کاظمی قمی: آمریکاییها باید پاسخگوی مشکلات امروز افغانستان باشند
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان گفت: سه سال قبل اشغالگران خاک این کشور را ترک کردند و شرایط جدیدی بر این کشور حاکم شد، اما افغانستان همچنان به عنوان یک دستورکار اصلی در نظر همسایگان این کشور قرار دارد.
حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان در نشست خبری خود که بعدازظهر امروز (شنبه) در خصوص، اظهارداشت: نشست امروز با حضور نمایندگانی از چهار کشور پاکستان، روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران با موضوعیت اصلی افغانستان برگزار شد. این نشست در ادامه نشستهایی بود که در سطح منطقهای و بین المللی برای مساله افغانستان برگزار شده است.
وی گفت: سه سال قبل اشغالگران خاک این کشور را ترک کردند و شرایط جدیدی بر این کشور حاکم شد، اما افغانستان همچنان به عنوان یک دستورکار اصلی در نظر همسایگان این کشور قرار دارد. در گفتوگوهای امروز، کشورهای منطقه و همسایه گفتند که باید مشکلات این کشور را با گفتوگو و همکاری حل و فصل کرد چرا که آنها هنوز با مشکلات عدیدهای که ناشی از دوران اشغالگری هست، دست و پنجه نرم میکنند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان تصریح کرد: مسائلی چون مبارزه با تروریسم و موضوعات انساندوستانه در افغانستان در گروی این است که همکاریهای منطقهای برقرار باشد. مساله تروریسم هنوز افغانستان و کشورهای همسایه را تحت تاثیر قرار میدهد و ما شاهد بودیم که این اواخر در مسکو، قندهار، پاکستان و حتی در سیستان بلوچستان حوادث تروریستی صورت میگیرد که نشان میدهد حامیان تروریسم مسیر بی ثبات سازی را از طریق افغانستان و پس از آن در کشورهای همسایه دنبال میکنند.
کاظمی قمی بیان کرد: مساله کمک به مبارزه با تروریسم، امینت مرزها و مهاجران از جمله موضوعاتی بود که امروز در نشست تهران مطرح و قرار بر این شد که جهت حل آنها چاره اندیشی شود. این نشست دستاوردهای خوبی را داشت از جمله اینکه بر این موضوع تاکید شد که ابتکارات منطقهای میتواند به بهبود شرایط جهانی کمک کند.
وی ادامه داد: تحولات افغانستان میتواند بر کشورهای همسایه و منطقه تاثیرگذار باشد. امروز حکومت سرپرست در افغانستان در کل این سرزمین مستقر هست، اما مساله به این ختم نمیشود بلکه دیگرانی که به دنبال اشغالگری بودند، همچنان به دنبال این هستند که بتوانند در آن کشور تاثیرگذار باشند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان گفت: آمریکاییها پس از بیست سال اشغالگری شکست خوردند و باید پاسخگوی مشکلات امروز این کشور باشند و این یکی از نتایج نشست چهار جانبه امروز بود. اینکه آنها بدون مجوز کشوری را اشغال کنند و مشکلاتی را برای مردم و حکومت آن ایجاد کنند و هنوز هم دست از شرارت در این کشور برندارند، نمیتواند درست باشد.
کاظمی قمی افزود: کشورهای همسایه و به خصوص ایران که بار عمدهای از مساله افغانستان را بر دوش دارد و در حال حاضر ۶ میلیون نفر افغانستانی را در کشور جای داده که مساله مهمی است، طبیعی است که نگران مسائل و روند تحولات افغانستان باشند.
وی گفت: ما در مساله افغانستان تجربه توافق بُن را داشتیم ولی نتوانست احساس همدلی را در این مساله زنده کند. اگر افغانستان بخواهد در حل مسائل و مشکلات خود چاره اندیشی کند باید بتواند از اشخاص ثالث و ظرفیتهای کشورهای همسایه و منطقه استفاده شود و این یک پیشنهاد و مشورت از سوی نشست امروز برای افعانستان بود.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان تصریح کرد: نشست دوحه ۳ را در قطر به زودی خواهیم داشت و توصیه نشست امروز این بود که کشورهای همسایه در نشست پیش روی در قطر شرکت داشته باشند. نشست های دوحه ۱ و ۲ متاسفانه توفیقاتی چندانی نداشت.
وی ادامه داد: ایران از هر ابتکاری برای حل و فصل مشکلات افغانستان حمایت میکند، اما اگر بخواهد چیزی تحمیل شود و منجر به بهتر شدن وضعیت آنها نشود دلیلی بر حمایت نداریم. در نشست امروز قرار شد از مسیر دیپلماسی از جمله مجامع بین المللی چون سازمان ملل و حکومت سرپرست افغانستان، نتیجه نشست امروز و گفتوگوهای صورت گرفته منعکس شود.
کاظمی قمی بیان کرد: در ابتدای نشست نمایندگان سه کشور در خصوص شهادت شهدای خدمت ابراز تاسف و همدردی داشتند که جای دارد از آنها تشکر کنم.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان گفت: ما از مقامات حکومت سرپرست افغانستان برای نشست امروز تهران دعوت کردیم و البته این دعوت از جانب چهار کشور صورت گرفت ولی بیانیهای داده شد که گفتند فرمتهای متعددی برای افغانستان وجود دارد، اما مساله نشست تهران فقط بحث حکومت سرپرست نیست بلکه نشان دهنده این هست که منطقه نسبت به آنچه که در خاک جغرافیایی این کشور میگذرد، دغدغهمند است. اینکه داعش خراسان در حال تقویت است و موضوعات تروریستی را در مسکو و جاهای دیگر میبینیم نشان از این دارد که کشورهای همسایه باید هم نگران وضعیت و تحولات این کشور باشند.
وی افزود: در نشست های آتی در تهران طرفهای دیگری نیز اضافه خواهند شد و بر این اصرار داریم که به دیگران بگوییم که موضوع افغانستان مساله فرامنطقهای نیست و این موضوع سازگاری با مصالح و منافع افعانستان و منطقه ندارد.
کاظمی قمی افزود: آمریکای اشغالگر نمیتواند امروز در لباس دیگری به بهانه کمکهای بشردوستانه و امثال آن به افغانستان برگردد. در سایه این نشستها است که ما کمک به کشورهای همسایه را دنبال میکنیم. مساله مبارزه با داعش موضوعی جدی است و اینکه داعش تهدیدی برای افغانستان و سایر کشورهای منطقه و جهان است یکی از دستورکارهای بحث نشست امروز تهران بود.
وی تصریح کرد: کشورهای همسایه هم دغدغهمند هستند و هم برای سرپرست افغانستان پیشنهادات و توصیههایی را از سر خیرخواهی دارند. این قبیل نشستها نه فقط برای هماهنگی و همافزایی کشورهای همسایه و منطقه در خصوص روند تحولات افغانستان است، بلکه میتواند گامهای عملیاتی را در یک نقشه راه هموار کند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان بیان کرد: تا به امروز نزدیک به نیمی از حق آبه ملت ایران از سوی افغانستان در چارچوب معاهده دو طرف محقق شده است. سال گذشته اقدامات مهندسی و فنی برای اصلاح و ترمیم سد کمال خان صورت گرفت. از سال ۱۳۵۱ تا به امروز کانالها و سدهای زیادی در مسیر آب ساخته شده است و سد کمال خان برای مهار آب است.
کاظمی قمی گفت: در سال گذشته اشکالاتی در دریچههای سد بود که باز نمیشد و موضوع دیگر اینکه، زمین مقابل دریچههای سد بالاتر از خود دریچهها بود و در سال گذشته برخی اقدامات اصلاحی مهندسی صورت گرفت.
ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید