ایران و آژانس، 2 گام تا توافق
در آستانه گزارش فصلی مدیرکل آژانس،معاون گروسی به ایران می آید.این در حالی است که تلاش ایران و آژانس برای حل موضوعات از 4 مکان به 2 مکان کاهش یافته است
روزهای حساس برای مذاکرات هسته ای و برجام در حال نزدیک شدن هستند . توافق تبادل در مراحل آخر خود قرار دارد و ایران و آمریکا در انتظار بازگشت زندانیان از یک سو و آزادسازی پول های ایران از سوی دیگر به سر می برند. سخنگوی وزارت خارجه ایران زمان اجرای کامل توافق را دو ماه اعلام کرده و تاکنون 18روز از آن گذشته است و طرف ها هم از روند کار راضی هستند. همین موضوع امیدها را برای احتمال از سرگیری مذاکرات هسته ای افزایش داده است . با این حال هفته های پیش رو با یک فرایند مهم دیگر هم همراه است. انتهای شهریور نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برگزار می شود و قرار بوده تا آن زمان موضوع دو مکان اختلافی دیگر میان ایران و آژانس یعنی سایت های تورقوزآباد و ورامین نیز تعیین تکلیف و حل و فصل شود.اگر چنین اتفاقی بیفتد می توان افق روشنی را برای مذاکرات هسته ای به ویژه از نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک که اوایل مهرماه است و به احتمال زیاد رئیس جمهور ایران هم شرکت می کند، ترسیم کرد و اگر نشود،به ویژه با قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام روبه رو شود وضعیت وخیم تر از قبل خواهد شد.در چنین فضایی محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان روز گذشته و پس از رونمایی از «رادیونوکلئید سزیم-۱۳۷» در جمع خبرنگاران در نمایشگاه بینالمللی تهران در پاسخ به سؤالی درباره مکانهای باقی مانده و گزارشی که از گروسی مدیرکل آژانس در نشست آینده خواهیم داشت، با بیان این که مذاکرات با آژانس نیست و موضوع ما تعاملات با آژانس در چارچوب پادمان و ان پی تی است ، تصریح کرد : از چهار مکانی که مطرح بود، دو مکان باقی مانده است که با تعاملاتی که با آژانس داریم، امیدواریم حل شود. مناسبات ما با گروسی برقرار است و رفت و آمدها و تعاملات دایر است و سفر اخیر کمالوندی معاون سازمان انرژی اتمی به وین به تازگی انجام شد. معاون گروسی نیز قرار است به تهران سفر کند. من هم در کنفرانس عمومی آژانس در وین شرکت خواهم کرد .به هر روی،سفر معاون مدیرکل آژانس متعاقب سفر معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران به وین از چند نظر حائز توجه بوده و مهم ارزیابی میشود.همان طور که اشاره شد این تبادل هیئت ها در آستانه گزارش فصلی مدیرکل آژانس در ماه سپتامبر انجام می شود.افزون بر این،با توجه به گزارش رسانههای آمریکایی درباره کاهش سرعت غنی سازی ایران در سطح بالا، گزارش آینده مدیرکل و رفت و آمدهای قبل از آن مهم تلقی می شود. این گزارش می تواند معیاری برای صحت سنجی این گمانه زنی ها باشد.ازسوی دیگر،به موازات تداوم راهبردی آمریکا برای اعمال فشار علیه ایران، مذاکرات و همکاریهای ایران و آژانس در راستای تقویت سیاست بینالمللی و چندجانبهگرایی ایران تحلیل میشود.
رونمایی از «رادیونوکلئید سزیم- ۱۳۷»
اما روز گذشته از دستاورد جدید سازمان انرژی اتمی یعنی رادیونوکلئید سزیم- ۱۳۷ نیز رونمایی شد . اسلامی رونمایی از «رادیونوکلئید سزیم- ۱۳۷» را حاصل کار و تحقیقات ۶ ماهه و مراحلی نظیر فکر و ایده تا نتیجه خواند و افزود: هماهنگیها، اخذ مجوزها، تنظیمات، ایجاد قابلیت و ... با خودباوری بینظیر و نیز با حضور یک تیم جوان و سرشار از انگیزه ترکیب شده که در نهایت توانستهاند این مهم را محقق کنند.رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در سالهای گذشته برای گرفتن «سزیم» و «مولیبدن» با مشکلاتی روبه رو شدیم و در فرایندهای ما تاخیراتی ایجاد شد. با توجه به این موارد از همکاران خود در پژوهشگاه علوم و فنون هستهای خواستیم که روی این موارد وقت بگذارند و به آنها دست یابند. کل صنایع نفت و گاز و پزشکی و ... از این محصول بهرهمند خواهند شد. این ظرفیت مختصر میتواند کل نیاز سالانه کشور را تامین کند و در صورت افزایش تقاضا قادریم ظرفیت تولید خود را متناسب با آن افزایش و به نیازها پاسخ دهیم.اسلامی در خصوص آخرین وضعیت بازطراحی راکتور خنداب (اراک) اظهار کرد: راکتور خنداب بازطراحی شد با این فرض که نیاز کشور را پاسخ دهد، اما نمیشود آن را با فرض ذهنی طراحی کنیم. هدف این بود از بازطراحی راکتور ایزوتوپ مورد نیاز کشور را تولید کنیم که برای ما نیاز مبرم است. علاوه بر این مهم است که اساسا ما وارد کلوب طراحی و راه اندازی راکتور به طور مستقل شویم که خدا را شکر این اتفاق هم افتاده و در همین مسیر پیش می رویم.وی همچنین درباره برخی ادعاهای رسانه های غربی مبنی بر کاهش غنیسازی ایران اظهار کرد: غنیسازی بر اساس قانون اقدام راهبردی و در چارچوب تدابیر کلی نظام پیش میرود و ما هم طبق همان اقدام میکنیم.اسلامی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که نگاه شما به موضوع غنی سازی در عربستان چیست؟ گفت: عربستان برنامه مفصلی برای احداث نیروگاه های هسته ای و استفاده از فناوری هسته ای در نظر گرفته و فکر می کنم ایجاد قابلیت برای کشوری مثل عربستان که دارای برنامههای متعدد است تدابیر داخلی شان است و در همان راستا تعاملات منطقه شان را توسعه میدهند.
خراسان
دیدگاه تان را بنویسید