ایران: راهحل اولیه برای بحران سوریه در ابزارهای سیاسی است
نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت درباره سوریه گفت: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که راهحل اولیه برای بحران سوریه در ابزارهای سیاسی نهفته است، زیرا اقدامات نظامی تنها موجب پیچیدهتر شدن وضعیت میشود.
امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد شب گذشته به وقت نیویورک در نشست شورای امنیت سازمان ملل با موضوع «وضعیت خاورمیانه: سوریه» سخنرانی کرد.
وی در ابتدای نطق خود گفت: وضعیت انسانی در سوریه همچنان بسیار وخیم است. یکی از مهمترین چالشهایی که امروز سوریه با آن مواجه است، اقتصاد شدیداً آشفته آن است که در درجه اول به موجب تحریمهای یکجانبه و بهرهبرداری غیرقانونی از منابع است؛ این دو واقعیت هر دو بهصورت نامتناسبی بر زنان، کودکان و سایر مردمان سوریه تأثیر میگذارند.
ایروانی تاکید کرد: ضروری است که کمکهای بشردوستانه و تلاشها برای بازسازی سوریه بهعنوان ابزار فشار علیه این کشور استفاده نشود. جمهوری اسلامی ایران پیوسته از ارائه کمک به مردم سوریه حمایت کرده و بر اهمیت ارائه کمکهای بشردوستانه به شیوهای عادلانه و شفاف تأکید میکند.
نماینده ایران همچنین اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که راهحل اولیه برای بحران سوریه در ابزارهای سیاسی نهفته است، زیرا اقدامات نظامی تنها موجب پیچیدهتر شدن وضعیت میشود. ما بر اهمیت از سرگیری جلسات کمیته قانون اساسی بهعنوان یک سازوکار موثر برای پیشبرد روند سیاسی تأکید میکنیم. امیدواریم که اختلافات مربوط به محل برگزاری جلسه کمیته به سرعت حل شود و کار آن از سر گرفته شود؛ چراکه ادامه فعالیت این کمیته موضوعی حیاتی است، و محل برگزاری آن اهمیت چندانی ندارد.
وی افزود: نقش سازمان ملل متحد در مورد سوریه باید حمایتی باشد و تمامی فرآیندها میبایست تحت رهبری و مالکیت این کشور باشد. متأسفانه پس از گذشت 12 سال طولانی از بحران سوریه، همچنان شاهد حضور گروههای تروریستی فعال در این کشور هستیم؛ گروههای تروریستیای که هم تهدیدی جدی برای امنیت سوریه و هم برای کشورهای همسایه بهشمار میروند. ضمن به رسمیت شناختن نگرانیهای امنیتی مشروع کشورهای همسایه سوریه، تأکید بر این امر ضروری است که نبرد با تروریسم نباید بهعنوان بهانهای برای نقض حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه مورد استفاده قرار گیرد. در این میان، حضور غیرقانونی نیروهای نظامی خارجی در داخل سوریه تنها بر بیثباتی این کشور و منطقه افزوده است.
ایروانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران حملات متداوم رژیم اسرائیل به خاک سوریه را به شدت محکوم میکند. هدف رژیم صهیونیستی از دست زدن به چنین تجاوزاتی، منحرف کردن توجهات جامعه جهانی از جنایات فجیع روزانه که علیه مردم فلسطین انجام میدهد، است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران موضع اصولی خود را برای حمایت از بازگشت سریع و ایمن پناهندگان به سوریه تکرار میکند. در حال حاضر، تعداد قابلتوجهی از پناهندگان سوری در ترکیه، لبنان و اردن ساکن هستند، و بازگشت آنها میبایست از طریق تلاشهای مشترک تمامی دُوَل میزبان تسهیل گردد.
ایروانی افزود: پرداختن به چالشهایی که پناهندگان سوری با آن مواجه هستند مستلزم ایجاد زیرساختهای اساسی از جمله برق، آب، مسکن و آموزش است. نقش سازمان ملل متحد، علیالخصوص کمیساریای عالی پناهندگان، در این زمینه بسیار حائز اهمیت است.
نماینده ایران همچنین ضمن اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران متعهد به همکاری با شرکای خود در روند آستانه و تلاش برای دستیابی به شرایط عادی، پایدار و مانا در سوریه است، افزود: روند آستانه که بهعنوان چارچوبی برای گفتگوی صلحآمیز عمل میکند، به نقاط عطف مهمی دست یافته است و حفظ و ارتقای این چارچوب وظیفه جمعی ما سه کشور بهعنوان کشورهای ضامن روند مزبور است.
وی ادامه داد: در خلال هفتادوهشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در 22 سپتامبر، جمهوری اسلامی ایران میزبان نشست وزیران با حضور وزرای خارجه روسیه و ترکیه بهعنوان کشورهای ضامن روند آستانه، و حضور نماینده ویژه سازمان ملل متحد بود. در میان اولویتهای مختلف، وزرای خارجه بر اهمیت تسهیل بازگشت امن، با عزت و داوطلبانه پناهندگان و آوارگان داخلی به خانههای خود در سوریه تأکید کردند. شرکتکنندگان همچنین نگرانی مشترک خود را پیرامون وضعیت وخیم انسانی در سوریه ابراز کرده و خواستار کمکهای بشردوستانه بدون قیدوشرط و ملاحظات سیاسی شدند. آنها از توافق دوجانبه میان سازمان ملل متحد و دولت سوریه حمایت میکنند که امکان ارسال کمکهای بشردوستانه ضروری از طریق باب الحوا را برای یک دوره ششماهه فراهم میکند و به کسانی که نیاز مبرم دارند کمکهای اساسی میکند.
ایروانی در پایان گفت: جمهوری اسلامی ایران از تحولات مثبت اخیر در روابط دیپلماتیک سوریه، چه در جبهههای منطقهای و چه در عرصه بینالمللی، استقبال و کاملاً حمایت میکند. امیدواریم که تحولات کلیدی مانند بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نقشی پویا در پیشبرد پیشرفت چشمگیر در جهت تقویت امنیت، ثبات و رفاه سوریه ایفا نماید.
تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید