اوباما- رئیس جمهور امریکا- روز پنج شنبه در سخنرانی خود در خصوص خاورمیانه اعلام کرد که در تحولات اخیر در خاورمیانه از مردم حمایت خواهد کرد. این سخنان اوباما به معنای رویارویی امریکا و عربستان در منطقه خواهد بود.
به گزارش سرویس بین الملل «فردا» به نقل از وب سایت امریکایی بلومبرگ، ولی نصر- از مشاوران ارشد وزارت امور خارجه امریکا که اخیرا از این وزارتخانه خارج شده است-در یادداشتی به تحلیل سخنان اوباما پرداخته است. در این یادداشت ولی نصر عنوان میکند که در ماههای اخیر مقامات عربستان از انجام هر گونه اصلاحاتی در این کشور سرباز زدهاند. مقامات عربستان بارها اعلام کردهاند که برقراری دموکراسی در این کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس ایدهای ساده لوحانه خواهد بود، و عواقب خطرناکی را در برخواهد داشت.
سیاست مردان امریکایی از بین ارزشها (دموکراسی، آزادی و...) و منافع خود (نفت و پایگاههای نظامی و...) بایستی یکی را انتخاب کنند. آنها در مقابل دفاع از مردم بایستی با حاکمان این کشور رویارو شوند و از منافع خود در این کشور چشم پوشی کنند یا اینکه با حمایت از این حاکمان خودکامه و حفظ منافع خود از ارزشهای امریکایی عبور کنند.
کشور عربستان نیز به مانند دیگر کشورهای عربی خاورمیانه با مشکل جمعیت جوانان و بیکاری این جمعیت رویاست. ۳۹ درصد از جوانان سعودی ۲۵-۲۰ سال بیکار هستند. ملک عبدالله با پرداخت بسته کمکهای ۳۵ میلیارد دلاری به مردم عربستان تلاش بسیاری کرده است به نحوی مردم خود را ساکت کند اما با این اقدام او صرفا زمان را به تاخیر انداخته است. در حال حاضر بهار اعراب به کشورهای دیگر منطقه نیز رسیده است و هر لحظه بیشتر از گذشته عربستان را تهدید میکند.
نصر اشاره میکند، عربستان و مقامات سعودی از همان ابتدا با هر گونه تغییر در منطقه مخالف بودند و هر اندازه واشنگتن از برخی مردم منطقه به حمایت پرداخت، عربستانیها بیشتر از گذشته نگران شدند. مقامات عربستان با فرستادن نیروی نظامی به بحرین این خواسته خود را بیشتر نمایان کردند.
از سوی دیگر مقامات سعودی تلاش میکردند تا با فرافکنی مسائل داخلی خود از انجام اصلاحات و ایجاد تغییرات در نظام سیاسی خود اجتناب ورزند. از این روز آنها بر این شدند تا با «بهار اعراب» به مخالفت بپردازند.
اختلافات میان امریکا و عربستان بر سر انجام اصلاحات موجب رویارویی این دو کشور شده است. اگر امریکا از خواستههای مقامات آل سعود حمایت کند، در نقطه مقابل تحولات منطقه قرار خواهد گرفت و منافع بلند مدت امریکا در منطقه خاورمیانه بشدت آسب خواهد خورد. تا همین امروز نیز سرکوب شدید مردم بحرین، حضور امریکا در منطقه را غیر قابل قبول و توجیه ناپذیر کرده است.
در پایان این یادداشت نیز نصر این طور عنوان میکند که امریکا گریزی از مقابله با مقامات سعودی ندارد. مخالفت نکردن با خواستهها و اقدامات مقامات سعود در منطقه به افکار عمومی و منافع امریکا در منطقه را لطمه خواهد زد. امریکا بایستی آشکارا مشخص کند که روابط نزدیک خود با عربستان مانع از انجام اصلاحات در بحرین، لیبی و اردن نیست. در صورتی که مقامات بحرین دست از سرکوب مخالفان خود برنداشتند، امریکا بایستی به تنهایی با گروههای مخالف وارد مذاکره شود. در خصوص اردن و مراکش نیز امریکا بایستی اعلام کند که از ابتکار در خصوص انجام اصلاحات در این کشورها حمایت میکند.
در منطقه خاورمیانه چیزی که بایستی مورد توجه امریکا باشد، قضاوت این مردم در مورد عملکردهای امریکاست که از اهمیت فراوانی برخوردار است.
دیدگاه تان را بنویسید