هشدار تهران به ماجراجویی امریکا در گذرگاه القائم- البوکمال

کد خبر: 1242217
هشدار تهران به ماجراجویی امریکا در گذرگاه القائم- البوکمال

 

 

در پی اقدامات تحریک‌آمیز امریکا در منطقه با هدف بی‌ثبات‌سازی و برهم زدن همکاری محور مقاومت، وزیر خارجه ایران به سوریه و لبنان سفر کرده تا مناسبات اقتصادی و سیاسی با متحدان را تحکیم کند؛ سفری که وزیر خارجه از صد‌ها کیلومتر دورتر خطاب به امریکایی‌ها نسبت به بستن مواصلات تاریخی (القائم- البوکمال) برای گسستن همگرایی جبهه مقاومت هشدار داد.

فرشید پرهام

 

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران که در ماه‌های اخیر سفر‌های زیادی به کشور‌های منطقه انجام داده تا روابط جمهوری اسلامی با همسایگان را تحکیم کند، این بار سوریه و لبنان را به عنوان مقصد دیپلماتیک خود انتخاب کرده است. امیرعبداللهیان، روز پنج‌شنبه در جریان سفر به دمشق در رأس یک هیئت در کنفرانس خبری با حضور همتای سوری‌اش، فیصل المقداد، بار دیگر حضور نیرو‌های امریکایی را در سوریه مورد انتقاد قرار داد و گفت که در این باره با مقامات دمشق نیز گفتگو کرده است. به گزارش شبکه العهد، امیرعبداللهیان در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره تلاش نیرو‌های امریکایی برای بستن مرز‌های سوریه و عراق، به نظامیان و مقامات امریکایی توصیه کرد که خاک سوریه را ترک کنند. وی سپس گفت: «هیچ طرفی قادر نیست مسیر‌های مواصلاتی تاریخی منطقه را مسدود کند.» امیرعبداللهیان در جای دیگری از سخنانش افزود که برای جمهوری اسلامی ایران «گسترش همکاری‌های اقتصادی و استفاده از مسیر‌های ترانزیتی منطقه یکی از اهداف مورد توجه است» و ارتباط ایران با عراق و سوریه «در چارچوب توسعه همکاری‌های تجاری و اقتصادی با کشورهاست.» امیرعبداللهیان در پایان دولت امریکا را متهم کرد که با هدف تداوم و اعمال تحریم‌های بیشتر اقدام به بستن مسیر‌های مواصلاتی می‌کند که البته به گفته امیرعبداللهیان محکوم به شکست است.

تشدید فشار امریکایی‌ها

سفر وزیر خارجه ایران به سوریه درحالی است که در هفته‌های اخیر حملات هوایی اسرائیل به سوریه به بهانه جلوگیری از آنچه که صهیونیست‌ها آن را انتقال تجهیزات نظامی به لبنان می‌خوانند تشدید شده است. هشدار وزیر خارجه به امریکا درحالی است که مقامات کاخ سفید در ماه‌های اخیر تحرکات نظامی خود را در مرز‌های سوریه و عراق به ویژه در حد فاصل «القائم - البوکمال» که یکی از مهم‌ترین مسیر‌های اصلی حمل و نقل زمینی بین سوریه و عراق است، افزایش داده است. به گفته برخی منابع، واشنگتن سعی دارد این مرز‌ها را تحت کنترل خود گرفته و از اتصال خطوط ریلی ایران تا غرب سوریه در دریای مدیترانه جلوگیری کند، زیرا با باز بودن گذرگاه القائم- البوکمال و اتصال تهران به دمشق از طریق بغداد ائتلاف سه‌جانبه قوی‌تر شده و تلاش‌های امریکا به ویژه برای تضعیف روابط میان محور مقاومت بیش از پیش ناکام خواهد ماند.

در سفر اخیر سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران به سوریه موضوع اتصال خط آهن ایران، عراق و سوریه تا دریای مدیترانه مورد مورد بررسی قرار گرفت و این مسئله به مذاق امریکایی‌ها خوش نیامده است. ایران و سوریه ۱۵ سند همکاری در عرصه‌های تجاری و اقتصادی امضا کرده‌اند که می‌خواهند آن‌ها را هر چه سریع‌تر اجرایی کرده و روابط دوجانبه را توسعه دهند.

امریکا از این نگران است که اتصال خطوط ریلی سه کشور عضو مقاومت، می‌تواند نفوذ تهران را در منطقه تقویت کرده و تحریم‌های غرب علیه این کشور را تا حد زیادی خنثی کند. ایران و گروه‌های مقاومت عراق و سوریه بار‌ها نشان داده‌اند اگر امریکا بخواهد امنیت این کشور‌ها را بر هم بزند، با آن مقابله خواهند کرد.

از سوی دیگر، امریکا در ماه‌های اخیر به دلیل تشدید تنش‌ها با روسیه و ایران و از ترس درگیری احتمالی، نیرو‌ها و تجهیزات بیشتری را در شرق سوریه مستقر کرده است تا بتواند پایگاه‌های خود را حفظ کرده و به سرقت منابع نفت و گاز این کشور ادامه دهد. امریکا همچنین گروه‌های تروریستی در ادلب و حتی داعش را هم دوباره تقویت کرده و به عنوان پیشقراول خود به جنگ با دولت سوریه فرستاده است تا با ناامن کردن مجدد این کشور طرح‌های خود را اجرایی کند.

گفتگو درباره توافقات منطقه‌ای با لبنانی‌ها

امیرعبداللهیان پس از سوریه خود را به لبنان رساند تا با مقامات این کشور دیدار و گفتگو کند. وزیر خارجه در دیدار با نبیه بری، رئیس پارلمان با اشاره به تحولات منطقه‌ای گفت، ارزیابی ما از روند پیشرفت روابط با عربستان سعودی مثبت است و این امر علاوه بر روابط دوجانبه بر تحولات منطقه نیز تأثیرات مثبتی دارد. به گزارش المیادین، امیرعبداللهیان با تأکید بر اهمیت کلیدی ثبات و امنیت لبنان برای ایران و کل منطقه گفت: «انتخاب رئیس‌جمهور و تشکیل دولت جدید لبنان بسیار مهم است و البته این موضوع در صلاحیت ملت و رهبران سیاسی لبنان است و جمهوری اسلامی ایران از تلاش‌های شخص جنابعالی به عنوان رئیس مجلس و جریان‌های سیاسی لبنان برای انتخاب رئیس‌جمهور حمایت می‌کند.» امیرعبداللهیان با تجلیل از نقش برجسته نبیه بری در صحنه سیاسی لبنان، تأکید کرد که ما اطمینان داریم رهبران لبنان بهترین تصمیم را در بهترین زمان خواهند گرفت. امیرعبداللهیان همچنین با سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب الله هم در بیروت دیدار و درباره آخرین رویداد‌ها و تحولات سیاسی لبنان و منطقه گفتگو کردند.

به گزارش فارس، نصرالله در این دیدار گفت: «امروز مقاومت لبنان و فلسطین در قوی‌ترین وضعیت قرار دارد و اگر از صهیونیست‌ها رفتاری مبتنی بر محاسبه خطا سرزند، با واکنش پشیمان‌کننده مقاومت مواجه خواهند شد.» دبیرکل حزب‌الله با اشاره به نقش سازنده ایران در قبال منطقه و لبنان، یاد و خاطره شهدای مقاومت منطقه، لبنان و ایران را گرامی داشت و نقش سردار شهید قاسم سلیمانی را در تثبیت امنیت منطقه در مقابله با صهیونیسم و تروریسم فراموش نشدنی خواند.

به گزارش العهد، امیرعبداللهیان در دیدار با مقامات لبنانی نتایج سفر خود به عربستان و دیدار با محمد بن‌سلمان ولیعهد عربستان، توسعه روابط ایران و عربستان و پیامد‌های مثبت آن بر منطقه از جمله لبنان را به مقامات لبنانی منتقل کرد.

این درحالی است که امیرعبداللهیان دو هفته پیش در سفر به عربستان با مقامات ارشد سعودی دیدار و گفتگو کرد که مسائل منطقه‌ای از جمله محور‌های اصلی آن بود. حزب‌الله با اینکه از توافق ایران و عربستان استقبال کرده و آن را برای ثبات و امنیت منطقه مؤثر می‌داند، اما با این حال برخی منابع می‌گویند که این نگرانی وجود دارد که در توافق دو کشور، حزب الله وجه‌المصالحه سیاسی و امنیتی قرار گیرد و به همین خاطر امیرعبداللهیان به مقامات لبنانی این اطمینان خاطر را داده که بهبود روابط تهران و ریاض بر تحولات سیاسی لبنان هم تأثیر مثبتی خواهد گذاشت.

ایران و عربستان در مسئله لبنان با یکدیگر دچار اختلافاتی هستند و هر دو کشور از برخی جریان‌های سیاسی همسو با خود حمایت می‌کنند. عربستان حزب‌الله را عامل اصلی انسداد سیاسی و بحران‌های اقتصادی در لبنان می‌داند و به همین خاطر از چهار سال پیش در همسویی با امریکا و رژیم صهیونیستی تحریم‌های مالی علیه دولت لبنان اعمال کرده است و این مسئله معیشت مردم این کشور را در وضعیت فاجعه‌باری فرو برده است.

از طرفی، همزمان با امیرعبداللهیان نماینده ویژه امریکا هم در لبنان حضور دارد تا درباره ترسیم مرز‌های لبنان و اسرائیل با مقامات بیروت گفتگو کند. امریکا قصد دارد توافق آتی به نفع اسرائیل باشد تا منابع گازی بیشتری را از بستر دریای مدیترانه استخراج کند. اخیرا لبنان بهره برداری از منابع گازی در میدان گازی کاریش را شروع کرده است که نگرانی واشنگتن و صهیونیست‌ها را در پی داشته است. در هفته‌های اخیر سطح تنش بین اسرائیل و حزب الله هم در جبهه شمال تشدید شده است و به گفته مقامات امنیتی تل آویو هر آن احتمال درگیری بین دوطرف وجود دارد.

منبع: روزنامه جوان

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها