روزنامه ایران؛ محمدرضا رئوف شیبانی*: توافق بر سر آتشبس هفت روزه در سوریه در حالی به عنوان نتیجه ساعتها مذاکره وزیران خارجه روسیه و امریکا در ژنو اعلام شد که نگرانیهای بسیاری درباره پایبندی طرفهای درگیر به آن و نیز سوء استفادههای احتمالی گروههای تروریستی از این فرصت برای تقویت و تجهیز مواضعشان وجود دارد. با وجود این جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای مؤثر در حل بحران سوریه و به عنوان کشوری که در تمام سالهای عمر پنج ساله این بحران نگاه اصلی و اساسیاش به سوی راه حل سیاسی بحران سوریه بوده است؛ از این آتشبس و هر اقدامی که سبب توقف خونریزی در سوریه شود، حمایت میکند.
با این حال، در ماجرای آتشبس ملاحظاتی وجود دارد که باید از سوی نهادهای نظامی مؤثر در سوریه و بویژه کشورهای متولی برقراری آتشبس مورد توجه قرار گیرد. کشورهای متولی اجرای آتشبس باید مراقب و متعهد باشند که این فرصت چند روزه سبب تغییر موازنه قوا، سوء استفاده جریانات تروریستی و تقویت هر چه بیشتر آنها نشود. متأسفانه تجربه موارد پیشین اعلام آتشبس نشان داده است که جریانهای معارض و مقابل با متعهد نبودن به آتشبس و سوء استفاده از آن در عین تقویت مواضع خود به نقض آتشبس اقدام کرده و خسارتهای قابل توجهی به طرف مقابل وارد کردهاند. به همین دلیل توافقی که اعلام شده است را باید با احتیاط پذیرفت و از متولیان اجرای آن خواست که ضمانتهای لازم را ایجاد کنند و تضمین دهند که جریانهای مقابل و جریانهای تروریستی از این آتش بس سوء استفاده نخواهند کرد. تضمینی که تعهد به آن قاعدتاً مکانیسم میدانی خاصی را میطلبد. اما عجالتاً بر اساس اعلام، قرار است کمیته مشترکی از سوی امریکا و روسیه تشکیل شود که هم بر اهداف نظامی که میخواهند مشترکاً مورد هدف قرار دهند و هم بر وضعیت آتشبس نظارت داشته باشد. علاوه بر این کمیته ، مشخص است که
دولت و ارتش سوریه و حتی طرف روسیهای نسبت به جلوگیری از سوء استفاده جریانهای تروریستی از فرصت آتشبس حساسیت ویژهای دارند و آن را پیگیری میکنند. جمهوری اسلامی ایران نیز این هشدار و ملاحظه را هم به دولتهای سوریه و روسیه به عنوان دولتهای همپیمان منتقل میکند تا مراقبت لازم را داشته باشند. اما در نهایت همین که در این شرایط اقدامی انجام شود تا خون کمتری ریخته و خسارت کمتری به مردم سوریه تحمیل شود؛ مطلوب جمهوری اسلامی ایران است.
این در حالی است که امروز بیش از پنج سال پس از تصمیم جمهوری اسلامی ایران به حمایت از دولت قانونی سوریه به عنوان یک عنصر مؤثر در محور مقاومت؛ روند رویدادها و مشخص شدن صبغه تروریستی اغلب گروهها درستی این تصمیم را حتی به منتقدان نشان داده است. هر چند امروز سوریه به کانون رقابت قدرتهای بین المللی تبدیل شده و خواست مردم سوریه که در ابتدای راه اصلاح سیاسی جامعه بود و اینک امنیت و آرامش است؛ تحتالشعاع خواست و منافع طرفهای بینالمللی قرار گرفته است؛ با این حال جمهوری اسلامی ایران همچنان بر راهکار سیاسی بحران سوریه، ضرورت احترام به حاکمیت ملی این کشور و تعیین سرنوشت سیاسی آن به دست مردم تأکید دارد. دیر نیست روزی که دولت و مردم سوریه با عبور از این بحران برساخته به جایگاه تأثیرگذار خود در محور مقاومت بازگردد.
دیدگاه تان را بنویسید