امریکا: ایران به حمله احتمالی اسرائیل پاسخ خواهد داد
عراقچی یک بار دیگر هشدار داد که ایران به «هر اقدام» رژیم صهیونیستی پاسخ خواهد داد و تأکید کرد که این قانون فیزیک است
۱۲ روز بعد از عملیات موشکی یکم اکتبر ایران علیه اسرائیل با بیش از ۲۰۰ موشک، ارزیابیها در واشینگتن این است که تهران به حمله احتمالی علیه خود پاسخ خواهد داد؛ چیزی که نگرانیها را در واشینگتن افزایش داده است. جو بایدن چهارشنبه شب با نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره دامنه پاسخ اسرائیلیها تلفنی گفتگو کرد؛ گفتوگویی که با «حدی» از تفاهم همراه بوده ولی منابع عبری میگویند که این تفاهم همچنان کمتر از انتظار امریکا است.
به گزارش «جوان»، یوآو گالانت، وزیرجنگ رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه یک بار دیگر لفاظیها درباره پاسخ اسرائیل به حمله موشکی یکم اکتبر را تکرار کرد و گفت: «حمله ما [به ایران]مرگبار، دقیق و غافلگیرکننده خواهد بود. آنها متوجه نخواهند شد که چه اتفاقی افتاده و چگونه بوده است.» این در حالی است که هنوز مشخص نیست که نتیجه گفتوگوی تلفنی نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی با جو بایدن، رئیسجمهور امریکا چه بوده است. کاخ سفید چهارشنبه شب بیانیهای درباره گفتوگوی تلفنی بایدن- نتانیاهو منتشر کرد، اما در این بیانیه اشارهای به واکنش اسرائیل به ایران نشده و تنها تأکید شده که بایدن به صراحت حمله موشکی بالستیک ایران به اسرائیل در اول اکتبر را محکوم کرد. از طرفی، کابینه امنیتی (جنگ) رژیم صهیونیستی هم به رغم تشکیل جلسه، تصمیمی در این باره نگرفته است. هرچند اعلام نشدن نتیجه نشست کابینه، با موضع گالانت درباره «غافلگیرکننده» بودن حمله احتمالی به ایران مرتبط باشد، ولی یک مقام اسرائیلی در گفتگو با تایمز اسرائیل، گفته که دلیل عدم تصمیمگیری در این باره این است که «هماهنگی در مورد این موضوع با واشینگتن ادامه دارد.» «آکسیوس» به نقل از سه منبع خبر داده که «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه امریکا سهشنبه قبل در جمع گروهی از رهبران امریکایی یهودی گفته که تشدید تنش با ایران در راستای منافع ایالات متحده و اسرائیل نیست. هرچند بلینکن به این رهبران نگفته که اسرائیل باید از پاسخ به ایران خودداری کند و آن را به تصمیم خود اسرائیلیها موکول کرده، ولی «پیام او [بلینکن]این است که تا حد امکان هوشمند، راهبردی و محدود باشید.» در حالی که منابع امریکایی تأکید میکنند که واشینگتن نگران تشدید تنشها در صورت گسترده بودن حمله اسرائیل به ایران است و به همین دلیل به نوشته سایت اسرائیلی «واللا»، نتانیاهو و بایدن صرفاً «تا حدودی» درباره چگونگی پاسخ اسرائیل به ایران با هم به تفاهم رسیدهاند، ظاهراً ارزیابیهای نزدیک به یقین در بین مقامهای امریکایی این است که ایران به حمله احتمالی اسرائیل پاسخ خواهد داد. یک مقام ارشد امریکایی به آکسیوس گفته است: «ارزیابی ایالات متحده این است که ایران به هر حمله مهم و آشکار اسرائیل به خاک ایران با دور جدیدی از حملات موشکی و پهپادی پاسخ خواهد داد»، چیزی که نشان میدهد مقامهای امریکایی صحبتهای مقامهای ایرانی درباره پاسخ به رژیم صهیونیستی را جدی میدانند.
عراقچی: واکنش ایران قانون فیزیک است
عباس عراقچی، وزیر خارجه که طی ۱۲ روز گذشته چند بار هشدار داده «پاسخ مجدد ما در صورت واکنش اسرائیل سختتر خواهد بود» در گفتگو با شبکه ایتالیایی Tg۳ نیز یک بار دیگر این هشدار را تکرار کرد و گفت: «قطعاً به هر اقدام اسرائیل با قدرت و قوت بیشتری پاسخ خواهیم داد.» او گفته که «هر کنشی، واکنشی خواهد داشت، این یک قانون فیزیک است» و ابزار امیدواری کرده که اروپا نقش فعالتری برای توقف تنشها داشته باشد. عراقچی میگوید: «آنها (اروپاییان) گفتند: «ما ابزار کافی نداریم»، اما من اینطور فکر نمیکنم.» عراقچی روز پنجشنبه هم با وزرای خارجه انگلیس، هلند و فرانسه تماس گرفت و این نکته را به آنها گوشزد کرد که تهران «تنها از حق خود برای دفاع مشروع بر اساس ماده ۵١ منشور ملل متحد استفاده کرده و منحصراً پایگاههای نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی را مورد هدف قرار داده است.» هرچند برخی منابع این هشدار عراقچی را نشانه این دانستهاند که حمله به پایگاههای نظامی برای ایران قابلتحمل است، ولی ناظران در تهران میگویند که تهران در هر صورت به حمله احتمالی اسرائیل پاسخ خواهد داد، هرچند ممکن است سطح واکنش، براساس نوع سناریویی که صهیونیستها در پیش بگیرند متفاوت باشد. علیرضا تقوینیا، تحلیلگر امنیتی مقیم تهران معتقد است که ماهیت پاسخی که ایران به حمله احتمالی اسرائیل خواهد داد، «به ماهیت و وسعت حمله اسرائیل بستگی دارد.» شبکه خبری راشاتودی نیز در گزارشی از قول یک مقام ایرانی که خواست نام وی فاش نشود، نوشته که ایران به هرگونه حمله [رژیم]اسرائیل به بخش انرژی قاطعانه پاسخ خواهد داد. از طرف دیگر، در حالی که اواسط هفته قبل برخی منابع عبری از جمله جروزالمپست نوشتند که اسرائیل گزینه حمله به تأسیسات هستهای ایران را کنار گذاشته، ولی در امریکا و پایتختهای عربی همچنان درباره ماجراجویی اسرائیلیها، به خصوص در آستانه انتخابات امریکا ابهام وجود دارد. آکسیوس نوشت که دولت بایدن حمله بزرگ اسرائیل به ایران را پذیرفته، اما بیم آن دارد که حمله به برخی اهداف منجر به جنگ منطقهای شود، رویترز نیز به نقل از مقامات حوزه خلیج فارس نوشته که کشورهای حوزه خلیج فارس به واشینگتن فشار میآورند تا از حمله اسرائیل به میادین نفتی ایران جلوگیری کند. سه منبع عرب همچنین به رویترز گفتند که کشورهای حاشیه خلیج فارس در تلاش هستند واشینگتن را متقاعد کنند که از حمله اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران جلوگیری کند، زیرا نگران هستند که تأسیسات نفتی خودشان نیز در صورت تشدید تنشها از سوی نیروهای نیابتی تهران مورد حمله قرار گیرد. این گزارش رویترز به خصوص بعد از یک گزارش والاستریتژورنال اهمیت دارد که در آن ادعا شده، ایران به چهار دولت اردن، امارات، عربستان و قطر هشدار داده که در صورت استفاده اسرائیل از سرزمین یا حریم هوایی آنان برای حمله به ایران، این کشورها را هدف قرار خواهد داد.
منبع: روزنامه جوان
دیدگاه تان را بنویسید