بررسی صلاحیت‌ها زمانبر است، گمانه‌زنی نکنید

کد خبر: 1295314

طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان: ۸۰ نفر برای کاندیداتوری انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کردند. پرونده‌ها را از وزارت کشور تحویل گرفتیم. هر کدام از این پرونده‌ها در جلسات شورای نگهبان مورد بررسی قرار می‌گیرد، مباحث و استعلامات مطرح می‌شود، اعضا نظرات خود را بیان می‌کنند و در نهایت تصمیم‌گیری می‌شود. این فرایند به صورت جمعی انجام می‌شود. فرایند بررسی صلاحیت‌ها طولانی است، اما به صورت دقیق انجام خواهد شد

بررسی صلاحیت‌ها زمانبر است، گمانه‌زنی نکنید

طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان: ۸۰ نفر برای کاندیداتوری انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کردند. پرونده‌ها را از وزارت کشور تحویل گرفتیم. هر کدام از این پرونده‌ها در جلسات شورای نگهبان مورد بررسی قرار می‌گیرد، مباحث و استعلامات مطرح می‌شود، اعضا نظرات خود را بیان می‌کنند و در نهایت تصمیم‌گیری می‌شود. این فرایند به صورت جمعی انجام می‌شود. فرایند بررسی صلاحیت‌ها طولانی است، اما به صورت دقیق انجام خواهد شد. قانون پنج روز مهلت برای بررسی صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان پیش‌بینی کرده است که امکان تمدید پنج روز دیگر دارد. طحان‌نظیف خبر داد: از پنج روز نخست طبیعتاً استفاده خواهیم کرد و از مهلت پنج روز دوم ممکن است بخشی از آن استفاده شود

جوان آنلاین: شورای نگهبان بررسی صلاحیت نامزد‌های ریاست‌جمهوری را دقیق انجام خواهد داد و همه موارد بر اساس تقویم زمانبندی در حال پیش رفتن است و هیچ نگرانی‌ای در این خصوص وجود ندارد.

به گزارش ایرنا، هادی طحان‌نظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان دیروز در گفت‌وگویی به ارائه توضیحاتی درباره برگزاری زودهنگام انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری به دلیل شهادت آیت‌الله رئیسی و نقش نظارتی این شورا پرداخت. طحان‌نظیف اظهار داشت: بر اساس قوانین، مقررات و سیاست‌های کلی انتخابات، مجری انتخابات وزارت کشور و همچنین بر اساس قانون اساسی، ناظر انتخابات شورای نگهبان است. همواره در کنار مجری، ناظری وجود دارد که وظیفه آن اطمینان حاصل‌کردن از صحت و اتقان فرایندهاست. ناظر باید دقت کند امور بر اساس قانون پیش می‌رود.

 بررسی صلاحیت‌ها چگونه انجام می‌شود؟

سخنگوی شورای نگهبان سپس بیان داشت: وقتی در قوانین شرایط و اوصافی برای جایگاه ریاست‌جمهوری ذکر می‌شود، آن شرایط باید از سوی مرجعی مورد بررسی قرار بگیرد. این کار در هر جایی انجام می‌شود، خواه آن نهاد شورای نگهبان باشد یا هر نهاد دیگری. بالاخره باید بررسی‌ها انجام شود که آیا فرد برخوردار از شرایط مندرج در قانون است یا خیر. وی در همین رابطه به اصل۱۱۳ قانون اساسی اشاره کرد که بر اساس آن رئیس‌جمهور پس از مقام رهبری عالی‌ترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و تنظیم روابط قوای سه‌گانه و ریاست قوه مجریه را جز در اموری که مستقیماً به رهبری مربوط می‌شود بر عهده دارد. این عضو حقوقدان شورای نگهبان عنوان کرد: به دلیل جایگاه و اهمیتی که ریاست‌جمهوری دارد، شرایط و اوصاف آن در قانون اساسی آمده است، این در حالی است که در خصوص نمایندگی مجلس عنوان شده است که قانون (قوانین عادی) شرایط انتخاب‌شونده را مشخص می‌کند. در اصل۱۱۵ قانون اساسی که مورد اشاره دکتر طحان‌نظیف قرار گرفت، آمده است: «رئیس‌جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایط زیر باشند، انتخاب شود: ایرانی‌الاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن‌سابقه و امانت و تقوی، مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور.»

سخنگوی شورای نگهبان در رابطه با این اصل عنوان کرد: برخی از واژگان ممکن است کیفی باشد؛ اینکه چه سطحی از مدیریت مدنظر است، منظور مدیریت کلان و مدیریتی است که برای کشورداری است. یک نفر ممکن است مدیر سازمان یا وزیر خوبی باشد، اما شاید نتواند در وزارتخانه دیگری به خوبی عمل کند یا اینکه در جایگاه ریاست‌جمهوری به خوبی عمل کند.

وی افزود: شورای نگهبان بررسی‌های لازم را انجام خواهد داد که آیا فرد می‌تواند وصف مدیر را داشته باشد، هیئت وزیران را مدیریت و در بحران‌ها تصمیم‌گیری کند؟ این‌ها بر اساس مدارک و اسنادی که از خود افراد دریافت‌شده و سوابق مدیریتی و عملکردی که در جایگاه‌های مختلف داشتند، بررسی خواهد شد. از دستگاه‌های مختلف نیز استعلام‌هایی صورت می‌گیرد، همه این‌ها فرایند بررسی صلاحیت‌ها را رقم خواهد زد.

 تلاش برای بررسی صلاحیت‌ها  در کمتر از ۱۰روز

سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد: ۸۰ نفر برای کاندیداتوری انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کردند. پرونده‌ها را از وزارت کشور تحویل گرفتیم. هر کدام از این پرونده‌ها در جلسات شورای نگهبان مورد بررسی قرار می‌گیرد، مباحث و استعلامات مطرح می‌شود، اعضا نظرات خود را بیان می‌کنند و در نهایت تصمیم‌گیری می‌شود، این فرایند به صورت جمعی انجام می‌شود. وی با بیان اینکه فرایند بررسی صلاحیت‌ها طولانی است، اما به صورت دقیق انجام خواهد شد، گفت: قانون پنج روز مهلت برای بررسی صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان پیش‌بینی کرده است که امکان تمدید پنج روز دیگر دارد. طحان‌نظیف خبر داد: از پنج روز نخست طبیعتاً استفاده خواهیم کرد و از مهلت پنج روز دوم ممکن است بخشی از آن استفاده شود.

 

 مصوبه شورای نگهبان برای تعیین حداقل شرایط

این عضو حقوقدان شورای نگهبان اظهار داشت: در قانون انتخابات ریاست‌جمهوری فرایند‌ها به دقت ذکر شده است. همه فرایند‌ها نیز طبق قانون پیش می‌رود. وی سپس به بند۵- ۱۰سیاست‌های کلی انتخابات مبنی بر اینکه «تعریف و اعلام معیار‌ها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبربودن نامزد‌های ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان» صورت بگیرد، اشاره کرد و بیان داشت: در سال۱۳۹۶ یعنی یک سال پس از ابلاغ سیاست‌های کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری، شاخص‌ها و معیار‌هایی در این خصوص تدوین شد که در سال۱۴۰۰ عینی‌تر و جزئی‌تر شد. طحان‌نظیف بیان داشت: در گذشته شاهد ثبت‌نام‌هایی بودیم که بسیاری از آن‌ها واجد شرایط اولیه هم نبودند، از این رو این مصوبه در راستای سیاست‌های کلی انتخابات تدوین و اجرایی شد. در سال۱۳۹۶، هزارو۶۳۶ نفر ثبت‌نام کردند. در سال۱۴۰۰ هم اگرچه دولت وقت به دلایلی مصوبه را اجرا نکرد، اما با اطلاع‌رسانی‌هایی که صورت گرفت، ثبت‌نامی‌ها به ۵۹۲نفر کاهش یافت که البته کمتر از ۴۰ نفر از شرایط شکلی برخوردار بودند. وی تأکید کرد: برای شناسایی رجل مذهبی، سیاسی و مدیر و مدبر بودن، حداقل و حداکثر سن، حداقل مدرک و حداقل سابقه مدیریتی نیاز است که طبق این مصوبه حداقل و حداکثر سن ۴۰ و ۷۵سال تمام، مدرک کارشناسی‌ارشد و سابقه چهار ساله مدیریتی است. ۸۰ نفری که در روز‌های گذشته ثبت‌نام کردند، برخوردار از حداقل شرایط شکلی بودند. از سایر افرادی هم که برخوردار از شرایط شکلی نبودند، ضمن حفظ احترام، به آن‌ها توضیح داده شد. سابقه چهار ساله مدیریتی که مورد اشاره سخنگوی شورای نگهبان قرار گرفت، باید در مناصب زیر باشد: رؤسای سه قوه، معاون اول رئیس‌جمهور، نواب رئیس مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای نگهبان، وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، معاونان رئیس‌جمهور، معاونان رؤسای قوای سه‌گانه، اعضای شورای‌عالی امنیت ملی، اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدیر مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور، رؤسای سازمان‌ها، مؤسسات، نهاد‌های دولتی و مؤسسات و نهاد‌های عمومی غیردولتی در سطح ملی، فرماندهان عالی نیرو‌های مسلح با جایگاه سرلشکری و بالاتر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور، استانداران، شهرداران شهر‌های بالای ۲ میلیون نفر جمعیت و اشخاص، مقامات و مدیران همتراز مناصب فوق به تشخیص شورای نگهبان.

 استفاده از ظرفیت ۳۰۰هزار نفر ناظران مردمی

سخنگوی شورای نگهبان در خصوص شبکه ناظران گفت: با شبکه‌ای از ناظران در سطح کشور کار می‌کنیم که اعضای آن حدود ۳۰۰هزار نفر هستند. هیچ کدام از آن‌ها استخدام شورای نگهبان نیستند. در بین آن‌ها از اقشار گوناگون و مشاغل مختلف، آقا و خانم و جوان و میانسال حضور دارند.

وی اضافه کرد: در هر انتخاباتی، بخشی از این‌ها را به کار می‌گیریم. در انتخابات مجلس دوازدهم حدود ۲۳۰هزار نفر به کار گرفته شدند. در طول سال نیز دوره‌های آموزشی برای این‌ها برگزار می‌شود. اگر قانون اصلاح می‌شود، برای این‌ها دوره‌هایی برگزار می‌شود، ضمن اینکه قانون برگزاری هر یک از انتخابات‌ها متفاوت است. طحان‌نظیف از تلاش‌های ناظران انتخاباتی که بدون هیچ چشمداشتی با شورای نگهبان همکاری می‌کنند، قدردانی کرد و گفت: نظارت بر امر برگزاری انتخابات در روز رأی‌گیری را این عزیزان رقم می‌زنند. این عضو حقوقدان شورای نگهبان در این بخش از صحبت‌هایش این نکته را هم متذکر شد که نظارت شورای نگهبان بر فرایند‌های انتخابات یک نظارت عام است، به این معنا که شورای نگهبان بر تمامی فرایند‌ها از ابتدا تا انتها نظارت دارد. شورای نگهبان در زمان ثبت‌نام نیز حضور داشت تا حقی از کسی ضایع نشود.

 ایرانیان خارج از کشور  با گذرنامه هم می‌توانند رأی دهند

وی در خصوص برگزاری انتخابات الکترونیک هم گفت: برگزاری این شیوه از انتخابات در مرحله اول و دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، تجربه رضایت‌بخشی بود، هم مردم و هم عوامل راضی بودند. سخنگوی شورای نگهبان افزود: برای برگزاری این شیوه از انتخابات برای انتخابات ریاست‌جمهوری جلساتی با وزارت کشور داریم و در حال بررسی هستیم. با توجه به اینکه سخت‌افزار‌ها و نرم‌افزار‌های لازم باید فراهم شود، بررسی‌ها در حال انجام است. به محض اینکه به نتیجه برسیم، اطلاع‌رسانی خواهیم کرد. طحان‌نظیف درباره رأی‌گیری از ایرانیان خارج از کشور هم بیان داشت: این موضوع نیز طبق روال ادوار گذشته انجام خواهد شد. عزیزان می‌توانند به شعب اخذ رأی پیش‌بینی‌شده مراجعه کنند. پیش‌بینی‌های لازم انجام شده است. آن‌ها با ارائه کارت ملی، شناسنامه یا گذرنامه می‌توانند رأی بدهند.

 گمانه‌زنی درباره بررسی صلاحیت‌ها نشود

سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد: جلسه اول بررسی صلاحیت‌ها دیروز صبح برگزار شد. دیروز بعد از ظهر هم جلسه داشتیم. جلسات فشرده و چندنوبته در حال برگزاری است برای اینکه در نهایت صحت و اتقان و با سرعت بررسی‌ها انجام شود. زمان تبلیغات پس از اعلام نتایج بررسی صلاحیت‌ها آغاز خواهد شد. وی در ادامه از رسانه‌ها و فعالان فضای مجازی خواست در خصوص بررسی صلاحیت‌ها گمانه‌زنی نداشته باشند چراکه بررسی صلاحیت‌ها به تازگی شروع شده و فرایندی تفصیلی، دقیق و زمانبر است.

طحان‌نظیف بر این نکته تأکید کرد: کلاً گمانه‌زنی درست نیست، اما الان حتی برای گمانه‌زنی هم زود است. شورای نگهبان بررسی‌ها را دقیق انجام خواهد داد. همه چیز نیز بر اساس تقویم زمانبندی در حال پیش رفتن است و هیچ نگرانی‌ای در این خصوص وجود ندارد.

منبع: روزنامه جوان

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد