قایقهای تندرو سپاه کابوسی برای خیال خام دشمنان
حفظ و حراست آب های سرزمینی از نفوذ بیگانگان نیازمند نیروی دریایی چابک و واکنش سریع است تا در مواقع ضروری بتواند مانع از پیشروی و تجاوز احتمالی دشمن شود، از همین رو از زمان دفاع مقدس این نیاز احساس شد که در کنار ناوهای جنگی قایق های تندرو نیاز است.

دریای خلیج فارس و تنگه هرمز به عنوان یکی از نقاط حساس و استراتژیک از دیرباز به عنوان یکی از مهمترین آبراهه های جهان و تاثیرگذار در مسائل ارتباطی، اقتصادی و سیاسی شناخته می شود بنابراین از نظر امنیتی از اهمیت و جایگاه خاصی در منطقه و جهان برخوردار است به همین خاطر از دوران دفاع مقدس این نیاز احساس شد که در کنار ناوهای جنگی، قایق های تندرویی نیاز است که با تجهیز آنها به موشک ها و سلاح های سبک و همچنین به دلیل چابک و سریع بودن آنها که به سادگی مورد هدف قرار نمی گیرند، حتی می توانند با قدرت مانور بالا کشتی ها و ناوهای جنگی بیگانگان را مورد هدف قرار داده و شکست سختی به آنها دهند.
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در راستای افزایش توان دفاعی و نظامی خود از سال های دفاع مقدس توانست توان طراحی و ساخت شناورهای تندرو را به دست آورد و امروز بعد گذشت سالها از جنگ تحمیلی هشت ساله، موفق شده پیشرفته ترین شناورهای تندرو جهت ایجاد و حفظ امنیت کشور بویژه حریم دریایی کشور را تولید کند.
در همین راستا، در آستانه روز جهانی قدس و در حمایت از مردم مظلوم فلسطین روز پنج شنبه هفتم فروردین ماه رژه ۳ هزار فروندی شناورهای نظامی و بسیج مردمی در سراسر بنادر خلیج فارس، سواحل مکران و دریای مازندران برگزار شد و در این مراسم شناور های بسیج مردمی، ناو پهپادبر شهید باقری، ناو شهید رئیسعلی دلواری، شناورهای تندرو و شناور طارق نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حضور داشتند.
سردار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه در مراسم رژه بسیج دریایی گفت: بسیجیان دریایی سوار بر قایقها و شناورهای ایمان در رکاب رهبر شجاعمان هستند که دریا را برای صهیونیستها به جهنم تبدیل و اسرائیل را از صحنۀ جهان محو خواهند کرد.
وی افزود: بسیج دریایی ایران به بسیج دریایی جهان اسلام ملحق خواهد شد. ما فقط در خشکی نخواهیم جنگید ای صهیونیستهای کودککش ما در دریا نیز حاضریم و شما راهی برای فرار نخواهید داشت.
نیروی دریایی سپاه در کنار نیروی دریایی ارتش تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را بر عهده دارد و در راستای تقویت توان دفاعی و نظامی برای حفظ امنیت منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، به عرصه ساخت و طراحی و تولید شناورهای تندرو وارد شده است که در زیر به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.
شناور تندرو عاشورا و ذوالفقار
شناورهای عاشورا نخستین پایه شناوری سپاه است و در واقع شناورهایی که طول شش متر تا هشت متر داشت را به نام عاشورا نامگذاری شد. در آن زمان شناورهای سپاه سنگینترین سلاحی که داشتند، راکتهای ۱۰۷ میلیمتری (مینیکاتیوشا) بود و بعد از اینها کلاس «طارق» قرار دارد که طول آن از شناورهای عاشورا بزرگتر است و شناورهای «ذوالفقار» نمونه دیگری از این شناورها است که بر روی این شناورها موشک نصب می شود؛ البته در دوران دفاع مقدس، سپاه فقط شناورهای کلاس عاشورا و طارق را در اختیار داشت و با استفاده از همین دو نوع شناور، ۶ عملیات موفق را با ۹ شهید انجام داد.
در سال ۱۳۹۴ ده ها فروند شناور تندرو کلاس عاشورا، ذوالفقار و گشتی امداد و نجات که توسط سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع طراحی و ساخته شده بود، در بندرعباس به نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحویل داده شد.
ذالفقار یکی دیگر از شناورهای تندروی تهاجمی و گشت دریای کشور سپاه است که به نوبه خود یکی از قدرتمندترین انواع قایق های تندرو به شمار می رود. هدف از طراحی این قایق قدرتمند حمله سریع به کشتی های دشمن است که دارای قابلیت استفاده به عنوان شناور گشت دریایی شناور تهاجمی با برد عملیاتی ۳۲۰ مایل دریایی و همچنین دارای سامانه راداری دریایی، موشک کوثر با برد ۲۵ کیلومتر، دو تیربار در عقب و جلو است.
شناور تندرو یا مهدی (عج)
یکی دیگر از شناورهای تندروی سپاه در حوزه گشت و مراقبت دریایی قایق تندرو یا مهدی (عج) است که بدون سرنشین، مجهز به حسگر، توانایی کنترل از راه دور دارد که این ویژگی موجب شده که بدون این که برای هدایت کننده آن خطری ایجاد شود به نزدیک ترین فاصله ناوهای دشمن برود. همچنین دارای قابلیت حرکت در دریاهای مواج را دارد و دارای سه مقر پرتاب راکت است.
قایق تندرو سراج
قایق تندرو سراج یکی دیگر از قایق های تندرو در اختیار نیروی دریایی سپاه است که دارای راکت انداز و تهاجمی است.
قایق تندرو آذرخش
شناور تندرو آذرخش از انواع قایقهای دو بدنه سبک موشکانداز است، این شناور ۲۲ متر طول و سرعتی حدود ۵۰ گره دریایی معادل ۹۳ کیلومتر در ساعت دارد که از ویژگی های خاص این قایق سرعت بالا در گشت زنی در سواحل خلیج فارس است.
قایق تندرو تندر
از دیگر شناورهای در اختیار نیروی دریایی سپاه شناورهای کلاس تندر که از جمله شناورهای اصلی مورد استفاده این نیرو است. شناور کلاس تندر سپاه در زمینه رادار هدایت آتش ارتقاء یافت، دارای یک توپ ۳۰ م. م. در جلو و چهار لانچر پرتاب موشک سی ۸۰۱ در عقب است. ۱۰ فروند از شناورهای تندر در اردیبهشت سال ۱۳۷۶ تحویل نیروی دریایی سپاه شد.
قایق تندرو نواب
نواب، یکی دیگر از قایق های تندرو در خدمت سپاه است که دارای یک رادار بر روی سقف خود زیر یک پوشش کروی شکل و سیلوی پرتاب عمود برای حمل ۴ موشکل ضددفاع هوایی متعلق به سامانه زمین پایه زوبین است که ۲۵ کیلومتر برد دارد. این سامانه قابلیت مقابله و انهدام انواع بالگردها و پرندههای دشمن را داراست.
البته باید یادآور شد امروزه سپاه از نسل جدید شناورهای تندرو عاشورا که مجهز به موشک کروز و اژدر است استفاده می کند.
قایق های تندرو مورد اشاره بخشی از شناورهای تندرویی است که در اختیار نیروی دریایی سپاه قرار دارد. از سال ۱۳۹۹، یک حرکت جهادی و بزرگ در نیروی دریایی سپاه آغاز شد که بر اساس آن، حجم قابل توجهی از قایق های تندرو مسلح به موشک های کروز و اژدر، سیستم های راداری، مخابراتی و جنگال در کنار پرتابگرهای ساحلی موشک به نیروی دریایی سپاه تحویل شده اند و از همان سال تا به امروز قایق های تندروی زیادی در مراسم های مختلف به این نیرو الحاق شده است.
در ۱۴ شهریور ماه ۱۴۰۱ شناور گشتی رزمی شهید سلیمانی، شناور تندرو کلاس موشکانداز شهید روحی و شناور تندرو موشکانداز شهید دارا به تجهیزات به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه الحاق شد.
شناور گشتی رزمی شهید سلیمانی دارای بدنه شناساگریز با سطح مقطع راداری بسیار پایین است که با توجه به نوع طراحی، قابلیت دریانوردی و اجرای انواع عملیات در آبهای دور را فراهم میکند. این شناور به نسبت شناورهای هماندازه خود از قابلیت مانور بسیار بالاتر و شعاع چرخش بسیار کمتری برخوردار است که در اجرای تاکتیکهای متنوع آفندی و پدافندی بسیار حائز اهمیت و مهم به شمار میرود.
در ۲۰ آذر سال ۱۴۰۰، ۱۱۰ فروند شناور کلاس تندرو هجومی عاشورا به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه با حضور فرمانده کل سپاه الحاق شد. این شناورها دارای قابلیت مانور بالا، موشکانداز و راکتانداز با توان اقدامات شناسایی ـ اطلاعاتی هستند که به دست متخصصان داخلی ساخته شدهاند. این شناورها از سواحل مکران و دریای عمان تا دهانه اروند در خلیج فارس عملیاتی هستند.
در ادامه الحاق های شناورهای کاتاماران که نسل جدید قایق های تندرومجهز به موشک به نیروی دریایی سپاه تحویل داده شد. شناورهای کاتاماران از دو بدنه جدا از هم تشکیل شده که توسط یک بدنه میانی به یکدیگر متصل میشوند. از مزایای مهم این نوع طراحی ایجاد قابلیت حرکت در آب های بسیار کم عمق، شاید چیزی در حدود دو متر یا کمتر است. این قابلیت شناور جدید، یگانهای دریایی سپاه را قادر می سازد تا در مناطق بسیار نزدیک به ساحل نیز با سرعت بالا حرکت کرده و تقریبا از هر نقطه ای به شلیک اقدام کنند.
در جدید ترین الحاق شناورهای تندرو به نیروی دریایی سپاه که در ۹ اسفندماه ۱۴۰۳ به این نیرو اضافه شد شناور حیدر ۱۱۰ بود که طولی ۱۴ متری دارد و عرض آن ۴.۳ متر و ارتفاع آن نیز ۲.۸ متر است و بردی معادل ۳۵۰ مایل (حدود ۶۵۰ کیلومتر) دارد و تعداد دو موشک از نوع موشک کروز متوسط ساخت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در آن مستقر شده است.
شناور دیگری که در این روز به این نیرو الحاق شد، طارق ۱۳ متری بود که طراحی آن توسط نیروی دریایی سپاه صورت گرفته و محصول همکاری با ۳۲ دانشگاه و مرکز دانش بنیان است. این شناور عرض ۳.۸ متری دارد و تا ۹۰ نات سرعت میگیرد و ساختاری دو بدنه دارد و ثبات ویژهای در دریانوردی دارد و تا ۵۰۰ مایل دریایی نیز برد عملیاتی دارد و دو موشک متوسط برد را حمل و شلیک میکند.
شناور سومار یکی دیگر از شناورهای جدیدی بود که به نیروی دریایی سپاه اضافه شد که این شناور ۱۶ متری تندرو در یک شرکت دانش بنیان ساخته شده و می تواند به سرعت ۸۰ نات برسد و قادر به شلیک موشک در این سرعت بالاست و برد ۵۰۰ مایل دریایی با بدنه الیاف کربن دارد و دو موشک نیز حمل و شلیک میکند و بدنهای واحد دارد.
انواع شناورهای تندرو موجود در سپاه پاسداران، نشان می دهد با ورود قایق های تندرو مجهز به موشک های پدافندی، کروز و اژدرافکن و عمود پرتاب کابوسی برای دشمنان است. می توان گفت که شناور ذوالفقار موشک انداز، شناور عاشورا با موشک انداز پدافند هوایی کوثر، شناور عاشورای اژدرافکن، شناور شناسایی رزمی مرصاد، شناور آتش خوار ساحلی، شناور طارق موشک انداز سطح به سطح برد متوسط و شناور عاشورای فرماندهی با بدنه کربن همه تجهیزاتی است که توان نیروی دریایی سپاه را برای حفظ امنیت مرزهای آبی چندین برابر کرده است.
البته این تجهیزات گوشه ای از توانمندی های نیروی دریایی سپاه است که در معرض دید عموم و جهانیان گذاشته شده است. به طور قطع الحاق تجهیزات به روز موجب ارتقای قابل ملاحظهای در توان رزم نیروهای زمینی، پدافند هوایی، هوایی و دریایی می شود تا آنها بتوانند ماموریتهای خود را به بهترین نحو انجام دهند.
امروز تقویت توان بازدارندگی در مقابل دشمنان از طریق طراحی و تولید اقلام مورد نیاز صنعت دفاعی کشور به ویژه در حوزه دریا از اهم واجبات است چرا که به گفته سردار سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اگر ضعیف بمانیم محو میشویم. ما تاکید داریم که حتماً به دانش و توانمندی فناوری هوش مصنوعی که امروز به عنوان موضوعی از قدرت در جهان مطرح میشود، دست پیدا کنیم و البته، این فناوری برای ما ارزشهای بسیار زیادی دارد.
به گفته فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی راهبرد اصلی ما در نیروی دریایی سپاه افزایش و ارتقای توان رزم برای تقابل علیه استکبار جهانی است و با ارادههای مستحکم شما رزمندگان دلاوراسلام این پیروزی حتمی است چرا که خداوند، با ما و یاری دهنده ماست.
از طرف دیگر بومیشدن صنعت نظامی و خودکفا شدن در تجهیزات دفاعی در همه حوزه ها و به ویژه دریا نشاندهنده ناکامی غرب در تحقیر ملت ایران و تضعیف روحیه کار و امید در کشور است./ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید