کنعانی: پیام صریح ما به آمریکا رسیده است / قطعا به دنبال تشدید تنش نیستیم
سخنگوی وزارت خارجه: ما قطعا به دنبال تشدید تنش نیستیم. عملکرد ایران در طول ۴ ماه گذشته اثبات کرده ایران به دنبال ایجاد زمینههای ثبات در منطقه و پیشگیری از توسعه بحران در منطقه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد تجاوز به یمن، گفت: اقدامات آمریکا در یمن ناقض مقررات بینالمللی و فرصتسازی برای تداوم جنایات جنگی است.
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز (دوشنبه ۱۶ بهمن ماه) ضمن تبریک ایام الله دهه فجر و فرارسیدن چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار کرد: یاد و خاطره امام راحل را گرامی میداریم و بر شهدای انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی درود و سلام میفرستیم.
وی ادامه داد: ۱۲۲ روز از آغاز جنایات رژیم اسرائیل در غزه میگذرد، امیدواریم جامعه جهانی بیش از این تعلل و فرصت انجام جنایات را به رژیم اسرائیل ندهد. از آغاز تجاوز ضدانسانی اسرائیل علیه غزه، ۲۷۳۶۵ نفر تا دیروز شهید شدند و ۷ هزار نفر مفقود و ۶۶۶۳۰ نفر مجروح شدند. جامعه جهانی بیش از این تحمل نکند و فرصت جنایت بیش از این را ندهد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد حملات نظامی به عراق و سوریه، گفت: نقطه کانونی بحران در منطقه تداوم جنگ با حمایت دولت آمریکا و انگلیس است. ۱۲۲ روز جنگ و جنایات مستمر وجود دارد که راه حل اساسی و پایدار هم پایان دادن به این جنگ و نسل کشی است. اقدامات آمریکا دلیل واضح و روشنی است که همچنان دست اسرائیل را برای ادامه جنایات باز بگذارد. حمله به کشورهای منطقه نقض حاکمیت ارضی کشورهای منطقه از جمله عراق و سوریه است.
وی با بیان اینکه کانون بحران در منطقه همچنان در فلسطین است، گفت: اقدامات نظامی آمریکا و انگلیس در منطقه از جمله حملات نظامی این دو کشور به عراق، سوریه و یمن و تداوم جنگ طلبی اسرائیل متناقض با شعارها، پیامها و ادعاهایی است که مایل به ادامه جنگ و بحران در منطقه نیستند؛ آمریکا یا دچار سرگردانی یا تناقض در عمل است. اقدامات آمریکا و انگلیس نشان میدهد که آنها درک درستی از مسائل منطقه ندارند و به جای توجه به علت به معلول توجه میکنند.
ایران روادید برای اتباع ۲۸ کشور را لغو کرده است
کنعانی در مورد لغو روادید، افزود: ایران به طور یکطرفه لغو روادید برای اتباع ۲۸ کشور فراهم کرده و از روز گذشته عملاً اجرایی شده است. این در چارچوب سیاستهای دولت ایران برای گسترش مناسبات و تقویت ارتباطات مردمی با کشورهای مختلف جهان صورت گرفته است. انتظار میرود در چارچوب همین رویکرد شاهد اقدامات مشابهی از سوی آن دسته از کشورهایی باشیم که چنین تسهیلاتی را برای ایران فراهم نکردهاند.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد روادید مربوط به رانندگان ترانزیت، گفت: اگر مشکلی در این باره باشد، هم دستگاه دیپلماسی و هم در چارچوب سازوکارهای موجود بین المللی که ایران هم عضو این سازوکارها است، اقداماتی انجام خواهد شد.
کنعانی در مورد سفر نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور یمن و حملات آمریکا به یمن، افزود: این سفر در استمرار مشورتهای مستمر و منظم در خصوص پیشرفت سیاسی در یمن انجام شد. طبیعتاً ایران اهتمام جدی همانند گذشته در راستای صلح، ثبات و امنیت در یمن دارد. جمهوری اسلامی ایران از تلاشها و ابتکارات سازمان ملل برای تحقق اهداف صلح و ثبات در یمن حمایت میکند. ایران از آغاز بحران در یمن راهکار سیاسی را مطرح کرده است و از هرگونه توافقی که منطبق با واقعیتهای موجود و مورد توافق باشد، حتماً استقبال میکند.
وی افزود: متأسفانه اقدامات آمریکا با ادعاهای آنها ناسازگار است. حمله آمریکا به یمن نشان میدهد که همچنان دو کشور در مسیر دامن زدن به بی ثباتی در منطقه تلاش میکنند که اینگونه اقدامات محکوم است. تداوم این اقدامات ماجراجویی است و در راستای گسترش تنش و بی ثباتی در منطقه است.
کنعانی در مورد حقابه ایران از افغانستان، گفت: خبر جدیدی در این باره وجود ندارد، اما این موضوع در جدول گفتوگوهای ما با مقامات سرپرستی افغانستان مطرح است. موضوع آب یکی از موضوعات جدی مورد گفتوگو است.
رژیم صهیونیستی بدون حمایت آمریکا امکان ادامه جنگ ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد تجاوز به یمن، گفت: اقدامات آمریکا در یمن ناقض مقررات بین المللی و فرصت سازی برای تداوم جنایات جنگی است. آنچه در دریای سرخ و منطقه در حال رخ دادن است، معلول است و علت نیست. تمرکز آمریکا به کشورهای دیگر منطقه خلاف ادعاهای این کشورها مبنی بر عدم دامن زدن به جنگ در منطقه است. آنهایی که به صلح و ثبات به منطقه فکر میکنند، بدانند که کانون بحران در فلسطین است و به جای حمله به دیگر کشورها و نقض منشور ملل متحد، به کانون بحران یعنی فلسطین فکر کنند. رژیم غاصب صهیونیستی بدون حمایت آمریکا امکان ادامه جنگ را ندارد.
کنعانی ادامه داد: به دنبال تشدید تنش در منطقه نیستیم. اقدامات دیپلماتیک ایران در ۴ ماه گذشته اثبات کرده که ایران به دنبال ایجاد زمینههای ثبات در منطقه و پیشگیری از توسعه دامنه درگیری در منطقه است. ایران هیچ نیروی نیابتی در منطقه ندارد و این آمریکا است که از رژیم اسرائیل برای تأمین منافع نامشروع خود استفاده میکند. پیام ما از طریق کشورهای واسطه به آمریکا رسیده که راهکار کاهش بحران در منطقه روشن است. این ارزیابی ایران به تنهایی نیست، بلکه ارزیابی کشورهای دنیا بوده است. آمریکا نشان داد که جلوی کارکرد شورای امنیت ایستادگی کرده است. صلح در منطقه وابسته به توقف جنایت آمریکا در منطقه است.
وی در مورد گسترش روابط با عراق، گفت: روابط دو کشور مستحکم و رو به رشد است. مانعی در توسعه روابط دو کشور وجود ندارد. روابط خوبی با اقلیم کردستان عراق وجود دارد. امید است از برخی از موضوعات اختلافی عبور کنیم.
کنعانی با اشاره به سفر دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان به عراق، افزود: این سفر در برنامه امروز آقای احمدیان است؛ طبیعتاً این سفر در چارچوب برنامههای دو کشور از جمله همکاریهای امنیتی در طول مرزهای دو کشور، روند مبارزه با تروریست و تقویت صلح و ثبات در منطقه است.
دروغ ترامپ درباره عینالاسد مسموع نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال مهر، مبنی بر اینکه ادعای ترامپ مبنی بر هماهنگبودن حمله ایران به پایگاه اشغالشده عینالاسد در عراق با چه هدفی است و اساساً چرا این موضوع مکرر تکرار میشود، افزود: شهادتدادن آدم دروغگو که به دنبال رقابتهای انتخاباتی است، مسموع نیست.
کنعانی در پاسخ به سوال دیگر مهر، مبنی بر اینکه رهبر معظم انقلاب اخیراً در دیدار صنعتگران از تقویت دیپلماسی اقتصادی سخن گفتند و در این باره وزارت امور خارجه چه اقداماتی در زمینه دیپلماسی اقتصادی صورت داده است گفت: فرمایشات مقام معظم رهبری نصبالعین دستگاه دیپلماسی است و توسعه مناسبات اقتصادی و استفاده از ظرفیتهای ممکن برای تقویت روابط اقتصادی خارجی، جزو اولویتهای دولت است و دستگاه دیپلماسی به عنوان بازوی اجرایی دولت و مجری سیاست خارجی از همه ظرفیتهای خود در این زمینه بهره خواهد برد.
وی ادامه داد: مأموریتهای معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه بر تحقق همین هدف اساسی و مهم متمرکز است و ارزیابی ما این است که توفیقات نسبی خوبی در تقویت مناسبات با کشورهای مختلف در حوزههای اقتصادی و تجاری داشتیم و آمار و ارقام نشانگر این ادعاست؛ میزان ارتقای همکاریها و سرمایهگذاریها و اسنادی که برای زمینهسازی برای تحقق اهداف تجاری و اقتصادی امضا شده است، همگی بیانگر این موضوع است.
کنعانی با اشاره به حضور ایران در نشست منطقهای کابل، افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره در سازوکارهای منطقهای و بینالمللی و چندجانبه مرتبط با افغانستان، حضور مؤثر و سازنده داشته و در چهارچوب این سازوکارها تلاش کرده است. اطلاع دقیقی ندارم که در چه سطحی در نشست دوحه شرکت میکنیم اما از هر چهارچوبی برای کمک به افغانستان استفاده خواهیم کرد.
ایران به دنبال تشدید تنش و بحران در منطقه نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره جنجال سفر یک زن آمریکایی به ایران گفت: اطلاع دقیقی درباره این موضوع ندارم. سفر شهروندان ما و سفر شهروندان دیگر کشورها به ایران، لزوماً از طریق وزارت امور خارجه صورت نمیگیرد و سازوکار سفرها مشخص است؛ شهروندان آمریکایی منعی برای سفر به ایران ندارند اما شهروندان ما برای سفر به آمریکا منع دارند؛ شخصاً اطلاعی از این سفر ندارم.
وی در مورد اظهارات اخیر مشاور امنیت ملی آمریکا درباره تنش در منطقه، گفت: ایران به دنبال تشدید تنش و بحران در منطقه نیست اما در عین حال نشان داده که با هر گونه تهدید علیه حاکمیت و تمامیت ارضی، قاطعانه برخورد کرده است. این توانایی و اقتدار ایران را قبلاً دیگران درک کردهاند. آنچه آمریکاییها در منطقه علیه عراق و سوریه و یمن انجام دادهاند را اقدامات خودسرانه تلقی میکنیم.
کنعانی در مورد میدان گازی آرش و ادعاهای کویت و عربستان، گفت: در موضعی که داشتم دیدگاه ایران را با شفافیت بیان کردم. معتقدیم آنچه مطرح است، در چارچوب سازوکار حقوقی میان دو کشور قابل پیگیری است و طرح موضوعات فنی در رسانهها کمکی به حل و فصل نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به رایزنی وزیر خارجه با اسماعیل هنیه و زیاد نخاله، گفت: گفتوگوهای آقای وزیر با هنیه و زیاد نخاله در استمرار مشورتهای ما با رهبران مقاومت در ارتباط با وضعیت فلسطین و راههای تحقق اهداف ملت فلسطین و پایان دادن به جنایات جنگی است. این گفتوگوها از ابتدا شکل گرفته و تاکنون ادامه داشته است. آقای وزیر گفتوگوهای دیگری از جمله با آقای بورل و آقای سامح شکری در خصوص آخرین تحولات داشتند. ایران دیدگاه روشنی نسبت به فلسطین دارد و بارها اعلام کردیم که توقف فوری جنگ، شکست محاصره و ورود فوری کمکهای انسانی جزو خواستههای ایران از ابتدای جنگ بود.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: آینده فلسطین باید توسط ملت فلسطین و در قالب گفتوگوهای فلسطینی ترسیم شود. آنچه میتواند به پایان دادن به بحران کمک کند، توقف فوری جنگ است.
حضور ایران در سوریه مستشاری و با هدف مبارزه با تروریسم است
وی در مورد جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره حمله آمریکا، گفت: ما در سطح نماینده دائم در سازمان ملل حضور خواهیم داشت. در خصوص ادعاهای آمریکا علیه ایران، آنچه اتفاق افتاد تجاوز به حاکمیت سه کشور در منطقه است. ایران حضورش در سوریه مستشاری با هدف مبارزه با تروریسم و در چارچوب دعوتی است که از ایران به عمل آمده است. حضور ما رسمی است، ادعاهای آمریکاییها باطل است. آنها نمیتوانند با برخی اتهام زنیها آنچه را به عنوان نقض حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها است، توجیه کنند. فرافکنیها را ما نمیپذیریم.
وی درباره پرونده آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی، عنوان کرد: ما از اقدام آفریقای جنوبی در اقامه شکایت حمایت کردیم و دیگر کشورها را برای حمایت از این کشور ترغیب کردیم. نحوه ورود ما به عنوان طرف این شکایت به عنوان موضوع حقوقی و با توجه به نگاه ما به هویت نامشروع رژیم صهیونیستی در دست بررسی است.
کنعانی درباره سفر وزیر خارجه سودان به ایران گفت: ما در گذشته روابط نزدیک داشتیم. متأسفانه دولت قبلی سودان بر اساس دلایل واهی روابط با ایران را قطع کرده بود. خوشبختانه با تحرکات دیپلماتیک، اعلامیه از سرگیری روابط در مهر ماه صادر شد و دو کشور در حال زمینه سازی برای بازگشایی سفارتخانههایشان هستند و این سفر در چارچوب تقویت هماهنگیهای اولیه برای بازگشت روابط دو کشور انجام میشود.
وی گفت: متأسفانه ما شاهد درگیری داخلی در سودان هستیم. سیاست ایران کمک به ثبات و امنیت بوده است و بر ضرورت توقف درگیری و گفتوگوهای سودانی - سودانی تاکید داریم.
روابط دوجانبه ایران و مصر و گفتوگوهای دیپلماتیک در جریان است
کنعانی در مورد روابط ایران و مصر، افزود: روابط دوجانبه ایران و مصر و گفتوگوهای دیپلماتیک در جریان است. توافق برای تداوم گفتوگوها وجود دارد و طرفین بر استمرار گفتوگوها تاکید دارند.
وی در مورد ائتلاف دریایی کشورهای اروپایی در دریای سرخ، گفت: تشکیل ائتلاف تخیلی و وهمی را مفید تلقی نمیکنیم. اگر به دنبال ثبات در آبراهها هستند، به ریشه و علت بحران توجه کنند. تشکیل چنین واحدهایی را که ائتلاف میدانند، کمک کننده به صلح و ثبات در منطقه نمیدانیم.
کنعانی در مورد خروج آمریکا از منطقه، گفت: موضع ایران روشن است و حضور نیروهای امریکایی در منطقه مخل امنیت است. حضور آنها نشان داده که بر بی ثباتی سرمایهگذاری کردند. پس از حادثه ۱۱ سپتامبر که جدیداً اطلاعات جدیدی را در این باره میشنویم و قابل توجه است، ما حضور امریکاییها در منطقه را امنیت ساز نمیدانیم.
کنعانی در مورد اظهارات وزیر خارجه ترکیه درباره تنش بین ایران و آمریکا، تصریح کرد: ما به دنبال تنش با هیچ طرفی نیستیم. ایران به دنبال تقویت ثبات است. رویکرد جمهوری اسلامی ایران حمایت از امنیت در منطقه و پیشگیری از ناامنی است. رویکرد ایران، سرمایهگذاری بر امنیت است و ایران معتقد است این نوع سرمایه گذاری سودمندترین است. آنچه میتواند به امنیت کمک کند، اعمال فشار بر رژیم برای پایان دادن به جنایات و قطع حمایتهای آمریکا از رژیم صهیونیستی است.
سخنگوی وزارت خارجه در پایان در مورد ادعاهای سناتورهای آمریکایی، خاطرنشان کرد: مخالفت با سیاستهای واشنگتن در حمایت از رژیم اسرائیل در آمریکا بالا گرفته است و سیاستهای آمریکا مخالف جدی در داخل دارد./ مهر
دیدگاه تان را بنویسید