در گفتوگوی «فردا» با دو اقتصاددان مطرح شد
راهکارهایی به دولت برای با تورم
خشایار نادی باور دارد شعارهای اقتصادی دولت در حد همان شعار باقی مانده است و محسن احمدی میگوید که دولت بدون حل مشکلات سیاست خارجی و اصلاح نظام بانکی قادر به رفع مشکلات اقتصادی نخواهد بود.
گروه سیاست سایت فردا: با توجه به فشار تورمی در سال 1401 و افزایش شدید نرخ ارز که تاثیر مستقیم و سنگینی بر سفره مردم گذاشت؛ مطالبه های عمومی از دولت پیرامون اقتصاد عمدتا در حوزه کنترل تورم و قیمت ها متمرکز بود که در سال 1402 نیز یکی از هدف گذاری های مهم دولت و مجلس است. از سوی دیگر با توجه به سخنان رهبر انقلاب و نام سال مبنی بر مهار تورم، این مسئله مهم به وظیفهای ملی برای دولت تبدیل شده است. هرچند تاکنون اقدام مشخص و منتهی به نتیجهای از سوی دولت در راستای کنترل تورم دیده نشده و کماکان تورم در تمامی حوزه ها از کالاهای اساسی تا مسکن و... مشاهده می شود. اما به واقع چه باید کرد؟ راهکار کنترل تورم با ابزارهایی که در دست دولت قرار دارد چیست؟
خشایار نادی: باید مردم را در اقتصاد دخیل کنیم
خشایار نادی، اقتصاددان، درباره راهکار کنترل تورم توسط دولت به «فردا» گفت: «برای عبور از بحران تورم باید مردم را در اقتصاد دخیل کنیم، اگر مردم را پای اقتصاد بیاوریم و از حالت دولتی در اقتصاد عبور کنیم آنگاه مشکلات تورمی حل می شود. شعارهای اقتصادی از ساختار دولت در نمی آید و فرق هم نمی کند چه دولتی سر کار باشد. در نهایت شعار ها در حد حرف باقی می ماند و رانت و فساد و تورم ادامه می یابد، رهبری هم بار ها توصیه کرده اند اما دولت ها به تذکر گوش ندادهاند. امیدواریم با هدایت اقتصاد به سمت مردم و کاهش تسلط دولت در امور اقتصادی شاهد تنظیم مردمی بازار ها و قیمت ها باشیم».
محسن احمدی: باید نظام بانکی اصلاح شود
در ادامه گفتوگو کردیم با محسن احمدی، استاد اقتصاد دانشگاه، که درباره کنترل تورم به «فردا» گفت: «دولت بدون حل مشکلات سیاست خارجی قادر به حل بحران های اقتصادی داخل نخواهد بود زیرا وضعیت فعلی در اقتصاد عمدتا ناشی از فشار های تحریمی است که در تداوم چند ساله اقتصاد ایران را کوچک کرده و با ایجاد محدودیت در صادرات و واردات زیرساخت های کشور را نیز درگیر فرسودگی کرده و در ابعاد دیگر نرخ ارز را نیز با افزایش بی سابقه ای مواجه کرده است. نتیجتا نخستین گام اساسی برای حل بحران تورم، بهبود وضعیت سیاست خارجی است. پس از عبور از این مرحله که بنظر نمی رسد چندان هم در دسترس باشد، باید گام دوم حل بحران تورم را پیش بگیرند که آن اصلاح ساختار بانکی است. حتی اگر تحریم ها نیز برداشته شود صرفا مدت زمان مشخصی ابعاد خبری آن می تواند مشکلات را بهبود بخشد اما پس از مدتی ساختار بیمار اقتصاد باز هم کشور را دچار مشکل می کند. با این وجود اصلاح ساختار بانکی و مالی نیز در این زمینه تعیین کننده است که برای این کار نیز بنظر نمی رسد اراده خاصی وجود داشته باشد و تورم با همین نرخ هایی که بین 40تا60شنیده می شود ادامه یابد».
دیدگاه تان را بنویسید