7 توصیه رهبر انقلاب در طلیعه دولت چهاردهم
هبر انقلاب روز گذشته نیز در مراسم تنفیذ آقای دکتر پزشکیان ، هفت توصیه به کارگزاران نظام بالاخص دولت چهاردهم مطرح کردند.
رهبر انقلاب روز گذشته 7 مرداد ماه 1403 طی حکمی، منتخب مردم در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم را به عنوان نهمین رئیس جمهور تنفیذ کردند. این مراسم که براساس بند 9 اصل 110 قانون اساسی است به معنای آغاز رسمی فعالیت دولت چهاردهم است.در این مراسم عموما رهبر انقلاب براساس اقتضائات کشور و ویژگی های دولت برآمده از رای مردم، نکات و توصیه هایی را به روسای جمهور منتخب بیان می کنند که می توان از آن به عنوان نقشه راه دولت ها یاد کرد. رهبر انقلاب روز گذشته نیز در مراسم تنفیذ آقای دکتر پزشکیان ، هفت توصیه به کارگزاران نظام بالاخص دولت چهاردهم مطرح کردند.
1.استفاده از ظرفیت عظیم مردمی اولین توصیه رهبر انقلاب بود که درباره آن بیان کردند:« ملت ما ملت بزرگی است. در میان ملت ما کسانی که صاحب فکرند، صاحب ابتکارند، صاحب تجربهاند، صاحب آراء جدیدند، بیشمارند؛ ...من عرض می کنم که این یک ثروت عظیم ملی است و از این باید استفاده کرد. دولت محترم و رئیسجمهور محترم انشاءا... برای مردم، با مردم، در میان مردم از این «ظرفیت عظیم مردمی» استفاده کنند .» این توصیه رهبر انقلاب آن گاه اهمیت مضاعف می یابد که توجه داشته باشیم که «صداقت و مردمی بودن» دو ویژگی بارز دکتر پزشکیان است، ویژگی هایی که از عوامل اصلی رای آوری آقای پزشکیان بوده اند. در واقع یکی از مزیت های رقابتی آقای پزشکیان در بین سایر رقبا از منظر اکثریت رای دهنده به ایشان همین مردمی بودن ایشان و توجه به ظرفیت های مردمی است که به نظر می رسد می تواند اصلی ترین ظرفیت و امتیاز برای موفقیت دولت چهاردهم باشد.
2.کار جهادی و رویکرد جهادی در کارها دومین توصیه دیروز رهبر انقلاب به آقای پزشکیان و دولت آتی ایشان بود، توصیه ای که البته نشانه های آن را در سوابق اجرایی آقای پزشکیان می توان یافت. رهبر انقلاب کار جهادی را این گونه تعریف کردند«کار جهادی یعنی چه؟ یعنی خستگیناپذیری، بیمزد و بیمنت کار کردن، هدف را انجام وظیفه انسانی و خدایی قرار دادن و پیش رفتن؛ این کار جهادی است. البته چهارچوبهای قانونی و اداری وجود دارد، باید رعایت بشود». توصیه به کار جهادی و اهمیت آن در نمونه های موفق، همچون دفاع مقدس آن گاه دوچندان می شود که دریابیم موفقیت کار جهادی آن گاه به ثمر می نشیند که با ظرفیت های مردمی ترکیب شود در واقع خصوصیت های دکتر پزشکیان در مردم گرایی اگر با رویکرد کار جهادی هم افزا شود می توان این امید را داشت که دولت چهاردهم کارهای زمین مانده بزرگی همچون ناترازی انرژی ،بهبود ارزش پول ملی،افزایش تولید، رشد سرمایهگذاری و بهبود فضای کسبوکار را در کشور به سرانجام برساند.
3. رویکرد تعاملی ارکان کشور دیگر توصیه دیروز رهبر انقلاب بود که البته علاوه بر دولت به سایر کارگزاران نظام نیز برمی گشت. ایشان با بیان این که، بدون تعامل ارکان کشور نمی شود کار کرد، تصریح کردند« مجلس باید به دولت کمک کند؛ دولت باید روی حساسیتهای مجلس حساب کند؛ قوه قضاییه در هر نقطهای که مورد نیاز است باید حضور فعال داشته باشد؛ نیروهای مسلح در هر جایی که دولت نیاز دارد و مردم نیاز دارند، طبق وظایفشان حضور داشته باشند؛ همه بایستی نقشآفرینی کنند» توصیه ای که البته رهبر انقلاب در دیدار هفته گذشته خود با نمایندگان مجلس دوازدهم به طور مفصل به آن پرداختند، مطالبه ای که به نظر می رسد اولین آزمون آن را باید در معرفی وزرا و بررسی صلاحیت های گزینه های پیشنهادی آقای پزشکیان برای کابینه چهاردهم شاهد باشیم.
4.توجه ویژه به مسئله اقتصاد و برجسته کردن موضوع اقتصاد در بین مجموعه ای از مسائل فرهنگی و سیاسی و اجتماعی از نکات قابل تامل توصیه های رهبر انقلاب در مراسم دیروز بود. ایشان با تاکید بر اهمیت مسئله اقتصاد اشاره کردند«همه می دانند که بنده نسبت به مسائل فرهنگی خیلی حساسم؛ مسائل فرهنگی و مسائل اجتماعی مسائل بسیار مهمی است، شاید بیش از همهچیز اهمیت دارد؛ لکن امروز از لحاظ زمانی، اولویت با مسائل اقتصادی است. یک تحرک اقتصادی حسابشده قوی پیگیر مورد نیاز است» به عبارتی این گونه می توان ارزیابی کرد که مهم ترین و اصلی ترین مسئله ای که رهبر انقلاب برای دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم به عنوان کار ویژه مجلس و دولت به صراحت تعیین کرده و نسبت به سایر مسائل فرهنگی و اجتماعی اولویت می دهند، مسئله اقتصاد و حرکت به سمت کارآمدی اقتصادی است. رویکردی که دولت و مجلس بایست عملکرد خود را نسبت به آن تنظیم کنند و نسبت به آن پاسخگو باشند.
5.در بین توصیه های روز گذشته رهبر انقلاب توصیه ای که ایشان برای آن از صفت « موکد» استفاده کردند، مسئله پرهیز از دو قطبی سازی بود. مطالبه ای که با توجه به شرایط انتخاباتی و پساانتخاباتی و بالاخص ویژگی های مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم و رقبای انتخاباتی همچون دولت سایه و برخی شیطنت ها در دو جریان سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا، تبدیل به یکی از دغدغه های جدی رهبر انقلاب شده است، به گونه ای که روز گذشته ایشان تصریح کردند«مخاطب این [توصیه] آحاد مردم اند، فعالان سیاسی و اجتماعیاند. خب انتخابات طبعاً چالشبرانگیز است دیگر؛ افرادی در انتخابات، در دو طرف قضیه قرار می گیرند، چالش هایی به وجود میآید؛ نباید به وسوسههای دوقطبیسازی اعتنا کرد و ترتیب اثر داد؛ این توصیه مؤکد بنده است. نباید احساساتی که افراد را در دوره انتخابات وادار به مجادله با یکدیگر می کرد ادامه پیدا کند؛ نگذارید ادامه پیدا کند.» مسئله ای که اگر به آن توجه جدی نشود می تواند دولت چهاردهم را به حاشیه براند، از کارهای اصلی و اولویت دار باز دارد و امید مردم را ناامید کند و دشمن شادکن باشد.
6. تکیه بر توان داخلی و متوقف نکردن کارها به موضوعات خارجی، دیگر توصیه رهبر انقلاب به دکتر پزشکیان بود. توصیه ای که طبیعتا به معنای استفاده نکردن از ظرفیت های خارجی نیست، دغدغه ای که براساس بیانات رهبر انقلاب نبایست در آن دچار افراط و تفریط شد بدین گونه که تاکید کردند« «ما می توانیم» یک شعار همیشگی است؛ واقعش هم همین است. این حرف البته به معنای این نیست که ما از توان های خارجی استفاده نکنیم؛ هیچ عاقلی این حرف را نمی زند. خب باید از همه امکانات استفاده کرد؛ امکانات داخلی، خارجی، دوستان. منتها توان داخلی را ندیده نباید گرفت؛ هیچ مسئله داخلی را متوقف و آویزان به یک موضوع خارجی نباید کرد.»
7.برخورد فعال با تحولات جهانی نیز آخرین توصیه رهبر انقلاب به رئیس جمهور منتخب بود که به نوبه خود توصیه متفاوت و قابل تامل بود. برخورد فعال در برابر تحولات جهانی از عرصه علم همچون هوش مصنوعی تا تحولات ژئوپلیتیکی منطقه ، ایشان در آخرین توصیه خود در حوزه سیاست خارجی تاکید کردند« در مقابل امواج و حوادث جهانی و به خصوص منطقهای، برخورد کشور، برخورد فعال باشد، برخورد اثرگذار باشد، نه برخورد منفعل. مسائل گوناگونی چه از لحاظ سیاسی، چه از لحاظ علمی، چه از لحاظ پیشرفت ها و ابتکارات فوقالعاده و عجیب علمی ــ فرض کنید مثل هوش مصنوعی ــ در دنیا اتفاق میافتد؛ با این، فعال برخورد کنید، منفعل برخورد نکنید؛ اثرگذار برخورد کنید. غفلت و تغافل از آن چه در دنیا پیش میآید، در منطقه پیش میآید، جایز نیست.»
کوتاه سخن این که توصیه های هفتگانه رهبر انقلاب را می توان مطالبات راهبردی ایشان از دولت چهاردهم و کارگزاران نظام در 4 سال پیش رو دانست که «توجه به ظرفیت عظیم مردم، پرهیز از دوقطبی سازی و اولویت دادن به مسئله اقتصاد»شاه بیت های این توصیه های هفتگانه بودند.
خراسان
دیدگاه تان را بنویسید