ختم پرونده «آباده» در آژانس
در پی تعاملات اخیر بین ایران و آژانس ، پرونده یکی از مکانهای ادعایی آژانس بسته و ادعای کشف ذرات اورانیوم با غنای 83.7 درصد نیز حل شده است
ایرنا:در پی تعاملات اخیر بین ایران و آژانس ، پرونده یکی از مکانهای ادعایی آژانس بسته و ادعای کشف ذرات اورانیوم با غنای 83.7 درصد نیز حل شده است
جدیدترین گزارش پادمانی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درخصوص فعالیت های هسته ای ایران در حالی روز گذشته در اختیار اعضا قرار گرفت که شنیده های موثق درباره این گزارش حاکی از پیشرفت های خوب میان تهران و وین درخصوص اختلافات قبلی بر سر سه مکان ادعایی ( تور قوزآباد، ورامین و آباده ) است. این پیشرفت ها که ریشه در سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران و دیدارش با رئیس جمهور کشورمان دارد از یک سو این پیام را برای کشورهای غربی به همراه آورده که راه تعامل با ایران از هر راه دیگری برای رفع نگرانی های آن ها بهتر است و از سوی دیگر این درس را دارد که اگر به دنبال سوء استفاده سیاسی از آژانس نباشند، هر اختلافی حل شدنی است .بر اساس شنیده های خراسان از منابع آگاه به پرونده هسته ای ایران، در گزارش مذکور اعلام شده سوالات آژانس درباره یکی از مکان های ادعایی ( آباده ) به پایان رسیده و تنها دو مکان دیگر باقی مانده است. این رفع اختلاف از آباده که به دلیل تست های انفجاری در نیم قرن قبل و یافتن برخی مواد اورانیومی در آن یکی از سخت ترین اختلافات ایران و آژانس به شمار می رفت، ضمن نشان دادن بی ادعا و کذب بودن ادعاهای برخی دشمنان ایران به ویژه رژیم صهیونیستی، شاهدی است بر این که موضوعات اختلافی ایران و آژانس حل شدنی است و با کار فنی و دوری از سیاسی کاری احتمال زیادی برای حل و فصل آن ها در آینده نزدیک وجود دارد.
10 دوربین آفلاین روشن شدند
همچنین شنیده های دیگری از این گزارش می گوید ایران قبول کرده براساس حسن نیت و داوطلبانه تعدادی از دوربین های نظارتی برجامی را دوباره بازنصب کند. خرداد سال گذشته به دلیل تصویب قطعنامه ضد ایرانی در آژانس، ایران 27 دوربین نظارتی برجامی را که طبق قانون راهبردی مجلس اقدام به تصویربرداری می کردند، اما تصاویرشان به بازرسان آژانس داده نمی شد،خاموش کرد و حالا بر اساس توافق جدید قرار شده 10 عدد از این دوربین ها روشن شوند و به صورت آفلاین تصویربرداری کنند، اما همچنان بدون دسترسی آژانس به اطلاعات و تصاویر آن ها به کار بپردازند. همین اقدام نیز بیانگر این است که تقابل و فشار در مقابل ایران بی نتیجه است و تعامل می تواند به نفع هر دوطرف باشد.موضوع دیگری که بر اساس شنیده ها در این گزارش حل و فصل شده، موضوع یافتن ذرات اورانیوم غنی شده 83.7 درصد است که در زمان خود با جوسازی غربی ها همراه بود، اما حالا و پس از مذاکرات فشرده و فنی، آژانس قبول کرده این موضوع نیز باعث نگرانی نخواهد بود.این اتفاق مثبت در حالی رقم خورده که رژیم صهیونیستی همواره تلاش کرده تا پیش از برگزاری نشست فصلی شورای حکام به تنشها دامن بزند و ادعاهای بدون پشتوانهای را مطرح کند، اما در حالی که مدت زیادی تا برگزاری نشست جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی در هفته آینده نمانده، اکنون دو موضوع اختلافی یعنی ادعای غنی سازی بیش از ۶۰ درصد و همچنین پرونده یکی از مکانهای ادعایی مختومه شده است.