راهکارهای مجلس برای مهار قاچاق سوخت

کد خبر: 1337335

مسئولان کشور بارها اعلام کرده‌اند که روزانه حدود 25 میلیون لیتر سوخت در ایران قاچاق می‌شود. این معضل علاوه بر هدررفت منابع ملی، موجب اخلال در نظام توزیع انرژی و آسیب به اقتصاد کشور می‌شود.

راهکارهای مجلس برای مهار قاچاق سوخت

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه‌ای که در کمیسیون انرژی برای موضوع ناترازی انرژی برگزار شد اعلام کرد که در آیندهٔ نزدیک، نتیجهٔ مبارزه با قاچاق سوخت را خواهید دید.

رئیس مجلس همچنین در این نشست اظهارکرد: در خصوص قاچاق سوخت با مسئولان صحبت کردیم و اینجا به مردم هم می‌گویم در آینده نزدیک می‌بینید که با پیگیری‌های صورت گرفته در حوزه اقدامات سلبی، به‌شدت حجم قاچاق سوخت کشور کاهش خواهد یافت و در این کار تعارف نداریم. انرژی به‌صورت انحصاری در دست دولت است؛ دولت تولیدکننده همه فراورده‌هایی که قاچاق می‌شود بوده و اگر وارداتی هم انجام می‌شود در دست دولت است؛ حتی بزرگ‌ترین مصرف‌کننده آن نیز دولت است.

اظهارات قالیباف در حالی است که در ماه‌های اخیر، اخبار مربوط به توقیف کاروان‌های قاچاق سوخت به طور مکرر در رسانه‌ها مطرح شده است. این موضوع به یکی از مسائل مهم اجتماعی و اقتصادی تبدیل شده است که توجه زیادی را جلب کرده است.

راهکارهای مجلس برای کاهش قاچاق سوخت

پیرامون این موضوع به سراغ مالک شریعتی نیاسر عضو کمیسیون انرژی رفتیم. شریعتی درباره راهکارهای جلوگیری از قاچاق سوخت گفت: برخی از اقدامات به‌طور خاص طراحی شده‌اند تا از ایجاد انگیزه برای قاچاق پیشگیری کنند. یکی از مهم‌ترین اقداماتی که می‌شود برای رفع انگیزه قاچاق انجام داد این است که یارانه‌ای را که دولت می‌خواهد به مصرف کننده نهایی بدهد در آخر زنجیره تصفیه کند.

وی ادامه داد: مثلاً یارانه را در جایگاه پمپ بنزین تصفیه کند. قیمت‌ها لازم نیست تغییر کند. با همان قیمت‌های قبلی بنزین و گازوئیل تحویل مصرف کننده نهایی شود اما تصفیه یارانه در محل فروش سهمیه یارانه‌ای اتفاق بیفتد که انگیزه قاچاق را در طول زنجیره از بین می‌برد.

شریعتی بیان کرد: روش دیگری که می‌تواند موثر باشد، انتقال سهمیه‌های یارانه‌ای از کارت سوخت به حساب بانکی افراد است. این اقدام برای خودروهای سبک و سنگین می‌تواند انجام شود و به طور قابل توجهی جلوی قاچاق سوخت در مناطق مرزی، چه در جنوب و چه در شرق، را بگیرد. این روش همچنین قابلیت رصد و کنترل دقیق‌تری را به دولت می‌دهد و امکان شفافیت در شناسایی افرادی که سوخت‌گیری می‌کنند و هویت آنها را فراهم می‌آورد.

شریعتی اظهارکرد: کارت‌های سوختی که وجود دارد به نام فردی است که مالک اول است و چند دست مالکیت خودرو  تغییر کرده است. به همین خاطر مشکلاتی را ایجاد کرده است. با انتقال سوخت به کارت بانکی فرایند سوخت گیری برای مردم نیز تسهیل می‌شود.جنبه‌هایی که گفته شد در ریل گذاری و روابط مالی است.

وی افزود: روش دیگر مربوط به کنترل مرزهاست و باید اقدامات سلبی انجام شود. روش دیگر تجمیع سامانه‌هاست سامانه‌ای که شرکت پخش دارد باید با سامانه‌ای که در جایگاه‌ها سوخت است یکپارچه شود.

عضو کمیسیون انرژی خاطرنشان کرد: یکی از مهم‌ترین بحث‌ها حمل و نقل سنگین و باربری  است. در برنامه هفتم تحویل سهمیه‌ها به صورت الکترونیکی و در مسیر پیش بینی شده است.یعنی یک خودرو سنگینی که قرار است باری را از شهر به شهر دیگریببرد مثلاً بارنامه آن برای تهران به مشهد است فقط در جایگاه‌های مستقر در این مسیر بتواند سوختگیری کند 

نماینده مردم تهران تاکید کرد: موضوع بعدی بحث نیروگاه‌هاست که باید قاعدتاً به شبکه متصل شوند و از انتقال با تانکر رها شوند و خط لوله قاچاق کمتری دارد و نهایتاً بحث زیرساخت های شبکه (مترینگ) است که شبکه فرآورده‌های کشور باید یکپارچه و هوشمند کنترل شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس در پایان گفت: در بودجه سال آینده دو مورد از این پیشنهادات آمده است. یکی انتقال کارت سوخت به حساب بانکی است و مورد بعدی یارانه‌ای را که دولت می‌خواهد به مصرف کننده نهایی بدهد در آخر زنجیره تصفیه کند.

کشف 217 میلیون لیتر انواع فرآورده‌های نفتی در سال جاری

سردار حسین رحیمی رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا اخیرا از کشف 217 میلیون لیتر انواع فرآورده‌های نفتی در سال جاری خبر داد و گفت: نسبت به سال گذشته ۶۱ درصد کشف سوخت قاچاق نسبت به سال گذشته افزایش داشتیم. در این مدت تعداد ۲۵ هزار و ۱۵۰ فقره پرونده برای متهمانی که در زمینه قاچاق سوخت فعالیت داشتند تشکیل که این موضوع از رشد ۱۷ درصدی نسبت به سال قبل برخوردار است.

رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا با اشاره به توقیف ۲۲ هزار و ۳۴۵ دستگاه خودرویی که در زمینه قاچاق سوخت فعالیت داشتند، اضافه کرد: در ۹ ماهه سال جاری تعداد چهار مرحله طرح سراسری مبارزه با قاچاق سوخت در سراسر کشور برگزار شده است.

روش‌های قاچاق سوخت؛ از بارنامه‌های صوری تا قایق‌های سبک و سنگین

رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا درباره اینکه از چه طریق و مسیری قاچاق صورت می‌گیرد، گفت: بیشترین میزان قاچاق سوخت از طریق حمل و نقل با استفاده از بارنامه‌های صوری، جاساز، قایق‌های سبک و سنگین در دریا، صدور مجوز صوری تردد دریایی، ناوگان غیرفعال باری و مسافربری، در پوشش صادرات مشتقات نفتی، شرکت‌های صوری دارای مجوز فعالیت، ماشین آلات و ادوات معادن فاقد هویت و غیرفعال و کارگاههای غیرمجاز و فاقد پروانه فعالیت انجام می‌شود.

مأموریت رئیس‌جمهور به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز  

رئیس جمهور در جلسه 11 دی ماه که با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز  داشت به این نکته اشاره کرد و گفت: برای بنده نه حتی به عنوان رئیس جمهور، بلکه به عنوان یک شهروندی ایرانی نیز به هیچ وجه قابل قبول نیست که بگویند از چرخه‌ای که تولید و توزیع آن در دست خود ماست، روزانه بین 20 تا 30 میلیون لیتر سوخت قاچاق می‌شود!

پزشکیان در این جلسه به به رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ماموریت داد که در یک بازه زمانی یک ماهه با برگزاری جلسات منظم و فشرده، موضوع را به تناسب بخش‌های درگیر تقسیم، به شکل مجزا بررسی کارشناسانه کرده، منشا و ریشه‌های مشکل در هر بخش را شناسایی و برای آنها با کمک کارشناسان راهکارهای اجرایی طراحی کنند.

فارس

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین