فیلم کرهای
رئیس جمهور کره جنوبی به بهانه تهدید نیروهای سیاسی نزدیک به کره شمالی علیه پارلمان این کشور دست به کودتا زد
رئیس جمهور کره جنوبی در یک سخنرانی تلویزیونی غافلگیرکننده حکومت نظامی اعلام کرد حکومت نظامی که به گفته او برای پاسداری از کشورش در برابر نیروهای کمونیست کره شمالی و عناصر ضددولتی ضروری است. اعلام حکومت نظامی در کره جنوبی در پی اختلاف حزب «قدرت مردم» و حزب اصلی اپوزیسیون بر سر لایحه بودجه سال آینده صورت گرفته است.
یون سوک یول، نیروهای اپوزیسیون را که کنترل پارلمان کره جنوبی را در دست دارند به همراهی با کره شمالی متهم کرده است. اکثریت کرسیهای پارلمان کره جنوبی در اختیار نمایندگان مخالف است و آقای یون در تصویب قوانین مورد نظرش مشکل داشته است. رئیس جمهوری کره جنوبی معتقد بود که بودجهای را که مجلس تصویب کرده است، بودجه ریاضتی است و معتقد بود که این بودجه نمیتواند زمینه پیشبرد اهداف دولت را تامین کند. رئیس جمهور کره جنوبی معتقد بود که نمایندگان پارلمان طرفدار کره شمالی هستند و دولت حاکم در کره جنوبی مستمرا مخالفان و اپوزیسیون خود را متهم به طرفداری از کره شمالی کرده است. رئیس جمهور کرهجنوبی با اعلام حکومت نظامی اضطراری در این کشور، گروههای مخالف را به «فعالیتهای ضد دولتی» متهم کرد و تضمین داد که «با برقراری حکومت نظامی»، دولت او، کره جنوبی را بار دیگر «آزاد و دموکراتیک» خواهد ساخت. سوک یئول در پیامی گفت: «برای محافظت از «کره جنوبی لیبرال» در برابر «تهدیدهای نیروهای کمونیست کره شمالی» و برای از بین بردن عناصر ضد دولتی، حکومت نظامی اضطراری اعلام میکنم.»
اما اعلام حکومت نظامی با مخالفت هر دو حزب حاکم در پارلمان قرار گرفت. رهبر حزب دموکراتیک، حزب اصلی مخالف دولت، اعلام حکومت نظامی را خلاف قانون اساسی دانست و رهبر حزب قدرت مردم هم، که یون سوک یول عضو آن است، این کار را «غلط» دانست و گفت که حزبش مانع آن خواهد شد. اما حکومت نظامی رخ داد و ارتش با شکست شیشه ها، وارد ساختمان پارلمان شد.
بنابراین گزارش، مجلس در مقابل این حکومت نظامی ایستادگی کرد و نمایندگان در همین وضعیت اضطراری تشکیل جلسه داد و مصوبه لغو حکومت نظامی را تصویب کردند. رئیس مجلس کره جنوبی هم گفت که «رئیسجمهور باید بلافاصله حکومت نظامی را مطابق با تصمیم مجلس لغو کند، زیرا حکومت نظامی دیگر معتبر نیست. ارتش و پلیس نیز باید مطابق با تصمیم مجلس به پستهای خود بازگردند.» اما ارتش کرهجنوبی مصوبه لغو حکومت نظامی را نپذیرفت و اعلام کرد وضعیت حکومت نظامی تا زمانی که رئیسجمهور دستور دیگری صادر کند همچنان پابرجاست و فرمانده حکومت نظامی کره جنوبی نیز از تعلیق فعالیت پارلمان و احزاب سیاسی این کشور خبر داد.
در مقابل رهبر مخالفان حکومت کره جنوبی از مردم این کشور خواست به خیابانها بیایند و گفت: ««یون سوک یول” ( رئیس جمهوری) به واسطه تلاش برای کودتا و اعلام حکومت نظامی دیگر رئیسجمهور نیست.» اما پس از ساعتی و با حضور مردم در خیابان های اطراف پارلمان نیروهای مسلح از پارلمان کره جنوبی خارج شدند و بدین ترتیب کودتای نظامی توسط رئیس جمهور کره جنوبی شکست خورد و حتی امکان دستگیری او هم وجود دارد .
بون سوک یول از سال ۲۰۲۲ رئیسجمهور کره جنوبی است. او در آن سال با فاصله تنها هفت دهم درصدی در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد. چنین رقابت نزدیکی از سال ۱۹۸۷ که رئیس جمهور با رای مستقیم مردم انتخاب میشود سابقه نداشت. رئیسجمهور کره جنوبی به دلیل چند جنجال و رسوایی در نظرسنجیها محبوبیت پایینی داشته است. دستکاری در بازار سهام و پذیرفتن یک کیف دستی گران دیور از طرف همسرش از جمله جنجالهای یون سوک یول بوده است. آقای یون ماه گذشته معذرت خواست و گفت همسرش باید رفتار بهتری میداشت.
***سابقه کودتا در کره جنوبی
کره جنوبی، که به طور رسمی به عنوان جمهوری کره شناخته میشود، تاریخچهای غنی و پیچیده دارد که تحت تأثیر تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی قرار گرفته است. کره جنوبی در تاریخ معاصر خود شاهد چندین کودتا و تغییرات سیاسی بوده است. سابقه کودتا در کره جنوبی سابقه کم نظیری نیست مهمترین این کودتاها در سال ۱۹۴۸ رخ داد که عملا شبه جزیره کره تبدیل به دو تا کره شد، کره شمالی با گرایش به اتحاد جماهیر شوروی و کره جنوبی با گرایش به تفکر غربی و لیبرالیستی و کاپیتالیستی و همواره شاهد تنش میان این دو کره بودیم.
یکی از مهمترین این کودتاها، کودتای 1961 به رهبری ژنرال پارک چونگ-هی بود. این کودتا پس از یک دوره ناآرامیهای سیاسی و اقتصادی در کشور انجام شد و منجر به ایجاد یک رژیم نظامی شد که تا سال 1979 ادامه یافت. پس از کودتا، پارک چونگ-هی قدرت را به دست گرفت و سیاستهای اقتصادی و اجتماعی خود را آغاز کرد که به رشد سریع اقتصادی معروف است. با این حال، رژیم او همچنین به سرکوب مخالفان و نقض حقوق بشر متهم شد.
در سال 1979، پارک در نتیجه یک توطئه و ترور کشته شد و این امر منجر به یک دوره جدید از ناآرامیها و تغییرات سیاسی در کره جنوبی شد. در نهایت، در دهه 1980، با فشار عمومی و اعتراضات گسترده، روند دموکراتیزاسیون آغاز شد که به انتخابات آزاد و تشکیل دولتهای دموکراتیک منجر گردید.
صبح نو
دیدگاه تان را بنویسید