وزیر خارجه انجام می‌شود. این سفر را مثبت می‌دانم و امیدوارم در این برهه روابطمان را با کشورهایی که در گذشته روابط اقتصادی بسیار گسترده‌ای داشتیم مجدداً در ریل خود قرار دهیم و به حرکت در آوریم، چون آنها از پتانسیل‌های خوبی برخوردار هستند و می‌توانند در جهات مختلفی مکمل کار ما باشند و بالعکس.

ارتقای روابط تهران و پراگ از سطح کاردار به سفیر

وی درباره مناسبات تهران و چک عنوان کرد: به دلایل مختلف طی سالیان زیاد سطح روابط ما با این کشور در سطح کاردار باقی ماند و براساس تفاهماتی که ماه‌های گذشته صورت گرفت و با توجه به علاقه‌مندی دو کشور، قرار شد روابط را به سطح سفیر ارتقا بدهیم و این تفاهم صورت گرفته و در حال تحقق است.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: کاردار فعلی چک در تهران از سوی دولت متبوعش به عنوان سفیر معرفی شده است و ما نیز کاردار ایران در پراگ را نیز به عنوان سفیر در چک مشخص و معرفی کردیم که ادامه ماموریت خود را در سطح سفیر ادامه خواهند داد و ما روابط مان را در سطح سفیر خواهیم داشت.

وی گفت: اگرچه ما پیش از این روابط را داشتیم و همکاری‌ها برقرار بود ولی امیدواریم با این تلاش بتوانیم با کشور چک در سطح عالی‌تر تفاهم و همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی داشته باشیم.

پیگیر وضعیت صیادان ایرانی در سومالی هستیم

وی در پاسخ به سوالی درباره پیگیری‌های وزارت خارجه در خصوص اسارت 600 روزه ٢١ صیاد ایرانی توسط دزدان سومالی گفت: ما با سومالی رابطه نداریم و قطع رابطه هستیم، دولت کارآمدی در سومالی وجود ندارد و همانگونه که شما اشاره کردید تعداد روزهای اسارت که بیان کردید مورد تایید است و خبر را تایید می‌کنم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: تلاش‌های بسیاری توسط وزارت خارجه و سایر نهادها طی این مدت برای آزادی این عزیزان صورت گرفته است، متاسفانه چون گروگان‌گیرها دزدان دریایی با ویژگی‌های خاص خود و در منطقه مشخص هستند این امر کار را مقداری دشوار می‌کند و بر حساسیت موضوع می‌افزاید.

قاسمی با تاکید بر اینکه در اینگونه موارد برای حفظ جان اتباع خود باید با درایت و ظرافت برخورد کرد، افزود: شاید خبردهی و خبررسانی در این خصوص خیلی به مصلحت و به نفع افراد گرفتار در دام دزدان دریایی نباشد.

وی عنوان کرد: با توجه به اینکه گفتید کمپینی در این خصوص تشکیل شده و موضوع خبررسانی شده است من در همین حد اکتفا می‌کنم و می‌گویم که وزارت خارجه و سایر نهادها در حال پیگیری موضوع هستند اما موضوع پیچیده‌ای است و ساده نیست و ما با تمام توان و تلاش خود می‌کوشیم تا باقی‌مانده این افراد به کشور بازگردند و با تلاش‌هایی که تاکنون صورت گرفته تعدادی از این افراد در طی ماه‌های گذشته آزاد شده‌اند و این تلاش‌ها باید با جدیت و همت والا ادامه پیدا کند و انشاالله به نتیجه مطلوب برسد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که چه کسی مسئول رسیدگی به این امر است، گفت: در مجموع جمهوری اسلامی ایران مسئول رسیدگی به این موضوع است و تقسیم وظایفی براساس شرح وظایف نهادهای مختلف بین آنها وجود دارد و همه آنها این موضوع را پیگیری می‌کنند و امیدواریم با توجه به حساسیت موضوع همه ما در زمان مناسب اطلاع‌رسانی لازم را داشته باشیم.

قاسمی با تاکید بر پیچیدگی این موضوع اظهار داشت: با توجه به حساسیت موضوع و جان انسان‌هایی که در گرو گروگان‌گیر‌ها است اجازه بدهید در همین حد بسنده کنم و بگویم که این موضوعی فراموش شده و بدون پیگیری باقی‌مانده نیست و وزرات خارجه به سهم خود و همچنین سایر ارگان‌ها در تلاش هستند که این موضوع را به شکل مطلوب حل کنند.

سفر هیأتی از پارلمان اسرائیل به روسیه

وی در پاسخ به سوالی در خصوص سفر هیأتی از پارلمان اسرائیل به روسیه گفت: هیأت‌های زیادی ممکن است بین مسکو و تل‌آویو رفت و آمد بکنند، مسائل و روابط خودشان را دارند و ما از آن اطلاع زیادی نداریم و مسئله‌ای نیست که من در خصوص آن اظهار نظر کنم و بخواهم چیزی بر اطلاعاتی که خود شما دارید اضافه کنم.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: مسأله غریبی نیست و به هر حال فدراسیون روسیه با رژیم اشغالگر قدس روابط سیاسی دارد و هر از گاهی هیأت‌های سیاسی بین آنها مبادله می‌شوند و با هم رایزنی و مذاکره دارند و این موضوع به خود آنها مربوط است.

قطعنامه پارلمان اروپا

قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص مناسبات ایران و اتحادیه اروپا و تصویب سند راهبردی پارلمان اروپا و ورود روابط ایران و این اتحادیه به مرحله جدید عنوان کرد: با تجربه‌ای که ما اتحادیه اروپا داریم، قطعنامه پارلمان اروپا در نوع خود قطعنامه جدید و کم‌نظیری بود.

وی با بیان اینکه این قطعنامه در بیش از 30 بند تنظیم شده است، اظهار داشت: در این قطعنامه موضوعات مربوط به پارلمان و ایران به طور مفصل مطرح شده است و قطعنامه دارای بندهای مثبت و منفی بود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: در برخی از بندها به دقت و با شناخت بسیاری در مورد مسائل خارجی و داخلی ایران صحبت شده بود که به نظر می‌رسید با مطالعه بهتری این کار صورت گرفته است.

قاسمی خاطرنشان کرد: قطعنامه پارلمان اروپا دارای نقاط منفی و نکات غیرواقعبینانه‌ای بود که از نظر ما رد شدنی و غیرقابل قبول است، ولی مجموعه‌ای از نکات منفی و مثبت بود و از جامعیت بالایی برخوردار بود و با رای اکثریت اعضای پارلمان به تصویب رسید ولی قطعنامه‌های پارلمان اروپا ضمانت اجرایی ندارد و بیشتر شکل توصیه‌ای خواهد داشت و می‌تواند آثار روانی خود را بر نهادهای اروپایی و افکار عمومی و حتی فراتر از اروپا بگذارد.

وی افزود: قطعنامه‌ای با این ویژگی‌ها با نکات مثبت و منفی بود که هر کدام را در جای خودش می‌توان بررسی کرد.

این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان در عین حال یادآور شد: ولی روابط ما با اتحادیه اروپا به قطعنامه اخیر برنمی‌گردد. قطعنامه‌ در ادامه قطعنامه‌هایی است که وجود داشته ولی با یک چارچوب و بندهای جدید و با واقع بینی جدید درباره نقش سازنده و ضد تروریستی و ثبات بخشی ایران در منطقه و دیگر ویژگی‌های مثبتی که درباره ایران وجود داشته که با کمی تغییر در گذشته، امروز با دقت بیشتری مورد توجه قرار گرفته است.

قاسمی اضافه کرد: روابط ما با اروپا قدیمی و دیرینه که به چند دهه گذشته و حتی به قبل از تشکیل این اتحادیه برمی‌گردد. در دوران بازار مشترک اروپا ما این روابط را داشتیم و بعدا به روابط با اتحادیه اروپا تغییر یافت. در این مدت مذاکرات انتقادی و مذاکرات فراگیر و سازنده‌ای در مقاطعی داشتیم و بعد از اجرای تحریم‌های ظالمانه شورای امنیت، این مذاکرات قطع شد.

وی گفت: قرار است تماس‌های منظم و مستمر را به تناوب در تهران و بروکسل داشته باشیم و نخستین نشست ایران و اتحادیه اروپا در سطح معاونان (معاون وزیر خارجه ایران و معاون وزیر اتحادیه اروپایی) روز چهارشنبه در بروکسل برگزار می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: دستور کار این نشست مشخص است و نکات متنوع و متعددی که در روابط ما و مسائل بین ما و اتحادیه اروپا مطرح است در این نشست بررسی خواهد شد. مسائلی را ما داریم و مسائلی هم آنها دارند که دنبال خواهند کرد.