به نظر می رسد با چنین روندی امیدواری برای همکاری های بیشتر دو طرف ایران و آژانس و حل و فصل ابهامات ایجاد شده در نتیجه تحرکات رژیم صهیونیستی با توجه به پیشرفت های اخیر افزایش یافته و این می تواند مقدمه ای برای توافق نهایی هسته ای در آینده نزدیک نیز باشد. با این فضای ایجاد شده در نشست آینده نیز احتمال صدور قطعنامه جدیدی علیه ایران بسیار کم خواهد بود و همین اتفاقات مثبت می تواند شرایط را برای از سرگیری مذاکرات هسته ای و رسیدن به توافق نهایی مهیا کند که به گفته امیرعبداللهیان بسیار به آن نزدیک هستیم. خبر برجامی دیگر را روز گذشته روزنامه فیگاروی فرانسه از مصاحبه اش با وزیر خارجه ایران منتشر کرد. حسین امیرعبداللهیان در این گفت وگو درخصوص جدیدترین تحولات درباره مذاکرات برجامی گفت: «ما مذاکرات طولانی در وین داشتیم. ما به توافق نزدیک بودیم، اما طرف مذاکره کننده ما مطالبات بیش از حدی داشت که مانع پیشرفت مذاکرات شد. اما مسیر دیپلماسی و مذاکرات همچنان ادامه دارد. انریکه مورا از جانب اتحادیه اروپا و همکار ایرانی من علی باقری در تماس هستند و من با جوزپ بورل (مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا) در تماس هستم. همواره پیامها و تبادلات شفاهی بین ما و آمریکاییها از طریق میانجیگران در منطقه و حتی اروپاییها وجود دارد».اما سفر «طارق بن هیثم» سلطان عمان به تهران نیز همچنان مورد توجه رسانه های عمانی است. روزنامه «عمان دیلی» روز سهشنبه یک روز پس از پایان سفر سلطان عمان به ایران پس از توجه به موضوع روابط ایران و مصر و بیانات رهبر انقلاب در این خصوص، به موضوع مذاکرات هسته ای پرداخت و نوشت: اما موفقیت دیگر که در مرحله پیش رو اعلام خواهد شد، درخصوص پرونده هستهای ایران است که مذاکرات آن بارها ناموفق بوده هر چند که شرایط جهانی میطلبد که به سرعت به نتیجه برسد. در مرحله پیش رو میطلبد که چه ایران، چه آمریکا و چه جامعه بینالملل از خود نرمش نشان دهند.
رایزنی ها برای آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران
در کنار خبرهای مذاکراتی، روز گذشته خبری تکراری هم درباره پول های بلوکه شده ایران در کره جنوبی از سوی منابع کره ای مطرح شد که هنوز هیچ مقام رسمی ایرانی در این خصوص واکنش نشان نداده است. به گزارش ایسنا و به نقل از روزنامه کره اکونومیک دیلی، منابع آگاه دیپلماتیک و دولتی در سئول مدعی شدند که مقامات کره جنوبی و آمریکا در حال رایزنی در چارچوب یک کارگروه برای آزادسازی ۷ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران در بانکهای کره هستند. افرادی که در جریان این رایزنیها بودهاند، گفتند که آزادسازی این پولها ذیل شرایطی سختگیرانه و تنها به منظور استفاده ایران از این مبالغ برای اموری مانند هزینههای عضویت سازمان ملل و خریداری واکسن کرونا انجام خواهد شد.یک مقام دولتی سئول گفت که «اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، انتظار داریم که روابط خدشهدار شدهمان با ایران به طور چشمگیری بهبود یابد.»به گفته منابع مطلع، اگر رایزنیها برای آزادسازی این پولها موفقیتآمیز باشد، انتقال این مبالغ به شعب بانکهای ایران در کشورهای خاورمیانه و نه مستقیما به ایران، امکانپذیر خواهد بود تا بر گردش و نحوه استفاده از آن نظارت شود.پس از خروج آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ در دوران دونالد ترامپ و بازگردانده شدن تحریمهای آمریکا علیه ایران و بلوکه شدن پولهای ایران در دو بانک تجاری کره به نامهای بانک ووری و بانک صنعتی کره به موجب این تحریمها، روابط میان تهران و سئول با دشواریهایی روبهرو شد. بدهی ۷ میلیارد دلاری کره در زمینه واردات نفتی، بیشترین مبلغ پولهای بلوکه شده ایران در بانکهای خارجی است.
خراسان
دیدگاه تان را بنویسید