سرویس سیاسی فردا: حانیه سادات مومنی؛ عارف یا لاریجانی! کدام یک؟ اصلی ترین موضوع این روزهای فضای سیاسی کشور است. ماه ها قبل از انتخابات مجلس دهم، عده ای از اصلاح طلبان با احتمال کاندیداتوری ناطق نوری در انتخابات وی را مناسب برای ریاست مجلس قلمداد می کردند و می گفتند: مجلسی که ناطق در راس آن باشد به مراتب قوی تر از مجلسی است که عارف بر مصدر آن باشد و اهداف اصلاح طلبان در این صورت به راحتی محقق خواهد شد. ناطق پا به عرصه انتخابات نگذاشت و از سوی دیگر حمایت اصلاح طلبان از لاریجانی و عدم معرفی کاندیدای شاخص این جریان در قم این احتمال را تقویت کرد که این بار نیز عارف باید کنار رود و لاریجانی بر صندلی ریاست تکیه زند.
روزنامه آرمان ؛ ارگان خانوادگی هاشمی رفسنجانی در 5 مهر 94 که هنوز 5 ماه تا انتخابات مانده بود، در مطلبی می نویسد: برخی که بیشتر به طیف میانهروها نزدیک هستند بر گزینه ریاست لاریجانی در شرایط فعلی تاکید دارند چرا که آنها واقعیت را پیش روی خود قرار میدهند و نتیجه میگیرند در شرایطی که اصلاحطلبان روی حمایت از گزینهای اصلاحطلب برای جلوس بر کرسی ریاست مجلس اجماع ندارند بهترین راهکار حمایت از شخصیتی است که درحال حاضر کمک کننده به دولت است. لاریجانی هم در سالهای اخیر از پوسته اصولگرایی صرف خارج شده و برای او اصلاحطلبان هم از نیروهای امین و مورد اعتماد کشور محسوب میشوند. از سوی دیگر لاریجانی تنها شخصیتی است که نشان داده توان کنترل تندروها را دارد و این رویکردش سبب رضایت بخشی ازاصلاحطلبان و اصولگرایان و اعتدالطلبان بوده و خواهد بود. علی لاریجانی از محبوبیت لازم هم در بین مراجع برخوردار است. از سوی دیگر لاریجانی حمایت علنی از حسن روحانی در جایگاه ریاست جمهوری نداشته است اما در مجلس نشان داده که حمایت از دولت را در اولویت خود دارد و در این مسیر هم از تلاشی فروگذار نکرد و نگذاشته تندروها خلل هزینهبری در
عملکرد دولت ایجاد کنند.
موضوع مجلس مربوط به نمایندگان است
چند روز پیش بود که خبری از پسر ارشد هاشمی رفسنجانی درباره ریاست مجلس منتشر شد. محسن هاشمی درباره شائبه حمايت پدرش از علي لاريجاني براي رياست مجلس دهم گفت: موضوع مجلس مربوط به نمايندگان است و نبايد از بيرون دخالتي در موضوع مديريت مجلس شود.
مدلي توافقي، راهگشاي موضوع رياست
از سوي ديگر، كاظم جلالي نسبت به گمانه زنيها براي تعيين رئيس مجلس دهم واكنش نشان داد و آن را «آسيب زا» خواند. جلالي گفت: «رياست مجلس به نظر مجموعه نمايندگان مجلس آتي باز ميگردد. به طور كلي، بايد مدلي يافت كه در آن براي كسي شكست وجود نداشته باشد و عملا شان و منزلت هر دو بزرگواري كه براي رياستشان گمانهزني ميشود حفظ شود.»
رقابت عارف و لاریجانی سبب ريزش آراي فراكسيون اميد می شود
علي تاجرنيا، فعال سیاسی اصلاح طلب در گفتگو با روزنامه آرمان در این رابطه گفت: اصلاحطلبان نبايد زياد روي رقابت آقاي لاريجاني و آقاي عارف تاكيد كنند تا فاصله اصلاحطلبان با جريان اعتدالگرا عميق نشود. توصيه من اين است كه تكليف رياست مجلس قبل از تشكيل مجلس دهم بين طيفهاي مختلف جريان اعتدالگرا مشخص شود تا صحنه مجلس درگير چالشهاي دروني جريان اعتدالگرا قرار نگيرد. رقابت فشرده و نزديك آقاي عارف و آقاي لاريجاني بر سر رياست مجلس در نهايت باعث ريزش آراي فراكسيون اميد و چند دستگي در بين جريان اعتدالگرا خواهد شد.
لاريجاني بايد اين ايثار كند و به نفع عارف كنار برود
رسول منتجب نيا، قائم مقام حزب اعتماد ملی نیز در گفتگو با اعتمادآنلاین درباره حمايتهاي اصلاحطلبان از علي لاريجاني به ويژه در انتخابات مجلس دهم می گوید: به پاس شخصيت و زحمات ايشان، دوستان ما چه در مجلس و چه در خارج از مجلس همواره از ايشان دفاع كردهاند. در زماني كه تندروها و افراطيون به ايشان بياحترامي ميكردند ما در گفتوگوها و اظهارنظرهايمان از ايشان به صراحت دفاع ميكرديم. در انتخابات مجلس افراطيون تصميم داشتند ايشان راي نياورند ولي اصلاحطلبان مدبرانه عمل كردند و براي آنكه افراطيون ميداندار نشوند لاريجاني را در قم سرليست اصلاحطلبان قرار دادند و اين كار بزرگي بود كه انجام گرفت و بهتر است بگويم كه اقدامي تاريخي و يك حركت مصلحتانديشي بود. به هر حال ايشان حذف نشدند و به مجلس ورود پيدا كردند. اينها به پاس زحمات و همكاريهاي آقاي لاريجاني بوده است و دليل بر اين نميشود كه خط فكري و گرايش سياسي او را فراموش كنيم. نبايد فراموش كنيم كه آقاي لاريجاني جزو شخصيتهاي شاخص اصولگرا هستند و ايشان جبهه اصولگرايان در مجلس را مديريت ميكنند.
قائممقام دبيركل حزب اعتماد ملي در ادامه با اشاره به ايثار محمدرضا عارف و با بيان اينكه قرار نيست همه ايثارها را يك نفر انجام بدهد به علي لاريجاني پيشنهاد داد تا او هم در ماجراي رياست مجلس ايثار كند: «آقاي عارف اين ايثار بزرگ را در سال ٩٢ انجام داده است و نبايد همه ايثارها را يك نفر انجام دهد. ما بايد پاسخ ايثار ايشان را امسال بدهيم. لاريجاني در حال حاضر بايد اين ايثار را بكند و به نفع عارف كنار برود و كانديدا نشود تا عارف رياست مجلس را بر عهده بگيرد. علي لاريجاني با اين ايثار ميتواند حسن نيتش را در ازاي پشتيباني اصلاحطلبان، بيشتر نشان دهد.»
منتجبنيا با بيان اينكه رياست عارف به نفع حسن روحاني است اظهار داشت: ما بايد همه تلاشمان را تجميع كنيم كه آقاي حسن روحاني در اين سال آخر دولت يازدهم توفيق بالايي داشته باشد و بعد در سال ١٣٩٦ با چهرهاي پيروزمندانه و موفق وارد صحنه انتخابات شوند و براي دومين بار با راي و سربلندي بيشتري رياستجمهوري را بر عهده بگيرند و اين مهم در صورتي تحقق پيدا ميكند كه آقاي عارف رياست مجلس را بر عهده داشته باشد و در اين صورت شرايط براي دولت روحاني آسانتر است و از اين جهت خطري براي سال ١٣٩٦ احساس نخواهيم كرد.
اعلام عارف و سكوتلاريجاني!
محمدرضا عارف كه طي سفري انتخاباتي و براي گرم كردن تنور دور دوم انتخابات مجلس دهم به نفع كانديداهاي ليست اميد به شهرستان گچساران استان كهگيلويه و بويراحمد رفته بود از نامزدي خود براي رياست مجلس آينده خبر داد. عارف در حاشيه سفر خود به شهرستان گچساران در اين ارتباط گفت: «امكان نامزدي ما براي رياست مجلس دهم وجود دارد و نامزد شدن ما براي اين مسئوليت يك وظيفه است.»
گفتني است پيشتر و در همين ارتباط علي صوفي رئيس ستاد انتخاباتي ليست اميد در تهران از توافق ميان آقايان هاشمي، روحاني و رئيس دولت اصلاحات بر سر رياست محمدرضا عارف بر مجلس دهم خبر داده بود كه نهتنها از سوي عارف و ديگر منتخبان ليست اميد تاييد نشد؛ بلكه برخي از منتخبين اين ليست در واكنش به اين خبر سخنان صوفي را اظهارنظر شخصي وي دانسته بودند.
همچنان كه گمانهزنيها درباره نامزد شدن يا نشدن عارف براي كرسي رياست مجلس ادامه دارد، علي لاريجاني از موضعگيري در ارتباط با نامزد شدن خود براي اين سمت خودداري كرده است. لاريجاني كه در دو دوره رياست خود بر مجلس كار با دو رئيسجمهور مختلف را در كارنامه دارد در صورت نامزدي بدون شك هم آراي جبهه پايداري را كه در فراكسيون اصولگرايان مجتمع خواهد بود به همراه دارد و هم آراي اصولگرايان سنتي و اصولگرايان حاميان دولت را در سبد خواهد داشت. او اين روزها همچون هميشه با اين موضوع بسيار محافظهكارانه برخورد ميكند و از كوچكترين اظهارنظري در اين مورد خودداري ميورزد.
برخی شنیده ها حاکی از آن است که شنبه هفته آینده لیست امید جلسه ای را برگزار کرده و در این خصوص تصمیم گیری خواهد کرد.
حال باید منتظر ماند و دید در خرداد ماه پیش رو رقابتی بین لاریجانی و عارف شکل می گیرد یا رئیس فعلی مجلس پاسخ حمایت های اصلاح طلبان را با شرکت نکردن در رای گیری ریاست مجلس داده و عارف را مقابل روحانی قرار می دهد؟! از سوی دیگر، اصلاحطلبان مجلس دهم که از ح الا ساز استیضاح ۵ وزیر روحانی را کوک کردهاند به نظر میرسد با انتخاب عارف به عنوان گزینه اصلیشان این پیام را به دولت خواهند داد که ماه عسل تعامل دولت و مجلس با روی کار آمدن مجلس دهم پایان خواهد یافت.
دیدگاه تان را بنویسید