وی گفت: کار با اتحادیه اروپا دشوار و از پیچیدگی‌های خود برخوردار است و دارای بوروکراسی خاص خود است و عمدتا آنچه ما تجربه کردیم این است که مذاکرات عمدتا طولانی‌مدت، زمانبر و تا حدی از پیچیدگی‌ها برخوردار است، ولی ما نفس و آغاز مذاکرات را مثبت می‌دانیم و امیدواریم در نشست‌های رو در رو و منظم بتوانیم بر چالش‌هایی که بین ما و آنها وجود دارد فائق بیاییم و بتوانیم خطوط و منافع مشترک بیشتری را برای همکاری‌های آتی تعریف کنیم.

استقرار دفتر اتحادیه اروپا در ایران در حال بررسی/بعید می‌دانم به زودی تاسیس شود

قاسمی در خصوص استقرار دفتر اتحادیه اروپا در ایران نیز گفت: از یک سال پیش بحث ایجاد این دفتر مجددا توسط اتحادیه مطرح شد. البته ما دفترمان را از قبل از انقلاب در بروکسل داشتیم و سفارت ما در بروکسل عهده‌دار کار با بازار مشترک اتحادیه اروپا و سپس اتحادیه اروپا بوده است و امروز نیز این کار را انجام می‌دهد.

وی افزود: بحث باز شدن دفتر اتحادیه توسط طرف اروپایی مطرح شده و در ایران در حال بررسی است. ما هیچ زمان مشخصی را برای باز شدن دفتر نداریم، باید مذاکرات انجام شود و بعدا نتایج بررسی به ما خواهد گفت که در چه وضعیتی خواهیم بود و با دفتر چگونه برخورد خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: بیش از 140 دفتر توسط اتحادیه اروپا در نقاط جهان در حال فعالیت است و این بدان معنا نیست که اتحادیه اروپا در ایران فعالیت نمی‌کند. حدود 27 عضو در اتحادیه هستند که تعداد زیادی از این کشورها در تهران سفارت دارند و کشورهای اروپایی می‌توانند به صورت مجزا و تقسیم‌بندی‌های خاص اموری که به اتحادیه مربوط می‌شود را دنبال کنند.

وی ادامه داد: در گذشته کشورهایی که رئیس دوره‌ای اتحادیه اروپا بودند امور مربوط به اتحادیه را در تهران از جمله نشست‌ها، مذاکرات و رفت‌ و آمدها دنبال می‌کردند.

قاسمی خطاب به خبرنگار افزود: موضوع دفتر آنگونه که شما عنوان کردید بحثی تمام شده است، این گونه نیست. این موضوعی است که مطرح شده و در حال بررسی هستیم و در سطح کارشناسی و سطوح عالی‌تر بررسی خواهیم کرد و نهایتا تصمیم خواهیم گرفت.

وی گفت: این تصور که چنین دفتری در کوتاه مدت در تهران افتتاح شود، بعید می‌دانم به خصوص با توجه به بوروکراسی حاکم بر اتحادیه و علاوه بر آن این موضوعی است که ما درباره آن نظر داریم و باید آن را مطالعه کنیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره انتشار خبری در برخی رسانه‌ها مبنی بر اینکه دفتر اتحادیه اروپا به زودی در تهران تاسیس می‌شود، عنوان کرد: این خبر را در رسانه‌ها مشاهده کردم. من این خبر را تأیید نمی‌کنم و چنین چیزی نیست و کار زمانبر است و ما هنوز نظر دقیق و جامع کشور را در این خصوص نداریم.

معرفی سفرای ایران در مسقط و دمشق تا یک ماه آینده

سخنگوی وزارت خارجه درباره انتصاب سفرای جدید ایران در دمشق و مسقط با بیان اینکه روند انتخاب سفیر پیچیده و طولانی است، عنوان کرد: ماموریت سفیر قبلی در سوریه پایان پذیرفت و بلافاصله رایزنی‌ها برای انتخاب سفیر انجام شد. رایزنی‌های لازم درباره تعیین سفیر در عمان نیز حال انجام است، بخشی از کار صورت گرفته و امیدواریم هر چه زودتر سفرای خود را در سوریه و عمان معرفی کنیم.

وی افزود: هم عمان به دلایل خاص و هم سوریه، برای ما از جایگاه و اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند و علاقمند نیستیم حتی یک روز سفارت ما خالی از سفیر بماند و تلاش مجدانه‌ای داریم در اسرع وقت این خلاء پر شود و امیدوارم طی هفته‌های آینده سفرا در این دو کشور را معرفی کنیم.

قاسمی عنوان کرد: امیدوارم در کمتر از یک ماه آینده افراد شایسته مورد نیاز ما برای فعالیت در این دو کشور انتخاب شوند.

انتخابات آمریکا

وی در پاسخ به سؤالی درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اینکه ترجیح می‌دهید کدام یک از کاندیداها پیروز شوند؟ با بیان اینکه انتخابات در هر جایی برگزار شود، پدیده خوبی است و خوشحالیم در هر جای دنیا یک انتخابات برگزار می‌شود حتی آمریکا، عنوان کرد: اینکه چه کسی از بین کاندیداهای موجود می‌تواند برنده انتخابات شود را مردم آمریکا تعیین می‌کنند و به آنها بستگی دارد و آنها هستند که انتخاب می‌کنند نه دیگران.

قاسمی افزود: ما در مسائل داخلی دیگران صحبت نمی‌کنیم و معمولا این را به خیلی‌ها که متوجه نیستند نیز گوشزد می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: منتظر می‌مانیم ببینیم مردم آمریکا چه کسی را به عنوان رئیس جمهور انتخاب کنند. هر آنچه مردم در آمریکا انتخاب می‌‌کنند می‌تواند مورد قبول همه باشد، ولی به هر حال ما انتظار زیادی نداریم که اتفاق بزرگی درباره ایران بیفتد.

وی با بیان اینکه ما مسائل مشخصی با آمریکا داریم که مهم‌ترین آن بحث برجام است که تعهد دولت آمریکا است، عنوان کرد: تصور نمی‌کنیم که با تغییر دولت در آمریکا هر دولتی بر سر کار بیاید تعهدات دولت آمریکا را زیر پا بگذارد و تعهد را اجرا نکند. در این زمینه خیلی نگران نیستیم.

در سایر حوزه‌ها تعامل، دیالوگ و رایزنی مشخصی با دولت آمریکا نداشته و نخواهیم داشت

قاسمی افزود: فکر می‌کنیم دولت حاکم بر کاخ سفید نهایتا و به اجبار، حتی اگر نخواهد، باید به تعهدات دولت پیشین خود متعهد بماند و تعهدات خود را با دقت اجرا کند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: نمی‌تواند هیچ دولتی در آمریکا یا هیچ فردی به عنوان رئیس جمهور انتخاب بشود و تفاهمات را نادیده بگیرد و این اصل مسلمی است.

قاسمی گفت که ما در سایر حوزه‌ها تعامل و دیالوگ و رایزنی مشخصی با دولت آمریکا نداشته و نخواهیم داشت، تا آمریکا در وضعیت و شکل فعلی خود قرار دارد و نمی‌تواند در سیاست‌های خارجی خود و نگاه خود نسبت به ایران تغییری ایجاد کند.

عهدشکنی و بی‌اخلاقی آمریکا

یکی از خبرنگاران درباره اظهارات اخیر علی‌اکبر ولایتی مشاور بین‌الملل مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه اگر شروط رهبری در برجام کامل اجرا می‌شد، شرایط بهتری را داشتیم سؤال کرد که وی در این باره خاطرنشان کرد: من اظهارات ایشان را ملاحظه نکرده‌ام. ولی آنچه که می‌توانم بیان کنم شاید مدنظر ایشان آن باشد که آنچه که باید طرف مقابل بعد از تفاهم برجام انجام می‌داد به خوبی انجام نداده و با یک عهدشکنی و بی‌اخلاقی در طرف مقابل روبرو بودیم که هنوز هم در برخی موارد این وضعیت ادامه دارد و ما تمام تلاش خود را انجام می‌دهیم که طرف مقابل به تعهداتش عمل کرده و آنها را اجرایی کند.

وی با بیان اینکه برخی مشکلات باقی مانده، یادآور شد: علی‌رغم اینکه بعد از برجام شاهد تحولات زیادی بودیم و گره‌های زیادی بعد از برجام باز شد و توانست دریچه‌هایی را در حوزه‌های اقتصادی و غیراقتصادی باز کند، ولی در برخی حوزه‌ها مشکلات باقی است. ول نهایتا ما مقصر این عدم انجام دقیق و لازم تعهدات را عمدتا دولت آمریکا می‌دانیم و می‌خواهیم آنها با صداقت بیشتری عمل کرده و به جای صحبت و حرف زدن زیاد کمک کنند که شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی بدون دلهره، ترس و نگرانی همکاری‌های بانکی خودشان را با ایران بهتر انجام دهند.

سفر وزیر نفت مصر به ایران

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره سفر وزیر نفت مصر به ایران اظهار داشت: تاکنون از کانال‌های دیپلماتیک رسمی خبری در این زمینه نداشته‌ایم و تقاضایی هم درباره این سفر دریافت نشده است.

وی عنوان کرد: این موضوع بیشتر حاصل گمانه‌زنی خبری است.

برخورد با شبکه‌‌های ایجاد شده در کنار سفارتخانه‌‌‌ها

خبرنگاری هم درباره اینکه برخی از متقاضیان ویزا در ایران در مسیر دریافت ویزا با برخی افرادی مواجه می‌شوند که مدعی ارتباط با سفارتخانه‌ها هستند و در این مسیر با درخواست‌های مالی غیرقانونی مواجه می‌شوند سؤال کرد که قاسمی در این باره گفت: شاهدیم شهروندان ایرانی به دلایل و تقاضاهای مختلفی از جمله سفرهای توریستی، بازرگانی، کاری و دیدار با اقوام به منظور اخذ ویزا به سفارتخانه‌های مختلف خارجی در تهران مراجعه می‌کنند، اما در همین چارچوب مدتی است که مشاهده می‌شود یک شبکه پیچیده در کنار برخی از این سفارتخانه‌ها فعالیت می‌کند و با عناوینی مثل اخذ سریع‌تر ویزا و یا دادن نوبت سریع‌تر جهت انجام اقدامات برای اخذ ویزا اقدام به فعالیت کرده و پول‌های هنگفتی را از مردم و مراجعه کنندگان طلب می‌کند که این موضوع باعث ایجاد مشکلاتی شده است.

وی ادامه داد: حدود دو ماه پیش وزارت امور خارجه در بیانیه‌ای که منتشر کرد این موضوع را مطرح کرد و ما اعلام کردیم که چنین وضعیتی وجود دارد و مردم متوجه این کلاهبرداری‌ها و شبکه‌های مافیایی که در اطرافی برخی از سفارتخانه‌ها فعالیت می‌کنند، باشند.

قاسمی با ذکر این نکته که متاسفانه این داستان همچنان ادامه دارد، از سفارتخانه‌هایی که این نوع شبکه‌ها در اطراف آنها فعالیت می‌کنند خواست که متوجه آثار و تبعات منفی این وضعیت برای خودشان، مردمشان و کشورشان باشند.

وی گفت: ما در این زمینه دستورات لازم را به مراجع قضایی و اطلاعاتی داده‌ایم و این وضعیت را رصد می‌کنیم و اگر مسئله ادامه پیدا کند، باید ورود کنیم و با سفارتخانه‌هایی که ممکن است برخی از عناصر آنها با این شبکه‌های مافیایی همکاری و ارتباط دارند، برخورد قاطع کنیم و حتی با ایرانیانی که بیرون از سفارت هستند، برخورد قاطعی خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: متاسفانه برخی از مردم به دلایل برخی از ضرورت‌هایی که دارند مجبور می‌شوند این مبالغ را به ناحق پرداخت کنند در حالی که فعالیت این شبکه‌ها قابل تحمل نیست و در وزارت خارجه طی هفته‌های اخیر گزارش‌های رسیده در این ارتباط را بررسی کرده و کمیته‌ای مسئول پیگیری این کار شده است.

وی بار دیگر تأکید کرد: سفارتخانه‌های خارجی مقیم در تهران باید برای دفاع از حیثیت و آبروی خود با فعالیت اینگونه شبکه‌ها و گروه‌ها برخورد کنند.

دو تابعیتی‌ها

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی دیگر گفت که جمهوری اسلامی ایران تابعیت مضاعف را قبول ندارد و افزود: اتباع ایرانی که دارای دو تابعیت هستند نمی‌توانند شکایتی را علیه ایران مطرح کرده و تا مراحل نهایی پیش برود و درخواست خسارت کنند.

بحث دفتر اتحادیه اروپا بحثی کارشناسی و پرونده آن روی میز باز است

خبرنگاری از سخنگوی وزارت خارجه درباره گشایش دفتر اتحادیه اروپا در ایران سؤال کرد که قاسمی اظهار داشت: بحث دفتر یک بحث کارشناسی است و نهایتا در سطح کارشناسی با توجه به درخواست آنها در تهران مورد بررسی است و پرونده آن روی میز است و چه به صورت کارشناسی در ایران و چه مذاکرات کارشناسی با اتحادیه اروپا در این زمینه بحث می‌شود.

وی با اشاره به نشست ایران و اتحادیه اروپا که روز چهارشنبه در بروکسل در سطح معاونان برگزار خواهد شد، عنوان کرد: در این مذاکرات موضوعات فراگیری بحث خواهد شد از جمله محیط زیست، حقوق بشر، مواد مخدر، روابط دوجانبه و ...

سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: بر اساس قراری که گذاشتیم شش ماه بعد مذاکرات در تهران ادامه خواهد یافت. سالی یک بار هم به صورت خاص در سطح وزرای خارجه این مذاکرات پیش بینی شده است.

آمریکا در عمل حسن نیت لازم را نشان نداده

قاسمی در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری درباره دستورالعمل جدید وزارت خزانه‌داری آمریکا درباره مبادلات دلاری بانک‌ها و موسسات مالی غیرآمریکایی با ایران و اینکه این دستورالعمل چه تحولی در روابط بانکی ایران و اروپا داشته است؟ گفت: این وضعیت جدید می‌تواند تاثیرات مثبت خودش را داشته باشد. اینکه چه حد است باید صبر کرد. ولی چیز مهمی نیست. آمریکا کارهای بیشتری را باید انجام دهد که به حسن نیت آن بیشتر واقف شویم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: آمریکا در عمل حسن نیت لازم را نشان نداده و رفتارش به گونه‌ای است که شاید هنوز کمک می‌کند به اینکه دیوار بی اعتمادی باز هم بلندتر بشود.

وی گفت: آمریکا اگر خواستار وضعیت دیگری هست باید در نوع نگاه و رفتارش و عملکردش در قبال ایران پاسخگو باشد و به گونه‌ای دیگر عمل کند که این شائبه وجود نداشته باشد که آنها از ابزارهایی که در دستشان است علیه ایران استفاده می‌‌کنند.

پروسه‌های قضایی زمان‌بر و طولانی

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی در پاسخ به سؤالی درباره پیگیری‌ها در خصوص 2 میلیارد دلار اموال ایران در آمریکا و اینکه آیا امیدی به دادگاه لاهه است؟ گفت: اتفاق جدیدی در این زمینه نیفتاده است.

وی با بیان اینکه پروسه‌های قضایی در همه جای دنیا و دادگاه‌های بین‌المللی زمان‌بر و طولانی است، اظهار داشت: اقدامات اولیه‌ای که باید صورت می‌گرفت، انجام شده و کار در روند طبیعی و مسیر درست خود حرکت می‌کند و امیدوارم در وقت لازم و با سرعت بیشتری به نتایج دلخواه‌مان برسیم.

وضعیت لغو روادید با آذربایجان

خبرنگاری هم درباره آخرین اقدامات در زمینه لغو روادید ایران با جمهوری آذربایجان سؤال کرد که قاسمی در این باره گفت: یکی از کارهای دولت یازدهم از ابتدا این بود که پاسپورت ایرانی به جایگاه اصلی خود بازگردد و بر این اساس این موضوع در دستورکار وزارت خارجه و بخش کنسولی ما قرار داشت.

وی افزود: ما علاقه‌مند هستیم تا جایی که امکانپذیر است و کشورهای مقابل مایل هستند به مرحله لغو روادید برسیم و این تفاهم انجام شود که شهروندان ما به راحتی و ماندن در صف انتظار دریافت روادید به کشورهایی که می‌خواهند سفر کنند. این سیاست کلی ماست و با جدیت آن را دنبال می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه پرونده این موضوع با برخی کشورها در حال حاضر باز و در حال مذاکره هستیم، عنوان کرد: یکی از این کشورها آذربایجان است که علاقه‌مندیم با توجه به نوع مناسبات و رفت و آمدها بین دو کشور، لغو روادید انجام شود. مذاکراتی انجام شده و فکر می‌کنم در یک مرحله گام به گام بتوانیم به مرحله ایده‌آل که لغو روادید است برسیم.

وی افزود: قرار است در گام نخست با ارائه تسهیلات بیشتر این کار انجام شود و در مراحل بعد برای گروه‌های خاص لغو روادید و بعد به صورت عمومی لغو روادید کلی انجام شود. با برخی کشورهای دیگر منطقه در همین وضعیت هستیم از جمله با روسیه مذاکرات ادامه دارد که آن هم در یک پروسه گام به گام می‌تواند انجام شود.

قاسمی ادامه داد: ما عمدتا مشکل خاصی نداریم و آمادگی داریم با تمامی کشورهایی که با آنها رابطه داریم و آنها را به رسمیت می‌شناسیم و علاقه‌مند هستند در این زمینه لغو روادید برقرار کنند، به یک تفاهم برسیم و سندی را امضا کنیم و لغو روادید صورت گیرد که موجب رفاه بیشتر برای شهروندان ما و آنها باشد و می‌تواند زمینه‌ساز مناسبات فرهنگی و آمد و شد باشد.

اقدامات صورت گرفته برای تامین امنیت زوار ایرانی مراسم اربعین

به گزارش خبرنگار فارس، سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره مراسم اربعین و اقدامات صورت گرفته برای تأمین امنیت زوار ایرانی، خاطرنشان کرد: از مدت‌ها پیش ستادی متشکل از همه ارگان‌های ذیربط در کشور تشکیل شد و تمام زوایایی که زوار ما می‌توانند داشته باشند اعم از مسائل امنیتی، رفت و آمد، و ... در کمیته‌های مختلف آن مورد بحث قرار گرفت و وزارت خارجه علاوه بر وظایف ذاتی خود در این ستاد حضور جدی داشته است.

وی با اشاره به حضور خودش در برخی از جلسات این ستاد عنوان کرد: معاونت کنسولی و بخش‌های ذیربط به تناسب شرح وظایف در این کمیته‌ها فعال بودند.

قاسمی افزود: سعی شده است تا آنجایی که می‌توان پیش‌بینی کرد مشکلات و معضلات برای شهروندان کم شود. ما هم در تماس با سفارت و دولت عراق بودیم و همچنین سفارت ما در عراق و سرکنسولگری‌های ایران در نجف و کربلا بسیار در این زمینه فعال بودند و در مذاکراتی که با طرف‌های ذیربط عراقی داشتیم، کار را جلو بردند و امیدواریم این ایام بدون هیچ مشکلی برگزار شود و شهروندان ما به راحتی به زیارت بروند و بازگردند.

روابط یک طرفه نیست/ مصر کشوری مهم و تاثیرگذار در منطقه

یکی از خبرنگاران درباره مناسبات تهران و قاهره سؤال کرد که سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه علاقه‌مندیم با کشورهای همسایه و مسلمان روابط مناسبی داشته و در وضعیت بهتری باشیم، اظهار داشت: مصر کشوری مهم در منطقه و کشوری کهن و تاثیرگذار در منطقه است که می‌تواند به عنوان شریک، همکار و طرف گفت‌وگو برای ما مطرح باشد.

وی یادآور شد: متاسفانه به دلایل مختلف هنوز در سطح حفاظت منافع بین دو کشور برقرار است.

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به حضور مصر در نشست لوزان با بیان اینکه شاید نگاه و خواست ما بی تاثیر نبود که کشوری با ویژگی‌های مصر در این اجلاس حضور داشته باشد که هم مصر و عراق و نهایتا دولت اردن در این مذاکرات شرکت داشتند، عنوان کرد: از هرگونه بهبود و توسعه هر چه بیشتر روابط با همسایگان و کشورهای منطقه استقبال می‌کنیم.

وی افزود: مصر به عنوان کشوری مهم و دارای جایگاه برتر و مناسب می‌تواند مدنظر ما باشد ولی روابط یک طرفه نیست بلکه دو طرفه است و باید دو طرف بخواهند و برای آن تلاش کنند. اگر هر دو طرف به این نقطه مشترک برسند که به روابط بهتر نیاز دارند می‌تواند راهگشا باشد و اگر معضلات و نارسایی‌ها هم وجود دارد، برطرف کنند و به مرحله بهتری برسد.

قاسمی یادآور شد: روابط دوجانبه است و از سوی دو طرف باید خواسته شود و هر کسی براساس منافع و نیازهای خود تصمیم می‌گیرد و کمتر تحت تاثیر عوامل ثانوی قرار می‌گیرد.

سهل‌انگاری در برخورد با تروریسم

خبرنگاری درباره تامین امنیت زوار ایرانی در عراق سؤال کرد که قاسمی با بیان اینکه وضعیت در منطقه بسیار پیچیده، نابهنجار و غیرقابل تصور است، اظهار داشت: متاسفانه تروریسم دست پرورده برخی کشورها در منطقه که از گذشته با آنها جدی برخورد نشد و مورد تشویق قرار گرفتند، منطقه و خارج از منطقه را هدف قرار دادند.

وی افزود: تامین امنیت به صورت قطعی دشوار است ولی باید هشدارهای لازم را رعایت کرده و ارگان‌های ذیربط به آن توجه کنند و شهروندان را توجیه کرده و در تماس‌ها با مقامات عراقی از آنها بخواهند که مسائل امنیتی را در صدر کارهایشان قرار دهند.

قاسمی با بیان اینکه تروریست‌ها به صورت وحشیانه عمل می‌کنند، اظهار داشت: هدف تروریست‌ها کشتار است. مصیبت بزرگی برای ماست که تعدادی از شهروندان ما شهید و مجروح شوند. با علاقه‌ای که در مردم هست نمی‌توانیم مرزها را ببندیم و جلوی زوار را بگیریم ولی باید سازماندهی کنیم. حتی الامکان نباید اجازه دهیم در این فرصت‌ها تعرضی به شهروندان ما صورت گیرد.

وی افزود: هر کسی از هر جا کشته شود برای ما مهم است و نمی‌توانیم نسبت به سرنوشت انسان‌ها در هر جای دنیا بی تفاوت باشیم. هر فردی در منطقه بی‌گناه کشته شود ضایعه است و باید با تروریسم برخورد جدی صورت گیرد.

سخنگوی وزارت خارجه در عین حال گفت که متاسفانه با سهل انگاری از کنار تروریسم عبور می‌شود.

اگر سوریه به دست تروریست‌ها بیفتد شاهد تجربه دیگری در عراق و جاهای دیگر خواهیم بود

خبرنگار خبرگزاری کیودوی ژاپن از قاسمی پرسید دلیل اینکه جمهوری اسلامی ایران به فعالیت‌های خود در سوریه ادامه می‌دهد آیا برای دفاع از شیعیان و اماکن مقدسه است یا به خاطر همبستگی و دوستی با دولت بشار اسد؟ که وی گفت: هنوز بعد این همه سال مشخص نشده است!؟

وی با ذکر این نکته که ما به دلایل مختلف در سوریه حضور داریم، اظهار داشت: درخواست دولت سوریه از ما برای کمک به آن دولت، وجود یک دولت قانونی که براساس رای پارلمان و مردم انتخاب شده و برای ما قابل قبول نیست که هر گروهی تروریستی با زور و خشونت بخواهند هر زمانی که تصمیم می‌گیرند و هوس می‌کنند، برای تغییر یک دولت تلاش کنند.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه مبارزه با تروریسم برای ما مهم است، عنوان کرد: فکر می‌کنیم در جایی که می‌توانیم با تروریسم به صورت جد برخورد کنیم در خود سوریه به عنوان مقر اصلی آنهاست و می‌تواند اگر سوریه به دست تروریست‌ها بیفتد، نهایتا شاهد تجربه دیگری در عراق و حتی ممکن است کشورهای دیگری در منطقه باشیم.

وی اظهار داشت: به خاطر سیاست کلی که در جهان داریم و در گذشته هم داشتیم، ما باید این مبارزه را انجام دهیم.

قاسمی ادامه داد: خوشبختانه امروز همه آنهایی که مدعی بودند آقای اسد باید ظرف مدت کوتاهی کاخ ریاست جمهوری را ترک کند، امروز چه در مشرق زمین چه در مغرب زمین همه بر این اعتقادند که دولت فعلی جایگزینی ندارد و اگر خلایی ایجاد شود حتما گروه‌های تروریستی از این خلاء حتما سوء استفاده خواهند کرد.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: این بحث برای ما یک بحث کلیدی خواهد بود که در مبارزه با تروریسم و دفاع از یک دولت قانونی که از ما تقاضای کمک کرده در آنجا حضور داشته باشیم.

وی روابط ایران و سوریه را روابطی کهن برشمرد و گفت: از دوران جنگ تحمیلی هشت ساله که ما در یک طرف میدان و بخش مهمی از جهان در سوی دیگر علیه ما می‌جنگیدند دولت سوریه بود که در جهان عرب به تنهایی از ایران دفاع و به ایران کمک می‌کرد و ما به پاس همکاری‌های گذشته نیز باید نسبت به دوستان خودمان متعهد باقی بمانیم.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها