وفاق بر سر «وفاق ملی»

کد خبر: 1310313

ثبت یک رکورد پس از 23 سال؛با رای اعتماد مجلس دوازدهم به هر19 وزیرپیشنهادی دولت چهاردهم رسما آغاز به کار کرد

وفاق بر سر «وفاق ملی»

مسعود پزشکیان  به شکل کم سابقه ای توانست رای اعتماد تمام کابینه پیشنهادی اش را از نمایندگان مردم در بهارستان بگیرد. پس از دولت اول هاشمی رفسنجانی و دولت اصلاحات برای سومین بار بود که یک رئیس جمهور توانسته به این مهم دست پیدا کند.آخرین باری که رئیس جمهوری توانسته بود همه وزرایش از مجلس رأی اعتماد کسب کنند، سیدمحمد خاتمی بود و از این رو پزشکیان رکورد 23 ساله راشکست. همراهی تمام قد مجلس اصولگرا از دولت اصلاح طلب پزشکیان، تعامل مجلس اصولگرای پنجم و دولت اول سید محمد خاتمی را در ذهن ها تداعی کرد. پزشکیان پس ازسنگ تمام مجلس  با انتشار عکس خود به همراه قالیباف رئیس قوه مقننه و حجت الاسلام محسنی اژه ای رئیس قوه قضاییه نوشت:« بسم الله الرحمن الرحیم ... وفاق برای ایران.»  حالا پزشکیان با پشتوانه ای محکم کار خود را به عنوان سکاندار جدید پاستور آغاز می کند.

نطق جانانه پزشکیان در حمایت کابینه چهاردهم

 در این میان نطق جانانه، صریح، صمیمی  و البته حاشیه ساز او نقش کلیدی در اعتماد صد درصدی خانه ملت به کابینه پیشنهادی اش داشت. او بر همدلی و همراهی نمایندگان برای حل مشکلات کشور تاکید کرد و  از مشورت های گسترده با سران نظام برای انتخاب وزرا و همچنین عبور آنان از فیلتر مشورتی دستگاه های نظارتی و امنیتی سخن گفت  که در ادامه بخش های مهم اظهارات وی را به گزارش ایرنا می‌خوانید: 

* به حرفی که می زنیم پایبندیم؛ به وعده خود عمل می کنیم با شما نمایندگان تا جایی که وقت داشتیم حرف زدیم و با هم پیمان بستیم و قول دادیم با شما تعامل کنیم و حتما تعامل خواهیم کرد. می گویم قول می دهم و پیمانی می بندم، این پیمان دو طرفه است و نمی تواند یک طرفه بسته شود، کمکمان کنید تا بتوانیم کارمان را ادامه دهیم. اجازه دهید تا سلایق مختلف با هم بتوانیم در چشم انداز و چارچوب کار کنیم.

* من باید به‌عنوان فردی که در این مملکت بزرگ شدم و زندگی کردم، باید خودم را نقد کنم که چرا در حضور من مشکل ایجاد شد؟ من می‌توانستم حل کنم که نکردم. می‌توانم به زمین و زمان گره بزنم و بگویم دیگران مشکل اند و من مشکل نیستم؛ ولی من مشکلم، ما مشکل ایم و اگر دست به دست هم دهیم می‌توانیم قدرت و عزت را به کشور بازگردانیم.

*دنیامالی و نوری و علی‌آبادی، دو نفر از این ها که در مجلس اند و دوستان شما هستند، خوب یا بد ما دو نفر را از مجلس انتخاب کرده‌ایم، البته خود ما هم مجلسی هستیم، ۴ دوره با شما بودیم این دوره هم در خدمتتان بودیم و از مجلس به ریاست جمهوری رفتیم.

*با سازمان‌های امنیتی از جمله سپاه و سازمان اطلاعات  برای معرفی این گزینه‌ها توافق کردیم. نگذارید جزئیات را بگویم، رأی بدهید برویم.

 * وزیر ارشاد که نمی‌آمد، آقا به او دستور داده و آمده، من نمی‌خواهم این حرف‌ها را بزنم، چرا مرا وادار می‌کنید این حرف‌ها را بگویم. ایشان را صدا کردم، آمد، صحبت کردیم، چند بار گفت نه و رفت. رفتم خدمت آقا گفتم، این لیست است و این افراد در لیست هستند و گفتم او نیامد، همان جا تلفن را گرفت و گفت به ایشان بگویید که بیاید.

*من نمی‌خواهم جزئیات را بگویم، من می‌خواهم بگویم هماهنگ شده‌ایم و به این جا آمده‌ایم، شما از ما بپذیرید، خانم صادق را خود آقا گفتند که باشد، چرا مرا وادار می‌کنید چیزهایی که نباید را بگویم.

* دست به دست هم دهیم برای ایران، برای مردم و برای مملکتمان. با تمام وجود به همه عزیزانی که این جا حضور دارند رای دهید، دکتر عراقچی، اولین کسی بود که آقا تایید کردند حتی قبل از این که اسامی وزرا را اعلام کنیم.

 * ۴ وزیر دیگرمان، دکتر ظفرقندی، میدری، همتی و صالحی امیری؛ من از هیچ چیز سردر نیاورم از بهداشت و درمان سردرمی آورم. اعتماد کنید، این گونه نیست که کسی بیاید و جهت‌گیری او در مقابل ولایت و سیاست باشد و من با او کنار بیایم. در مناظرات هم با قدرت از ولایت و اعتقاد و انقلاب دفاع می‌کردم و می‌کنم و در دانشگاه تهران جلسه گذاشته بودم برویم ببیند چه گفته‌ام. من که کوتاه نمی‌آیم، چه کسی گفته این ها در مقابل ولایت اند.

* مجبور بودم به عنوان نماینده در کنار مردم بایستم و دوباره در کنار مردم خواهم بود. این جا هستم برای این که مشکل مردم را حل کنم، گره از گره مردم باز کنم، این جا نیستم که در مقابل مردم بایستم، وظیفه دارم که این کار را انجام دهم.

*صلاحیت بنده را برای نمایندگی مجلس رد کرده بودند. وقتی نگاه بسته است، همین است.

 *اگر هر کدام کار خودمان را بکنیم، بعید است از این بحران‌ها بیرون بیاییم. برای انتخاب آقایان عراقچی، خطیب، مومنی، کاظمی، سرتیپ نصیرزاده، سیمایی صراف بدون هماهنگی این کار را نکرده‌ایم؛ چه با کمیته‌ها و چه با بالا و کسانی که باید هماهنگ می‌کردیم.

*آقای دکتر همتی که این جا نشسته اند، فردی هستند که هم در اقتصاد هم در بیمه هم در بانک هم در دانشگاه تجربه دارند و کار کرده‌اند. همه این اطلاعات را بنده در بالا هماهنگ کرده ام و چه با رئیس مجلس؛ یعنی با هم تفاهم کرده ایم.

* اگر می‌خواهید آدم‌ها را بشناسید با تئوری نشناسید در میدان عمل بشناسید. حرف و عمل خیلی فاصله دارد. ایشان کارهایی زیادی در صنعت فولاد انجام داده است.

و یک حاشیه بر نطق ساده پزشکیان

 در این میان اما بیان نظرات مشورتی رهبری درباره وزرا توسط پزشکیان آن هم پشت تریبون صحن علنی بهارستان برخی انتقادات را به همراه داشت. برخی تاکید کردند که اظهارات پزشکیان و نقل نظرات مشورتی رهبر انقلاب سنگ بنای غلطی را در ساختار سیاسی ایران می گذارد. در همین راستا مالک شریعتی نماینده مجلس در انتقاد به پزشکیان نوشت : «هزینه کردن رئیس جمهور محترم از رهبرانقلاب برای رای گرفتن از مجلس، خطای بزرگی بودچون اگر رای نیاورند مجلس را مقابل گزینه رهبری قرار می‌دهد

اگر رای بیاورند هم مسئول عملکردشان در آینده نخواهند بود»برخی هم بیان این اظهارات توسط پزشکیان را  از روی شفافیت و صراحت و سادگی او دانستند و البته تاکید کردند که تریبون صحن علنی مجلس جایگاه این سخنان نیست. در همین باره سید عباس موسوی دیپلمات اسبق وزارت خارجه کشورمان نیز اظهار داشت: «رئیس جمهور در نطق مجلس خود تصریح کرد که مقام رهبری، سازمان اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات و سایر دستگاه های مربوطه، لیست کابینه پیشنهادی او را تایید کرده اند. ‌این موضوع یک پدیده جدید و مبارکی در صحنه سیاست داخلی ایران است. زیرا حل مشکلات اساسی کشور ، نیازمند تصمیمات بزرگ است که از عهده یک جناح بر نمیاید و تنها با اجماع داخلی ممکن است.»  محمدصادق علیزاده نیز نوشت : بازنمایی رفت و برگشت رهبری و دکتر پزشکیان درباره وزیر ارشاد بیش از این‌که نشان‌دهندۀ دخالت رهبری باشد، نشاندهندۀ اقدام رهبری برای عملیاتی شدنِ «تصمیمِ رئیس‌جمهور» است. 

رکورد شکنی وزیر دفاع در تاریخ جمهوری اسلامی ایران 

اما در جلسه  رای گیری و شمارش آرای اعتماد وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم؛ حاضرین در مجلس ۲۸۸نفر بودند و هر وزیر پیشنهادی برای کسب رای اعتماد به ۱۴۵رای نیاز داشت که پس از شمارش آرای نمایندگان، تمام گزینه های پیشنهادی رئیس جمهور، آرای اعتماد لازم را کسب کردند. بر این اساس، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی با کسب ۱۶۳رای موافق، کمترین رای نمایندگان را کسب کرد و عزیز نصیرزاده وزیر دفاع با ۲۸۱ رای موافق، بیشترین رای نمایندگان را کسب کرد. نکته جالب توجه در این دوره این بود که امیر نصیرزاده رکورد بیشترین رای تاریخ پس از انقلاب را نیز زد و توانست از علی طیب نیا وزیر پیشنهادی اقتصاد دولت دوازدهم با 274 و  امین‌حسین رحیمی وزیر دادگستری دولت سیزدهم و گزینه پیشنهادی دولت چهاردهم برای همین وزارتخانه که  با ۲۷۷ رای موافق بالاترین رای اعتماد در تاریخ جمهوری اسلامی ایران را به خود اختصاص داده بودند، عبور کند و یک رکورد تاریخی را برای خود به ثبت برساند.  از دیگر نکات قابل توجه در این دوره این بود که تنها صالحی امیری وزیر میراث با 168 رای، احمد میدری وزیر کار با 191 رای، عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد با 192 رای و همان طور که گذشت ظفرقندی با 163 رای کمتر از 70 درصد آرا را به خود اختصاص دادند. بقیه گزینه های پیشنهادی یعنی علیرضا کاظمی با 268 رای، ستار هاشمی وزیر ارتباطات با 264رای، عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد با 192 رای، عباس عراقچی وزیر امورخارجه با 247 رای، غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی با 253رای، امین حسین رحیمی وزیر دادگستری با 268 رای، فرزانه صادق مالواجرد با 231 رای، سید محمد اتابک وزیر صمت با 231 رای، حسین سیمایی وزیر علوم با 221 رای، سید عباس صالحی وزیر ارشاد با 272 رای، اسکندر مومنی وزیر کشور با 259 رای، محسن پاک نژاد وزیر نفت با 222 رای، عباس علی آبادی وزیر نیرو با 255 رای و احمد دنیا مالی وزیر ورزش با 253 رای به همراه وزیر دفاع توانستند بالاتر از 70 درصد آرا را به خود اختصاص بدهند. این یعنی 80 درصد کابینه پزشکیان توانستند بیش از  70 درصد رای اعتماد نمایندگان را دریافت کنند.

 واکنش کاربران به سنگ تمام مجلسی ها: فصل وفاق و همدلی

سنگ تمام مجلس برای پزشکیان و اعتماد صد در صدی نمایندگان به گزینه های پیشنهادی او با واکنش گسترده کاربران فضای مجازی همراه شد. برخی این اتفاق کم سابقه را نوید بخش شروع فصل جدیدی از سیاست در ایران توصیف کردند. برخی به سراغ سخنان و نطق پزشکیان رفته و برخی دیگر نیز از همراه مجلس و رئیس قوه مقننه در شکل گیری وفاق ملی سخن گفتند. در ادامه بخش هایی از واکنش ها را منعکس کرده ایم که می خوانید:

*قاسم زاده ، فعال سیاسی: مجلس به کل کابینه جناب پزشکیان رای اعتماد داد تا به او در اجرای ایده‌ وفاق ملی کمک کند اما باید توجه داشت که اولا این اعتماد نمی تواند دایمی باشد و این همراهی نمایندگان مجلس با وزرا بستگی به عملکرد آن ها در آینده دارد و درثانی مسئولیت پاسخگویی بابت عملکرد کابینه، درنهایت با شخص جناب پزشکیان است که امروز خواهان اعتماد کامل مجلس به آن ها شد!

* عبدا...گنجی: پزشکیان فراجناحی وارد شد و مجلس فراجناحی رای داد. همسویی و وفاق دو طرفه شد.برخی توئیتری ها هم سنگ روی یخ شدند. راز رای کامل مجلس به وزرا تواضع پزشکیان بود. قطعا اگر در آخرین سخنان به تهدید و سرزنش رو می آورد مقابله می شد. راز رای کامل این بود: برای وحدت کوتاه آمدم. باز هم کوتاه می آیم. برد از دریچه تواضع.

* آذری جهرمی: گام دوم برای «وفاق ملّی» را نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، محکم برداشتند؛ بیش باد. نقش آقای قالیباف برای امتداد مسیر وفاق ملی قابل توجه و درخور قدردانی است.

* حسام الدین آشنا نیز با عبارت دو کلمه «رئیس الوزرا» نطق پزشکیان در دفاع از کابینه پیشنهادی را تحسین کرد.

 * علی قلهکی: پزشکیان دیگر بهانه‌ای برای پیش‌بُرد اهدافِ خود در پاستور ندارد و با پشتیبانی کم‌نظیر رهبر انقلاب (در برخی وزارتخانه‌ها) و برخی مجموعه‌های دیگر (در تایید استعلامِ گزینه‌هایش)، باید پُرقدرت به پیش رود.

* محسن رضایی: گام دوم وفاق و اجماع ملی برداشته شد. مجلس‌ شورای اسلامی به همه وزرای آقای دکتر پزشکیان رای اعتماد داد. امروز یک صدای واحدی از ایران برای بسیج همه توانایی های ملی برای پیشرفت و بهبود زندگی مردم و ایستادگی در مقابل زیاده خواهی دشمنان ایران بلند شده است.

* آذر منصوری: رأی اعتماد به تمامی وزرای پیشنهادی  دکتر پزشکیان  گام مهمی برای پیشبرد پروژه  وفاق ملی است. امید که بعد از این گام با پذیرش الزامات  آشتی ملی  از جانب همه ارکان حاکمیت و نیز جریان های سیاسی، تلاش ها معطوف به ترمیم  شکاف حاکمیت ملت باشد.

*محمد باقر قالیباف از معدود سیاستمداران ایرانی است که قواعد سیاست را بلد است و توان تطبیق پذیری بالایی با قواعد جدید دارد. برای همین است که او شکست بزرگ در انتخابات ۱۰ تیر را به یک پیروزی بزرگ تر سیاسی در ۳۱ مردادماه تبدیل کرد و آن ناکامی به فراموشی سپرده شد.

 * وفاق و همدلی مجلس اصولگرا و دولت اصلاح طلب تنها و تنها سبب انزوای جریان های رادیکال از هر دو طیف می شود.

* محمدفاضلی: آقای مسعود پزشکیان و وزرای محترم دولت_چهاردهم، موفق باشید. موفقیت شما در شناخت، تعریف، تحلیل، تعدیل و حل مسائل ایران، موفقیت ما ایرانیان و اثرگذار بر زندگی همه ماست.....نکته: راهبرد توافق‌سازی تا این‌جا جواب داده است. توافق‌سازی راهبردی برای ارتقای کیفیت حکومت است.

 * پیام رای اعتماد امروز واضح بود:

رادیکالیسم و تندروی در سیاست چه اصلاح طلب چه اصولگرا پس زده شد!درود بر جمهوری‌اسلامی ! نتیجه امروز حاصل توجه به دو نکته بود؛پزشکیان  در بستن کابینه فراجناحی عمل کرد مجلس هم در رای اعتماد فراجناحی عمل کرد دولت برای هماهنگی با سایر قوا و پیش برد اهدافش عقلانی عمل کرد 

مجلس هم با اتمام حجت به دولت و باقی نگذاشتن هیچ بهانه ای برای خدمت عقلانی عمل کرد.

* مجلس به کل کابینه جناب پزشکیان رای اعتماد داد تا به او در اجرای ایده‌ی وفاق ملی کمک کند اما باید توجه داشت که اولا این اعتماد نمی‌تواند دایمی باشد و این همراهی نمایندگان مجلس با وزرا بستگی به عملکرد آنها در آینده دارد و درثانی مسئولیت پاسخگویی بابت عملکرد کابینه، درنهایت با شخص جناب پزشکیان است که امروز خواهان اعتماد کامل مجلس به آنها شد!

خراسان

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها