رفیعی:طوفانهای گرد و غبار امنیت میلیونها نفر را تهدید میکند
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس با تاکید بر اینکه اپسد به پارلمانها برای بهبود مشکلات مشترک محیط زیستی و طرحهای نوآورانه کمک کند، گفت: طوفانهای گرد و غبار در شرف تبدیل شدن به معضلی جهانی است که بهداشت انسانی، امنیت غذایی و توسعه اقتصادی میلیونها نفر انسان در بخشهای مهمی از سراسر جهان به خطر انداخته است.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس با تاکید بر اینکه اپسد به پارلمانها برای بهبود مشکلات مشترک محیط زیستی و طرحهای نوآورانه کمک کند، گفت: طوفانهای گرد و غبار در شرف تبدیل شدن به معضلی جهانی است که بهداشت انسانی، امنیت غذایی و توسعه اقتصادی میلیونها نفر انسان در بخشهای مهمی از سراسر جهان به خطر انداخته است.
سمیه رفیعی بیستمین مجمع نمایندگان مجالس آسیا اقیانوسیه در خصوص محیط زیست و توسعه (APPCED) گفت: هیات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از علاقمندان به همکاری و تعامل با دیگر کشورها در بیستمین مجمع عمومی کنفرانس نمایندگان مجالس آسیا اقیانوسیه در خصوص محیط زیست و توسعه (APPCED) می کوشد ضمن حمایت از این گونه تعاملات نقش سازنده و مثبتی را در گفتگوهای پیش رو ایفا نماید.
وی تصریح کرد: محیط زیست و توسعه به عنوان دو رکن اساسی و مهم از توسعه پایدار ابعاد مختلف زندگی بشری را فرا گرفته و کشورها در مسیر رشد و تعالی خود ناگزیر از توجه به آنها و رعایت توازن میان آنها می باشند.
وی ادامه داد: اهمیت این موضوع تا جایی است که بیتوجهی به آنها و عدم رعایت استانداردهای مربوطه موجب وارد آمدن خسارات و لطمات سنگینی به هر دو بخش می گردد و نه تنها جوامع اولیه بلکه دیگر ملتها و کشورهای همسایه را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس با تاکید بر این که در حوزه محیط زیست، مجلس جمهوری اسلامی ایران تاکنون اقدامات موثری را در زمینه تعیین و تصویب استانداردها و معیارهای لازم برای حفاظت از محیط زیست در بخشهای مختلف همچون آب و هوا و کاهش انتشار گازهای گلخانهای در بخشهای صنعتی، خانگی و حمل و نقل به عمل آورده است افزود: قانون هوای پاک یکی از دستاوردهای مهم مجلس ایران در این زمینه است که بر اساس آن کلیه مجموعههای دولتی و همچنین بخش خصوصی موظف به کاهش و صرفه جویی در مصرف انرژی، بهبود کیفیت سوختهای مصرفی و ارتقای بهره وری انرژی شدهاند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: در همین راستا مجلس و دولت جمهوری اسلامی ایران توسعه و گسترش استفاده از انرژیهای نو و تجدیدپذیر از طریق تضمین خرید برق تولیدی، اعطای وامهای کم بهره به علاقمندان سرمایه گذاری و راه اندازی واحدهای تولید انرژیهای نو و تجدیدپذیر و در نظر گرفتن مشوقهای اقتصادی و مالی در کنار رقابت پذیر نمودن انرژیهای جدید در مقایسه با انرژیهای سنتی برای گسترش استفاده از این انرژیها را مورد توجه قرار داده است.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس تصریح کرد: با این حال میزان موفقیت به اندازه پیشبینیها نبوده و چالشهای بزرگی بر سر راه موفقیت در این زمینه وجود دارد که از جمله مهمترین آنها وجود تحریمهای ظالمانه و منع دسترسی شرکتهای ایرانی به فناوریهای نوین و منابع مالی خارجی و دانش فنی این موضوع است. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضوی از خانواده جهانی همواره خود را پایبند و موظف به رعایت تعهدات بین المللی در زمینه محیط زیست می داند.
وی افزود: در این رابطه جمهوری اسلامی ایران ششمین گزارش هیات بین الدولی تغییر اقلیم (IPCC) را با دقت پیگیری و نگرانی خود نسبت به یافته های آن را ابراز می دارد.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس خاطرنشان کرد: در این رابطه جمهوری اسلامی ایران ضمن یادآوری اهمیت یافتههای فنی این گزارش تاکید می کند، این یافتهها باید زمینه تعامل و همکاری بیشتر کشورها برای مقابله با مشکلات جامعه جهانی در این زمینه را فراهم آورد، نه این که موجب اعمال فشار و تضییقات بیشتر یک گروه از کشورها بر بخش دیگری از جامعه بین المللی شود.
به گفته وی جهان برای برون رفت از شرایط فعلی نیازمند همکاری و تعامل بیشتر است. طبعا آن بخش از جهان که دسترسی بهتر و بیشتری به منابع مالی و فناوریهای نو و سازگار با محیط زیست دارند، می بایست با رویکردی مثبت به رفع چالشهای پیش روی جامعه جهانی کمک کنند.
رفیعی در ادامه گفت: از سوی دیگر آلودگی هوا متاثر از عوامل متعددی است که تنها شامل انتشار منوکسیدکربن و آلاینده های صنعتی دیگر نیست. امروز پدیده طوفانهای گرد و غبار در شرف تبدیل شدن به معضلی جهانی است که بهداشت انسانی، امنیت غذایی و توسعه اقتصادی میلیونها نفر انسان در بخشهای مهمی از سراسر جهان به خطر انداخته است. مقابله با این طوفانها تنها در حیطه مسئولیت و توانمندی چند کشور نیست و ضروری است برنامه ریزی و اقدامات و تدابیر منطقه ای و جهانی برای آن اندیشیده شود.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از قربانیان این پدیده خطرناک در غرب آسیا طی سالیان اخیر کوشیده است با طرح و پیگیری این مساله توجه جامعه جهانی به این معضل مهم را جلب نماید.
به گفته رفیعی تصویب قطعنامههای متعدد در مجمع عمومی سازمان ملل متحد از سال 2015 تاکنون و برگزاری دو کنفرانس وزرای محیط زیست با تمرکز بر این معضل تنها بخشی از تلاشهای جمهوری اسلامی برای جلب جامعه جهانی به این پدیده خطرناک می باشد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس یازدهم، گفت: جمهوری اسلامی ایران همچنین مترصد است براساس قطعنامه مصوب جولای سال 2022 مجمع عمومی سازمان ملل متحد با همکاری موسسات و نهادهای زیست محیطی وابسته به سازمان ملل متحد کنفرانس بین المللی دیگری را به منظور مقابله با طوفانهای گرد و غبار در تهران طی روزهای 18 و 19 شهریور (9 و 10 سپتامبر 2023) برگزار کند که به این منظور از کلیه کشورهای آسیب دیده از این پدیده و همچنین کشورهای علاقمند و کمک کننده برای شرکت در آن دعوت به عمل می آید.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس ادامه داد: در زمینه آلودگی پلاستیکی نیز جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که با جدیت این موضوع را پیگیری و می کوشد در مذاکرات مربوطه نقش مثبت و سازنده ای ایفا نماید. همچنین در بعد ملی تلاشهای گسترده ای در زمینه ممنوعیت و کاهش مصرف پلاستیکهای یک بار مصرف و همچنین آگاهی بخشی عمومی به مردم در جریان است و دولت ایران نیز مصوبه خاصی را در این زمینه تایید و حکم به اجرای آن داده است.
رفیعی ادامه داد: در این زمینه جمهوری اسلامی ایران همچنین تاکید دارد که مشکل اصلی کمک به کشورهای در حال توسعه و تسهیل دسترسی به منابع مالی و فناوریهای نو خصوصا ظرفیت سازی و آموزش جهت بازیافت بهینه زباله های پلاستیکی و کاهش مصرف آنهاست.
به گفته رفیعی کشورها با اتخاذ رویکردهای مناسب و بهره گیری از فناوریهای نوین باید از رهاسازی زباله های پلاستیکی در طبیعت جلوگیری کنند و در همین راستا نهاد منطقه ای اپسد (APPCED) به عنوان یک نهاد موثر که محور فعالیتهای خود را در حمایت از محیط زیست و توسعه قرار داده است می تواند الگوی کار مناسبی برای مجامعی باشند که می خواهند اقدامات و برنامه هایی برای حفظ محیط زیست و مقابله با تغییر اقلیم داشته باشند.
وی گفت: به منظور طراحی یک الگوی مناسب باید به تحلیل عملکرد و رویکرد نشست اپسد پرداخت که ضمن تحسین اقدامات همه جانبه گرایانه در حوزه حفظ محیط زیست ،در جهت کارامدی بیشتر، هدف گذاری و ریل گذاری برنامه ها بر اساس تنوع اقلیمی و ویژگی ها،خصوصیات و اکوسیستم منطقه گام بر می دارد چرا که این منطقه خود مهد تمدنهای بزرگ دنیا بوده و سالهای متمادی سابقه سازگاری با انواع چالش های طبیعت را در خود دارد.این منطقه برخوردار از گستره اقلیمی متنوع و گونه های جانوری و گیاهی نادر است.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس تصریح کرد: ما همچنین تلاشی را برای مقابله با طوفان های گرد و غبار در منطقه خود به ویژه منطقه منا-خلیج فارس آغاز کردهایم. بنده در نشست سیاسی هلسینکی در سال ٢٠١٢ این ایده را مطرح کردم که با استقبال نمایندگان محترم واقع شد و پس از آن از همکاران خود در منطقه طی نشست های آنلاین دعوت نمودم تا یک سازمان منطقه ای پارلمانی را برای پایش گرد و غبار تاسیس نماییم که خوشبختانه همکاران بنده در منطقه منا و پارلمان اروپا موافقت کردند.
رفیعی
وی ادامه داد: ما در حقیقت سعی داریم با مساله ای مقابله کنیم که مساله مشترک ماست. ما همچنین یک اقدام را در همکاری با مجمع APA آغاز نموده ایم.جلساتی را با مجمع APA در خصوص چالش های کشورهای آسیایی پیرامون محیط زیست داریم و مصممیم که نشست مشترکی را در تیر ١٤٠٢ برگزار کنیم که هدف آن بررسی تغییرات اقلیمی در آسیاست.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس با تاکید بر این که توجه به دانش بومی و نشر و ترویج آن و ضرورت ارائه آن باید مورد تمرکز و تحقیق قرار گیرد افزود: پیشنهاد می شود دبیرخانه اپسد به سمت ارائه یک مدل هدفگذاری و تسهیل گری در محور محیط زیست و توسعه با ویژگی های منطقه برود تا کارامد و موثر واقع گردد.
نماینده مردم در مجلس یازدهم، ادامه داد: از مواردی که می تواند به اجلاس APPCED در زمینه محیط زیست و توسعه کمک کند این است که در راستای تقویت و توسعه اهداف، برنامهها و فعالیتهای این نهاد منطقهای و اصلاح اساسنامه به منظور اتخاذ سازوکارهای قانونی و تدابیر لازم جهت حمایت از فعالیتها و اقدامات پارلمان ها برای کمک به بهبود مشکلات مشترک محیط زیستی و حمایت از برنامه های نوآورانه قدم برداریم.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس گفت: بیشترین حمایت ها باید از اقداماتی باشد که تعداد بیشتری از کشورها را درگیر کند. اتخاذ این سازوکارها و طراحی فرآیندهای حمایتی می تواند کمک عملیاتی و موثری به کشورهای منطقه در جهت بهبود مسائل کشورشان داشته باشد.
رفیعی
وی در ادامه خاطر نشان کرد: این رویکرد که میتواند در سازوکارهای متعددی از قبیل امضای تفاهم نامه،برگزاری اجلاسیه های دوجانبه یا چندجانبه ،تامین حمایت مالی و سایر تعریف شود، به ایجاد یک حرکت موثر و همبستگی منطقه ای دامن زده و جایگاه اپسد را در افکار عمومی بهتر و کارامدتر میکند./خانه ملت
دیدگاه تان را بنویسید