ایران نیمه دوم سال ماهوارههای کاوشی به فضا پرتاب میکند
سیداحمد حسینی مونس گفت: پرتابهای فضایی ایران در نیمه دوم امسال شامل پرتاب کاوشی و زیرمداری و نیز تثبیت ماهوارهبرهای سیمرغ و ذوالجناح خواهد بود.
سیداحمد حسینی مونس گفت: پرتابهای فضایی ایران در نیمه دوم امسال شامل پرتاب کاوشی و زیرمداری و نیز تثبیت ماهوارهبرهای سیمرغ و ذوالجناح خواهد بود.
سید احمد حسینیمونس، سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در نشست ایران فضایی و آئین رونمایی از سرویس ویژه اخبار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم گفت: امسال پرتابهای فضایی خود را در نیمه دوم سال خواهیم داشت که این پرتاب ها شامل پرتاب کاوشی و زیرمداری برای نمونهبرداری زیستی، دادهبرداری محمولهای برای اعزام موجود زنده یا انسان، مراحل نهایی آزمایش سازگاری و پرتابهای تثبیت ماهوارهبر سیمرغ و ذوالجناح است.
حسینیمونس همچنین به تشریح مختصری از صنعت فضایی در دنیا پرداخت و اظهار کرد: فناوری فضایی دورههای مختلفی را در دنیا و از دهه پنجاه میلادی طی کرده است؛ زمانی که اولین فضانورد به فضا اعزام شد، اوایل بیشتر نگاهِ رقابتِ فناورانه ابرقدرتها و کشورهای پیشرو بود اما امروز صنعت فضایی به جایی رسیده که زندگی بشر بدون فناوری فضایی دچار اخلال میشود و اگر کشوری در این صنعت روی پای خودش نباشد دچار مشکلاتی خواهد شد.
وی افزود: از ابعاد مختلف میتوان به صنعت فضایی پرداخت؛ از جمله اینکه در حوزه فضایی حرکت به سمت پرتابهای پرتعداد و منظومههای بازگشتپذیر و فناوریهایی است که صحبت از آنها تا چند سال قبل ماورایی بود اما امروز اتفاق میافتد. نباید فرصت را از دست دهیم. حرکت کشورها به سمت تسخیر فضاست و لازمه حرکت پرشتاب کشور در صنعت فضایی را بیش از پیش نمایان میکند.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع درباره ویژگیهای صنعت فضایی گفت: صنعت فضایی در حوزه رسانهها مؤلفههائی دارد؛ اولاً، صنعت فضایی به لحاظ عمق دانشی و فناوری جزو حوزههایی است که در لبه تکنولوژی حرکت میکند و فناوری فضایی در مباحث علمی و فناورانه یکی از حوزههایی که توسعه داده شده است.
وی ادامه داد: برای رسیدن به فضا و قرار گرفتن ماهواره ها در عمق فضا، مؤلفههای سرعت و شتاب سامانه را باید مدنظر داشت. ویژگی دیگر گستردگی حوزههای فنی و مهندسی در صنعت فضایی است و پیچیدگیهایی که در این حوزه وجود دارد. در ماهوارهبر سیمرغ بیش از 12 هزار قطعه قرار داده شده و بیش از 50 تیم بزرگ درگیر این سامانه هستند و مهندسی و مدیریت این پروژه بهنوعی حرکت در لبههای مدیریت است.
دستیابی وزارت دفاع به چرخه کامل فناوری فضایی
حسینیمونس سپس با تأکید بر اینکه؛ وزارت دفاع در سالیان گذشته توانسته به چرخه کامل فناوری فضایی دست پیدا کند، گفت: فناوری فضایی شامل ماهواره و ایستگاههای زمینی برای ارتباطگیری با ماهواره و پرتابگر است. سال 1388 پرتاب ماهواره امید توانست کشور را در میان کشورهای دارای صنعت فضایی دنیا قرار دهد.
وی از رشد تکنولوژی در صنعت فضایی کشور یاد کرد و گفت: لازم بود توان ماهوارهبرهای خود را از ماهوارههای با وزنهای 40 کیلو ارتقا دهیم که ماهوارهبرهای سیمرغ و ذوالجناح شروعِ کار بود و برای ماهوارهبرهای سریر و سروش، این توان افزایش بیشتری خواهد داشت. این افزایش توان در سیمرغ به 280 کیلو و در سریر به 4 تن افزایش یافته است و افقهای آینده در این خصوص افقهای روشنی است.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع سپس با اشاره به برخی نقصانهای گذشته در صنعت فضایی کشور گفت: در گذشته در مقاطعی از زمان دچار کمبود و نقصان بودیم اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تشکیل دو جلسه شورای عالی فضایی، شاهد شتاب گرفتن مجدد در این حوزه هستیم که برگزاری این جلسات نتایج خوبی در پی خواهد داشت.
حسینیمونس سپس با قدردانی از خبرگزاری تسنیم برای راهاندازی گروه اخبار فضایی گفت: برای نخستین بار در فضای رسانهای این مهم صورت میگیرد که به این دلیل از این اقدام خبرگزاری تسنیم قدردانی میکنیم.
وی تأکید کرد: یکی از دغدغه فعالان حوزه فضایی این مسئله بود که در گذشته فعالیت فضایی کشور، دچار خلأ حرکت رسانهای قوی، منسجم و پیوسته بود و امیدواریم اقدام خبرگزاری تسنیم سرآغاز حرکتی باشد که حرکت علمی و فناوانه فضایی که سالها چراغ خاموش موجب پیشرفت کشور شده است را به جایگاه اصلی خودش برساند.
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع افزود: لازمه حرکت در حوزه فناوری فضایی با پیچیدگی های خاص ، حرکت پیوسته و مداوم است تا نوساناتی که به لحاظ کمبود حمایت و منابع در این حوزه آسیبهایی را به بدنه صنعت فضایی وارد میکند، رفع شود. در تیمسازی در صنعت فضایی، متخصصین پروژههای بلندمدت را پیگیری میکنند و نتیجهگیری در این صنعت نیاز به حرکت بلندمدت دارد و نقش رسانه این است که موارد موجود را به خوبی تبیین کند تا بتوان نوسانات و نقصانها را رفع کرد.
حسینیمونس ادامه داد: لزوم عادیسازی فعالیتهای تحقیقاتی و علمی از دیگر اقدامات رسانهای مطلوب در این حوزه است. در دنیا پرتاب موشکها به صورت زنده، پخش میشود و حتی آنچه در ظاهر شکست است، لازمه موفقیت در منظر مخاطب قرار میگیرد؛ چراکه بخشی از مطالعات، آزمایش میدانی پرتابهای در فضای واقعی است.
وی در این باره افزود: کشورهای پیشرو در صنعت فضایی آزمایشگاههای مجهزی دارند اما میدانند که بخشی از آزمایش صنعت فضایی در میدان و در عملیات پرتاب انجام میشود تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
سخنگوی حوزه فضایی وزارت دفاع ادامه داد: رسانه باید پیچیدگی و لزوم حرکت در بستر علمی در حوزه صنعت فضایی را به خوبی برای مردم تبیین کند تا حرکت علمی و فناورانه به خوبی ایجاد شود. رسانه همچنین باید تفاوتهای بین فناوری موشکی دفاعی با فناوری موشکی ماهوارهبر را تبیین کند. موشکهای دفاعی بایستی تاکتیکی با قابلیت اختفا هستند و از لانچرها پرتاب شوند؛ اما موشکهای ماهوارهبر از پایگاه ثابت پرتاب میشوند و حدود یک ماه در همان سامانه آشکار فعالیت آمادهسازی دارند.
وی ادامه داد: ارائه تصویر روشنی از دستاوردها و خدمات مهندسان ایرانی که بدون ارتباط با کشورهای صاحب تکنولوژی فضایی به این صنعت دست یافتهاند مهم است؛ اما از بزرگنمایی از این دستاوردها باید خودداری کرد.
حسینیمونس در پایان گفت: ما به فناوری پرتاب 150 ماهواره دست پیدا کردهایم که باید به 1500 ماهواره برسیم. وزن ماهوارهبر سیمرغ در زمان پرتاب به 800 تن میرسد که نشان از توانمندی ماست اما در فعالیت رسانهای باید مسیر را به درستی ترسیم کنیم تا جامعه این ذهیت را نداشته باشد که به آخر فصل فعالیت فضایی رسیدهایم./تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید