گزارش میدل ایست آی در رابطه با توافق ایران و آمریکا
توافق تهران و واشنگتن؛ شایعه یا واقعیت؟
میدل ایست آی مدعی توافق ایران و آمریکا بر سر عدم غنی سازی بیشتر ایران و رفع برخی تحریم ها است. این در حالی است که کاخ سفید منکر هرگونه توافق با ایران شده است.
قیمت ارز و خودرو در حالی کاهش می یابد که در سطح دیپلماتیک نیز تحولاتی در حال رخ دادن است. پایگاه خبری میدل ایست آی در گزارش های اخیرش به مذاکرات غیررسمی مقامات ایران و آمریکا در رابطه با توافقی موقت پرداخته است. اگرچه کاخ سفید این مذاکرات را رد کرده اما میدل ایست آی همچنان تاکید دارد که این مذاکرات انجام شده و به پایان خود نیز نزدیک شده است.
توافق موقت جدید در چه رابطه ای است؟
میدل ایست آی در گزارش روز گذشته اش به اظهارات اخیر متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اشاره دارد. میلر روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: ایالات متحده از ایران می خواهد گامهایی برای کاهش تنشها بردارد، از جمله اقداماتی برای محدود کردن برنامه هستهایاش و توقف اقداماتی که منطقه را بیثبات می کند.
میلر افزوده است که ایالات متحده از تعاملات دیپلماتیک با ایران (در چارچوب هماهنگی ها با متحدان و شرکای خود) استقبال می کند، اما این را هم گفت که واشنگتن هرگونه گزارشی مبنی بر قریب الوقوع بودن توافق با تهران را رد می کند.
میلر ادامه داده است: بازداشت غیرقانونی اتباع ایالات متحده به دلیل اهرم سیاسی غیرقابل قبول است و ما به کار خود برای بازگرداندن هر آمریکایی که بازداشت شده است، ادامه خواهیم داد.
اظهارات میلر یک هفته پس از آن منتشر شد که میدل ایست آی گزارش داد که ایران و ایالات متحده در حال نزدیک شدن به یک توافق موقت برای مبادله برخی کالاها و حذف برخی تحریم ها و همچنین، کاهش فعالیت های غنی سازی اورانیوم ایران هستند.
دو منبع آگاه که به نحو مستقیم از جریان مذاکرات باخبرند، به میدل ایست آی گفتند که مذاکرات پیشرفت قابل توجهی داشته است و دو طرف بر سر یک توافق موقت به جمع بندی دست یافته اند.
میدل ایست آی مدعی است: بر اساس مفاد این توافق، ایران متعهد به توقف غنیسازی ۶۰ درصد اورانیوم و فراتر از آن خواهد شد و به همکاری خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) جهت نظارت و راستیآزمایی برنامه هستهای خود ادامه خواهد داد.
در مقابل، تهران مجاز خواهد بود تا یک میلیون بشکه نفت در روز صادر کند و به درآمد و دارایی های بلوکه شده در خارج از کشور دسترسی پیدا خواهد کرد، البته این دارایی های آزاد شده باید منحصراً جهت خرید اقلام ضروری از جمله غذا و دارو استفاده شود.
از رسانه ها اصرار و از کاخ سفید انکار
گزارش میدل ایست آی و مفاد قرارداد فاش شده بلافاصله توسط کاخ سفید تکذیب شد و سخنگوی کاخ سفید گفت: "هر گونه گزارشی مبنی بر توافق موقت نادرست است."
با این حال، چند روز بعد، تعدادی از خبرگزاری های آمریکایی گزارش های متنوعی را در رابطه با پیشرفت مذاکرات هسته ای منتشر کردند. برای مثال، وال استریت ژورنال در گزارش روز چهارشنبه خود اظهار داشت که گفتگوها بین واشنگتن و تهران از سر گرفته شده است. روز پنجشنبه هم، نیویورک تایمز گزارش داد که دولت بایدن بی سر و صدا در حال مذاکره برای انعقاد یک توافق غیررسمی با ایران جهت محدود کردن برنامه هسته ای تهران و آزادی آمریکایی های زندانی است.
میدل ایست آی ادامه می دهد: از زمان ازسرگیری مذاکرات هسته ای هر دو طرف (ایران و آمریکا) یکدیگر را به طرح مطالبات غیرمنطقی متهم می کنند. در سال 2018، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، به طور یکجانبه از توافق موسوم به برجام خارج شد و تحریم های گسترده ای را علیه ایران اعمال کرد. این امر باعث شد که ایران شروع به کاهش تعهدات برجامی خود کند. زمانی که دولت بایدن روی کار آمد، آمریکا اعلام کرد که برای بازگشت به توافق هسته ای، وارد مذاکرات غیرمستقیم با ایران خواهد شد. اما در پایان سال 2022، پس از یک سال و نیم گفتگوهای غیرمستقیم با ایران، به نظر می رسید که مذاکرات به بن بست خورده است.
بر اساس گزارش میدل ایست آی، توافق موقت می تواند طرفین را امیدوار به مذاکرات بعدی کرده و بن بست فعلی را از بین ببرد.
طرح C بایدن و توافق با ایران
گزارش میدل ایست آی در راستای گزارشی است که مدتی پیش فارن افرز منتشر کرد (اینجا بخوانید) و در آنجا از طرح c بایدن رونمایی نمود. بر اساس این طرح، بایدن به جای توافق هسته ای قطعی با ایران (طرح A) و فشار حداکثری و جنگ با ایران (طرح B)، توافقی موقتی، همراه با فشار نسبی و جلوگیری از افزایش فشارها و تنش ها، ایجاد کند. بعید نیست که توافق فعلی ادعا شده توسط رسانه ها، در راستای طرح c بایدن باشد.
منبع: خبر فوری
دیدگاه تان را بنویسید