«فردا» گزارش میدهد:
اصلاحطلبان بر سر دو راهی سیاستورزی قانونی و اپوزیسیونشدن/ انشعابی در راه است؟
اصلاحطلبان دیگر صرفا بر سر انتخابات با یکدیگر اختلاف ندارند؛ اکنون اختلافات آنها علاوه بر انتخابات معطوف به مبانی سیاسی است.
گروه سیاست سایت فردا: بیانیه اخیر جمعی از اصلاحطلبان در برابر بیانیه جبهه اصلاحات نشان داد موضوع انشعاب در میان اصلاحطلبان بسیار جدی است و هیچ بعید نیست بعد از انتخابات این دوره مجلس طیفهای اصلاحطلبی راه خود را از یکدیگر جدا کنند. در شرایط کنونی به نظر میرسد بیش از آنکه اصلاحطلبان با رقیب خود یعنی اصولگرایان مشکل داشته باشند، با یکدیگر در جدال به سر میبرند؛ به نحوی که میبینیم جبهه اصلاحات ایران یک روز بیانیه میدهد که انتخابات از معنا تهی شده و در تهران لیست نمیدهیم و روز دیگر جمعی از اصلاحطلبان بیانیه میدهند که همه این حرفها آرزوهای سیاسی است و باید آنها را کنار گذاشت و در انتخابات شرکت کرد ولو برای تشکیل یک اقلیت.
چنین شرایطی نشان میدهد که اصلاحطلبان بر سر یک دو راهی بزرگ قرار گرفتهاند و آن دو راهی فقط انتخابات هم نیست بلکه دو راهی سیاستورزی یا اپوزسیونشدن است. به معنی دیگر طیفهایی از اصلاحطلبان همچنان میخواهند داخل در سیاست رسمی باقی بمانند و طیفهای دیگری سعی دارند با عبور از سیاست رسمی، دست به سیاستورزی غیررسمی بزنند و رقیب خود را نه دیگر اصولگرایان بلکه نظام سیاسی قرار دهند. همان تفکری که سعید حجاریان و مصطفی تاجزاده سالهاست دنبال میکنند. حزب اتحاد ملت هم به عنوان بازوی حزبی چنین تفکری فعالیت میکنند و میبینیم که عملا جبهه اصلاحات هم متأثر از دیدگاههای حزب اتحاد تصمیمگیری میکند.
با این اوصاف انشعاب از همینجا حاصل میشود و طیفهای مختلف اصلاحطلبی راهشان را از یکدیگر جدا خواهند کرد زیرا اختلافات آنها دیگر بر سر مصادیق نیست بلکه آنها در مبانی سیاسی دچار اختلاف شدهاند.
در این بین نباید از نقش سید محمد خاتمی به سادگی گذشت. او گرچه این روزها چندان محل بحث اصلاحطلبان نیست اما تجربه تاریخی نشان داده است که او همچنان میتواند نخ تسبیح اصلاحطلبان باشد زیرا اصلاحطلبان فرد دیگری را ندارند که بخواهد در میان آنها اجماعساز باشد. البته تا این لحظه خاتمی سیاست انزوای خودخواسته سیاسی را پیش گرفته است و موضعی قطعی درباره انتخابات اتخاذ نکرده است.
به هر روی آنچه برای اصلاحطلبان در پیش است بسیار مبهم و ناروشن است. اصلاحطلبان در یکقدمی انشعابی بزرگ قرار دارند و اگر با نتوانند بر سر مبانی سیاسی به اشتراک برسند چه بخواهند چه نخواهند این مسیر آنها را به سمت انشعاب سوق میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید