قیام علیه کشتارهای «کور» در سوریه و یمن

کد خبر: 559785

ارتش سعودی‌ها از اوایل 2015 به بعد به طور لاینقطع در حال کوبیدن سرزمین یمن در راه رسیدن به اهدافی موهوم است. به همین سبب روند تصویب لایحه‌ای تازه در کنگره امریکا که موجب رسیدن سلاح‌های بیشتر و مدرن‌تر به دولت عربستان می‌شود، با مقاومت‌هایی در کنگره امریکا مواجه شده و برخی نمایندگان تصویب و انتقال آن به ریاض را فقط ازدیاد کشتارها در صنعا می‌انگارند.

روزنامه ایران؛استیون نلسون: ارتش سعودی‌ها از اوایل 2015 به بعد به طور لاینقطع در حال کوبیدن سرزمین یمن در راه رسیدن به اهدافی موهوم است. به همین سبب روند تصویب لایحه‌ای تازه در کنگره امریکا که موجب رسیدن سلاح‌های بیشتر و مدرن‌تر به دولت عربستان می‌شود، با مقاومت‌هایی در کنگره امریکا مواجه شده و برخی نمایندگان تصویب و انتقال آن به ریاض را فقط ازدیاد کشتارها در صنعا می‌انگارند.
خواسته اوباما فروختن محموله‌ای تازه از سلاح‌های مرگبار به یمن به بهای 15/1 میلیارد دلار است ولی کنگره مقاومتی جدی در قبال آن بروز داده است. آژانس امنیتی کاخ سفید بحث‌های مربوط به این روند سلاح‌فروشی را هفته پیش رسماً مطرح کرد و کنگره 30 روز وقت داده که یا آن را تأیید و اجرایی کند و یا با آن مخالفت ورزد و ماشین جنگی ناکارآمد ریاض را سست‌تر و کندتر سازد.
این‌بار قضیه فرق می‌کند
البته دفعات قبلی تلاش برای متوقف‌سازی روند فروش سلاح‌ها به سعودی‌ها معمولاً با ناکامی‌ قرین شده ولی این‌بار قضیه جدی‌تر است و بسیاری از قانونگذاران در امریکا معتقدند حاصل تسلیح نظامی سعودی‌ها در سال‌های اخیر فقط مشتی کشتارهای «کور» و قتل‌عام‌های حساب نشده در سوریه، آنجا که هدف امریکا و عربستان ساقط کردن بشار اسد بوده و همچنین یمن، آنجا که مخالفان دولت برکنار شده این کشور باید از منظر امریکا سرکوب شوند، بوده است و ادامه این‌گونه جنایت‌ها فقط از مشروعیت (البته از بین رفته) امریکا نزد متحدانش بیشتر خواهد کاست.

سناتور رندپل می‌گوید تلاش سعودی‌ها با هدایت امریکا علیه گروه‌های شیعی در یمن، یک نهضت ورشکسته و رنگ و رو رفته بوده است و باید متوقف شود. وی می‌افزاید: عربستان البته از متحدان ماست اما متحدی لرزان و غیرقابل اتکا و با آماری ضعیف در زمینه حقوق بشر، فروش گسترده سلاح‌ها به آنها دیگر کافی است و کلاً بهتر است که به فشردگی تسلیحاتی موجود در خاورمیانه چیزی را اضافه نکنیم. من با هر نیروی دیگری که معتقد به این اصل باشد، دست همکاری خواهم داد.

غیرممکن و غیرضروری

واقعیت این است که عربستان از خریداران اصلی سلاح‌های امریکا در سال‌های اخیر بوده و به عنوان مثال در سال 2010 هواپیماهای جنگنده و هلیکوپترهای نظامی به بهای 60 میلیارد دلار از طرف امریکایی گرفت و در اواخر همان سال تسلیحات موشک‌های دفاعی هوایی را نیز به بهای 4/5 میلیارد دلار از امریکا دریافت کرد و افزون بر آن چهار کشتی جنگی را نیز به بهای 2/11 میلیارد دلار خریداری کرد. اما این هم پایان قصه نبود زیرا در ادامه آن سال 22 هزار بمب کوچک هوشمند را نیز به قیمت 29/1 میلیارد دلار از امریکایی‌ها خرید اما حالا فضای دیگری در واشنگتن حکم می‌راند و نزدیک شدن آخرین ماه‌های حکومت باراک اوباما و کم‌ثمر بودن مبارزات نظامی عربستان در کشورهایی که برشمردیم و چند نقطه دیگر، تکرار چنان فروش‌های گسترده‌ای را غیرممکن و غیرضروری ساخته است.

فقط مشتی کشته بی‌گناه

دخالت اسفبار و بی‌فایده عربستان در امور داخلی یمن طی 17 ماه گذشته فقط مشتی کشته بی‌گناه را به جا گذاشته و جغرافیای سیاسی این کشور را عوض نکرده است. یکی از همراهان سناتور رندپل در رد نیازهای تسلیحاتی جدید عربستان سناتور دیگری به نام کریس مورفی از ایالت «کانتیکت» امریکا است. آنها گفته‌اند فقط در صورتی با اهدای سلاح‌های جدید به عربستان موافقت می‌کنند که باراک اوباما تعهد بدهد این سلاح‌ها صرف کشتن مردم عادی و غیر مسلح در خیابان‌ها و مناطق مسکونی صنعا و دمشق نشود. اگر این لایحه برخلاف باورهای حاکم بر کنگره به تصویب برسد و اجرا شود، آن گاه 153 واحد تانک مدل ابرامز، 20 خودروی نظامی مدل هرکول، 153 واحد مسلسل‌های مدل M2 و 266 واحد مسلسل‌های M240 به سعودی‌ها تحویل داده خواهد شد.این در حالی است که دخالت دولت و ارتش سعودی در ناآرامی‌های یمن که دولتش در عین مخالفت مردم مورد تأیید نهادها و اکثر دولت‌های خارجی است، فقط موجب هلاکت شماری از مردم عادی و افرادی شده که سهم مستقیم و حتی غیر مستقیمی در جنگ و ستیزها ندارند.

رو در رو با حوثی‌ها

سعودی‌ها می‌گویند در میان وسایلی که از دولت امریکا طلب کرده‌اند، 20 واحد تانک پیشرفته نیز وجود دارد که آنها را جانشین تانک‌هایی خواهند کرد که در برخوردهای خیابانی مستهلک شده‌‌اند. آنها می‌خواهند با این تانک‌ها و سایر سلاح‌های مورد نظرشان نبرد مؤثرتری با نهضت حوثی‌ها و ارتشی‌های وفادار به دولت علی عبدالله صالح رئیس جمهوری برکنار شده یمن داشته باشند. با توجه به اینکه راه حل عاجلی برای این رویارویی دیرپا مشاهده نمی‌شود، اعضای کنگره امریکا معتقدند بهتر است پای‌شان را از این معرکه کنار بکشند و در پی تقویت هیچ‌یک از دو سوی ماجرا نباشند. تد لو از اعضای حزب جمهوریخواه امریکا که از ایالت کالیفرنیای این کشور می‌آید، می‌گوید: از اعمال و اقدام‌های سعودی‌ها در یمن نه تنها سودی برای ما حاصل نمی‌آید بلکه فقط بد‌نامی برجای می‌ماند زیرا یمنی‌ها خواهند گفت با سلاح‌های امریکایی از پای درآمده‌اند. با این باور به شخصه با هرگونه فروش سلاحی به سعودی‌ها مخالفت می‌کنم، بخصوص که این روند تسلیحاتی فقط در مناطقی مانند یمن به اجرا در خواهد آمد که یک بن‌بست کامل برای عربستان به شمار می‌آید.

تبعیت از سازمان ملل

جیم مک کاورن، سناتور ایالت ماساچوست امریکا هم نظراتی مشابه دارد. وی می‌گوید: کشتار مردم عادی و غیر مسلح در صنعا و سایر شهرهای یمن تاکتیک تأسف‌بار سعودی‌ها در خاک این کشور است و مسأله‌ای که باید بشدت از آن پرهیزکرد، مشارکت در ادامه این روند است. شاید هم موضعگیری منفی جدید امریکایی‌ها در قبال پروسه فروش سلاح به سعودی‌ها را باید ادامه‌ای بر رویکردهای اخیر سازمان ملل دانست که تصریح کرده است در جنگ‌های برپا شده توسط سعودی‌ها در یمن حداقل 510 کودک و 667 فرد غیر مسلح جان باخته‌اند. انعکاس وسیع این آمار سبب شده است که دولت امریکا به‌عنوان تقویت‌کننده اصلی سعودی‌ها بیش از پیش زیر سؤال برود و مجبور به اتخاذ سیاست‌هایی تازه بشود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها