برجام روی میز سلطان هیثم و رئیسی

کد خبر: 1225773

مالکی با اشاره به گفت: عمان یکی از کشورهایی است که میان ایران و طرف غربی میانجی‌گر است. به احتمال قوی موضوع برجام در دستور کار دیدار سلطان عمان با رئیس‌جمهور کشورمان بوده است. همچنین آزادسازی اموال بلوکه‌شده در دستور کارمان بوده است؛ چه با یک کشور میانجی‌گر و چه در رایزنی‌هایی که دستگاه دیپلماسی و حوزه‌های بانکی دارند.

 برجام روی میز سلطان هیثم و رئیسی

 پادشاه عمان ۷خردادماه به ایران آمد و با مقام معظم رهبری، رئیس‌جمهور و مسوولان ارشد کشورمان دیدارهایی داشت. اگرچه مسائل مختلفی در این دیدارها مطرح شده اما به نظر می‌رسد یکی از محورهای اصلی سفر سلطان هیثم بن طارق به تهران، در خصوص برجام و آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران بود. در همین راستا «دنیای‌اقتصاد» با سه عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به گفت‌وگو نشست. فداحسین مالکی به «دنیای‌اقتصاد» گفت به احتمال قوی موضوع برجام در دستور کار دیدار سلطان عمان با رئیس‌جمهور کشورمان بوده است. او تاکید کرد: همچنین آزادسازی اموال بلوکه شده در دستور کارمان بوده چه با یک کشور میانجی‌گر و چه در رایزنی‌هایی که دستگاه دیپلماسی و حوزه‌های بانکی دارند.

آزادسازی اموال بلوکه‌شده؛ چگونه؟

فدا‌حسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد»، با بیان اینکه ممکن است در حوزه برجام بحث مبادله زندانیان مطرح شود، تصریح کرد: در حوزه برجام ممکن است هر اتفاقی بیفتد چون ما میز مذاکره را ترک کردیم اما اتاق مذاکره را ترک نکرده‌ایم. قطعا در موضوع برجام ممکن است بحث مبادله زندانیان مطرح شود یا موضوعاتی که دو طرف مورد توجهشان است. او ادامه داد: اما اینکه پول‌های بلوکه‌شده‌مان با زندانی‌‌‌ها مبادله شود، محمل قانونی ندارد. معمولا زندانی با زندانی تبادل می‌شود. به هر جهت تحریم‌های بی‌رحمانه‌ای که آمریکایی‌ها بر سیستم بانکی بسیاری از کشورهای دنیا گذاشتند اثر نامطلوبی گذاشت.

اما این موضوع به معنای آن نیست که ما باید از طریق آزادسازی زندانیان فشار وارد کنیم که گشایش ارزی ایجاد شود. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی خاطرنشان کرد: گشایش‌های ارزی به چند موضوع بستگی دارد. یکی اینکه ما در داخل کشور از قوانینی که در گشایش ارزی تاثیرگذار است، استفاده کنیم. دوم اینکه اقتصادمان را به منابع ملی خودمان گره بزنیم. در سال‌های گذشته گره زدن مسائل اقتصادی به برجام کار درستی نبود. البته ما قبول داریم که برجام تاثیر بسزایی در اقتصاد دارد اما ما می‌توانیم از ظرفیت‌‌‌های داخل کشور استفاده کنیم. برای مثال یکی از اقدامات بزرگی که در مجلس انجام دادیم این بود که فراکسیون استان‌های مرزی را که شامل ۱۶ استان می‌شود و گلوگاه‌های تجاری و اقتصادی است فعال کردیم.

او افزود: ما باید صادرات را بیشتر کنیم و از ظرفیت خودمان با ۱۵ کشور همسایه استفاده کنیم. سوم اینکه با اختیاراتی که سران سه قوه به بانک مرکزی دادند این امید به وجود آمد که بر اساس نیاز جامعه و ظرفیت‌هایی که ما درحوزه صادرات و واردات داریم بتوانیم مشکلات را حل کنیم.

مهم‌ترین دستور سفر سلطان عمان

مالکی با اشاره به  گفت: عمان یکی از کشورهایی است که میان ایران و طرف غربی میانجی‌گر است. به احتمال قوی موضوع برجام در دستور کار دیدار سلطان عمان با رئیس‌جمهور کشورمان بوده است. همچنین آزادسازی اموال بلوکه‌شده در دستور کارمان بوده است؛ چه با یک کشور میانجی‌گر و چه در رایزنی‌هایی که دستگاه دیپلماسی و حوزه‌های بانکی دارند. همچنین محمود عباس‌زاده عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به تلاش‌ها برای آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده گفت: تلاش شده تا پول‌های بلوکه‌شده در خارج از کشور به اشکال مختلف وارد کشورمان شود. اما ترجیح می‌دهیم تاکتیک‌‌‌ها و شیوه‌های‌‌‌مان برای آزاد‌سازی پول‌های بلوکه‌شده را روشن نکنیم. چون زمانی‌که تاکتیک‌ها را رو کنیم دشمن راه‌ها را می‌بندد. او ادامه داد: ما یک کشور ۸۵ میلیونی را با همین پول‌های بلوکه‌شده اداره می‌کنیم. البته آوردن این پول‌ها به کشور هزینه‌های بالاسری دارد اما به اقتدار و استقلال کشور می‌ارزد.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به سفر سلطان عمان به کشورمان اظهار کرد: در سفر پادشاه عمان به ایران، یکسری برنامه علنی داشتیم که در حوزه اقتصاد بود و هر دو کشور به دنبال توسعه روابط هستند. اما در این رفت‌وآمدها پیام‌هایی هم رد‌و‌بدل می‌شود که در دیپلماسی موضوع مرسومی است و ما پیام می‌گیریم و پیام هم می‌دهیم که ببرند.

همچنین حسین نوش‌آبادی نماینده مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تاکید کرد: تلاش‌هایی برای رفع انسداد از مطالبات کشورمان از برخی کشورها، در حال به نتیجه رسیدن است. امیدواریم در آینده نزدیک از مجاری که پیش‌بینی شده و مذاکراتی که صورت گرفته، مطالبات کشورمان که شامل پول‌هایی می‌شود که در بانک‌های برخی از کشورها بلوکه شده و جزو حقوق مسلم کشورمان است از انسداد خارج شود و گشایشی به وجود بیاید. او در خصوص تاثیر سفر سلطان عمان در گشایش‌های ارزی گفت: سفر سلطان هیثم بن طارق، به عنوان اولین سفر ایشان به ایران بعد از انتصابشان به پادشاهی عمان است. این سفر اثرات و تبعات بسیار مثبتی هم درمنطقه و هم در سطح بین‌المللی خواهد داشت. این سفر در امنیت منطقه جنوب خلیج فارس و غرب آسیا تاثیرگذار است. عمان کشوری است که روابط خوبی با دنیا دارد. عمان به نوعی سیاست تنش‌زدایی را دنبال می‌کند و در رفع تنش‌ها مشورت‌هایی می‌دهد و رایزنی‌هایی که از سوی این کشور انجام شده موثر بوده است.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: سفر سلطان عمان بیشتر در جهت تقویت روابط دوجانبه، رفع برخی موانع برای روابط اقتصادی و تجاری بوده است. تیم همراه پادشاه عمان که شامل وزرای نیرو، تجارت، دفاع و معدن می‌شود نشان می‌دهد که عزم دولت عمان برای همکاری‌های بیشتر و تعمیق بخشیدن به روابط جدی است. او ادامه داد: عمان کشور بزرگ و تاثیرگذاری است و در تنگه هرمز ایران با عمان مدیریت مشترک دارد و در تنگه هرمز هم‌مرز هستیم. بنابراین این سفر در آرامش منطقه بسیار تاثیرگذار است. نوش‌آبادی در خصوص اینکه با سفر پادشاه عمان توافقی در راه خواهد بود؟ تاکید کرد: قطعا مشورت‌هایی می‌شود و قبلا هم به همین شکل بود. پیش از این با سلطان قابوس پیرامون موضوعات مهم منطقه‌ای و بین‌المللی مشورت و رایزنی می‌کردیم و قطعا در سفر سلطان هیثم بن طارق برای همفکری، همراهی و هماهنگی برای حل برخی از تنش‌های منطقه صحبت شده است. عمانی‌ها هم عضو موثر شورای همکاری خلیج فارس هستند و از سوی دیگر در روابط بین‌الملل روابط خوبی با سایر کشورها دارند و می‌توانند کمک کنند.

دنیای اقتصاد

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد