«فردا» گزارش میدهد: چرا اصلاحطلبان چراغخاموش حرکت میکنند؟
دام اصلاحطلبان برای اصولگرایان
اصلاحطلبان تصور میکنند وقتی نشانهای از حضورشان در انتخابات ارائه ندهند، اصولگرایان به جای وحدت به سمت رقابت درونجناحی میروند.
گروه سیاست سایت فردا: مشارکت بالا در انتخابات آثار مهمی دارد که میتواند بر سرنوشت یک ملت اثر بگذارد. هر زمانی که مشارکت بالا بوده، میزان رضایتمندی عمومی نیز بالا رفته است زیرا عموم مردم احساس میکنند خودشان به طور مستقیم در تعیین سرنوشت خود تأثیرگذار بودهاند و حتی با منتخبان همکاری میکنند تا روند امور به بهترین شکل بالا برود. از سوی دیگر طی چهار دهه اخیر همواره مشارکت بالای مردم تأیید مردمسالاری دینی در جمهوری اسلامی بوده است که به آشکارترین شکل ممکن در ابعاد بینالمللی بدخواهیها و فضاسازیهای دشمنان انقلاب اسلامی را خنثی کرده است. افزون بر اینها در حوزه تحزب نیز اقتضاء میکند که احزاب و گروههای سیاسی برای حفظ بنیان تحزب سعی کنند که مشارکت بالا برود.
حالا و با این اوصاف در وهله نخست لازم به نظر میرسد که همه گروههای سیاسی در جهت بالابردن مشارکت عمومی در انتخابات تلاش کنند در وهله دوم برای به دست آوردن توفیق انتخاباتی هر طیف سیاسی به صورت درونجناحی به وحدت دست یابد زیرا در سالهای اخیر مشاهده کردهایم که هر زمان که هریک از جناحها نتوانستهاند درون خود به وحدت برسند و برای مثال در انتخابات مجلس لیستهای متعدد دادهاند، دو آثار سوء را دریافت کردهاند؛ نخست آنکه آراء سرمایه اجتماعیشان پراکنده شده است و در نتیجه انتخابات را به رقیب خود واگذار کردهاند و در وهله دوم با سردرگمکردن مردم، عملا از میزان مشارکت کاستهاند.
در این اما نکته و شاید مشکلی وجود دارد؛ اینکه راهبرد سیاسی اصلاحطلبان گاهی با نکات مذکور یعنی تلاش برای افزایش مشارکت و وحدت درونجناحی سازگار نیست. به معنای دیگر نه آنکه آنها لزوما به چنین گزارههایی باور نداشته باشند؛ بلکه ببا شیوهای پراگماتیستی سعی میکنند سهم خود از عالم سیاست را بالا ببرند؛ ولو اقداماتی خارج از چارچوبهای انتخابات. آنها اگر تصور کنند که از سوی جامعه اقبالی دریافت نمیکنند؛ زیر میز بازی انتخابات میزنند و میکوشند مردم را به سمت تحریم انتخابات سوق دهند. یعنی یا انتخابات را برای خود میخواهند یا اصلا نمیخواهند.
نکته دیگر آنکه آنها برای تحت فشار قراردادن شورای نگهبان سعی میکنند تا روزهای آخر تکلیف خود را با انتخابات مشخص نکنند تا با تهدید به تحریم انتخابات بتوانند نامزدهایی که از پیش معلوم است صلاحیتشان تأیید نمیشود را روانه انتخابات کنند.
علاوه بر این یک هدف ثانوی دیگر هم در بین است؛ اینکه اصلاحطلبان تصور میکنند وقتی نشانهای از حضورشان در انتخابات ارائه ندهند، اصولگرایان قطبی مقابل خود نمیبینند و در این شرایط به جای وحدت به سمت رقابت درونجناحی میروند؛ موضوعی که همانطور که اشاره شد، برای یک جناح سیاسی در هر انتخابات بسیار آسیبزاست.
با این اوصاف اتفاقا اصلاحطلبان بیش از هر زمانی برنامهریزی انتخاباتی کردهاند اما برنامهریزیای که همهاش معطوف به چارچوبهای یک رقابت سالم انتخاباتی نیست.
دیدگاه تان را بنویسید